carageae Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Compot de gutui - asa cum facea mama. Se taie in cuburi gutuiele, se așează în borcane și se pregătește un sirop. Se da in clocot apă cu zahar 250g zahar la 1 litru apă. Fierbinte se toarnă peste gutuile deja așezate în borcane, se pun capacele și se dau un clocot ( baie de abur) P.S. Daca nu te descurci - eu nu m-as descurca ;) - in caz ca ai drum pe la Arad, adu gutuile si facem noi compot...si impartim. Noi pastram gutuile care ramaneau intregi, alea "atinse" erau puse deoparte, curatate de partea stricata si se facea compotul...ca sa fie compotul dulce - in caz contrar se opresc bucatile in gat - cele mai bune erau tocmai alea un pic atinse, ce cadeau singure din pom. Alea de mancat le culegeam tocmai ca sa nu cada si sa se strice. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 (editat) Multumesc tuturor pentru sfaturi. Dl. Toni, cat zahar si cata apa clocotita se pune la un butoi de 60l plin cu gutui? Editat Septembrie 25, 2021 de fluffy37 Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Deci tuica pana la urma Cred ca stii bancul ala cu juniorul care culege la livada o gramada mare de prune si il intreaba pe tac'su ce vor face cu ele....raspunsul era: Depinde, daca o gasim pe ma-ta acasa, compot, daca nu, le punem la palinca... Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Acum 59 minute, fluffy37 a spus: cat zahar si cata apa clocotita se pune la un butoi de 60l plin cu gutui? Profesionistii nu folosesc zahar......niciodata,niciunde. Din 60 L iese putin .Dar cat iese ,iese calitativ.Se poate pune un gutui taiat bucatele ,in sticla cu tuica ,si putin lemn de gutui decojit ( crenguta ) facut ferfenita....... Decat zahar , mult mai bine banane supracoapte ( in multe magazine se arunca ) . Odata am pus la prune 6kg smochine ,care pe eticheta erau expirate ,real nu aveau nimic ( bagat prin tocatoarea de carne ,sa fie "pasta ") Avea o aroma fantastica ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 (editat) @carageae Pai am multe cazute jos care au pete mici si nu am vreme de compoturi. Pe cele bune le pun pe polite in locuri racoroase pana le gasesc utilitatea.... Acum 4 minute, Усилитель a spus: Profesionistii nu folosesc zahar......niciodata,niciunde. Din 60 L iese putin .Dar cat iese ,iese calitativ.Se poate pune un gutui taiat bucatele ,in sticla cu tuica ,si putin lemn de gutui decojit ( crenguta ) facut ferfenita....... Decat zahar , mult mai bine banane supracoapte ( in multe magazine se arunca ) . Odata am pus la prune 6kg smochine ,care pe eticheta erau expirate ,real nu aveau nimic ( bagat prin tocatoarea de carne ,sa fie "pasta ") Avea o aroma fantastica ! Si eu am facut 20 l de coniac la 40 grade din 120 l de vin.....cu boabe de cafea, stafide si un baton de vanilie si a iesit traznet...cel putin cam toti amicii care au servit au fost trazniti apoi Editat Septembrie 25, 2021 de fluffy37 Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 1 oră în urmă, fluffy37 a spus: Multumesc tuturor pentru sfaturi. Dl. Toni, cat zahar si cata apa clocotita se pune la un butoi de 60l plin cu gutui? 6-8 litri de apă clocotita în care dizolvi 1-3 kg de zahar funcție de cât de dulci sunt gutuile. Poți să pui și mai multă apă dacă fructele sunt seci. Oricând mă mai poti consulta la telefon 0722506910. În loc de zahar poți folosi gemuri/compoturi vechi. Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Am cules prune pt un cazan. Le las o zi sa se moaie, dupa care le storcosesc Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Sunt un pic amarui la gust? Pe aici totul e dulce, rar mai gasesti gustul de acasa... Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Da, o idee amarui. Sunt din cele salbatice, sunt marunte, dar au cel mai bun gust. Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Cata tuica poate iesi din doua galeti? Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Nu sunt galeti sunt niste vase care au 60l. Acolo am pt un cazan de 110l. In final obtin 10l. Editat Octombrie 5, 2021 de daniels Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Acum 3 minute, daniels a spus: Nu sunt galeti sunt niste vase care au 60l. Acolo am pt un cazan de 110l. In final obtin 10l. O fierbi de doua ori, nu? Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) O singura data., si la final este de 52-55* Editat Octombrie 5, 2021 de daniels Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 La cate grade iese de obicei? Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 52-55*. Eu o adun in peturi si la urma amestec. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum