Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 33 minute, DANO a spus:

Mai pun si eu o schema aicea poate initiatorul acestui post mai prinde o ideie, merge si lundahluri cam la 140euro/buc

CONCERTINA PPP-EL84.png

Da, este schema pe care o aveam in gand la inceput si chiar seamana cu ceea ce am facut acum multi ani in urma dar cu 2xel84.

Ma gandesc ca la un moment dat se aprecia mai mult un ecc81 pe post de  defazor, lucrand cu un curent mai mare, poate punem si noi.

Este foarte adevarat ce spune dl. Viorel legat de negativarea automata vs fixa. Eu nu stiu cum as putea sa o rezolv dar lasa problema pe seama oamenilor cu stiinta de carte. Adica, sa putem regla curentul pe fiecare lampa dar.... sa avem doar 2 conzi de trecere, ca mi-e teama de alte belele cu 4, oricat de scumpi si de tolerante stranse ar avea. Totdeauna se face un brain-storming si reiese ceva bun. Asa as vedea acest topic. 

In goana mea de a renunta la condensatori de trecere, ma gandesc cum s-ar putea renunta si la cel de pe intrare (avind in vedere ca la iesire din preu(buffer, sau linie) oricum avem unul.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, victordascalescu54 a spus:

Da, este schema pe care o aveam in gand la inceput si chiar seamana cu ceea ce am facut acum multi ani in urma dar cu 2xel84.

Ma gandesc ca la un moment dat se aprecia mai mult un ecc81 pe post de  defazor, lucrand cu un curent mai mare, poate punem si noi.

Este foarte adevarat ce spune dl. Viorel legat de negativarea automata vs fixa. Eu nu stiu cum as putea sa o rezolv dar lasa problema pe seama oamenilor cu stiinta de carte. Adica, sa putem regla curentul pe fiecare lampa dar.... sa avem doar 2 conzi de trecere, ca mi-e teama de alte belele cu 4, oricat de scumpi si de tolerante stranse ar avea. Totdeauna se face un brain-storming si reiese ceva bun. Asa as vedea acest topic. 

In goana mea de a renunta la condensatori de trecere, ma gandesc cum s-ar putea renunta si la cel de pe intrare (avind in vedere ca la iesire din preu(buffer, sau linie) oricum avem unul.

Se poate renunta si la condensatorul de pe intrare

Cam asa ar putea arata pcb-ul, asta e un exemplu mai vechi inceput si neterminat 

concertina ppp bot.png

concertina ppp top.png

Link spre comentariu
Vizitator

Domnule VD

Haideți că vă bag eu în ceață și mai mare, aveți ce aveți cu condensatorii de cuplaj, dacă vreți să puteți regla curentul prin fiecare finală este singura variantă ieftină, dacă vreți să fiți foarte catolic vă luați condensatori ci 1% toleranță, cu toate că nu o să faceți nici o diferență între 1 și 5%, ce preferați 4 condensatori sau 4 reglaje de curent?  Unde este dispersia mai mare? La tuburi sau condensatori? 

Puteți folosi și doi condensatori, dar vă dau eu varianta cea mai scumpă și care va umple amplificatorul de tuburi, pentru asta mai aveți nevoie de două duble triode pe fiecare canal, cu care atacati galvanic grilele tuburilor finale prin repertoare catodice, cu acele triode puteți regla și curentul prin finale, că la Mcintosh MC275 sau alte amplificatoare, acum ce preferați? 

Acum vad că v-ați îndrăgostit și de ECC81. 

Îmi pare rău ca nu am o carcasă, făceam eu un amp în câteva zile, după schema mea, și vi-l dădeam să îl ascultați. 

Va pierdeți timpul cu mult prea multe detalii și întrebări, la întrebări ați primit răspunsuri, restul depinde de nehotărârea dv, nu uitați că nimic nu este perfect! 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Faust2018 a spus:

Domnule VD

Haideți că vă bag eu în ceață și mai mare, aveți ce aveți cu condensatorii de cuplaj, dacă vreți să puteți regla curentul prin fiecare finală este singura variantă ieftină, dacă vreți să fiți foarte catolic vă luați condensatori ci 1% toleranță, cu toate că nu o să faceți nici o diferență între 1 și 5%, ce preferați 4 condensatori sau 4 reglaje de curent?  Unde este dispersia mai mare? La tuburi sau condensatori? 

Puteți folosi și doi condensatori, dar vă dau eu varianta cea mai scumpă și care va umple amplificatorul de tuburi, pentru asta mai aveți nevoie de două duble triode pe fiecare canal, cu care atacati galvanic grilele tuburilor finale prin repertoare catodice, cu acele triode puteți regla și curentul prin finale, că la Mcintosh MC275 sau alte amplificatoare, acum ce preferați? 

Acum vad că v-ați îndrăgostit și de ECC81. 

Îmi pare rău ca nu am o carcasă, făceam eu un amp în câteva zile, după schema mea, și vi-l dădeam să îl ascultați. 

Va pierdeți timpul cu mult prea multe detalii și întrebări, la întrebări ați primit răspunsuri, restul depinde de nehotărârea dv, nu uitați că nimic nu este perfect! 

DA, raspunsul meu pe linie este da, logic asa este, dar asta este farmecul brain-stormingului.

Acum 17 minute, DANO a spus:

Se poate renunta si la condensatorul de pe intrare

Cam asa ar putea arata pcb-ul, asta e un exemplu mai vechi inceput si neterminat 

concertina ppp bot.png

concertina ppp top.png

Probabil ca asa ar trebui sa arate dar eu , daca ar fi sa ma iau dupa sufletul si pregatirea mea (cu totul alta decat electronica) as monta finalele pe sasiu, in rest e corect cu piesele pe partea cealalta.

Link spre comentariu
Vizitator

"brain-stormingului." 

Al altora :rade:

Cel puțin pe mine m-ați ars la cap. 

Fără a lua în nume de rău, în fiecare an am cel puțin 5..6 clienți ca dv, vor ai, dar și aia, dar de ce este aia? Și cealaltă? Vorbim la telefon, mai vin pe la mine, până în ziua când mă satur si..... brusc le comunic că nu mai am timp pentru ce vor ei, să caute pe eltcineva. 

Încă ceva, asta poate are legătură cu Karma, întotdeauna cei care sunt cârcotași, nehotărâți, au parte de ghinioane, ori le întârzie carcasele, ori pierde curierul carcasa, nu găsești pe stoc decât un traf de ieșire..... următorul vine după două luni, din varii motive a spart cineva un tub, etc, etc, etc. 

O seară frumoasă și succes! 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Acum 29 minute, Faust2018 a spus:

"brain-stormingului." 

Al altora :rade:

Cel puțin pe mine m-ați ars la cap. 

Fără a lua în nume de rău, în fiecare an am cel puțin 5..6 clienți ca dv, vor ai, dar și aia, dar de ce este aia? Și cealaltă? Vorbim la telefon, mai vin pe la mine, până în ziua când mă satur si..... brusc le comunic că nu mai am timp pentru ce vor ei, să caute pe eltcineva. 

Încă ceva, asta poate are legătură cu Karma, întotdeauna cei care sunt cârcotași, nehotărâți, au parte de ghinioane, ori le întârzie carcasele, ori pierde curierul carcasa, nu găsești pe stoc decât un traf de ieșire..... următorul vine după două luni, din varii motive a spart cineva un tub, etc, etc, etc. 

O seară frumoasă și succes! 

Merci.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 4 ore, DANO a spus:

Mai pun si eu o schema aicea poate initiatorul acestui post mai prinde o ideie, merge si lundahluri cam la 140euro/buc

CONCERTINA PPP-EL84.png

Potentiometrul ala , in defazor, ce face?

Link spre comentariu
Acum 8 ore, der_doktor a spus:

Poate ne spune valderama sau Lazaroiu....

Regleaza simetria defazorului.

Link spre comentariu

Se mai pot pune in catozi finalelor niste surse de curent constant cu tranzistori cu stabilizatoare(LM317, LM7805, etc) se renunta si la tensiunea negativa

sunt variante trebuie doar sa stiti ce doriti in final

Sa fie mai clasic sa fie mai modern(cu ccs), bineinteles ce defazor vreti sa folositi. ar trebui sa va ganditi exact ce vreti dupa cum se observa oricare topologie se poate optimiza pt a se obtine rezultate bune probabil o fi ceva diferente intre ele dar eu cred ca sunt diferente neauzibile :-)

Beard P35 M70.png

Editat de DANO
Link spre comentariu
Acum 22 minute, DANO a spus:

Se mai pot pune in catozi finalelor niste surse de curent constant cu tranzistori cu stabilizatoare(LM317, LM7805, etc) se renunta si la tensiunea negativa

sunt variante trebuie doar sa stiti ce doriti in final

Sa fie mai clasic sa fie mai modern(cu ccs), bineinteles ce defazor vreti sa folositi. ar trebui sa va ganditi exact ce vreti dupa cum se observa oricare topologie se poate optimiza pt a se obtine rezultate bune probabil o fi ceva diferente intre ele dar eu cred ca sunt diferente neauzibile :-)

Beard P35 M70.png

Cam asta ar fi in principiu, ceea ce gandeam eu, e cam pe acolo si este un proiect deja realizat de niste olandezi.

Desigur ca daca ar fi dupa mine, as face alimentarea cu tub si drossel. Nici faptul ca finalul lucreaza in pentoda nu cred ca este un dezavantaj, eu asa l-as face.

4xel84.gif

ccs el84.gif

Si ceva oarecum off-topic, pentru delectarea celor care stiu. Asa lucrau japonezii acum 50 ani in urma.

marantz 8.jpg

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 14 ore, DANO a spus:

CONCERTINA PPP-EL84.png

Low distorsion realizat practic în două variante, una cu negativare automată, una cu negativare fixă. 

Sunt ultimele două din seria amplificatoarelor Rusia Neagră, am făcut 16 buc in cinci sau sase variante, adică scheme diferite, folosind aceleași tuburi, 2X6H9C&4X6P6C. 

post-267413-0-33396900-1514184277_thumb.jpg

post-267413-0-12548900-1514184292_thumb.jpg

post-267413-0-98308200-1514184495_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator

6P6S(6П6С) necesită amplitudine mai mare în atac gc , EL84 se conduce mai ușor(cu amplitudine mai mică în atac gc).

4,1mA/V    11mA/V      11/4,1=2,683

Altfel spus  PP-6П6С dezavantajează defazorul cu sarcina distribuită dacă ne raportăm la PP-EL84 .

Pentru aceeași variație ia-6П6С necesită un atac gc  2,7X în raport cu EL84 (X= amplitudinea din atac) .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări