Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instrumente de măsură pentru condensatoare

cipndale

Postări Recomandate

@cipndale plătesc mult la analize din alte motive, nu din cauza depanării echipamentelor.

Postați concret ce doriți să măsurați la condensator (cu valori numerice tensiune / curent si tipuri de condensatori)  si ce alte testere folosiți și nu au dat rezultate.

Cum vreți sa-l măsurați pe mult invocatul "leakage" în circuit?

Găsiți în secțiunea vânzări niste super voltmetre și u/mA analogice, cu ceva răbdare poate găsiți si in trafo de la un cuptor cu microunde (+dioda si condensatorul aferent) și un autotransformator variabil.

Asta dacă nu vă plac multimetrele de 20-30 lei și sursa asta china

https://m.aliexpress.com/item/4000579967398.html

Sau poate asta? http://blazeroc.com/Projects/Projet_kuvat/Leakage tester old/Leakage tester.html :rade:

Link spre comentariu

Nu domnul meu plătești mult exact din motivele pe care le-am invocat mai sus și primești exact calitatea la jumătate, iar costul analizei uneori mai mare ca în vest pentru că la consumabile e și mai și. După 15 ani în care am văzut cum merge cercetarea la noi și la alții știu exact cum se ajunge la noi sa plătești pentru același instrument cu 30-40 % mai mult decât în vest. Iar cei ce încearcă să doteze laboratoare din diverse domenii încearcă să meargă pe mâna companiilor anonime pentru a plăti pe ele cât se plătește în vest pe marile mărci de încredere. Dar ne oprim aici si trecem la subiectul principal.

Dacă citeați cu atenție anunțul inițial cererea era pentru a da exemple de eventuale instrumente similare cu anumite produse pe care le-am numit în același mesaj sau în mesajele mele succesive. Aceste exemple speram să fie de fabricație est Europeana (DDR, Cehoslovacia și de ce nu Romania), cu ajutoru cărora tehnicienii din liniile de producție de la fabrici gen Tehnoton, Electronica etc. testau aparatura în producție, gen TV cu tub catodic, și nu pentru a primi exemple pe care le pot găsi la o căutare simplă pe Google de care e plină casa. 

Si mai cu seamă nu mă interesează exemple și discuții de genul: "da ce-ți trebuie domle aia si la tensiunea aia, da ce ce-ti zic eu nu e bun? Ia uite domle le el ce pretenții. Da ia explică mie ce faci tu cu ele și ce faci mata acolo că mie îmi pare că faci greșit", clasicul răspuns care îmi amintește ce-mi povestea tatăl când lucra la reparații autobuze înainte de a ne alinia la vest prin cumpărări masive de autobuze noi din bani europeni. Iar rezultatele pentru ce-i ce-și mai aduc aminte de autobuzele de prin Iași cumpărate de la francezi, care după 30 de ani de mers cu ele pe străzile Parisului ajungeau intacte, iar după un an de mers pe la noi erau de genul că balamalele ușilor erau înlocuite cu o tablă sudată și prinse în șuruburi care ieșeau 2-3 cm în relief, la fel și barele de susținere a călătorilor, cablurile erau înlocuite cu altele lăsate de te împiedicai de ele când urcai. Si nu ar fi unicele exemple, continui cu ce se potrivește aici de minune din lumea meșterilor: dă-mi colierul ține sârma, dă-mi patentul tine cleștele, dă-mi șurubelnița încearcă cu cuțitul, dă-mi apă dar nu bei bere cu amicii?

Poate am interpretat greșit reacția celor ce au răspuns dând exemplele de mai sus, dar ce să-i faci asta e impresia creată. Cei care  nu fac parte din categoria de mai sus poate or să răspundă cu exemple concrete, categoria opusă vedem ce o să răspundă în continuare. Savanții au întâietate, că ei știe cum se citește schemele.... 

Link spre comentariu

N-ai sa schimbi năravul lumii de pe un forum.

Stiu bine cum sint preturile la echipamente de top. Nemții cumpărau echipamentul cu 32keuro iar noi trebuia sa dam 56keuro pe exact același echipament DAR nu sint de acord cu afirmația ca sint echipamente făcute sa meargă doar 3-4 ani. 

Exemplu concret: osciloscopul meu de la servici a trebuit sa fie trimis la reparat. Are acum cred peste 10 ani de utilizare (un coleg utilizează unul cu cel puțin 3-4 ani mai batrin reparat "in house") și a fost trimis pina în America la reparat pt, probabil chimbat doar ceva condesatori prin sursa. În schimb a sosit înapoi cu certificat de calibrare, garanție la reparație și un preț al reparației de vreo 10 ori mai mic decit cel de achiziție.

Am la servici multe echipamente ce au depășit 10 ani de utilizare și funcționează încă perfect și deci nu corespund afirmației tale. 

Link spre comentariu

Nu's de ce a deviat aiurea tema initiala.Personal am inteles ce doriti.In fapt,la multe lucrari prototipare,componentele se selecteaza si testeaza.

In RO,perioada ceausista,in mod cert au existat aparate de testat la producatorii de componente si la producatorii de aparatura masura.E exclus sa crezi ca se produceau componente cu valori date de catalog fara testare!Si eu sunt curios cu ce aparatura se facea testarea condensatoarelor HV.Cineva care a lucrat in domeniu ar fi de folos...

Iar despre necesitatea testarii conzilor.Aveam un amic care a patit-o de cateva ori.Inlocuind conzi HV in surse s-a trezit cu ei impuscati!Deci macar verificarea tensiunii de lucru/strapungere poate fi utila...

Link spre comentariu

Pentru a verifica tensiunea de străpungere a conzilor este un aparat chinezesc destul de ieftin.

Până la 2000v merge

Se pot testa conzi, diode și tranzistori bipolari.

Link spre comentariu

Faptul ca aparate vechi si cumva depasite gen Sencore au preturi enorme in ultimii ani se datoreaza vlogeri-lor gen Mr Carlsons.  

Pentru masurarea parametrilor cum ar fi capacitate, ESR si multe altele eu folosesc  o punte LCR de tipul DER De-5000 si sunt foarte multumit de ea. Este o solutie ieftina, moderna si foarte buna. Evident ca sunt punti mult mai capabile dar la alte preturi.

Pentru masurarea leakage-ului  se poate folosi o sursa de laborator de inalta tensiune  si un micro ampermetru bun ( eventual cu rezolutie in gama nano amperilor ).  Leakage-ul nu se poate masura in circuit si banuiesc ca-ti dai si tu seama de ce.

Daca tot esti fan Mr Carlson banuiesc ca stii ca are un proiect pentru masurarea leakage-ului la tensiuni mici. Costa doar 1 USD sa-l obtii !

Link spre comentariu
La 28.04.2020 la 10:47, cipndale a spus:

Dacă citeați cu atenție anunțul inițial cererea era pentru a da exemple de eventuale instrumente similare cu anumite produse pe care le-am numit în același mesaj sau în mesajele mele succesive. Aceste exemple speram să fie de fabricație est Europeana (DDR, Cehoslovacia și de ce nu Romania), cu ajutoru cărora tehnicienii din liniile de producție de la fabrici gen Tehnoton, Electronica etc. testau aparatura în producție, gen TV cu tub catodic, și nu pentru a primi exemple pe care le pot găsi la o căutare simplă pe Google de care e plină casa. 

Draga, in epoca respectiva, de fapt nici acuma, nu se ocupa nimeni in productie cu testarea condensatorilor in montaj, sub tensiune! Ca si acuma de altfel! ti-am mai spus, depanarea se face altfel, nu masurind/testind piese la plesneala! Si vorbind de echipamente moderne, nu cauti echipamente de pe vremea lui Cuza, care oricum nu mai sint verificate si calibrate de o jumatate de secol!

Asculta de un om batrin, esti pe o cale gresita, depanarea se face altfel!

Acum 23 ore, djvas a spus:

Leakage-ul nu se poate masura in circuit si banuiesc ca-ti dai si tu seama de ce.

Se pare ca nu, exact asta vrea sa masoare!!!

La 28.04.2020 la 12:00, BRANCA a spus:

Iar despre necesitatea testarii conzilor.Aveam un amic care a patit-o de cateva ori.Inlocuind conzi HV in surse s-a trezit cu ei impuscati!Deci macar verificarea tensiunii de lucru/strapungere poate fi utila...

...sau folosirea componentelor din surse verificate, daca vorbim de electronica profesionala! daca sint chestii amatoricesti, e chiar placut sa vezi cum iese fumul sau cum sar scinteile din ceva!

Apropo, pe vremuri, d.na Adela avea in magazin un afis maaare, care spunea: ''Componentele electronice nu au garantie. Nu preluam riscurile depanatorilor!''

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Bine spus, numai că unii vânzători mai au şi obiceiul prost de a vinde ,,făcături,, care au doar o capsulă şi terminale.....nu-mi amintesc să fi luat de la Adelaida ceva de genul, dar de la alte magazine craiovene, da.Din păcate, dacă un tranzistor scump poţi să-l verifici sumar cu un multimetru chiar în magazin înainte de a-l cumpăra, un integrat trebuie musai să-l pui în circuit ca să vezi dacă e bun sau e o făcătură ordinară.Există bineînţeles şi excepţii, cum ar fi testere dedicate, dar....

Link spre comentariu

Din amintirile mele, service-urile pentru echipamente profesionale nu se aprovizioneaza cu componente de pe Maica Domnului, sint alte canale, e adevarat ca la alte preturi!

Link spre comentariu
La 28.04.2020 la 12:30, djvas a spus:

Faptul ca aparate vechi si cumva depasite gen Sencore au preturi enorme in ultimii ani se datoreaza vlogeri-lor gen Mr Carlsons.  

Puteti justifica de ce spuneți ca Sencore e depășit? Eu nu am declarat niciodată asta, am zis ca pentru cele cu ochi magic s-a depășit măsura. Modelele de la Sencore sunt încă moderne de tip "solid state", cu microprocesor cum ne place la toți. 

La 28.04.2020 la 12:30, djvas a spus:

Daca tot esti fan Mr Carlson banuiesc ca stii ca are un proiect pentru masurarea leakage-ului la tensiuni mici. Costa doar 1 USD sa-l obtii !

Acel proiect îl am în vedere și cu adăugirea domnului din Franța cu interfața cu afișare.  Si nu costa 1 USD ci 2 $ dolari pe lună o dată ce devii susținător prin Patreon. 

La 28.04.2020 la 12:00, BRANCA a spus:

Nu's de ce a deviat aiurea tema initiala. Personal am inteles ce doriti.

Întrebați colegii...

Editat de cipndale
Link spre comentariu
La 28.04.2020 la 11:30, sesebe a spus:

N-ai sa schimbi năravul lumii de pe un forum.

Just dar nici nu se poate să lăsăm afirmații nefondate să treacă drept filozofii.

Link spre comentariu

Pentru ca exista aparate mult mai moderne care de noi costa de cele mai multe ori mai putin decat cer vanzatorii pe ebay pentru Sencore si altele. Eu nu zic ca nu sunt bune Sencore si alte testere de capacitatoare doar zic ca poti lua si altceva mult mai modern.

Link spre comentariu
La 28.04.2020 la 11:30, sesebe a spus:

Am la servici multe echipamente ce au depășit 10 ani de utilizare și funcționează încă perfect și deci nu corespund afirmației tale. 

Afirmația nu era ca regulă de scris în piatră, însa pot sa-ți confirm ca instrumente de 30 de ani aveau condensatori mai de calitate decât cei de la aceeași firmă în instrumente moderne. 

Acum 6 minute, djvas a spus:

Pentru ca exista aparate mult mai moderne care de noi costa de cele mai multe ori mai putin decat cer vanzatorii pe ebay pentru Sencore si altele. Eu nu zic ca nu sunt bune Sencore si alte testere de capacitatoare doar zic ca poti lua si altceva mult mai modern.

Fără îndoială, dar aici vorbim de piața SH. Stim că acum se pot face minuni, inclusiv instrumente integrate care să măsoare și cât de obosiți sunt ochii când măsurăm condensatoare. Ma indoiesc ca sunt care sa coste mai putin decat cele de pe SH cu aceleasi specificatii. Aveti ceva exemple?

Editat de cipndale
Link spre comentariu
Acum 16 minute, cipndale a spus:

Acel proiect îl am în vedere și cu adăugirea domnului din Franța cu interfața cu afișare.  Si nu costa 1 USD ci 2 $ dolari pe lună o dată ce devii susținător prin Patreon. 

Eu tineam minte ca e 1 dolar minimul de patreon la Mr Carlson dar o fi 2 cum zici tu. Odata inscris poti descarca toate proiectele si apoi nu te opreste nimeni sa inteerupi sustinerea Patreon. Deci cu 2 usd poti avea toate proiectele lui mr Carlson

Link spre comentariu

Acum 21 minute, cipndale a spus:

Ma indoiesc ca sunt care sa coste mai putin decat cele de pe SH cu aceleasi specificatii. Aveti ceva exemple?

Am zis si mai sus... Pentru majoritatea parametrilor se poate folosi o punte LCR moderna si aici ai nenumarate optiuni. Pentru leakage daca nu ai o scula dedicata se poate folosi o sursa de tensiune si un uA.

Cat despre "in circuit" daca te uiti inclusiv la Lc103 o sa vezi ca masoara fix mai nimic... toti parametri care te intereseaza sunt masurati off circuit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări