Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instrumente de măsură pentru condensatoare

cipndale

Postări Recomandate

Exista puntea Schering, punte care poate masura, printre altele, condensatori alimentati la tensiuni de ordinul zecilor sau sutelor de kV.

Cautati ceva verificari care se fac  de catre  ENEL  la trafo  de medie si inalta tensiune( sau macar s-au facut prin anii "80 cand am lucrat ultima data cu aceeasta punte). 

Toate masuratorile se faceau pe o platforma suspendata, prin intermediul unor izolatoare din ceramica sau sticla, fata de nivelul solului.

Operatorul acestei punti se afla la acelasi potential electric cu circuitul masurat. 

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Deja vorbim de aparatură industrială ce nu şi-o poate permite oricine şi colegul vorbea de investiţie de genul a 100 Euro.....

Acum 3 ore, dan cod a spus:

Eu doar întreb. Cum se măsoară în funcționare un condensator incarcat la 600V și cu ce aparat se poate face asta?

Scuzati-mi prostia.

Uite unul aici care cu putin noroc îl găsești la 50 de euro. 

E de ajuns să navighezi pe internet și te minunezi ce se făcea acum 60-70 de ani în urma.

Uite și manualul lui.

”Cum se măsoară în funcționare un condensator incarcat la 600V și cu ce aparat se poate face asta?”

Nu a zis nimeni ca se știe exact cum se face in circuit la 600 V, dar am zis ca poate a fost vreo invenție de care nu știam care poate face acest lucru. De asta am și scris aici pentru eventuale sugestii.  

”colegul vorbea de investiție de genul a 100 Euro” Va legați prea mult de o suma aruncata acolo cu speranța ca ar fi ieșit cu o propunere vintage de la noi. 

Pot oferi si mai mult pentru un aparat serios. Ceea ce ma tine în loc acum este transportul + vama exorbitante pentru instrumentele ultra blazonate, care înainte de a fi descrise pe canalele gen youtube se vindeau la prețul unei pungi de alune.

Editat de cipndale
Link spre comentariu

De curiozitate, ce crezi tu ca face aparatul respectiv si nu face unul dintre multele scheme cu microcontrolere care circula pe internet?

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Marele Savant a spus:

De curiozitate, ce crezi tu ca face aparatul respectiv si nu face unul dintre multele scheme cu microcontrolere care circula pe internet?

Leackage la voltaj înalt. Cred ca am spus asta de vreo 3-4 ori. 

Am pus și un link la un video pe youtube pe care îl repun aici exact la minutul unde autorul face comparația intre un tester modern cu microcontroler și unul cu test de leackage.

Link spre comentariu

Dacă vrei să testezi de pierderi (leakage) condensatori ce funcţionează la tensiuni mari nu trebuie musai să-i testezi doar cu un aparat ,,vintage,, de genul acelui PACO de la americani.Poţi să-i încarci la tensiunea nominală şi compari timpul de autodescărcare între un condensator bun (sau nou) şi unul suspect sau necunoscut.Când vorbeam de aparatură industrială de testare, mă refeream la ceva de genul punţii Schering, nu la testere exotice cu ,,ochi magic,, a căror schemă se găseşte şi în colecţia Tehnium.

Am fost tentat şi eu să cumpăr aparatură din SUA, dar de multe ori transportul şi vama cumulate costă mai mult decît aparatul cumpărat.Şi găseşti scule excelente la preţuri uneori derizorii...

Link spre comentariu

Multi Testers Super Capacitor Leakage Current Meter AT680A Provides DC 1~10V Voltage Source,Accurately Measures Current
by Shengjf-Multi Testers

Price:    $2,158.44
●Electrolytic capacitor leakage current (LC) test function
●Correction: OPEN
●Comparator: 1 files, GD/NG alarming beeper function
●Interface: NONE
The AT680 Super Capacitor Leakage Current Meter provides DC 1~ 10V voltage source. Mainly used for spuer capacitor leakage current testing, and
aluminum-foil withstand voltage testing. RS232C interface and Handler interface, optional USB interface, high speed (55/second) and stable
measurement capabilities enable the AT680A can be used for both component evaluation on the production line and fundamental leakage current
testing for benchtop applications.
Product description
Measurement parameter leakage current
Basic accuracy 1%
Output voltage CNC 0.001V ~ 10.000VDC
Test range 0.001μA~200mA
Reading 9999
Range four range automatic and manual
Charging current 2A(MAX)±200ma
Test speed 55 times / sec, 15 times / sec, 3 times / sec
Show results Direct reading
Correction open circuit clear
Charging timer 999.9s
Comparator built-in comparator
Signal GD, NG, Off setting and volume setting
Interface RS-232 interface, optional Handler interface
Power requirements Voltage: 198VAC ~ 240VAC Frequency: 50Hz Power: up to 50VA
Dimensions and weight 445mm (width) x 129mm (height) x 351mm (deep) Weight: 8kg
Accessories ATL507: Test Clip ATL603: Test Fixture ATL801: RS232 Interface Cable

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Dacă vrei să testezi de pierderi (leakage) condensatori ce funcţionează la tensiuni mari nu trebuie musai să-i testezi doar cu un aparat ,,vintage,, de genul acelui PACO de la americani.Poţi să-i încarci la tensiunea nominală şi compari timpul de autodescărcare între un condensator bun (sau nou) şi unul suspect sau necunoscut.Când vorbeam de aparatură industrială de testare, mă refeream la ceva de genul punţii Schering, nu la testere exotice cu ,,ochi magic,, a căror schemă se găseşte şi în colecţia Tehnium.

Am fost tentat şi eu să cumpăr aparatură din SUA, dar de multe ori transportul şi vama cumulate costă mai mult decît aparatul cumpărat.Şi găseşti scule excelente la preţuri uneori derizorii...

De acord in parte.

Declarația ”a căror schemă se găseşte şi în colecţia Tehnium” nu e chiar acurată. A ”căror” ar însemna că toate acele instrumente sunt pe același calapod, iar revista ”Tehnium” era de referință în lume, din care se inspirau Sprague, Jackson și altele. Cred că sigur era invers. Chiar as dori să vad și eu numărul Tehnium care prezenta asa ceva și dacă cita de unde s-au inspirat (ceea ce mă îndoiesc). Fiecare constructor în vest avea o serie de brevete pentru diverse tehnici de măsurare prin care se apărau de plagiatori, care însă erau încălcate într-o veselie la noi in est. 

”Poţi să-i încarci la tensiunea nominală...” pai aici era și sucul deschiderii discuției. Cu ce încarci un condensator care de ex. aș vrea sa-l pun la divizorul de tensiune al unui fotomultiplicator care operează la 1600 V ca cel din schema atașată? Asta implică o sursă de tensiune plus un alt instrument de măsurare, lucru care împarte problema în două bătăi de cap.

bicron.png

Editat de cipndale
Link spre comentariu

Repari echipamente (sau încerci) de cel puțin 50.000€ și te calicesti la 500$ + vama si TVA https://www.ebay.com/p/1923866112

Dar ai timp, chef și energie să stai la contre pe forumuri și să-i contrazici pe alții ca ce ai găsit pe YT e mega sculă.

Probabil nu ai idee că mulți de pe acest forum au scule in dotarea cu mult peste 500€ deși meseria lot e alt.

Bine vă fac aia de la serviceuri când vă cer 500euro pentru înlocuirea unui varistor și a unei siguranțe.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, miticamy a spus:

Multi Testers Super Capacitor Leakage Current Meter AT680A Provides DC 1~10V Voltage Source,Accurately Measures Current
by Shengjf-Multi Testers

Price:    $2,158.44
●Electrolytic capacitor leakage current (LC) test function
●Correction: OPEN
●Comparator: 1 files, GD/NG alarming beeper function
●Interface: NONE
The AT680 Super Capacitor Leakage Current Meter provides DC 1~ 10V voltage source. Mainly used for spuer capacitor leakage current testing, and
aluminum-foil withstand voltage testing. RS232C interface and Handler interface, optional USB interface, high speed (55/second) and stable
measurement capabilities enable the AT680A can be used for both component evaluation on the production line and fundamental leakage current
testing for benchtop applications.
Product description
Measurement parameter leakage current
Basic accuracy 1%
Output voltage CNC 0.001V ~ 10.000VDC
Test range 0.001μA~200mA
Reading 9999
Range four range automatic and manual
Charging current 2A(MAX)±200ma
Test speed 55 times / sec, 15 times / sec, 3 times / sec
Show results Direct reading
Correction open circuit clear
Charging timer 999.9s
Comparator built-in comparator
Signal GD, NG, Off setting and volume setting
Interface RS-232 interface, optional Handler interface
Power requirements Voltage: 198VAC ~ 240VAC Frequency: 50Hz Power: up to 50VA
Dimensions and weight 445mm (width) x 129mm (height) x 351mm (deep) Weight: 8kg
Accessories ATL507: Test Clip ATL603: Test Fixture ATL801: RS232 Interface Cable

Primul raspuns la subiect. Felicitari.

Link spre comentariu

Sper sa mai traiesc si sa vad care va fi urmatoarea moda in depanare dupa ''schimba toti electroliticii''!

Imi amintesc cu drag, ca acum aproape 50 de ani cind eram prin scoala generala, ''reparam'' intr-un mod asemanator radioreceptoarele. Adica scoteam afara fiecare tranzistor si-l testam cu o ''piuitoare'' realizata cu o capsula telefonica, modelul acela cu doua bobine, deoarece era nevoie de acces la punctul unde se inseriau cele doua bobine!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

CITAT:   Asta implică o sursă de tensiune plus un alt instrument de măsurare, lucru care împarte problema în două bătăi de cap.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Si cum altfel s-ar putea face?

Curenti-fuga-aparat.jpg

Tonghui-ap-masura.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Stefan a spus:

Repari echipamente (sau încerci) de cel puțin 50.000€ și te calicesti la 500$ + vama si TVA https://www.ebay.com/p/1923866112

Dar ai timp, chef și energie să stai la contre pe forumuri și să-i contrazici pe alții ca ce ai găsit pe YT e mega sculă.

Probabil nu ai idee că mulți de pe acest forum au scule in dotarea cu mult peste 500€ deși meseria lot e alt.

Bine vă fac aia de la serviceuri când vă cer 500euro pentru înlocuirea unui varistor și a unei siguranțe.

Problema este că în cercetarea romana ca banii nu sunt disponibili în ziua de azi. Cei de la service în Romania (si nu ma refer la service-ul din cotul străzii ci al firmelor la care ești obligat să apelezi) pentru un instrument de laborator cer pentru o placă cu componente de 30 de euro 3000 de euro plus TVA (din care 1500 se duc la producător și 1500 rămân la distribuitor). Zgârcit sunt pentru ca pentru a evita a da acești bani și a face ceea ce trebuie sa fac trebuie să pun bani din buzunarul meu, altfel singura soluție e sa depui proiecte pentru a te finanța, iar proiectele se duc la noi cu dedicație și apar la 3-4 ani distanță (in cel mai fericit caz). Această situație se adaugă și la faptul că instrumentele actuale sunt ”programate” să se defecteze in 3-4 ani. Dacă înainte un instrument îl foloseai 20 de ani și de abia ii schimbai ceva acum la al 3 lea an, imediat după ce scade garanția, deja ai probleme cu el. 

V-ați refulat de ajuns domnul meu? Sunteți sigur că fac bine că cer cei de la service? Vă aduc aminte că cei care cer astfel de tarife nesimțite sunt cei care contribuie la toate facturile umflate de pe piața romană, inclusiv cele de la analize medicale de exemplu. Când o sa vă plângeți data viitoare de costul analizelor medicale să vă aduceți aminte și de cel care schimbă siguranța la 500 de Euro și să-i mulțumiți. Si asta nu din cauza celor care stau lângă aparate și le utilizează ci pentru că toate serviciile si vânzările de instrumente de analiză în țara asta sunt la același nivel de corupție ca și cei din spatele ”autostrăzilor” din Romania. 

Editat de cipndale
Link spre comentariu

in general cercetarea este finantata de entitati private, care stiu sa ceara rezultate pentru banii investiti

sigur ca e mai bine sa ''cercetezi'' pe banii statului, unde poti cerceta pina iesi la pensie apa calda sau mersul pe jos. pentru rezultatele obtinute, se aloca perea multi bani de la buget pentru asazisa 'cercetare''! Cu rezultatele care se vad in lucrari publicate si in Premii Nobel obtinute! nu mai vorbim de numarul universitatilor plasate intre primele 500 (500 nu 50!) de pe glob! asa ca lasa! care sint aproape una singura!!!

referitor la discutia noastra, este recomandabil ca in aparate mai deosebite sa nu bijbiie oricine are un pistol de lipit si un multimetru. sint utile si astea, dar este nevoie de multa stiinta pe linga ele. pe de alta parte si aparatele mai bengoase, tot dupa aceleasi principii functioneaza, deci cine stapineste bine electronica si stie sa inteleaga functionarea unui aparat avind in fata schema acestuia, se va descurca si cu aparatura medicala, nici alea nu sint facute pe marte sau intretinute de martieni!

este de apreciat ca ati sesizat o nisa unde se pot face bani multi si relativ usor, dar este nevoie de multa minca si invatatura! acestea sint mult mai utile ca aparatul pentru testat condensatoare visat de dv. faptul ca pedalati atat de mult pe acel aparat, denota ca mai aveti nevoie de ceva practica, cel mai bine facuta pe linga oameni care stiu meserie si de la care ati putea invata cite ceva! Deci mina pe carte si rezultatele vor veni!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări