Mircea Postat Iunie 8, 2021 Partajează Postat Iunie 8, 2021 In copilarie am mancat scoruse si tot felul de mere si pere padurete. Cine voia sa vina acasa la pranz?! Mancam ce puteam si ce gaseam si continuam sa ne jucam pana venea seara. Adevarul e ca, cu cat esti mai infometat, cu atata inveti sa apreciezi mancarea. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 9, 2021 Partajează Postat Iunie 9, 2021 Scorusul rosu poate fi si arbore decorativ. Frunzele cand se usuca capata o culoare rosiatica foarte frumoasa. Fructele tin pana iarna tarziu si cu cat mai tarziu cu atat mai bune. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 Cred că trebuie precizat scoruș negru - Aronia melanocarpa, pentru că cel roșu face parte din altă familie - Sorbus aucuparia și negătite fructele lui (zice Wikipedia) pot da dureri de burtă. PS Deși l-am tot văzut prin diverse locuri, abia acum am pus un nume pe scoruș (Sorbus aucuparia). Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Ca sa nu deschid alt topic, intreb aici: Ce se poate face cu cateva zeci de kg de gutui? Am 2 pomi incarcati de ajung crengile la pamant. Nu doresc copy=paste de pe google, ii rog pe cei care au folosit aceste fructe sa-mi dea idei, daca sunt amabili, multumesc. Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Compotul de gutui este cel mai bun din lume! Dacă sunt prea multe se poate face țuică din ele după ce le tocați sau mi le trimiți și îți trimit țuică! Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Compot sau marmelada (sa nu o scadeti prea mult, ca o tai cu barda dupa). Altfel, daca sunteti abil, o dulceata merge si ea, dar greu de stiut unde te opresti cu fiertul, sa ramana exact cata zeama trebuie. Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Cand aveam in grădină, mama făcea compot, gem și peltea, in aia se mai pun și mere parcă...dacă dorești să faci, fac rost de rețetă pentru oricare. Gutuile se și pot păstra până iarna, dacă sunt sănătoase si nu se strică în pom, rezistă ca atare, într-o cămară răcoroasă. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Si dau un parfum extraordinar camerei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 (editat) Acum 3 ore, Shambala a spus: Si dau un parfum extraordinar camerei. Da, simt asta in fiecare zi cand le adun de pe jos pe cele cazute si fara pete. Daca raman mai mult de 2 zile pe jos se strica (apare o pata mica si in cateva zile poti sa le arunci). Am lasat cateva bucati acasa la maica-mea care s-au ingalbenit si miros extraordinar.... Cum se face tuica si cum se face compotul? Editat Septembrie 23, 2021 de fluffy37 Link spre comentariu
daniels Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Mai poti face peltea. Dulceata am sa fac si eu. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Nu stiu exact cum se face tuica de gutui, dar pot spune sigur ca merita Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Este mult de scris dar acum zic cum fac țuică. Trebuie neapărat să le toci ca să se ajungă la eliberarea sucului. Fiind foarte tari, le dau pe o razuitoare electrica. Apoi, funcție de cantitate, fac un suc, pentru start fermentație, din 10 litri de apă clocotita și 1-3 kg de zahar (la 100 litri de compoziție). Zahărul se pune funcție cât de dulci sunt fructele. De a doua zi încep să fermenteze. Se pune capacul ușor într-o parte să poată intra musculițele de fermentație iar după câteva zile, când nu se mai aude emanarea de gaze, se poate închide capacul. Atunci se formează podina și apoi se poate duce la distilărie. Link spre comentariu
daniels Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Dpmv daca se pune zahar, la orice fel de bautura, aia e de calitate slaba. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Zahărul compensează faptul că gutuile nu sunt prea dulci de fel.Ar trebui cantităţi uriaşe de gutui fără adaos de zahăr, deci ineficient economic.Mai ales dacă şi vinzi ţuica.Cine vrea doar din zaharurile fructelor face fără zahăr, dar iese puţină. Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Zahărul strică țuica dacă este peste 5 procente. Cei care fac țuica pentru vânzare știu că un kilogram de zahar se transforma într-un kilogram de țuica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum