Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini strung ZYTO

remus_gabriel2005

Postări Recomandate

Buna ziua, am cumparat un strung Zyto zilele trecute de la cineva care l-a adus din UK, este o bijuterie, fabricat inainte de 1940 si este intr-o stare excelenta fara jocuri si uzura, are un universal cu 3 bacuri de 75 mm cu 2 randuri de bacuri, unul cu 4 bacuri independente reversibile de 110 mm, o plansaiba si o flansa cu un surub de antrenare. Axul principal are CM 1 si se prelungeste cu gaura de 10mm si papusa mobila are CM2. Distanta intre varfuri 200 mm. Am facut cateva probe cu el doar strunjire exterioara ca nu am cutite deocamdata, max 10x10 mm patrat. Are si cateva roti de schimb pentru filete si avansuri dar nu toate care trebuiesc sunt modul 1,25 si incerc sa gasesc de cumparat. Rotile care lipsesc sunt 21, 25, 50, 63, 70, 75, 80. Majoritatea din aceste roti sunt pentru filete metric, el avand rotile pentru filet imperial. Dimensiunile universalelor sunt atipice fata de ce se gaseste de cumparat la noi in sistemul metric dar sunt ok. Am sa atasez si niste poze cu strungul asa cum l-am cumparat si sper sa am timp sa il fac sa arate ca nou. 

Si inca ceva, manivela caruciorului este in partea dreapta si functioneaza invers de cum ar fi normal (pentru noi) adica invarti in stanga si caruciorul merge in dreapta ca la "engleji".

95230404_550367069196723_1527759861922660352_n.jpg

94883608_1090646447999875_3358964712405467136_n.jpg

95263506_2707198122825027_3688536206070513664_n.jpg

95264092_3235956799755872_1668840204632326144_n.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus_gabriel2005

8

• Elison

2

• AFCtin

2

• euy eu

2

Buna seara,

Sa-l stapaniti sanatos.:aplauze

Sunt firme in Romania care vand la pret rezonabil roti dintate cu diferite game de module si numar de dinti. Sigur gasiti rotile lipsa

Pe avansul "ca la engleji" poate aveti loc sa mai puneti o roata ditata angrenata cu cea care calca pe cremaliera. Astfel avansu va fi normal ca la europeni. :rade:.

Cu stima,

PS ce pas are surubul conducator?

Multumesc

Link spre comentariu
Acum 42 minute, AFCtin a spus:

Buna seara,

Sa-l stapaniti sanatos.:aplauze

Sunt firme in Romania care vand la pret rezonabil roti dintate cu diferite game de module si numar de dinti. Sigur gasiti rotile lipsa

Pe avansul "ca la engleji" poate aveti loc sa mai puneti o roata ditata angrenata cu cea care calca pe cremaliera. Astfel avansu va fi normal ca la europeni. :rade:.

Cu stima,

PS ce pas are surubul conducator?

Multumesc

Multumesc, l-am luat sa imi mai aduc aminte de prin anii '80 cand invatam sa lucrez pe strung. Primul a fost Iosif Ranghet, dupa aceea sn 380 si snb 400.

Da am incercat sa caut pe net dar toti au modul 1, 1,5, 2 etc, nu am gasit 1,25 pana acum.

Surubul conducator are diametrul 5/8" si 8 TPI (pasi pe inch).

Am vazut pe youtube la cineva care a facut modificarea cu pinioanele la carucior, ideea este ca e atat de mic ca trebuie sa ii pun o prelungire sa mut manivela, dar am deja un plan, ramane de vazut daca o sa am timp.

Si uitandu-ma pe youtube mi-a mai venit o idee, sa ii pun un motor de masina de cusut cu inverter de 500w .

Link spre comentariu

Buna seara stimate domn,

Eu am o chinezarie mul mai jos ca si calitate vis a vis de englezul dvs.

Cu stima

Antonio

Link spre comentariu

Am primit de curand un strung cu 300 mm intre vf, universal 80 mm.

Ambalat bine, a ajuns din Londra in Buc, ff bine daaaaar dupa ce l-am desfacut am observat ca Toate piesele nu erau stransa-montate fix-aliniale-....

Cei care vor cumpara de pe Amazon asa ceva trebuie sa se gandeasca bine caci trebuie mana priceputa ptr a fi pus corect in functiune.

Am lucrat mult pe strung, mai mult de placere si inima mi-a ramas la un mic Tos MN 80 carel -am avut dar de gura nevestei a fost dat unui amic ce -balea -dupa el si nu avea nevasta dura.

Nu stiu cum sa atasez foto din laptop

A0.jpg

A7.jpg

A8.jpg

A15.JPG

A20.JPG

A13.jpg

A21.jpg

A22.jpg

A23.jpg

A24.jpg

Link spre comentariu

Strungul asta apare sub diverse denumiri, depinde de unde-l iei.

Al meu de ex. arata fix la fel dar este Einhell MTB-3000 si-i cumparat acu` multi ani din Praktiker... :) 

Link spre comentariu

Si eu aveam de gand sa cumpar un strungulet chinezesc, daca il reglezi si ii faci unele inbunatatiri este ok pentru acasa, acesta pe care l-am luat acum are batiul mai scurt cu 100 mm fata de unul chinezesc dar nu-i bai si pretul a fost ok.

Am gasit la cineva un inverter de 750w, maine trebuie sa soseasca, am un motoras de 350w trifazat, o sa le montez si sa vad cum merge, daca e prea slab mai am unul de masina de cusut de 550w tot trifazat si il pun pe ala.

Link spre comentariu
Acum 23 ore, euy eu a spus:

Rotile dintate poti sa ti le printezi 3d cu infill 100% , eu am facut adaptor de cric si tine masina pe acel material PLA.

Da cred ca asa am sa fac, scot de la naftalina imprimanta 3D si o pun la lucru, am gasit pe Thingiverse rotile de la strungul chinezesc dar acestea sunt modul 1 si ale mele cred ca sunt modul 1,25 daca nu cumva mai exista vreun standard englezesc, strungul avand in totalitate dimensiunile in inch. Am sa fac o proba cu cateva roti sa vad daca pot sa le angrenez, acestea fiind mai mici in diametru la acelasi nr de dinti si daca sunt ok le fac pe toate.

Daca a mai incercat cineva sa faca asta ar fi interesant de stiut, nu cred ca ar afecta la ceva doar ca rotile sunt mai mici in rest raportul de transmisie se pastreaza.

https://www.thingiverse.com/thing:1194078

Editat de remus_gabriel2005
adaugare link
Link spre comentariu

Gata a venit si inverterul , l-am probat cu motorul de 550w de la masina de cusut, functioneaza perfect, mai trebuie sa caut un comutator cu trei pozitii pentru schimbarea de sens si cam asta e, urmeaza sa cosmetizez putin strungul si dulapul pe care e montat sa montez motorul cu convertizorul si gata.

95770513_847789255702066_8379083716747591680_n.jpg

95779135_1544284432386511_7251892914534481920_n.jpg

96081625_2782930501819567_4019622500341121024_n.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, remus_gabriel2005 a spus:

Gata a venit si inverterul , l-am probat cu motorul de 550w de la masina de cusut, functioneaza perfect, mai trebuie sa caut un comutator cu trei pozitii pentru schimbarea de sens si cam asta e, urmeaza sa cosmetizez putin strungul si dulapul pe care e montat sa montez motorul cu convertizorul si gata.

Montarea unui comutator cu trei pozitii este inutila , se poate face inversarea de sens direct din invertor.

Link spre comentariu

Da aveti dreptate, dar la filetat o sa fie dificil sa stau sa intru in meniu sa fac schimbarea de sens din inverter, asa comutatorul il am la indemana si imediat schimb sensul de rotatie.

Link spre comentariu

In manualul invertorului la pagina 19 exista o schema de comanda cu butoane de schimbare a sensului. Parametrul 79 trebuie setat in functie de cum se doreste setare fregventei (din tastatura sau din potentiometru).

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Elison a spus:

In manualul invertorului la pagina 19 exista o schema de comanda cu butoane de schimbare a sensului. Parametrul 79 trebuie setat in functie de cum se doreste setare fregventei (din tastatura sau din potentiometru).

Da dar setarea frecventei este pentru a mari sau micsora nr de rotatii iar comutatorul cu 3 pozitii schimba sensul de rotatie, sunt 2 lucruri diferite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări