Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 16 minute, Copaceanu Ion a spus:

Eu personal nu mă dau inginer electronist așa cum fac altii din frumoasa Romanie eu sunt un simplu CONSTRUCTOR de ampuri ' vorba unui mare lampar din frumoasa Romanie.....despre tine ce pot să zic .....cînd tu pui oscilograme cu amplificatorul oprit si te lauzi de performanțele amplificatorului ....pentru mine esti zero barat .....nu ai respect pentru colegii care citesc pe topicul tău. Noapte bună și vise frumoase cu respect Copaceanu Ion. 

Deci....clar..te adaug in lista de prieteni alaturi de valderama...nu de alta dar esti haios. Abia astept sa scrii ceva...

Link spre comentariu
Acum 38 minute, Copaceanu Ion a spus:

AUZI BA FANICA miiii de multumiri de reclama pe care o faci dar tine minte ca atuci cand un ELECTRONIST concepe o schema si eu Copaceanu ( Dumitrache )  o realizez si performantele amplificatorului bate cu schema si am si pus oscilograme dar s-au sters ....cam cum CREZI TU DOMNULE INJINER ELECTONIST ca se aude  un amplificator simulat  si trafuri de iesire facute la noi aici in Romania( tu bai capii si latri ca un pechinez prin gard sa sperii trecatorii....personal nu am vazut o realizare facuta de tine dar pe acst forum esti mare LAMPAR } ......ai rabdare putin ca lucrez la un pp-ul si voi pune oscilogramele aferente .ATUNCI DA TE VAD FANICA cel mai mare depanator din Craiova  INTELES?

Pai, eu nu mai inteleg nimic. Zilele trecute ziceai ca nu mai merge osciloscopu' dintr-o poza postata de tine, acum merge sau ce s-o intimplat dintr-odata :2loser:Dar cablul de 80cm il mai ai pentru a masura corect? Apropo, cu acest cablu,  te tine mai mult de 10 secunde o masuratoare? Cum documentezi? Eu am o problema, pentru ca mainile imi sunt ocupate de obicei si pozez cu telefonul (nu am aparat foto), deci e destul de greu sa fac o poza clara, sa se vada si "flacara" din filamentu'  si ... esenta

Stii cum e,  daca pui sonda unde nu trebuie, te curenteaza de nu te vezi  

Link spre comentariu

Oameni buni,

STOP JOC, 

daca aveti chef de ciondaneala, va propun sa deschideti un alt topic cu dedicatie.

Eu am deschis acet topic ca sa ma puteti lamuri cum sa pot realiza mai bine un amplificator PP cu 4 x EL84.

O seara buna.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Faust2018 a spus:

Amplificatorul ăsta  are niște performanțe asemănătoare cu radioul Modern, singurul care avea etaj final PP, dacă mă uit doar la banda reprodusă, o avea 20w.... dar doar atât. 

http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Tonmeister1.htm

Sa fim seriosi,sunt diferente notabile intre amplificatorul de la RR MODERN si acest amplificator din linkul dat.Presupun ca cei care l-au proiectat (amplificatorul din link) chiar spun adevarul,daca acest amplificator are banda de frevente de la 50Hz la 12KHz la 0dB(adica puterea de 20W) inseamna ca asa este,nu pot sa cred in rupul capului ca nemtii sunt neseriosi,este parerea mea,am o afinitate aparte fata de nemti si o incredere oarba in ingineria din anii trecuti.Datele trecute pe anumite transformatoare din zilele noastre in ceea ce priveste raspunsul in frecventa se refera la o masuratoare de -3dB adica la 1/2 din puterea maxima declarata.

Conform principiului de baza al democratiei aveti dreptul sa nu fiti de acord cu mine!

In poze cate ceva despre RR MODERN pentru comparatie:

RRM2.jpg

RRM1.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 14 minute, LMOlimpiu a spus:

Sa fim seriosi,sunt diferente notabile intre amplificatorul de la RR MODERN si acest amplificator din linkul dat.Presupun ca cei care l-au proiectat (amplificatorul din link) chiar spun adevarul,daca acest amplificator are banda de frevente de la 50Hz la 12KHz la 0dB(adica puterea de 20W) inseamna ca asa este,nu pot sa cred in rupul capului ca nemtii sunt neseriosi,este parerea mea,am o afinitate aparte fata de nemti si o incredere oarba in ingineria din anii trecuti.Datele trecute pe anumite transformatoare din zilele noastre in ceea ce priveste raspunsul in frecventa se refera la o masuratoare de -3dB adica la 1/2 din puterea maxima declarata.

Conform principiului de baza al democratiei aveti dreptul sa nu fiti de acord cu mine!

RRM2.jpg

RRM1.jpg

Cred ca incepe sa se contureze optiunea mea, avind in vedere si faptul ca as merge pe varianta trafului legat in pentoda fara UL-uri.

Mai ramine sa ma hotarasc sau sa fiu sfatuit daca  sa folosesc defazorul LTP sau catodina

Alimentarea sigur as face-o pe lampa, mai ales ca voi face monoblocuri deci nu va fi greu de gasit un tub redresor sa duca 100mA

buizen.gif

Link spre comentariu
Acum 32 minute, victordascalescu54 a spus:

Cred ca incepe sa se contureze optiunea mea, avind in vedere si faptul ca as merge pe varianta trafului legat in pentoda fara UL-uri.

Mai ramine sa ma hotarasc sau sa fiu sfatuit daca  sa folosesc defazorul LTP sau catodina

Alimentarea sigur as face-o pe lampa, mai ales ca voi face monoblocuri deci nu va fi greu de gasit un tub redresor sa duca 100mA

buizen.gif

Dacă veți folosi 4 tuburi EL84  finale pe canal, consumul unui canal va fi altul, nu 100mA! 

Pentru ESL63 nu vor fi suficiente doar două finale EL84 pe canal. 

Amplificatorul nemțesc este hi-end cu 50Hz.... 12khz, bun așa :rade: 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Faust2018 a spus:

Dacă veți folosi 4 tuburi EL84  finale pe canal, consumul unui canal va fi altul, nu 100mA! 

Pentru ESL63 nu vor fi suficiente doar două finale EL84 pe canal. 

Amplificatorul nemțesc este hi-end cu 50Hz.... 12khz, bun așa :rade: 

Pai era vorba de 4 el 84 pe canal, nici vorba de 2xel84.  Eu am adus totusi vorba ca am construit acest amplificator cu 2 tuburi acum 40 ani si merge si acum bine merci doar ca-i trebuie ceva musci in plus pentru ESL 63. Dealtfel am incercat multe variante sa amplific ESL63 care prezinta o sarcina dificila capacitiv-reactiva si cu SS nici vorba inclusiv Quad 303 si 405 sau Krell sau SAE 220, dar culmea cu asta mic se auzeau cel mai bine cu tot cu lipsa de putere. Ulterior am construit OTL varianta totem care suna ff analitic si are si vana destula ( la 32 ohmi are 50 W nelimitati) dar dulceata aluia mic m-a incitat sa mai incerc odata. Schema aia de la Revox este geniala.....dar cred ca trafurile conteaza 70% si nu are cine sa le faca asa.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, victordascalescu54 a spus:

Schema aia de la Revox este geniala.....dar cred ca trafurile conteaza 70% si nu are cine sa le faca asa

Hai dom'le, asta o iau ori ca pe un afront personal ori ca o ratacire pe ulitele forumului! :rade: ... sau ceva snobism intr-o oarecare faza :-)

Am masurat vreo 2-3 trafuri de semnal de la Revox in ultimii ani si mi se pareau din gama entry-level fata de ce am facut eu. 

Acum 4 ore, victordascalescu54 a spus:

Mai sint si alte optiuni, acuma depinde de cum ati definit conceptual constructia... mi se pare ca o definiti "din mers", ceea ce nu-i neaparat rau, insa in acest caz va sfatuiesc sa nu va grabiti.

Ca defazoare performante pot sa enumar si Iron Schmitt ( © Schmitt/dvb) sau Iron Concertina ( © Seymour/Duncan/Epstein) - da, "catodina n-o peritu, ci numa s-o hodinitu" :rade: 

Va demonstrez cu un simplu ecran cam de ce este capabila concertina/catodina "electromagnetica", testat de mine dealtfel cu transformator custom din productie proprie... THD mai mic de 0.1% cu semnal de intrare 100Vvv...

image.thumb.png.9c7c6f67280aff07aabc9de8085e46ec.png

iar aici cu semnal de 50Vvv ... THD 0,03% !!!

image.thumb.png.72b40fcb831f6ed2409e314877deaa3c.png

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu
Acum 31 minute, Dorin Bodea a spus:

Hai dom'le, asta o iau ori ca pe un afront personal ori ca o ratacire pe ulitele forumului! :rade: ... sau ceva snobism intr-o oarecare faza :-)

Am masurat vreo 2-3 trafuri de semnal de la Revox in ultimii ani si mi se pareau din gama entry-level fata de ce am facut eu. 

Mai sint si alte optiuni, acuma depinde de cum ati definit conceptual constructia... mi se pare ca o definiti "din mers", ceea ce nu-i neaparat rau, insa in acest caz va sfatuiesc sa nu va grabiti.

Ca defazoare performante pot sa enumar si Iron Schmitt ( © Schmitt/dvb) sau Iron Concertina ( © Seymour/Duncan/Epstein) - da, "catodina n-o peritu, ci numa s-o hodinitu" :rade: 

Va demonstrez cu un simplu ecran cam de ce este capabila concertina/catodina "electromagnetica", testat de mine dealtfel cu transformator custom din productie proprie... THD mai mic de 0.1% cu semnal de intrare 100Vvv...

image.thumb.png.9c7c6f67280aff07aabc9de8085e46ec.png

iar aici cu semnal de 50Vvv ... THD 0,03% !!!

image.thumb.png.72b40fcb831f6ed2409e314877deaa3c.png

Recunosc ca este foarte tentant si frumos ceea ce-mi propuneti dar eu insumi sunt un entry-level si nu stiu daca as face fata unor astfel de task-uri. Intr-o viata de om am invatat cateva trucuri (nu in electronica) si nu mai am TIMP sa schimb paradigma. Oricum va multumesc frumos pentru prezentare, dealtfel o urmaream de mai demult pe topicul deschis de dvs.

PS. Apropos de Revox, ma refeream la transformatoarele de esire care au o configuratie aparte, ceva gen sarcina distribuita in anod si catod sau cum s-o chema (schema Revox S52)

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Da, nici o problema...

Paradigma de care pomeniti afecteaza la ora actuala cam 95% din constructiile amatoristice entry-level, fiind insa, aproape paradoxal, mai complicata decit solutiile "iron"...

Link spre comentariu
Acum 5 ore, LMOlimpiu a spus:

Domnule Lazaroiu, RIM a vandut KITURI si nu produse finite, kituri pentru hobbysti, adica persoane fara prea multe cunostinte in electronica si fara aparatura de masura aferenta. Exact cum au fost kiturile alea IPRS de 10W. Viorel are dreptate cand zice ca suna ca Modernul. Revox_ul in schimb are un nume in audio, la fel ca Neumann, TAB, Telefunken. Grundig_ul, la fel, a fost destinat maselor populare, aparate ieftine si slab performante. Cand o sa ai pe masa un Rohde&Schwarz sau un Wandel und Goltermann o sa vezi diferentele dintre ele si Grundig. Identic la Rim si Revox. Eu, personal, le-am vazut pe toate, chiar acum am doua Neumann la restaurat, doua ''megafoane'' de gara (vorbesc serios), 25W in PP, 2xEL34, care fac sa paleasca multe amplificatoare audiofile.

Domnule Dascalescu, mergeti pe mana lui Viorel cu schema aia de Revox sau a lui Dorin, restul e pierdere de timp. Uitati de Grundig sau scheme pt hobby.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, der_doktor a spus:

Domnule Lazaroiu, RIM a vandut KITURI si nu produse finite, kituri pentru hobbysti, adica persoane fara prea multe cunostinte in electronica si fara aparatura de masura aferenta. Exact cum au fost kiturile alea IPRS de 10W. Viorel are dreptate cand zice ca suna ca Modernul. Revox_ul in schimb are un nume in audio, la fel ca Neumann, TAB, Telefunken. Grundig_ul, la fel, a fost destinat maselor populare, aparate ieftine si slab performante. Cand o sa ai pe masa un Rohde&Schwarz sau un Wandel und Goltermann o sa vezi diferentele dintre ele si Grundig. Identic la Rim si Revox. Eu, personal, le-am vazut pe toate, chiar acum am doua Neumann la restaurat, doua ''megafoane'' de gara (vorbesc serios), 25W in PP, 2xEL34, care fac sa paleasca multe amplificatoare audiofile.

Domnule Dascalescu, mergeti pe mana lui Viorel cu schema aia de Revox sau a lui Dorin, restul e pierdere de timp. Uitati de Grundig sau scheme pt hobby.

Va multumesc pentru sfaturi si chiar sunt un elev bun....chiar si la vrasta asta. Dar eu, acolo unde nu pricep sau nu inteleg, imi pun aceasta intrebare: cum sa fac un Revox sa functioneze corect cu 4 x EL84 (ca asta e tema) cand finalul revoxului ( s52) are un transformator care nu e nici UL nici pentoda? am mai intrebat de mai multe ori si nimeni nu mi-a raspuns. Eu cand nu stiu aplic logica ...cat este posibil.

Link spre comentariu

Ca sa nu existe discutii privind simularile de mai sus, am folosit model de la Ayumi care uneori e mai "exigent" decit trioda insasi :rade:

* Generic triode model: 6N1P_AN
* Copyright 2003--2008 by Ayumi Nakabayashi, All rights reserved.
* Version 3.10, Generated on Sun Jan 12 18:59:00 2014
* Plate
* | Grid
* | | Cathode
* | | |
.SUBCKT 6N1P A G K
BGG GG 0 V=V(G,K)+-0.42063507
BM1 M1 0 V=(0.007566675*(URAMP(V(A,K))+1e-10))**-0.43818786
BM2 M2 0 V=(0.77391879*(URAMP(V(GG)+URAMP(V(A,K))/29.878541)+1e-10))**1.9381879
BP P 0 V=0.0022884667*(URAMP(V(GG)+URAMP(V(A,K))/38.606817)+1e-10)**1.5
BIK IK 0 V=U(V(GG))*V(P)+(1-U(V(GG)))*0.0013346379*V(M1)*V(M2)
BIG IG 0 V=0.0011442333*URAMP(V(G,K))**1.5*(URAMP(V(G,K))/(URAMP(V(A,K))+URAMP(V(G,K)))*1.2+0.4)
BIAK A K I=URAMP(V(IK,IG)-URAMP(V(IK,IG)-(0.001233721*URAMP(V(A,K))**1.5)))+1e-10*V(A,K)
BIGK G K I=V(IG)
* CAPS
CGA G A 1.6p
CGK G K 3.2p
CAK A K 1.5p
.ENDS

... iar dovada ca este foarte precis se poate obtine introducind in simularea de mai sus un semnal de 200Vvv, rezulta un THD de 0.16%... as vrea sa vad un defazor clasic RC care o poate scoate la capat cu aceasta gama de tensiuni!

image.thumb.png.3d9850b4edfa8a17798ee3e8227dc3b5.png

Link spre comentariu
1 oră în urmă, victordascalescu54 a spus:

Va multumesc pentru sfaturi si chiar sunt un elev bun....chiar si la vrasta asta. Dar eu, acolo unde nu pricep sau nu inteleg, imi pun aceasta intrebare: cum sa fac un Revox sa functioneze corect cu 4 x EL84 (ca asta e tema) cand finalul revoxului ( s52) are un transformator care nu e nici UL nici pentoda? am mai intrebat de mai multe ori si nimeni nu mi-a raspuns. Eu cand nu stiu aplic logica ...cat este posibil.

Daca tot ziceti ca sinteti elev bun, studiati parcursul istoric al sarcinii distribuite in catod, incepind cu McIntosh (1949) si Quad II (1953) ... sper sa nu gresesc, citez din memorie acum, de asemenea poate or mai fi existind si alte borne in timp...

Deci Revox S52 (1956) chiar nu are nimic extraordinar dpdv conceptual, poate ca nivel de calitate

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Dorin Bodea a spus:

Daca tot ziceti ca sinteti elev bun, studiati parcursul istoric al sarcinii distribuite in catod, incepind cu McIntosh (1949) si Quad II (1953) ... sper sa nu gresesc, citez din memorie acum, de asemenea poate or mai fi existind si alte borne in timp...

Deci Revox S52 (1956) chiar nu are nimic extraordinar dpdv conceptual, poate ca nivel de calitate

Sunt la curent cu toate aceste lucruri mai ales ca detin si o pereche deQuad II. Poate ca nu m-am facut inteles, eu sustin ca nu voi putea gasi si nici proiecta un astfel de transformator cu sarcina distribuita pentru varianta cu 4 x EL84 (tema topicului de fata)

Acesta este motivul pentru care, negasind o realizare practica tangibila, m-as indrepta catre o schema in pentoda, am folosit conditionalul optativ.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări