Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 24 minute, victordascalescu54 a spus:

Sunt la curent cu toate aceste lucruri mai ales ca detin si o pereche deQuad II. Poate ca nu m-am facut inteles, eu sustin ca nu voi putea gasi si nici proiecta un astfel de transformator cu sarcina distribuita pentru varianta cu 4 x EL84 (tema topicului de fata)

Acesta este motivul pentru care, negasind o realizare practica tangibila, m-as indrepta catre o schema in pentoda, am folosit conditionalul optativ.

Eu nu-mi dau seama cit timp alocati cautatului de informatie pe Web (nici nu ma intereseaza prea tare... :rade:) dar constat ca in grupul din care dealtfel faceti parte eu am postat acum 2 ani o varianta de traf Revox S52 imbunatatita. Cum dealtfel am postat si de Quad II, tot imbunatatita :rade: 

... ca sint 2 sau 4 tuburi pe canal asta e mai putin important, este o chestiune de ajustare, de redimensionare.

Quad II.jpg

Revox S52 traf.png

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dorin Bodea a spus:

Eu nu-mi dau seama cit timp alocati cautatului de informatie pe Web (nici nu ma intereseaza prea tare... :rade:) dar constat ca in grupul din care dealtfel faceti parte eu am postat acum 2 ani o varianta de traf Revox S52 imbunatatita. Cum dealtfel am postat si de Quad II, tot imbunatatita :rade: 

... ca sint 2 sau 4 tuburi pe canal asta e mai putin important, este o chestiune de ajustare, de redimensionare.

Quad II.jpg

Revox S52 traf.png

Ati vazut un transformator de Quad scos din carapace? Eu, ca arhitect o consider o opera de arta. P.W. nu a luat din comert niste tole standard , a proiectat traful cu dimensiuni si fereastra exact pentru ceea ce era nevoie si au iesit niste ciudatenii. Desigur ca eu apreciez lucrurile vazute de pe planeta Marte, probabil ca de pe Pamint voi fi combatut si mi-o asum. Chiar si trafurile de la Revox au o dimensiune altfel decat normal sunt lunguiete ca cele ale lui PW...extraterestrii nu?

Link spre comentariu

Da, cunosc formatul, nu am tinut in mina dar au fost descrise cu lux de amanunte la un moment dat pe net...

Si la ora actuala exista mai multe formate industriale, altele peste formatul "metric" lossless. Electric vorbind ne intereseaza un circuit magnetic cit mai scurt iar daca-i ceva mai lung asta ar trebui sa fie justificat de necesitatile de izolare la tensiuni mai inalte, de obicei peste 500V

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 12 ore, victordascalescu54 a spus:

Ati vazut un transformator de Quad scos din carapace? Eu, ca arhitect o consider o opera de arta. P.W. nu a luat din comert niste tole standard , a proiectat traful cu dimensiuni si fereastra exact pentru ceea ce era nevoie si au iesit niste ciudatenii. Desigur ca eu apreciez lucrurile vazute de pe planeta Marte, probabil ca de pe Pamint voi fi combatut si mi-o asum. Chiar si trafurile de la Revox au o dimensiune altfel decat normal sunt lunguiete ca cele ale lui PW...extraterestrii nu?

Amplificatorul construit după schema Revox S52 dar cu 4 EL84 și negativare fixă funcționează foarte bine cu Hammond 1650N, chiar dacă nu are înfășurările din catozii tuburilor finale, eu am făcut un compromis. 

Dacă vreți trafuri cu bobine și în catozii tuburilor EL84, zic să mergeți pe o colaborare cu dl Dorin Bodea. 

Cu mult timp în urmă mă bătea gandul să fac un PP cu EL84, cu o construcție extrem de simplă, fără nici un condensator pe calea de semnal, semnalul intrând din sursă în primarul unui traf defazor, traf care ataca finalele EL84, am abandonat proiectul din lipsa acelui traf defazor ( sunt anumite motive care mi-au pus frână la proiect) EL84 fiind un tub care se gâdilă repede în G1 , ideea este genială, părerea mea, știu de existența unui asemenea amp. 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Dorin Bodea a spus:

Da, cunosc formatul, nu am tinut in mina dar au fost descrise cu lux de amanunte la un moment dat pe net...

Si la ora actuala exista mai multe formate industriale, altele peste formatul "metric" lossless. Electric vorbind ne intereseaza un circuit magnetic cit mai scurt iar daca-i ceva mai lung asta ar trebui sa fie justificat de necesitatile de izolare la tensiuni mai inalte, de obicei peste 500V

Din cate am inteles eu, discutia pe tema formatului "neobisnuit" la traful Quad II era legata de obtinerea unei ferestre de o anumita geometrie incat sa se poata acoperi optim cu sarma si probabil ca se obtinea si un numar anume de straturi....spun probabil pentru ca repet nu ma pricep dar sunt un bun observator.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dorin Bodea a spus:

Multumesc pt recomandare insa sint prins in alte proiecte in perioada asta, am vrut doar sa punctez niste detalii care mi s-au parut mie interesante.

Tot ca detaliu, iata ce spune Patrick Turner despre transformatorul original Quad II ;

image.thumb.png.ed6d2b28b2bb234d9ad54d77d2f03867.png

http://www.turneraudio.com.au/quad2powerampmods.html

Da, P Turner e un mare PROFESOR dar ca ori ce om are si subiectivitati. Eu il apreciez atit de mult incat mi-am permis acum cativa ani sa-l sun si am purtat o discutie foarte utila si fara prejudecati, atunci cand eu ma apucasem de OTL-urile (schema lui Tim Mellow) cu 6c33c iar acesta (Turner) nu era fan OTL dar.....gasesti in cartea lui capitole intregi despre. Avind in vedere ca omul asta din pacate are o boala pacatoasa la moda, va sfatuiesc sa salvati toata publicatia de pe situl lui....ca nu se stie.

Inapoi la oile mele, sunt un mare fan si al lui P.Walker, asta a gandit si realizat lucruru pentru englezul de rand, dealtfel, desi un mare imperiu, UK este o tara plina de modestie.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Faust2018 a spus:

Amplificatorul construit după schema Revox S52 dar cu 4 EL84 și negativare fixă funcționează foarte bine cu Hammond 1650N, chiar dacă nu are înfășurările din catozii tuburilor finale, eu am făcut un compromis. 

Dacă vreți trafuri cu bobine și în catozii tuburilor EL84, zic să mergeți pe o colaborare cu dl Dorin Bodea. 

Cu mult timp în urmă mă bătea gandul să fac un PP cu EL84, cu o construcție extrem de simplă, fără nici un condensator pe calea de semnal, semnalul intrând din sursă în primarul unui traf defazor, traf care ataca finalele EL84, am abandonat proiectul din lipsa acelui traf defazor ( sunt anumite motive care mi-au pus frână la proiect) EL84 fiind un tub care se gâdilă repede în G1 , ideea este genială, părerea mea, știu de existența unui asemenea amp. 

Pai eu as vrea, dar problema o vad mai complicata decat pare. Daca as vrea sa clonez ampul Revox, desigur asa as face, ca sa respect conceptul lor, dar eu vreau un fel de struzo-camila cu 4 cocoase iar bunul meu simt, care este singurul sa ma ajute in electronica, neavind studii in acest domeniu, imi spune ca ar trebui reproiectat si retestat totul. Cum nu-mi pot permite sa pun oameni cu pregatire sa piarda timpul cu asa ceva, ma gandesc sa folosesc ceva cat mai simplu cum ar fi un aranjament PP in pentoda. Desigur ca si asa ceva necesita putina proiectare/testare dar e ceva clasic si mult mai usor de realizat. Repet, eu ceea ce gandesc aia spun. Iar daca sunt corectat, ma supun.

Link spre comentariu
Vizitator
1 oră în urmă, victordascalescu54 a spus:

Pai eu as vrea, dar problema o vad mai complicata decat pare. Daca as vrea sa clonez ampul Revox, desigur asa as face, ca sa respect conceptul lor, dar eu vreau un fel de struzo-camila cu 4 cocoase iar bunul meu simt, care este singurul sa ma ajute in electronica, neavind studii in acest domeniu, imi spune ca ar trebui reproiectat si retestat totul. Cum nu-mi pot permite sa pun oameni cu pregatire sa piarda timpul cu asa ceva, ma gandesc sa folosesc ceva cat mai simplu cum ar fi un aranjament PP in pentoda. Desigur ca si asa ceva necesita putina proiectare/testare dar e ceva clasic si mult mai usor de realizat. Repet, eu ceea ce gandesc aia spun. Iar daca sunt corectat, ma supun.

Domnul meu, dacă o să colaborați cu cineva să vă facă transformatoarele de ieșire cu înfășurari pentru catozii tuburilor finale, fiți sigur că timpul pierdut de el vă va costa bani, așa că nu trebuie să credeți că își pierd timpul, știința de a ști să faci ceva se plătește. 

Câțiva de pe acest forum v-am sărit în ajutor, dacă nu sunteți hotărât dați cu banul sau trageți la bețe o schemă. Având ceva studii de psihologie vă spun ceva, să nu o luați în nume de rău, oamenii care întind o mână altora, total dezinteresați, după un timp se satură de cei care se învârt in jurul cozii, de nehotărâți și își retrag total mâna întinsă, consideră că și-au pierdut timpul și altă dată nu vor mai veni în sprijin. 

Nu vad unde este struțocămila dacă dublați nr de tuburi finale pentru dublarea puterii, nu vad unde este marele bai dacă vreți să conectați tuburile finale în conexiune A1UaA2, trebuie să schimbați doar Raa traf de ieșire. 

Desenați aici o schemă, o puneți în discuție, trageți niște concluzii după ce postează alții care au experiență, și aici ar fi de discutat..... cel care postează o va face după propria viziune despre acest amplificator. 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Pai eu am postat mai multe scheme, iar lumea s-a luat la cearta si impunsaturi, mai bine ma retrag si-mi cer eu scuze pentru timpul pierdut. Ar fi mai korect.

Link spre comentariu
Vizitator
1 oră în urmă, victordascalescu54 a spus:

Pai eu am postat mai multe scheme, iar lumea s-a luat la cearta si impunsaturi, mai bine ma retrag si-mi cer eu scuze pentru timpul pierdut. Ar fi mai korect.

Acum tot dv sunteți cel supărat..... 

Link spre comentariu
Vizitator
La 26.04.2020 la 21:50, DANO a spus:

Puteți sa folosiți o schema cu defazorul parafaza, ca cel din schema atașata doar ca la etajul final mai adăugați 2 lampi și ar fi interesant și un bias mixt 

facebook_1587926332433_6660245767836294210.jpg

Citește aici http://www.valvewizard.co.uk/paraphase.html

In schema ta R19 trebuie să fie tatonată ca valoare, după ce citești textul o să vezi de ce. În link ai patru scheme primele două au elemente de reglaj, pentru a treia scrie ceva în text despre rezistența Rf, a patra schemă are și ea un "dezechilibru" între valorile a două rezistențe. 

Schema funcționează așa cum este, dar revenim la vechiul amplificator pe care l-ați făcut mulți, un reglaj face diferența dintre un amplificator și un amplificator bun sau foarte bun. 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Faust2018 a spus:

In schema ta R19 trebuie să fie tatonată ca valoare, după ce citești textul o să vezi de ce. În link ai patru scheme primele două au elemente de reglaj, pentru a treia scrie ceva în text despre rezistența Rf, a patra schemă are și ea un "dezechilibru" între valorile a două rezistențe. 

O sa fac modificarea de mai sus, amplificatorul e construit de ceva timp, sa vad ce rezistoare am prin casa, de 820K am sigur.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 57 minute, Adrian Biruescu a spus:

O sa fac modificarea de mai sus, amplificatorul e construit de ceva timp, sa vad ce rezistoare am prin casa, de 820K am sigur.

Ca să obții 20w îți trebuie altă Ua. 

In locul lui R19 pui un semireglabil de 1M in serie cu 220k, pui câte o sondă  de la osciloscop in grilele tuburilor EL84, reglezi din semireglabil până ai doua semnale defazate cu mărimi cât mai egale posibil. 

Înainte de reglaj reglezi curentul prin tuburile finale, masori pe rezistențele de 10 ohmi din catozi, bine ar fi fost să ai reglaj independent pentru fiecare finală în parte. 

Fără să consideri că bag bățul prin gard, să ne pui și nouă aici o oscilograma cu puterea de ieșire maximă, sinus nelimitat, 1000hz, când ai Ua 320V și când ai Ua 380..390V, pe sarcină rezistivă. 

Mare grijă cu biasul pentru Ua380.. 390V! 

2020_poweramp_4 (1).jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări