VAX Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 Am cumparat (10 lei) din targ o pereche de casti, din alea care se pun peste urechi (adica normale). Aratau bine, ca noi. Acasa am vazut ca sunt piezo, redau incet si cam pitigaiat. Chinezareala. Probabil ca excitate la tensiune mai mare merg bine.Pe net n-am dat de o descriere a lor. Stiti ceva despre acest gen de casti, parametri, pret mediu etc la modul general ? Sper sa mearga acceptabil la un radio cu galena, pe care intentionez sa-l construiesc cu un copil de gimnaziu. Sta la casa, la tara, are loc sa intinda o antena mare. Link spre comentariu
-Atlas- Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 Acum 21 minute, VAX a spus: Am cumparat (10 lei) din targ o pereche de casti, din alea care se pun peste urechi (adica normale). Aratau bine, ca noi. Acasa am vazut ca sunt piezo, redau incet si cam pitigaiat. Chinezareala. Probabil ca excitate la tensiune mai mare merg bine.Pe net n-am dat de o descriere a lor. Stiti ceva despre acest gen de casti, parametri, pret mediu etc la modul general ? Sper sa mearga acceptabil la un radio cu galena, pe care intentionez sa-l construiesc cu un copil de gimnaziu. Sta la casa, la tara, are loc sa intinda o antena mare. Buna Nu cred ca le vei putea folosi la un radio cu galena. Acolo ai nevoie de casti de impedanta mare(2K).Erau cele sivietice cu membrana din otel si cauciuc(enorm) la ureche. Mai era cehoslovace si germane(RDG),mai "ergonomice" si mai aspectuoase,de obicei un gri care nu supara ochii. Daca ce ai cumparat sunt piezo nu au nici un viitor(in nici un montaj). Spor Alex Link spre comentariu
PINTI Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 (editat) Am si eu o pereche de casti piezo. Erau folosite de Secu acum 30 de ani. Pune in paralel pe ele un 100-500 Kohm si le poti folosi in multe aplicatiii , nu numai la galena. Editat Aprilie 24, 2020 de PINTI Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 24, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2020 Ale dumneavoastra sunt de calitate, presupun. Cele pe care le am eu sunt cu disc cu titanat de bariu, cum sunt cele de la buzerul piezo. Au eficienta (acustica) scazuta, dar macar au rezistenta mare (ca la condensatoarele ceramice) - se comporta capacitiv. Nu le-am masurat inca ce capacitate au. Nu stiu cat de eficiente sunt castile piezo miniatura, care se introduc in ureche. Astea se gasesc mai usor de cumparat. Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 Buzerele pentru jucarii au un element piezo (cu titanati) lipit pe un disc din alama. Capacitatea lor este de 15 - 30 nF. Au o frecventa de rezonanta mecanica (1 - 2 kHz) la care se aud destul de tare. Se aud bine si pe unele armonici, dar la frecvente mai joase e jale. Am avut (anii '60) o pereche de casti piezo rusesti, foarte usoare si peste urechi (adica normale). Aveau membrane conice din hartie si vocea se auzea foarte bine, dar la semnale de tensiune mai mare. Probabil erau facute pentru aparate cu tuburi. Elementul piezo era cu sare Seignette, ca la vechile doze de picup. Era de forma patrata cu latura de cca. 2 cm. Trei colturi erau lipite pe fundul castii, iar al patrulea era prins cu o sarma de mijlocul membranei. Una dintre casti a stat pe calorifer si elementul piezo s-a stricat (recristalizat). Pe a doua am dat-o mai recent (sec.21) unui baiat. Pentru ca la tranzistoare se auzea slab, a dat-o si el mai departe. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 29, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2020 A folosit careva casti piezolectrice de tipul Pioneer, care erau la moda in anii '70 ? Stiu ca au membrana dintr-o folie subtire de plastic piezo. Erau laudate la vremea aceea. Banuiesc ca nu au mare eficienta electroacustica, dar macar redau pefect frecventele inalte. Link spre comentariu
Postări Recomandate