Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Vizitator
Acum 36 minute, DANO a spus:

Ac balance daca s-ar face in catozi lui E80CC nu ar fi mai safe pt semireglabil?

Rezistorul din catozi lampilor finale pt bias mixt nu ar trebuie sa fie ceva mai mare? 40 50R

Daca pe partea de intrare si driver ar fi niste lampi mai uzuale as acorda putin timp pentru a proiecta un cablaj pt aceast amp

Rezistențele din catozii tuburilor finale nu sunt pentru bias mixt. 

EF86 se găsește sau 6J32P, în loc de E80CC se poate folosi 6H6P, ECC82, ECC81, cu modificarea unor valori. 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Faust2018 a spus:

Rezistențele din catozii tuburilor finale nu sunt pentru bias mixt. 

EF86 se găsește sau 6J32P, în loc de E80CC se poate folosi 6H6P, ECC82, ECC81, cu modificarea unor valori. 

Care e ideia cu acei 470uF si 10R din catozi?

Link spre comentariu
Acum 29 minute, victordascalescu54 a spus:

Pai EF86 (806) e o lampa ultrauzuala, E80CC poate sa fie usor inlocuita cu ECC82...cred Eu as merge si cu un mic CCS in catozii defazorului(parerea mea)

Din umila mea experienta, daca as face un cablaj, as face montajul pieselor pe partea opusa tuburilor iar lampile finale le-as monta pe sasiu.

Am gandit eu una si am scris altceva in legatura cu EF86, ma gandeam ca e mai scump si de asta ziceam

Daca se contureaza schema si se clarifica anumite chestii pe acolo in weekend ii incep layoutul daca nu se apuca altcineva inainte :-)

Editat de DANO
Link spre comentariu
Vizitator
Acum 9 minute, victordascalescu54 a spus:

cred ca 10R este defapt 100-300R

Niet..... sunt de 10 ohmi, se pot pune și de 1 ohm, eu le pun de 10 ohmi dintr-un anumit motiv, alea au un singur rol acolo, hai.... două roluri dacă le subdimensionezi ca putere. 

Link spre comentariu

La 100- 300 ohmi in catod  ,treci pe negativare automata nu mai ai nevoie de negativare fixa .Catozii pot fi legați si galvanic la masa in cazul negativarii fixe. Când le combini ,ca negativarea să aibă efect  ,pleci de la minimum 10 ohmi in catod .

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 1 minut, Faust2018 a spus:

Niet..... sunt de 10 ohmi, se pot pune și de 1 ohm, eu le pun de 10 ohmi dintr-un anumit motiv, alea au un singur rol acolo, hai.... două roluri dacă le subdimensionezi ca putere. 

sa masori curentul si protectie sa explodeze daca trece vreun zmeu mai mare prin ele :-)

Dar nu cred ca ar fi o ideie rea sa foloseasca un bias mixt :-) ar fi util daca poate cineva sa explice daca care ar fi avantajul sau dezavantajul(in afara ca se foloseste un condensator in plus) la folosirea biasului mixt

Link spre comentariu
Acum 1 oră, romicap a spus:

La 100- 300 ohmi in catod  ,treci pe negativare automata nu mai ai nevoie de negativare fixa .Catozii pot fi legați si galvanic la masa in cazul negativarii fixe. Când le combini ,ca negativarea să aibă efect  ,pleci de la minimum 10 ohmi in catod .

OK, acum am inteles....imi place sa invat.

Acum 1 oră, Faust2018 a spus:

Ok, am inteles, dar cum ramine cu cele 4 condensatoare de cuplaj, nu putem sa reducem la doua?

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 38 minute, victordascalescu54 a spus:

OK, acum am inteles....imi place sa invat.

Ok, am inteles, dar cum ramine cu cele 4 condensatoare de cuplaj, nu putem sa reducem la doua?

A răspuns Kosmin 

"Fiecare EL84 are cate un semireglabil propriu pentru ajustarea curentului de polarizare. Din cei 4 condensatori daca raman doar 2 atunci fiecare pereche va avea negativarea comuna. Ce avantaj ar aduce aceasta economie de condensatori?" 

Luați de foarte bune cele scrise pe forumul ăsta de Kosmin, și-a rupt coatele pe băncile facultății de electronică și din ce știu eu le mai preda și altora după terminarea facultății, acum nu știu ce mai face, pentru că nu am mai vorbit de mult cu el. 

Aveți de ales, ori renunțați la  doi condensatori, nu vă ajută cu nimic renunțarea, ori la reglajul negativarii fiecărui tub final in parte. 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Vizitator
Acum 2 ore, DANO a spus:

sa masori curentul si protectie sa explodeze daca trece vreun zmeu mai mare prin ele :-)

Dar nu cred ca ar fi o ideie rea sa foloseasca un bias mixt :-) ar fi util daca poate cineva sa explice daca care ar fi avantajul sau dezavantajul(in afara ca se foloseste un condensator in plus) la folosirea biasului mixt

Biasul mixt nu se folosește decât la tuburi bizare, care sunt instabile în funcționare, când toooot bălăbăbe curentul prin ele, cum ar fi 6C33C, 6H13C. Eu nu știu, nu am văzut amplificatoare cu "bias mixt" care folosesc tuburi concepute pentru audio, seria ELxx, KTxx, 6L6. 

Or fi făcut alții sau...... de ce nu..... poate se inventează aici "bias mixt" 

Link spre comentariu
4 hours ago, Faust2018 said:

Pot lipsi, sunt de fiță. 

Da, asa este, rez 10 ohmi trebuie, cu ajutorul ei masori curentul prin tub, condensatorul nu, ca baga defazaj..... 

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 24 minute, DANO a spus:

Mai pun si eu o schema aicea poate initiatorul acestui post mai prinde o ideie, merge si lundahluri cam la 140euro/buc

CONCERTINA PPP-EL84.png

http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/John_Wise_low_distortion_tube_amp.html

Cum ai configurat tu etajul final, nu mai ai nevoie de rezistențele de 1 ohm, faci măsurătoare direct în catodul tubului. 

Nu poți regla curentul prin fiecare tub final. 

Rezistențele din anozii tuburilor finale nu au nici un rost, doar pierdere de putere pe ele. 

Condensatorii care sunt în paralel pe rezistențele din catozii tuburilor finale au valoare destul de mica, 220microF ar fi acceptabil. 

Amplificatorul fiind clasă AB negativare automată, va livra o putere mai mică decât în clasă.... negativare fixă, reține ceva, cele mai mari puteri în etajele finale cu tuburi se obțin când negativarea este fixă, nu automată. 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Acum 9 ore, Kosmin a spus:

Fiecare EL34 are cate un semireglabil propriu pentru ajustarea curentului de polarizare. Din cei 4 condensatori daca raman doar 2 atunci fiecare pereche va avea negativarea comuna. Ce avantaj ar aduce aceasta economie de condensatori?

Ma gandeam doar ca sunt niste condensatori, cu bune si cu rele, pe calea de sunet. In general se incearca sa se elimine complet condensatorii sau se pun unii foarte costisitori. Chiar si asa cate doi conzi pe ramura, oricat ar fi de buni si cu tolerante stranse, cred ca produc niste lucruri. Spun niste lucruri pentru ca nu stiu dar intreb.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări