Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 34 minute, der_doktor a spus:

In titlul topicului scrie '' schema grundig pp 2xel84-4xel84''. Vad ca aici vorbiti de Croft si de cu totul altceva. Sorry pt interventie.

E un topic despre 4xEL84, pentru cine poate fi interesat...sau nu.

Link spre comentariu

Eu aș recomanda aschema asta, doar partea de atac, până la tuburile finale, schema se poate reconfigurare. 

Amplificatorul a fost făcut de mine cu Hammond 1650N, în urmă cu ceva ani. 

Cu Ua 380V, obțineți 40w, negativare fixă. 

Dacă aveți interes vă desenez mâine schema. 

post-176980-0-69582700-1476254582_thumb.jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Faust2018 a spus:

Eu aș recomanda aschema asta, doar partea de atac, până la tuburile finale, schema se poate reconfigurare. 

Amplificatorul a fost făcut de mine cu Hammond 1650N, în urmă cu ceva ani. 

Cu Ua 380V, obțineți 40w, negativare fixă. 

Dacă aveți interes vă desenez mâine schema. 

post-176980-0-69582700-1476254582_thumb.jpg

Multumesc frumos, da asa ceva ar fi foarte interesant, avind in vedere si intrarea pe ef86, tub care-mi place tare mult. Daca ati putea configura si partea de putere cu 4xel84.

Si daca tot e sa fie, poate-mi recomandati un traf existent care sa se potriveasca, banuiesc ca primarul ar fi de 4Kohmi.

Sincer, nu m-ar deranja si o varianta fara UL la partea de putere, eu am mers pe aceasta varianta din lipsa de alte trafuri si curios , am fost foarte multumit de rezultatul "auditiv" chiar si pe sarcini dificile cum ar fi panourile ESL63

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu
Acum 12 ore, victordascalescu54 a spus:

E un topic despre 4xEL84, pentru cine poate fi interesat...sau nu.

Studiati si aceasta adresa:

https://www.oocities.org/tjacodesign/valveamp/valveamp.html

sau ca titlu informativ un amplificator PP cu 2xEL84 de numai 20W (!!!!)

http://www.finaleaudio.com/el84

...in adresa de mai sus cititi cu atentie Customer feedback !!! 

schema din primul link:

buizen.gif

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 45 minute, LMOlimpiu a spus:

Studiati si aceasta adresa:

https://www.oocities.org/tjacodesign/valveamp/valveamp.html

sau ca titlu informativ un amplificator PP cu 2xEL84 de numai 20W (!!!!)

http://www.finaleaudio.com/el84

...in adresa de mai sus cititi cu atentie Customer feedback !!! 

schema din primul link:

buizen.gif

Interesanta utilizarea surselor de curent in catozi, cred ca este si foarte practica. Dar ce transformator ar trebui utilizat? Banuiesc ceva de 4 Kohmi.

iar defazorul este super clasic si suna ff bine, mai ales ca nu avem alte condensatoare de cuplaj.

Multumesc

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu
Acum 4 minute, victordascalescu54 a spus:

Interesanta utilizarea surselor de curent in catozi, cred ca este si foarte practica. Dar ce transformator ar trebui utilizat? Banuiesc ceva de 4 Kohmi.

iar defazorul este super clasic si suna ff bine, mai ales ca nu avem alte condensatoare de cuplaj.

Multumesc

Defazorul cu sarcină distribuită pe anod și catod, așa zisă catodină, este cel mai asimetric defazor, adică.... este cam imposibil să obții două semnale defazate cu aceasi mărime, asta duce la distorsiuni mai mari decât în cazul altor defazoare. 

In mediul industrial, firme de renume, nu mai folosește nimeni acest defazor. 

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Faust2018 a spus:

Defazorul cu sarcină distribuită pe anod și catod, așa zisă catodină, este cel mai asimetric defazor, adică.... este cam imposibil să obții două semnale defazate cu aceasi mărime, asta duce la distorsiuni mai mari decât în cazul altor defazoare. 

In mediul industrial, firme de renume, nu mai folosește nimeni acest defazor. 

Asa este, nimic de comentat, eu doar faceam o remarca nevinovata legata de factorul subiectiv.

Astept cu interes schema promisa si o indicatie de transformator.

Link spre comentariu
Acum 37 minute, victordascalescu54 a spus:

Multumesc

Daca cititi cu atentie tot articolul,o sa vedeti ca spun ce transformator de iesre este utilizat: "The output transformer is a toroid type from Amplimo: type 3A524: www.amplimo.nl" (Transformatorul de ieșire este un tip toroid de la Amplimo: tip 3A524: www.amplimo.nl),transformator pentru care gasiti toate datele necesare pe net.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, LMOlimpiu a spus:

Daca cititi cu atentie tot articolul,o sa vedeti ca spun ce transformator de iesre este utilizat: "The output transformer is a toroid type from Amplimo: type 3A524: www.amplimo.nl" (Transformatorul de ieșire este un tip toroid de la Amplimo: tip 3A524: www.amplimo.nl),transformator pentru care gasiti toate datele necesare pe net.

Multumesc, am vazut dar cum am si eu unele alea-tribus ca tot omul ce depaseste 65 de ani si sta la domiciliu fortat, parca as merge pe niste trafuri clasice.

E adevarat ca la ampurile Nagra pe care le-am avut, erau tot toroidale, dar nu m-au convins desi erau PP in clasa A cu 845. Desigur ca nu pot sa nu fiu subiectiv, macar o recunosc.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, DANO a spus:

o alta ideie, ceva mai nou

DPP-EL84-B-SCH.png

Dacă tot a pus stabilizatoarele alea in catozi..... putea să le facă și reglabile, așa cum sunt nu prea ajută mult, la fel și acele zennere care sunt acolo să fie. 

Înaintea acelui defazor ar mai fi trebuit să existe un etaj de amplificare, fără el ai nevoie de o sursă de semnal cu valoare mare. Sunt curios dacă este doar un proiect doar desenat sau dacă a și fost realizat practic . 

Link spre comentariu

@victordascalescu54 : nu vreau sa fiu indiscret, dar ai calculat bine bugetul alocat acestui amplificator? Te-ai gandit cat costa un quartet de EL84 fata de un dublet sa zicem de 6L6 sau EL34 (asta ca sa raman la categoria lampilor pentu chitaristi (nu vreau sa jignesc/cataloghez  pe nimeni, ma refer doar la lampile care sunt folosite de amplificatoarele de chitara si care se vor produce in masa atat timp cat vor mai exista chitaristi) puterea de iesire e aproximativ aceeasi?

Schema cu defazor catodina, a explicat-o @Faust2018 mai devreme, deci nu are rost sa mai comentez. Daca tot vrei sa ramai la o schema asemanatoare si te multumesti cu doar 10W este pe net Baby Huey cu ECC83 si doar  2xEL84. Pe diyaudio.com este o intrega comunitate axata pe acest proiect, exista pcb-uri, scheme construite si testate cu diferite tuburi si transformatoare de iesire implicit si puteri de iesire diferite. Cred ca si aici pe forum s-a prezentat versiunea lui @dyscus , daca nu, atunci cu google o gasesti; toate detaliile (masuratori, componente, impresii sonore), iar google translate face o treaba destul de buna ...

Schema propusa de Viorel este OK, (studio 52), ai toate datele, inclusiv ale transformatorului de iesire, numai sa mai scoti din buzunar pretul uni EF86 :)  , nu stiu cat e un E80CC, dar banuiesc ca nu e ieftin nici ala. ECC83 e folosit de chitarisi, deci poti gasi mai ieftin.

In ceea ce priveste defazorul, cred ca unul Wiliamson ar fi mai bun, chit ca nici el nu e lipsit de probleme, e adevarat ca cere o lampa in plus.Dupa ii poti adapta finalul pe care il doresti.  Poate colegii mai destepti ca mine vin si cu alte pareri mai pertinente.

Daca cauti mai cu atentie pe forum sunt mai multe proiecte interesante, zic eu cu buget redus si rezultate OK (PP-ul facut de @Adrian Biruescu si cel proiectat si popularizat de Viorel @Faust2018 full documentat) , daca ne uitam doar la PP. Din pacate nu am auzit niciunul.

Legat de transformatoarele de iesire, chiar nu te inteleg. Daca vrei ceva manufacturat, atunci pe acest forum (in ordine alfabetica) iti pot bobina transformatoare: @Dorin Bodea , @dyscus; @niculian (sper sa nu zic vreo prostie, dar daca bine tin minte si tu confectionezi transformatoare) , poti sa-l intrebi si pe @popa marius (el isi bobineaza singur transformatoare (cel putin asa am inteles din postarile lui) si poate te poate ajuta si el, nu stiu, dar intrebarea moarte n-are...). Daca vrei totusi unul industrial si nu stii nici o limba straina, poti incerca la TME. Ei vand transformatoare Indel. Calitatea lor nu o cunosc, dar pe forumuri utilizatorii sunt relativ multumiti de ele. Hammond poti cumpara din europa (ca sa scapi de taxe vamale si alte chestii) de la tubetown, SOSelectornic, thorman, mouser, farnell si de la o gramada de altii. Vezi ca unii au adaosuri comerciale nesimtit de mari, deci necesita un pic de investigatii. Daca vrei Lundahl, atunci, daca te tine punga, poti lua direct de pe site-ul lor (au webshop) sau de la o gramada de distribuitori autorizati din europa. In tarile de la miazanoapte :) mai sunt o multime de afaceri mai mici cu site-uri web care ofera o caruta de de transformatoare de iesire cum vrea "muschiul" tau si cum te tine buzunarul. Aici cred , "greii" din west (eu in primul rand ma gandesc la @der_doktor) te pot ajuta mai mult, si nu cred ca daca scrii un mp cuiva, nu te va ajuta cu vreun sfat sau doua (poti sa-mi scrii si mie, dar eu sunt ..."pistol cu apa" :) ).

Aaaa... Edcor se gaseste si el in europa, cauta in lista de distribuitori autorizati de pe site-ul edcor  si vei gasi cu siguranta. Pretul e mai mare ca la Hammond (30-40% in plus (parca asa era cand am verificat toamna trecuta), nu stiu daca si calitativ sunt cu atat mai bune decat Hammond-urile)

Cred ca ti-am enumerat peste 10 posibilitati de achizitie/manufacturare de transformatoare de iesire, fara sa incep sa caut arhivele cu schimburile de mail-uri cu posibili furnizori (din pacate fara "memoria externa" nu merge), deci nu mai ai scuze la capitolul trafo de iesire

p.s.1 pentru mine cele mai mari probleme in realizarea micilor mele proiecte au fost cele legate de carcase, mufe, butoane, cabluri aditionale, sigurante, distantieri... ma rog lucruri care au reusit sa dubleze/tripleze suma alocata "nimicurilor", iar de timp sa nici nu mai vorbesc. Ca sa fiu sincer, toata viata nu am reusit sa duc la bun sfarsit decat un singur proiect in audio (un amplituner), dar ca sa fiu cinstit 100%, nici acesta nu are buton pe potentiometrul de volum (totusi mi-am mai imbunatatit tehnica: am prins fund de lemn la reducere si majoritatea proiectelor le fac pe acestea, pe margine cornier de aluminiu si la sfarsit e mai usor sa croiesc niste pereti in jur+un capac).

p.s.2. ar mai fi o versiune de amplificator PP la care poti folosi chiar un transformator de alimentare, rezultatele masuratorilor sunt spectaculoase, dar necesita multe artificii tehnice, lampi si echipamente de masura mai de soi (nu este proiectul meu si nu vreau sa scriu prostii despre el).

p.s.3.: sper ca ai si stii sa-ti folosesti cardul bancar  :)  

Sanatate si spor la mesterit tuturr colegilor de  forum!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări