Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator sudura industrial - facricatie Electrobobinaj


Nucleu

Postări Recomandate

Salut! Transformatorul de sudura este fabricat de Electrobobinaj dar informatiile de pe eticheta acestuia sunt sterse de timp/uzura. Sunt interesat atat de informatii tehnice despre el cat si informatii despre punerea acestuia in functie (desi am auzit pareri si pareri printre care si ideea de a da aparatul la fier vechi). 

Ce sectiune trebuie sa aiba firul cu care este alimentat primarul acestui transformator? Ce amperaj are nevoie primarul?

Pe eticheta acestuia la U1 scrie 220 / 380 dar nu dispune de un șunt sau ceva prin care sa pot selecta la ce tensiune este alimentat. Vreau sa alimentez transformatorul la 220v. 

Va Multumesc

IMG_20200504_144829.jpg

IMG_20200504_150715.jpg

Editat de Nucleu
Link spre comentariu

La astea se scoteau din circuit bobinele mici de pe fiecare coloana, era o punte care trebuia mutata in ambele capete.

Link spre comentariu

Va referiti la bobinele din partea dreapta a pozei sus si jos? Aparatul are doar doua borne pentru primar. Iar placa aceea de textolit care tine bornele primarului are o taietura ciudata ca si cum o borna a fost desfiintata. Prin scoaterea bobinelor se facea trecerea de la 220v la 380v?

Link spre comentariu

Exista un șunt intre bobinele de pe o coloana si de pe alta invelit in pânză albă pe care l-am desfacut sa vad cum sunt conectate (este bucata de metal care este intre bobine si nu are legatura cu bornele de alimentare ale primarului). Din ce vad bobinele sunt conectate in paralel dar lipiturile pe șunt sunt sunt de cupru. Nu imi dau seama care sunt bobinele mici si care mari, la ochi par la fel toate patru.

IMG_20200506_145414.jpg

IMG_20200506_230655.jpg

Editat de Nucleu
Link spre comentariu

Da, va multumesc. Am citit despre aparatul de sudura din linkul trimis de Dv. si se pare ca este la 380(400)V. L-am alimentat la 220v si tensiunea la iesire este de 35v fața de 50-60v cât ar trebui sa fie in mod normal. Fiind sudate conexiunile bobinelor, ma gandesc ca nu degeaba a fost facut asa si ma gandesc ca nu merită modificate.

Editat de Nucleu
Link spre comentariu

Un amic de`al meu are un astfel de dinozaur, al lui insa e trecut pe 230Vac din ceva strap in interiorul lui, trebuia mutat in 2 pozitii, asa ceva mi`a spus amicul.

Oricum parca e mult mai bun un invertor, cred ca pina la urma s`au pus bobinele in paralel, amicul spunea de ceva bobine mai mici scoase de pe fiecare coloana, totusi, si el a facut modificarea cu peste 30 de ani in urma.

 

Link spre comentariu

Cred ca voi incerca sa trec la 220v, voi pune un fir pe suntul dintre bobine si unul pe una din bornele primarului astfel incat doua bobine sa fie in paralel si celelate doua neconectate la cealalta borna. Din ce am citit ar fi cam doua modele de aparate (daca am inteles bine) unul cu o bobina mare si o bobina mica iar celalalt model cu bobine la fel, legate serie pentru 400v si paralel pentru 220v. Daca ma uit la bobinele aparatului din pozele atasate nu imi dau seama la ochi care este mare si care este mica, par toate la fel. Difera doar cumva constructiv, probabil le-au facut doi oameni, doua cu fir rotund si doua cu fir mai patrat dar la fel. Nu as putea sa spun care este mare si care este mica.

Am sudat odata cu un invertor si am fost placut impresionat, era un Telwin si din ce am inteles un invertor calumea este undeva la 900lei. Pana voi ajunge la necesitatea achizitiei unui astfel de echipament ma gandeam ca dinozaurul este suficient. :da

Editat de Nucleu
Link spre comentariu

Cred ca bobinele mici sunt de fapt la fel ca dimensiune doar ca au spire mai putine si fir mai gros. Se vede din poza cu bornele bobinelor lipite impreuna. 

Link spre comentariu

Azi am facut testul! Am pus un fir pe șuntul dintre bobine si un fir pe una din bornele cu surub ale primarului. Astfel s-au alimentat cu 220v doar bobinele de pe o coloana celelalte bobine de pe cealalta coloana au ramas cu o borna neconectata. Bobinele de pe o coloana sunt bobinate in acelasi sens. Am alimentat aparatul cu doua fire de 0,75 mmp tocmai pentru a nu produce daune transformatorului.

Rezultat: La conectarea la reteaua de 220v transformatorul scoate un zârâit destul de puternic (nu stiu daca asta este normal sau nu) aproape deranjant iar firele cu care am alimentat transformatorul au inceput sa devina calde chiar si la mers in gol! Este normal ca la mersul in gol sa se incalzeasca firele? 

Tensiunea la iesire a fost de 65V.

 

Link spre comentariu

Nu, de zbirniit zbirniie alea insa nici sa traga curent asa mare nu`i OK.

Pe undeva este explicabil, trafo este pentru 380Vac deci o bobina ar fi pentru 190Vac, totusi masurati curentul in gol si vedeti

Link spre comentariu

Este un transformator de 300(TSM300).Pe imaginea cu el desfacut aveti secundarul pe partea stanga(bara groasa,bobine inseriate).Primarul a fost rebobinat.Prima bobina (cea cu bara este originala) si este inseriata cu cea cu sarma .Pentru aceasta cel care a facut reparatia a folosit doua sarme (bobine in cazul de fata) legate in paralel pentru a obtine sectiunea necesara.Curentul de mers in gol este destul de mare iar zgomotul pe care il face este de la faptul ca nu mai este bine impanat(deobicei era facut cu pene de lemn)

Editat de preda
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sa inteleg ca de fapt cele doua bobine de pe o ramura trebuiau sa fie de fapt cate una pe ramura cu sectiunea firului mai mare? Nu am mai scris de ceva timp. Cand fac rost de un ampermetru fara contact voi citi curentul si revin cu date despre curentul de mers in gol. 

Multumesc!

Editat de Nucleu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări