Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tole transformator moi

Kreator

Postări Recomandate

Buna seara,

Am achizitionat un transformator care se incalzea foarte tare chiar si in gol. L-am desfacut in ideea de a-l duce la rebobinat fiindca suspectam ca are spire in scurt. 

La "dezmembrarea" lui insa am observat ca tolele lui sunt foarte moi nu au rigiditatea tolelor din ferosiliciu cu care eram eu obisnuit. Tolele au rigiditatea si  se comporta la indoire  la fel ca o  tabla ordinare din fier. E OK ca tolele sa fie asa? Va Intreb asta sa nu-l duc la rebobinat si sa constat ca se incalzeste iar din cauza ca tolele sunt din tabla ordinara.

Va multumesc!

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Tolele sunt din "fier moale", fier fara carbon. Probabil nu sunt nici izolate intre ele. Un asemenea miez de transformator are pierderi magnetice si electrice foarte mari, de aceea se incalzeste si in gol. Materialul are inductia la saturatie mare, 21000 Gs (fier-siliciul are doar 14000 Gs) si se foloseste mai mult la circuite magnetice in c.c. (difuzoare, relee, etc.). Transformatoarele de retea nu se faceau din fier moale nici in sec.19. S-au folosit mult timp doar tole din fier-siliciu subtiri si izolate intre ele. Erau tole scumpe, transformatoarele erau scumpe, la fel si produsele ce contineau transformatoare.

In prezent, produsele de larg consum nu mai trebuie sa fie rezistente, durabile, reparabile, cu randament bun, ci ieftine. De aceea, transformatoarele de retea trebuie sa fie cat mai ieftine posibil. Au aparut si solutii strigatoare la cer: tole sudate, sarma din aluminiu, etc.

Link spre comentariu

Corect ce spune dl Puriu.Tole moi bune n-am intalnit decat la un traf cu mu metal.Mu metalul e un aliaj Ni -Fe.Trafurile alea erau raritati.Nici nu mai tin minte daca era in ceva audio sau aparat de masura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări