Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare corector ton

marius75

Postări Recomandate

La 01.05.2020 la 9:51, marius75 a spus:

pe acest amplificator frecventele inalte sunt destul de atenuate

Salut @marius75,

Intr-adevar, atenuarea mare a inaltelor comparativ cu joasele este confirmata si de simulare.

corector_ton.thumb.png.708122ef202884f1b8f8f944a964134d.png

Graficele arata caracteristicile de transfer ale circuitului trasate in urma variatiei simultane a potentiometrelor de reglaj din 10 in 10 KOhmi.

Se observa ca accentuarea joaselor este mai pronuntata decat cea a inaltelor. Probabil ca efectul dorit se obtine printr-o modificare substantiala a circuitului. Va propun studiul retelei de corectie Baxandall si incercarea de a o adapta la cablajul existent.

Editat de cirip
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

11

• cirip

5

• franzm

5

• sesebe

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Offtopic, cred ca era o moda la sculele vest europene din generatia aia sa accentueze basul mai mult decat inaltele, mai ales cele care nu aveau corectie loudness separata sau prize pe potentiometru. Teoria verificata pe Fisher, Grundig, etc, toate avand un continut ridicat de fier , cupru si aluminiu. Inaltele aduceau probleme de fashait, dar basul ajuta lenesii sa se miste pe ritm deci a fost preferat. :)

Have fun.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Mulțumesc de răspunsuri.

O sa mai mă uit și peste alte scheme de corector de ton sa văd cam ce valori sunt uzuale. Personal imi place cum suna un amplificator jvc ax5, o sa caut schema. De făcut scurt pe piese mă cam tem, sa nu stric ceva. 

Acum câțiva ani am înlocuit un corector de ton cu probleme și am luat o chinezărie la 25 de lei cat de cât ok, sunetul era deschis, inalte din belșug. Probabil era o clona după un corector de ton destul de bine gândit.

Link spre comentariu

Eu nu mă pricep, ca as fi facut o simulare cu alte valori ale pieselor calculate in asa fel incat sa facă mai vioi corectorul pe frecventele inalte, dar fără sa tai din joase și sa raman pe aceeasi configurație a cablajului. De asta am întrebat aici. Oricum nu e ceva neapărat, dacă se poate bine, dacă nu, iarăși bine.

Link spre comentariu

Ce impedanta de iesire ai folosit la iesirea din generatorul din simulare si ce load ai folosit la iesire?

Fara acesti parametri corecti simularea nu are valoare.

Link spre comentariu
La 06.12.2020 la 11:17, marius75 a spus:

Scuze de raspunsul intarziat.

Daca apas butonul "defeat" se aude ca si cum corectiile bas /inalte ar fi la 0 dB, adica si mai putine inalte decat mi-as dori. E ceva din constructia corectorului de ton pentru ca intre timp am luat alt amplificator care acelasi etaj final si corector de ton, doar ca are si radio si se aude la fel de rau pe inalte.

Citind asta incep sa cred ca problema este si din boxe si sursa de semnal. In cel mai fericit caz este vorba doar de o neadaptare intre boxe si amplificator.

Link spre comentariu

Nu te poti lua dupa schema lui JVS AX-5 pentru ca ai corectie fiziologica pe potentiometrul de volum.La un corector de ton pasiv,trebuie tinut cont si de impedantele (rezistentele) de intrare si iesire ,nu numai de raportul rezistiv fata de potentiometrii pt corectie.Colegul Shambala ti-a dat doua link-uri foarte bune in calcularea acestui tip de corector!

Link spre comentariu

sesebe: Nu e vorba de boxe, ascult pe boxe radiotehnika 50ac-106 legate la un amplituner kenwood kr-v6060, sunetul este ok in combinatia asta. Daca leg boxele pe grundigul din discutie se aude infundat, lipsa inalte. Mai am 4 boxe coloana akai si e aceeasi problema, am incercat pe mai multe amplificatoare si se aud bine pe oricare dintre ele mai putin pe grundig. Surse  de semnal am mai multe: un CD player Technics sl pg 590 (100 dB), un PC cu placa Audigy 4 (106dB). Chiar si direct de la radio incorporat se aude tot asa.

dragangeorge72: o sa ma uit peste cele doua link-uri, desi am mari indoieli ca pot modifica corectorul fara sa modific schema. Eu as fi vrut sa ma folosc de acelasi cablaj si doar sa inlocuiesc cateva componente.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Cât de mult accentuati înaltele la Kenwood?

Nu vi se pare ca schema este oleaca gresita? Nu cumva sunt inversate punctele x cu y?

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 4 ore, marius75 a spus:

Eu as fi vrut sa ma folosc de acelasi cablaj si doar sa inlocuiesc cateva componente.

Cred ca aceasta optiune este posibila.

Iata o propunere de echivalare intre schema existenta si corectorul Baxandall clasic. Unele componente se elimina, iar altele se inlocuiesc cu strapuri.

coresp_baxandall.thumb.png.546037f5f32e5ebb6898c35e7d7cc67a.png

Desigur, trebuie tinut cont de necesitatea separarii galvanice, daca e cazul cat si de faptul ca circuitul este de fapt in bucla de reactie, nu un corector pasiv. Din schema postata initial nu rezulta in ce situatie va aflati.

Ceea ce am postat mai sus este o simpla sugestie. Asa cum au spus si alti colegi, daca nu este bine inteleasa functionarea, exista riscul distrugerii amplificatorului. 

Acum 12 ore, marius75 a spus:

Eu nu mă pricep

Cred ca aici e o mica problema. De aceea repet: schema de mai sus e o idee. Este necesar ca cineva care intelege functionarea schemei in ansamblu sa decida daca mai trebuiesc facute mici ajustari. De exemplu, schema postata il contine pe C451 (22uF/35V), care nu este necesar in circuitul Baxandall traditional, dar ar putea fi acolo pentru separare galvanica. Daca nu intelegeti subtilitatile astea, nu va apucati de modificare.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări