Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

gradina mea


Vizitator

Postări Recomandate

In copilarie am mancat scoruse si tot felul de mere si pere padurete. Cine voia sa vina acasa la pranz?! Mancam ce puteam si ce gaseam si continuam sa ne jucam pana venea seara.

 

Adevarul e ca, cu cat esti mai infometat, cu atata inveti sa apreciezi mancarea.

Link spre comentariu

Scorusul rosu poate fi si arbore decorativ. Frunzele cand se usuca capata o culoare rosiatica foarte frumoasa. Fructele tin pana iarna tarziu si cu cat mai tarziu cu atat mai bune.

Link spre comentariu

Cred că trebuie precizat scoruș negru - Aronia melanocarpa, pentru că cel roșu face parte din altă familie - Sorbus aucuparia și negătite fructele lui (zice Wikipedia) pot da dureri de burtă. 

PS Deși l-am tot văzut prin diverse locuri, abia acum am pus un nume pe scoruș (Sorbus aucuparia). 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ca sa nu deschid alt topic, intreb aici: Ce se poate face cu cateva zeci de kg de gutui?

Am 2 pomi incarcati de ajung crengile la pamant. Nu doresc copy=paste de pe google, ii rog pe cei care au folosit aceste fructe sa-mi dea idei, daca sunt amabili, multumesc.

Link spre comentariu

Compotul de gutui este cel mai bun din lume!

Dacă sunt prea multe se poate face țuică din ele după ce le tocați sau mi le trimiți și îți trimit țuică!

Link spre comentariu

Compot sau marmelada (sa nu o scadeti prea mult, ca o tai cu barda dupa). 

 

Altfel, daca sunteti abil, o dulceata merge si ea, dar greu de stiut unde te opresti cu fiertul, sa ramana exact cata zeama trebuie. 

Link spre comentariu

Cand aveam in grădină,  mama făcea compot, gem și peltea, in aia se mai pun și mere parcă...dacă dorești să faci, fac rost de rețetă pentru oricare. Gutuile se și pot păstra până iarna, dacă sunt sănătoase si nu se strică în pom, rezistă ca atare, într-o cămară răcoroasă.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Si dau un parfum extraordinar camerei.

Da, simt asta in fiecare zi cand le adun de pe jos pe cele cazute si fara pete. Daca raman mai mult de 2 zile pe jos se strica (apare o pata mica si in cateva zile poti sa le arunci). Am lasat cateva bucati acasa la maica-mea care s-au ingalbenit si miros extraordinar....

Cum se face tuica si cum se face compotul?

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Este mult de scris dar acum zic cum fac țuică. 

Trebuie neapărat să le toci ca să se ajungă la eliberarea sucului.  Fiind foarte tari, le dau pe o razuitoare electrica. Apoi, funcție de cantitate, fac un suc, pentru start fermentație, din 10 litri de apă clocotita și 1-3 kg de zahar (la 100 litri de compoziție). Zahărul se pune funcție cât de dulci sunt fructele. De a doua zi încep să fermenteze. Se pune capacul ușor într-o parte să poată intra musculițele de fermentație iar după câteva zile, când nu se mai aude emanarea de gaze, se poate închide capacul. Atunci se formează podina și apoi se poate duce la distilărie. 

Link spre comentariu

Zahărul compensează faptul că gutuile nu sunt prea dulci de fel.Ar trebui cantităţi uriaşe de gutui fără adaos de zahăr, deci ineficient economic.Mai ales dacă şi vinzi ţuica.Cine vrea doar din zaharurile fructelor face fără zahăr, dar iese puţină.

Link spre comentariu

Zahărul strică țuica dacă este peste 5 procente. Cei care fac țuica pentru vânzare știu că un kilogram de zahar se transforma într-un kilogram de țuica. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări