Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplificare schema

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

PWM este efectiv controlul mosfetului in functie de tensiunea bateriei. PUMP1 si PUMP2 este un simplu circuit de ridicare a tensiunii (este un fell de boost rudimentar care da la iesire un curent mic de cativa mA) si este folosit pentru a obtine tensiunea necesara deschiderii mosfetului, circuitul in sine se cheama "dickson charge pump" gasesti o tona de informatie cum functioneaza. In schema originala este direct legat de PIC si se pare ca merge insa asa cum sugereaza UDAR ar fi bine venit o mica modificare prin adaugarea a doua rezistente cu care sa limitezi curentul la 15-20mA sa nu depasesti valoarea maxima admisa de pin-ul IO,  acel ciruit poate fi inclocuit si cu un circuit specializat de "dickson charge pump" cum ar fi TC7660COA insa pare ca functioneaza foarte bine si schema lui cu comanda pompei din microcontroler.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, UDAR a spus:

Dacă PUMP1 și PUMP2 sunt legate direct la microcontroler încerci pe răspunderea ta . 

mai sus spuneam ca nu inteleg schema. ce probleme pot aparea ? sau ce protectie sa-i adaug in afara de alt driver...

cate o rezistenta de limitare..zenner de protectie supratensiune, transil.. ce pot face ?

pe de alta parte...daca rolul PUMP1&PUMP2 este de dubla tensiuni pe acolo, nu trebuiau sa fie capacitori polarizati ? ajuta cei ceramici nepolarizati ?...

/!\ sau. nu ar fi fost mai simplu cu un BTS432  sau BTS441 sau alt smart power switch | high-side , unic direct legat in controler ?... IN la PWM, Vbb in panou si Out pe baterie ?.. Nu este destul de rapid oare ?.. sa zicem ca ar fi undeva 2.5kHz

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Habar n-am ce conține codul deci cum se face acel "charge pump" dar conectarea repetată a pinului µC la 12V chiar pe timpul scurt cât se încarcă condensatorul nu cred că e OK . eu cel puțin n-aș face așa. 

Link spre comentariu

Nici eu, dar nu am privit atent schema, stiind ca e destul de folosita si studiata. Eu insa ma gandeam ca fiind decuplat de capacitorul ala nepolarizat, nu are cum sa ajunga prea multa tensiune. Ce-i drept nu stiu.

Vreau o parere despre BTS-urile care spuneam.

Eu pur si simplu cred ca o sa am un controler si un BTS. atat. maxim o rezistenta si un ACS (senzor curent). ce tot atata charge pump daca BTS-ul ala are deja incorporat.

Vorba aia. Daca nea` Julian Ilett a facut-o cu un "praf" de piese, sa-l fac cu o piesa. Pff :))

Link spre comentariu

Nu are cum sa ajunga 12V la uC... acolo sunt condensatori ca sa ajunga 12V la uC acei condensatori ar trebuii sa devina sarma. Ce se intampla acolo e foarte simplu:  dupa D4 ai 12V de la baterie, cand pe PUMP1 ai 0V acel condensator C4 este incarcat si el la 12V  dupa care PUMP1 se ridica la 5V moment in care peste acel condensator apare un potential de 5V care se adauga peste cei 12V, D4 impedica tensiunea de 17V obtinuta pe C4 sa curga inapoi iar si va trece prin D3 incarcand C3 la 17V unde urmeaza iara PUMP2 cu 5V extra urcand tensiunea la 22V care sunt stocati in C5 si folositi pentru a deschide mosfetul. Acel cirucit nu face altceva decat ridica tensiunea bateriei cu 10V pentru poarta mosfetului. 

Ce poti face acolo e sa adaugi o rezistenta de 330Ohm care va limita curentul prin I/O la 15mA. 

Si sa intelegi cum functioneaza o pompa Dickson 

Link spre comentariu

Stai puțin că m-ai pierdut - ai băgat deja cam multe scheme/subiecte într-un topic . Tot ce era până aici era un controler cu PWM . Acu ce vrei să faci cu BTS-ul ? Să bagi PWM în el ? 

S-ar putea să mergă dacă nu depășești câteva zeci de Hz .

Dar fără supărare nu stau acu să analizez DS .... ca peste două postări să vii cu altă idee.  Sau faci ceva ce știi că s-a mai făcut și merge sigur sau, dacă nu, treci la partea frumoasă a electronicii - experimentează !

EDIT - la postarea anterioară . Da , probabil că sunt destul de mici condensatorii ăia de la ”pump” ca să nu fie probleme . La prima vedere mi s-au părut de 1µ. Dar eu tot nu aș face așa , aș comanda niște tranzistori din µC.

@Bandi Szasz Nici n-am spus că ar ajunge 12V la µC - mă gândeam doar la curentul repetat de încărcare al condensatorilor . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 32 minute, Gilbert Sparios a spus:

Vreau o parere despre BTS-urile care spuneam.

Deschide datasheet-ul si cauta "turn on time" ca sa vezi ca este de 160uS, ce PWM mai faci cu acel timp... un IRLZ44N deschide in 84nS, acele smart "mosfeturi" sunt pentru ON/OFF nici nu e mentionat prin DS ca suporta PWM. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Bandi Szasz a spus:

Deschide datasheet-ul si cauta "turn on time" ca sa vezi ca este de 160uS, ce PWM mai faci cu acel timp... un IRLZ44N deschide in 84nS, acele smart "mosfeturi" sunt pentru ON/OFF nici nu e mentionat prin DS ca suporta PWM. 

//port pentru pwm este PB1
TCCR1B = TCCR1B & B11111000 | B010; // unde uC ruleaza la 8Mhz inseamna 1.95kHz

pai 160uS ar insemna cam 6.25kHz. actual in soft , cel al lui PWM5, pe partea de comanda pwm sunt 1.95kHz dupa cum spuneam..

o sa pun un logic analizor pe unu sa vad ce face daca reuseste sa tina pasul cu comanda lui. daca nu poate, raman la schema aia originala PWM5

Link spre comentariu

Timpul de comutație trebuie să fie de zeci -  sute de ori mai mic decât perioada PWM deoarece în timpul comutației disipația instantanee este enormă . Dacă perioada este mare atunci disipația medie este corespunzător redusă . Și cu asta , cu scuzele de rigoare, îmi inchei participarea la acest subiect . Succes !

Link spre comentariu
Acum 6 ore, UDAR a spus:

Și cu asta , cu scuzele de rigoare, îmi inchei participarea la acest subiect . Succes !

multumesc pentru ajutor si invataminte.

ps: sper ca nu te-am suparat cu ceva...

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Gilbert Sparios a spus:

pai 160uS ar insemna cam 6.25kHz. actual in soft , cel al lui PWM5, pe partea de comanda pwm sunt 1.95kHz dupa cum spuneam..

o sa pun un logic analizor pe unu sa vad ce face daca reuseste sa tina pasul cu comanda lui. daca nu poate, raman la schema aia originala PWM5

Timpul de inchidere l-ai cam uitat, care este inca 80us prin urmare acel mosfet sta 240us in tranzitie, deci un semnal PWM 4khz tine mosfetul 100% din timp in tranzitie, la 2khz cum ai in soft acel mosfet o sa stea 50% din timp in tranzitie la fiecare perioada de PWM, ia pune o sarcina de 7A pe acel mosfet sa vezi ce pierdere o sa ai daca 50% din timp acel mosfet nu conduce ci disipa pentru ca in timpul de tranzitie acel mosfet coboara de la infinit la 38mOhm si intre cele doua valori tu o sa ai perioade cand acel mosfet are sute, zeci de ohm si la 7A disipa mult... de acea un mosfet destinat PWM trebuie sa aiba timpii de deschidere si inchidere cat mai mici posibile de ordinul ns pentru ca acele perioade cand are sute, zeci de ohm sa fie cat mai scurte ca doar nu vrei sa stai in 10ohm 5-10uS care la 7A disipa 80W.

Schema originala este simpla cu piese banale, nu stiu de ce vrei sa bagi componente scumpe care nici nu sunt destinate scopului in care vrei sa-l folosesti...  Omul vindea acel incarcator solar, normal ca a folosit 3 tranzistori 2-3 condensatoare si cateva rezistente care l-au costat 5lei si isi fac treaba in loc sa bage "mosfet inteligent" de 25 de lei care zic din nou nu este pentru PWM, deschide acel datasheet si cauta unde zice producatorul de PWM, zice clar sub Applications: ca este un "switch"  destinat inlocuirii releelor electromagnetice...

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări