Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCHEMA GRUNDIG PP 2XEL84 / 4XEL84

victordascalescu54

Postări Recomandate

Acum 1 oră, romicap a spus:

Dano , merci pt. Ceuri,  distorsiunile etajului final depind in mare masura de consumul G2 ( grila ecran ) care nu tre-sa depaseasca ceia ce spune fabricantul lampii  (EL84),adica 5mA/lampa la o anodica de pana in maximum 300V ! 470 ohmi in g2 e putin , luand in calcul ca LL 1663  are circa 100 ohmi in primar (anod -mediana ) respectiv 45 ohmi priza UL -sursa + . In zona asta va trebui sa fii foarte atent daca vrei sunet HiEnd!

Daca se conecteaza un distorsiometru la iesirea unui amplificator PP se vede clar ca doar pentru o anumita tensiune de G2 THD scad drastic ,am constatat ca majoritatea acestor amplificatoare sint reglate dupa ureche, chiar si cele mai pretentioase insa din pacate urechea poate fi din "tabla" iar rezolvarea este de regula aplicarea unei reactii negative globale adica un fel de apa de ploaie...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, romicap a spus:

Dano , merci pt. Ceuri,  distorsiunile etajului final depind in mare masura de consumul G2 ( grila ecran ) care nu tre-sa depaseasca ceia ce spune fabricantul lampii  (EL84),adica 5mA/lampa la o anodica de pana in maximum 300V ! 470 ohmi in g2 e putin , luand in calcul ca LL 1663  are circa 100 ohmi in primar (anod -mediana ) respectiv 45 ohmi priza UL -sursa + . In zona asta va trebui sa fii foarte atent daca vrei sunet HiEnd!

G2 consumă o intensitate dorită de ea, cu tensiunea este problema, dar la schema asta nu este nici o problemă, la alea simple cu A1UaA2 sunt un pic de probleme. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, popa marius a spus:

Daca se conecteaza un distorsiometru la iesirea unui amplificator PP se vede clar ca doar pentru o anumita tensiune de G2 THD scad drastic ,am constatat ca majoritatea acestor amplificatoare sint reglate dupa ureche, chiar si cele mai pretentioase insa din pacate urechea poate fi din "tabla" iar rezolvarea este de regula aplicarea unei reactii negative globale adica un fel de apa de ploaie...

Sigur ca da ... sunt si solutii constructive care puse in aplicatiune- gen inductante independente , ccs , ca sa nu mai vorbim de ccs controlat in U si I  adica gyratoare , legate de G2 la +Ua care , verso UL clasic  ( care la drept vorbind ,,tulbura bagajele ,,nu de putine ori ) dau rezultate iesite din comun ! Oricum , UG2 si IG2 au rol fundamental in ceia ce priveste capitolul distorsiuni generate de un etaj final .Bucla inchisa  (NFB ) si alte reactii sunt bune pentru amatorii de amplificatoare de peron , gen CFR.

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Faust2018 a spus:

G2 consumă o intensitate dorită de ea, cu tensiunea este problema, dar la schema asta nu este nici o problemă, la alea simple cu A1UaA2 sunt un pic de probleme. 

470 ohmi din schema de mai sus , legata de G2 ( EL 84 etaj final ) este un limitator de curent si nu de tensiune , deci G2 nu-i de capul ei , nu consuma cat vrea ea ....trage singur concluzii !

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 58 minute, romicap a spus:

470 ohmi din schema de mai sus , legata de G2 ( EL 84 etaj final ) este un limitator de curent si nu de tensiune , deci G2 nu-i de capul ei , nu consuma cat vrea ea ....trage singur concluzii !

Aceleasi reguli se aplica si in situatia legarii in pentoda fara UL?

Link spre comentariu
Acum 34 minute, victordascalescu54 a spus:

Cititi datasheet pentoda pe care doriti sa o folositi si reglementati curentul (Ig2) , respectiv tensiunea (Ug2) comform recomandarilor fabricantului .Fabricantul , din motive de marketing nu-i idiot si da date exacte ca utilizatorul produsului sau sa fie multumit si sa mai cumpere de la el !  UL (ultraliniar )presupune amplificarea intregului spectru audio redat , in mod egal ) nimic mai mult ! Unii pretind ca daca alimenteaza grila 2 prin primarul OT , obtin UL ... eu personal am indoieli din acest punct de vedere ! 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 1 minut, romicap a spus:

Cititi datasheet pentoda pe care doriti sa o folositi si reglementati curentul (Ig2) , respectiv tensiunea (Ug2) comform recomandarilor fabricantului . Nu-i nici greu si nici complicat ! Este mai mult decat suficient  !  UL (ultraliniar presupune amplificarea intregului spectru audio redat , in mod egal ) nimic mai mult !

Era vorba de acest topic anume, adica schema dezbatuta si nu ceva teoretic.Daca ati fi amabil sa ne dati detaliile necesare. Cu respect.

Link spre comentariu

532877569_CONCERTINAPPP-EL84rev1_0sch.png.501eab411717374974adbcd8baf16490.png

Comentariile mele sunt legate de schema asta , mai precis de etajul final PPP-EL84 , cu OT LL1663 , cu +HV clasificat ,Ug2 clasificat, -Uneg ,idem etc ... adica un fel de flocii Gherghinei !

Editat de romicap
Link spre comentariu
1 oră în urmă, victordascalescu54 a spus:

Link spre comentariu
Acum 37 minute, victordascalescu54 a spus:

Era vorba de acest topic anume, adica schema dezbatuta si nu ceva teoretic.Daca ati fi amabil sa ne dati detaliile necesare. Cu respect.

D-le victordascalescu5, fara suparare dar este de-a dreptul penibil sa cereti in permanenta solutii doar la problemele pe care nu le intelegeti sau la cele pe care le mascati in staniol,  concret, rezolvari sau variante,in rest povestile cu Gaudi nu se potrivesc de loc aici, intelegeti ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, popa marius a spus:

D-le victordascalescu5, fara suparare dar este de-a dreptul penibil sa cereti in permanenta solutii doar la problemele pe care nu le intelegeti sau la cele pe care le mascati in staniol,  concret, rezolvari sau variante,in rest povestile cu Gaudi nu se potrivesc de loc aici, intelegeti ?

Fara a fi o persoana care cauta galceava, ma intreb, acest forum este cumva rezervat/adresat exclusiv Inginerilor electronistiti avansati?

Avind in vedere ca topicul acesta a fost deschis de mine, fara a-mi aroga alte veleitati decat interesul pentru constructiile cu tuburi electronice, rog un moderator sa inchida topicul. Probabil ca va fi si ultima mea accesare.....a nu se intelege ca in acest fel cedez in fata arogantei.

O seara buna tuturor.

Link spre comentariu

Se pare ca in 12 pagini s-a vorbit despre tot felul de amplificatoare dar, din pacate, domnul Dascalescu este inca dezorientat, nu s-a decis inca ce doreste. Din punctul meu de vedere e un fel de salata cu EL84, absolut nimic concret, doar discutii care incep la o schema si se termina la alta.

Link spre comentariu

Pentru cei care bat câmpii și nu înțeleg ce înseamnă îmbunătățirea liniarități.

Conexiunea ultra-liniar  în etajul final o tehnică de circuit patentată de Alan Blumlein în 1937 https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Blumlein

care conduce la îmbunătățirea liniarități unei pentode sau tetrode.

https://patents.google.com/patent/US2218902A/en
https://patents.google.com/patent/US2710312A/en

simplificat

ULTRA-LINEAR OUTPUT OPERATION.gif

PS  în audio amplificatoarele consacrate cu etaj final push-pull  au o buclă închisă de reacție negativă.

(clar, nu mă opun idioților sadea care "construiesc" amplificatoare audio cfg. push-pull  în buclă deschisă)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 ore, victordascalescu54 a spus:

Fara a fi o persoana care cauta galceava, ma intreb, acest forum este cumva rezervat/adresat exclusiv Inginerilor electronistiti avansati?

Avind in vedere ca topicul acesta a fost deschis de mine, fara a-mi aroga alte veleitati decat interesul pentru constructiile cu tuburi electronice, rog un moderator sa inchida topicul. Probabil ca va fi si ultima mea accesare.....a nu se intelege ca in acest fel cedez in fata arogantei.

O seara buna tuturor.

Eram sigur ca se va ajunge la acest final, doar ca preconizam dupa 8-9 pagini.Unul care este interesat de constructiile cu tuburi electronice mai si face concret, practic, ceva dupa care cere pareri functie de rezultate obtinute.Dvs.visati sa realizati ceva, rasfoiti pagini de scheme, asteptati murangura care de fapt nici acela nu ar fi potrivit visurilor.

Va propun sa lucrati practic mai mult de zero si astfel veti invata secretul tuburilor si nu veti fi obligat sa suportati aroganta colegilor.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări