Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

gradina mea


Vizitator

Postări Recomandate

2 hours ago, vily said:

Zarzăre.   Unii spun zarzare la corcodușe dar este total greșit. 

image.png.f010b3fa9175b08e572da04a001777c3.png

Zarzara e mai curand o pruna rotunda mica, decat o caisa ca-n poza ta. 

Link spre comentariu

Exact, zarzarul este un soi de cais, fructele seamana foarte bine atat la forma cat si la gust. Au si perisorii aia pe coaja fructului. Pana si samburii sunt identici.

Pe lumea asta mai exista un fel de corcoduse mari cat prunele. La inceput sunt verzi, apoi se ingalbenesc si la urma incep sa se inroseasca. Pot fi deosebite usor de prune deoarece au samburele rotund, ca la corcoduse, doar ca e putin mai mare. Coaja fructului este lucioasa, exact ca la prune/perje. Am vazur ca aceste fructe sunt confundate cu fructele zarzarului dar le-am intalnit si sub denumirea de goldane. O fi corect, gresit, nu stiu.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Cred ca alea sunt un fel de corcoduse...prunele alea albe nu le stiu, dar corcoduse din alea "mari" am mancat si nu au treaba cu prunele...

Eu am mancat aronia deshidratate - scoruse negre...nu stiu cat seamana cu cele in discutie.

Link spre comentariu

Dupa ce m-am informat de pe internet, vad ca ceea ce stiam eu era gresit: zarzarele nu sunt corcoduse. Zarzara este un fel de caisa, corcodusa un fel de pruna.

 

Insa, in partea de Sud a tarii zarzara si corcodusa par a fii confundate printre localnici.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Mircea a spus:

 

 

Insa, in partea de Sud a tarii zarzara si corcodusa par a fii confundate printre localnici.

Eu nu le confund!...și sunt din sud!:reytre

In fiecare an mănânc și zarzăre și corcodușe....zarzăr am la via personală iar corcodușe tot acolo!...zarzăra este o caisă mai mică și ceva mai parfumată decât caisa pe care o știm cu toții....în rest e absolut identică cu caisa normală....iar corcodușa-este total diferită și la gust și la aspect față de zarzără....are coaja lucioasă și e dulce-acrișoară...există și corcodușe de dimensiuni mari aproximativ echivalente unei zarzăre....acelea sunt cele mai bune ca să faci dulceață din ele....clătitele cu dulceață de corcodușe sunt -de departe!- cele mai bune clătite din toate variantele de clătite prezente prin cărțile de bucate!....mmmm,gata,mâine dau comandă soției de ceva clătite....

Link spre comentariu

Da, se face și ciorba de corcodușe... da' e acră rău, face gura pungă!... mie nu-mi place dar cunosc familii care mănâncă destul de des ciorba din asta... 

Link spre comentariu

Am mancat si eu scoruşe! :)

Multumesc @fluffy37  (am primit o pungă cu ocazia cumpararii unui radio). Cred ca am mai mancat candva, dar alea ori nu erau coapte, ori ceva soi salbatic, ca erau cam acre, faceau gura punga.

Fructele sunt foarte zemoase, se decojesc si sunt ca un piure de fructe...un gust interesant, e greu sa spui cu ce seamana...oare la tuica nu-s bune? Intreb de curiozitate, nu-s asa mare fan de alcooluri distilate din fructe, dar chiar nu am auzit de asa ceva. Tuica de scoruse adica...posibil insa sa aiba continut redus de alcool prin fermentatie - cam asa e si cu corcodusele, care chiar daca sunt coapte si dulci...fac o tuica...asa, ca in sud. Nu are nimeni de ce sa se supere pe mine, si eu sunt oltean pe jumatate...dar intre timp am migrat intr-o zonă in care tuica e cam de doua ori mai tare ;)

Editat de carageae
Link spre comentariu

Sa clarificam ceva: scorusele sunt salbatice de la mama lor. Nu am auzit sa fii altoit cineva si sa-l domesticeasca. Asa e, cand am mancat avea o textura de piureu. Cum eram copil, mancam tot ce se gasea, necopt sau chiar fleasca de copt.

 

Corcodusele se adunau de pe jos, cand cadeau de coapte ce erau. Deci zahar aveau suficient. Tot ce fermenteaza face alcool, depinde cat de mult il masi sa fiarba. Cu cat fierbe mai mult, cu atata se transforma mai mult in apa. Rezultatul este tuica slaba. Este o chestie de cultura, si in sud se poate face tuica tare, dar iese mai putina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări