icar Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Acum 3 ore, validae a spus: Dacă ai pământul tare şi câlţos Tocmai cai humus negru, gras, deloc argilos, desi stratul de argila, de Ripa Rosie, se afla cam la doi metrui adincime. Gradina e sapata in fiecare toamna si primavara, bagi parii de rosi cu mina, fara ciocan! Cu ceapa am avut probleme din cauza viermilor sirma, pripasiti naiba stie de pe unde! Am stopit eu, dar degeaba. Nu putem da cu var, din cauza gainilor care, de toamna pina primavara, haladuiesc prin gradina. Acum doua zile, apropo de gaini, ne-a vizitat cumatra vulpe, lasindu-ne fara vreo 30 de cotcodacitoare. Am impresia ca e pripasita prin ruinele combinatului, aflat la vreo 2 - 3 km de noi. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 (editat) Acum 2 ore, icar a spus: ............................. Acum doua zile, apropo de gaini, ne-a vizitat cumatra vulpe, lasindu-ne fara vreo 30 de cotcodacitoare. Am impresia ca e pripasita prin ruinele combinatului, aflat la vreo 2 - 3 km de noi. Cum a intrat in curte? A gasit vreo gaura-ngard? Da o roata curtii si vezi daca nu cumva este pe undeva vreo spartura. Setterii si Terierii sint cei mai buni la vinatoarea de vulpi. Poate faci rost de unu! Editat Mai 5, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
icar Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Gainile sunt inchise intr-o curte cu gard inalt, 2 m. Exista un zid, si el tot de 2 m, inspre cimitir. In rest, inchis perfect. Ne-am tot uitat si ...nimic. Si noi ne-am intrebat cum a putut sari gardul, dar nu am gasit alta explicatie decit ca s-a catarat pe gard. Am doi ciini, o corcitura de ciobanesc cu nu stiu ce si un Beagle, dar sunt inchisi in curtea lor. Nu le putem da drumul, ca fac praf gradina de legume! Link spre comentariu
one Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Usturoiul cred ca se poate pastra si curatat, intr-un borcan, acoperit cu ulei. Eu nu inteleg de ce frigiderul dezumidifica. Umiditatea ar trebui, din contra, sa creasca. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Cumătra se poate prinde cu un jmâc, aşa îi zicem noi aici, pus pe unde ar putea circula ea, şi o momeală. Un cerc făcut dintr-o sârmă liţată prins în câteva puncte numai cât să stea pe poziţie şi legat bine de ceva fix. Link spre comentariu
validae Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Acum 15 minute, one a spus: Usturoiul cred ca se poate pastra si curatat, intr-un borcan, acoperit cu ulei. Eu nu inteleg de ce frigiderul dezumidifica. Umiditatea ar trebui, din contra, sa creasca. Frigiderul extrage umezeala din alimente, de aceea se recomandă acoperirea vaselor cu lichide şi a alimentelor umede.Umezeala extrasă se condensează de obicei pe peretele din spate şi se scurge afară printr-un tub de drenaj, de obicei pe un vas circular aflat în contact direct cu compresorul fierbinte, astfel încât umiditatea scursă din incintă se evaporă în mediul ambiant.Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, puteţi verifica....chiar cu un higrometru.Oricum se ştie că umiditatea e mare la temperaturi ridicate, la frig e minimă. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Efectul de dezumificare al frigiderului se datorează cel puțin la doua fenomene. 1.presiunea mai redusa provoacă o evaporare mai puternica. La deschiderea ușii în frigider pătrunde aer la temperatura camerei iar presiunea se egalizeaza. După închiderea ușii aerul pătruns este răcit ceea ce duce la scăderea presiunii. 2. Frigiderele moderne funcționează prin cicli de inghetare-dezghetare a plăcii interne spate. În timpul înghețării umiditatea îngheață pe placa și se scurge afara cum spune Validae în timpul ciclului de dezghețare. Astfel se ajunge ca umiditatea interna sa fie foarte mica. Chiar și cele nofrost extrag umiditatea similar cum face aerul condiționat. Cele doua fenomene combinate duc la o dezumificare rapida a alimentelor. Link spre comentariu
icar Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Acum 50 minute, one a spus: Umiditatea ar trebui, din contra, sa creasca Te-ai gindit de unde gheata pe congelator? Link spre comentariu
ovidiu grigore Postat Mai 6, 2020 Partajează Postat Mai 6, 2020 Cultivat din toamna, sfirsit de septembrie inceput de octombrie, nu prea adinc, astfel ca pina la sfirsitul anului sa rasara, daca anul urmator este secetos se va uda,iar Recoltarea se va face in iunie iulie, cind frunzele au cazut la sol fara a se sfarima, (sa poata fi impletit) Atentie ,dupa doua saptamini de la udare sau ultima ploaie ,atunci cind terenul este uscat sa nu ramina pamint umed pe usturoi,iar coaja exterioara sa fie uscata,iar funiile impletite eu le pastrez agatate afara la casa, fara soare, ploaie in curent de aer, chiar in ger nu ingeata, iar pt curatarea ,,cateilor,, mai mari ii presez cu latimea lamei cutitului pina la craparea foliilor si astfel se exfoliaza mai usor, Doamne Ajuta!!! Link spre comentariu
-Atlas- Postat Mai 7, 2020 Partajează Postat Mai 7, 2020 Buna Din experienta proprie. Nu aveam"nimic" de pus in pamant.Stratul era deja efectuat.In ultima instanta am cumparat din magazin usturoi(cel mai probabil made in China) si l-am semanat.Toamna,exact cum spunea colegul "ovidiu grigore" mai sus.S-a comportat altfel decat cel de magazin,la fel ca unul autohton.Nechimizat bineanteles,doar ingrasamant natural(la legume folosesc gainat,diluat de 2 ori 10%,adica fac concentratul cu 10% gainat+apa si la utilizare pun 10% concentrat in apa,dupa care ud cu stropitoarea de 2 ori pe saptamana). Spor tuturor Alex Link spre comentariu
one Postat Mai 7, 2020 Partajează Postat Mai 7, 2020 (editat) La 05.05.2020 la 21:17, validae a spus: Frigiderul extrage umezeala din alimente, de aceea se recomandă acoperirea vaselor cu lichide şi a alimentelor umede.Umezeala extrasă se condensează de obicei pe peretele din spate şi se scurge afară printr-un tub de drenaj, de obicei pe un vas circular aflat în contact direct cu compresorul fierbinte, astfel încât umiditatea scursă din incintă se evaporă în mediul ambiant.Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, puteţi verifica....chiar cu un higrometru.Oricum se ştie că umiditatea e mare la temperaturi ridicate, la frig e minimă. O sa verific umiditatea cu siguranta, pana atunci am cateva neclaritati: O sa incep cu sfarsitul. Oricum se ştie că umiditatea e mare la temperaturi ridicate, la frig e minimă. Umiditatea relativa este raportul dintre cantitatea de apa din aer si cea de saturatie, care creste cu temperatura. Imaginati-va ca dizolvati zahar in ceai. Cu cat ceaiul e mai cald, cu atat mai mult zahar vezi reusi sa dizolvati. La fel se intampla si cu aerul. Incalzindu-l, creste capacitatea de a ingloba apa, deci mentinand constanta cantitatea de apa, fara a mai evapora alta, prin incalzire umiditatea relativa SCADE. Asta e si motivul pentru care rufele se usuca mai bine la cald decat la rece, caci aerul are umiditate mai mica, deci presiunea de vapori mai mica, evaporarea se face mai rapid. Iarna, cand se aeriseste cu aer rece de afara, apoi se incalzeste camera, umiditatea relativa scade, de aceea pe calorifere este recomandat sa se puna un vas cu apa. Condensul aparut in frigider este rezultatul atingerii punctului de roua, adica exact acolo unde umiditatea este atat de mare incat atinge saturatia. Ganditi-va ca dezaburirea parbrizului iarna functioneaza pornind aerul conditionat si incalzirea in acelasi timp. Prin racire, umiditatea creste si condenseaza, apoi aerul rece reincalzit va avea o umiditate finala mai scazuta, ceea ce va facilita absorbtia unei ape noi, va usca mai usor. La un avion, unde aerul este aspirat de afara, unde sunt -45...-55°C, este comprimat, incalzit, si apoi distribuit in cabina, atmosfera este foarte uscata, exact din acest motiv. Ati simtit vreodata gatul uscat in avion ? "Umezeala extrasă se condensează de obicei pe peretele din spate". Umezeala condeseaza acolo temperatura este mai mica dar aceasta umezeala nu este "extrasa", ci produsa prin evaporarea normala si apoi condensata deoarece atinge punctul de roua. O alta parte din aceasta umiditate este cea continuta in aerul care intra de fiecare data cand se deschide usa frigiderului. Evaporarea are loc la orice temperatura, chiar si sub zero (sublimare). Asta explica de ce rufele puse la uscat iarna ingheata dar totusi se usuca. Evaporarea la temperaturi scazute o puteti remarca iarna pe rauri si lacuri, unde apa se evapora si apoi imediat condenseaza in aer, formand nori vizibili la nivelul apei. Acoperirea vaselor are ca scop evitarea saturarii atmosferei din frigider si evident condensarea. Pe de alta parte, frigiderul, datorita umiditatii crescute (dupa parerea mea), este un mediu de proliferare a mucegaiurilor si bacteriilor si in acest scop alimentele solide sau lichide trebuiesc inchise. Umiditatea mai mica ar trebui sa se intalneasca la frigiderele "no frost" adica cele la care zona de racire se afla in afara zonei alimentelor, si aerul este recirculat cu un ventilator, astfel incat in zona alimentelor temperatura este sensibil mai mare decat in zona de racire, unde de altfel se produce si condensarea. Se obtine un efect similar al dezumidificarii cu aerul conditionat in camera. Voi face experimentul cu masurarea umiditatii si apoi revin, poate gresesc undeva. Sper sa gasesc un higrometru compensat pana la 0°C prin casa. Editat Mai 7, 2020 de one Link spre comentariu
one Postat Mai 7, 2020 Partajează Postat Mai 7, 2020 La 05.05.2020 la 21:47, sesebe a spus: Efectul de dezumificare al frigiderului se datorează cel puțin la doua fenomene. 1.presiunea mai redusa provoacă o evaporare mai puternica. La deschiderea ușii în frigider pătrunde aer la temperatura camerei iar presiunea se egalizeaza. După închiderea ușii aerul pătruns este răcit ceea ce duce la scăderea presiunii. 2. Frigiderele moderne funcționează prin cicli de inghetare-dezghetare a plăcii interne spate. În timpul înghețării umiditatea îngheață pe placa și se scurge afara cum spune Validae în timpul ciclului de dezghețare. Astfel se ajunge ca umiditatea interna sa fie foarte mica. Chiar și cele nofrost extrag umiditatea similar cum face aerul condiționat. Cele doua fenomene combinate duc la o dezumificare rapida a alimentelor. Uite ca efectul schimbarii presiunii nu l-am luat in consideratie, totusi frigiderul nu este inchis ermentic, nu? Altfel ai deschide usa greu si scurgerea condensului ar fi ingreunata. Cred ca toate frigiderele fara inverter functioneaza cu cicli de racire. Explicatia asta pare plauzibila totusi si mi se pare o buna analogie cu aerul conditionat. Chiar ma gandeam in timp ce raspundeam lui validae dar uite ca nu mi-a picat fisa. Link spre comentariu
one Postat Mai 12, 2020 Partajează Postat Mai 12, 2020 Da, domnilor. Aveti dreptate. In frigider aerul este uscat. Am masurat umiditatea cu BME280, care teoretic merge pana la -30°C. Din grafic se vede ca umiditatea in camera era in jurul a 55% si in frigider tinde asimtotic catre 30%, este posibil sa scada si sub. Data fiind ora tarzie (dupa cum se vede si din grafic) si un power bank cam descarcat, inchei aici experimentul. Probabil o sa il repet peste cateva zile, cand voi curata frigiderul de gheata care s-a format in spate, ca sa vad diferenta. Link spre comentariu
one Postat Mai 12, 2020 Partajează Postat Mai 12, 2020 (editat) Si pentru ca inca nu m-am culcat, ci am deschis usa frigiderului ca sa mananc ceva, iata si deschiderea usii: Senzorul a fost plasat la o profunzime de circa 15 cm (fata de usa, in partea in care usa se deschide) si la o departare de peretele lateral de circa 4 cm, inaltime cam la jumatatea frigiderului. Editat Mai 13, 2020 de one Link spre comentariu
one Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) S-a intamplat totusi ceva curios. La ora 5 sotia a scos ceva de la congelator si a bagat la frigider ca sa se decongeleze. Senzorul a ramas mergand si bateria nu s-a consumat, asa ca am reusit sa vad iarasi graficul. Acum trebuie sa il demontez, o sa reiau alta data masuratorile. Nu este exclus sa fie un ciclu al frigiderului, la momentul cand scriu asta, compresorul nu functioneaza. Editat Mai 13, 2020 de one Link spre comentariu
Postări Recomandate