cipndale Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 (editat) Înainte de a ma arunca pentru un instrument de măsură de pe piața americană și vest Europeană, care prezintă o mulțime de instrumente moderne și vintage legate de măsurarea condensatoarelor de la case mai mult sau mai putin consacrate (e.g. Jackson, Sencore, Sprague etc. ), as dori ceva sugestii de ce anume circulă, sau mai exact circula pe plaiul mioritic legat de măsurarea componentelor din titlu, înainte de a sacrifica cel putin suta de euro pentru a avea în posesie un instrument care sa poată măsura proprietăți ca leakage, ESR și bineînțeles capacitatea. Ideal ar fi măsurarea-n circuit. Scuzele de rigoare pentru o eventuală repetare a subiectului dar probabil suntem cu toții de acord ca motorul de căutare de pe forum ne stoarce lacrimile la toți cu idea genială de a pune o limită de 60 de secunde intre 2 căutări. Editat Aprilie 24, 2020 de cipndale Link spre comentariu
costi_b Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 Un aparat despre care am auzit multe lucruri bune, are topic : Eu am construit și folosesc LCM3, un proiect unguresc. Nu măsoară explicit leakage, are doar o indicație grafică dacă depășește o anumită valoare. Foarte ok pe măsurare capacitate și ESR în circuit. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcm3_alkatresz_mero_muszer_-_kit_lehetoseg.html Link spre comentariu
Florinel TV Postat Aprilie 24, 2020 Partajează Postat Aprilie 24, 2020 1 oră în urmă, cipndale a spus: Înainte de a ma arunca pentru un instrument de măsură de pe piața americană și vest Europeană, care prezintă o mulțime de instrumente moderne și vintage legate de măsurarea condensatoarelor de la case mai mult sau mai putin consacrate (e.g. Jackson, Sencore, etc. ), as dori ceva sugestii de ce anume circulă, sau mai exact circula pe plaiul mioritic legat de măsurarea componentelor din titlu, înainte de a sacrifica cel putin suta de euro pentru a avea în posesie un instrument care sa poată măsura proprietăți ca leakage, ESR și bineînțeles capacitatea. Ideal ar fi măsurarea-n circuit. Scuzele de rigoare pentru o eventuală repetare a subiectului dar probabil suntem cu toții de acord ca motorul de căutare de pe forum ne stoarce lacrimile la toți cu idea genială de a pune o limită de 60 de secunde intre 2 căutări. Ti-am lasat mesaj privat (MP) Link spre comentariu
cipndale Postat Aprilie 24, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2020 Acum 8 ore, costi_b a spus: Un aparat despre care am auzit multe lucruri bune, are topic : Eu am construit și folosesc LCM3, un proiect unguresc. Nu măsoară explicit leakage, are doar o indicație grafică dacă depășește o anumită valoare. Foarte ok pe măsurare capacitate și ESR în circuit. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcm3_alkatresz_mero_muszer_-_kit_lehetoseg.html Mulțumesc pentru sugestii. Totuși când făceam referire la eventualele echivalente autohtone ale instrumentelor americane, în special de la Jackson, Sprague si chiar Heathkit, speram sa aflu de instrumente capabile sa măsoare la tensiuni mai mari de pana la 600 V. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 (editat) Ce să măsoare un ESR-metru la 600V ??? Vrei probabil un aparat care să suporte absolut orice abuz. O regulă de bun simţ, pe care o specifică toţi producătorii de aparate de măsură, e să descarci întotdeauna condensatorii înainte de a-i măsura.Că unele aparate rezistă şi la descărcarea accidentală a unor condensatorilor încărcaţi, e un avantaj.Dar în funcţie de capacitatea condensatorului şi tensiunea cu care e momentan încărcat, o diodă ordinară sau chiar una Transil montată în paralel cu bornele de test, poate proteja sau nu la descărcarea condensatorului.Dacă protecţia e supradimensionată, poate te alegi doar cu testerele şi/sau ceva cablaje de intrare prăjite şi aparatul scapă.Dar e mai important să îţi intre în reflex să descarci electroliticii ce lucrează la tensiuni mari, sau pe cei de capacităţi ridicate înainte de a-i testa.Mai ales dacă aparatul în care sunt montaţi tocmai ce a fost scos de sub tensiune înainte de testare. Personal, folosesc un ESR-capacimetru cumpărat acum câţiva ani de la colegul de forum vcdec şi pe care nu am reuşit să-l ard încă.Şi pot spune că nu sunt genul exagerat de meticulos sau prudent, dar totuşi nu am măsurat încă cu el condensatori de 1000uF/600V încărcaţi..... Editat Aprilie 25, 2020 de validae Link spre comentariu
cipndale Postat Aprilie 25, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2020 Acum 2 minute, validae a spus: Ce să măsoare un ESR-metru la 600V ??? Vrei probabil un aparat care să suporte absolut orice abuz. O regulă de bun simţ, pe care o specifică toţi producătorii de aparate de măsură, e să descarci întotdeauna condensatorii înainte de a-i măsura.Că unele aparate rezistă şi la descărcarea accidentală a unor condensatorilor încărcaţi, e un avantaj.Dar în funcţie de capacitatea condensatorului şi tensiunea cu care e momentan încărcat, o diodă ordinară sau chiar una Transil montată în paralel cu bornele de test, poate proteja sau nu la descărcarea condensatorului.Dacă protecţia e supradimensionată, poate te alegi doar cu testerele şi/sau ceva cablaje de intrare prăjite şi aparatul scapă.Dar e mai important să îţi intre în reflex să descarci electroliticii ce lucrează la tensiuni mari, sau pe cei de capacități ridicate înainte de a-i testa.Mai ales dacă aparatul în care sunt montaţi tocmai ce a fost scos de sub tensiune înainte de testare. Salutari. După cum spuneam în mesajul inițial, cu toate hibele (după unii) lui de exprimare, doream sa mă informez ce e pe piață la noi (sau mai exact ce a fost pentru ca vorbim de tensiuni înalte), pentru a judeca apoi dacă sa iau 1 sau 2 sau chiar 3 instrumente. Pana acum 1-2 ani nici nu știam ce pletoră de instrumente existau pe piața vestică legat de măsurarea condensatorilor și motivul principal al deschiderii acestui subiect era să înțeleg ce echivalenți erau la noi în lumea celor care se ocupau de fabricație și depanare. Pentru o comparație, și a înțelege idea inițială, adaug o legătură cu o descriere foarte didactică de pe canalul lui Mr. Carlson legat de unele modelele aici. Când vorbesc de tensiune înaltă e pentru că acele instrumente descrise în video mergeau la tensiuni înalte tocmai pentru a suporta electronica de pe vremuri care era bazată pe lămpi. Chiar dacă acestea și-au pierdut utilitatea în mare parte, mai e o nișă unde se pot folosi, și anume în aparate care încă mai folosesc tensiuni înalte, gen surse de raze X, spectrometre cu fotomultiplicatoare etc., uzul pentru care intenționez sa achiziționez asa ceva. Deci revenind la ”Ce să măsoare un ESR-metru la 600V ???” răspunsul meu e unde am pomenit eu de ESR metru dedicat? Dar răspunsul corect la întrebare e: să măsoare ESR la 600V. Casele mari producătoare de aparatură de test citate mai sus se băteau să facă lucruri care mai de care mai comode, uneori și ieșite din uzul comun, pe care le patentau implementând zeci de funcții noi în instrumente, care până la apariția lor erau făcute într-un mod ”tradițional”. Spre exemplu modelele de la Sencore (seria LC) măsurau ESR, leakage și capacitate pana la 600 V. Deci, pentru a evita confuzia, scopul acestei discuții era de a înțelege care a fost stadiul cunoașterii și inventării la noi și dacă există instrumente care să acopere multele aspecte enumerate. Nici pe departe nu mă aștept la răspunsuri care sa mă convingă că nu-mi trebuie x, y, sau z, sau să justific ce fac cu proprietatea fizică w la tensiunea de ”u” V. Asta o decid eu după ce văd ce e pe piață. P.S. Si pentru declarația ”... e să descarci întotdeauna condensatorii înainte de a-i măsura”. Lăsând de o parte ca instrumentul e cel care încarcă condensatorul, cum masori leakage? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 (editat) Un aparat care să măsoare toţi parametrii unui condensator, (preferabil în circuit) să o facă şi la tensiuni ridicate şi să coste sub 100E nu ştiu să existe pe undeva.Dar dacă lucrezi în domenii ,,exotice,, ale electronicii şi chiar ai absolută nevoie de astfel de determinări, eu nu cred să existe un singur aparat multifuncţional care să le facă pe toate în condiţiile impuse, poate mă înşel, dar n-ar fi nici prima nici ultima oară.,,La noi,, nu prea s-au inventat multe în domeniul ăsta, din păcate.Copiem şi noi ce fac alţii, poate mai îmbunătăţim ceva, mai simplificăm unde credem că nu-i neapărată nevoie.Cred că ai nevoie de mai multe aparate, iar unele funcţii nu pot coexista cu altele şi probabil că îţi dai seama de ce.Să măsori curentul de pierderi la un condensator montat în circuit ar fi cam greu, dacă nu imposibil...iar s-o faci şi la o tensiune mare nu mai zic.Poate ar ajuta dacă ai specifica în ce domeniu al electronicii lucrezi... Editat Aprilie 25, 2020 de validae Link spre comentariu
cipndale Postat Aprilie 25, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2020 (editat) Acum 45 minute, validae a spus: Un aparat care să măsoare toţi parametrii unui condensator, (preferabil în circuit) să o facă şi la tensiuni ridicate şi să coste sub 100E nu ştiu să existe pe undeva.Dar dacă lucrezi în domenii ,,exotice,, ale electronicii şi chiar ai absolută nevoie de astfel de determinări, eu nu cred să existe un singur aparat multifuncţional care să le facă pe toate în condiţiile impuse, poate mă înşel, dar n-ar fi nici prima nici ultima oară.,,La noi,, nu prea s-au inventat multe în domeniul ăsta, din păcate.Copiem şi noi ce fac alţii, poate mai îmbunătăţim ceva, mai simplificăm unde credem că nu-i neapărată nevoie.Cred că ai nevoie de mai multe aparate, iar unele funcţii nu pot coexista cu altele şi probabil că îţi dai seama de ce.Să măsori curentul de pierderi la un condensator montat în circuit ar fi cam greu, dacă nu imposibil...iar s-o faci şi la o tensiune mare nu mai zic.Poate ar ajuta dacă ai specifica în ce domeniu al electronicii lucrezi... Nu lucrez în domeniul electronicii ci în partea de măsurători spectrometrice de laborator (printre altele). Nu se întâmplă des, dar când se întâmplă poți pune pe tușă un instrument de 50 kEuro, chiar și mai mult, fără să știi ce are și totul poate fi de la un condensator, cum s-a întâmplat recent la sursa de alimentare a unui laser. Service-ul in aceste cazuri este un lux, pentru ca toți producătorii nu fac altceva decât sa descurajeze service-ul pentru a vinde marfa nouă. Chiar și când iți propun service nu se mai uita nimeni la componente individuale și iți propun spre vânzare un modul întreg la un preț pipărat, ca cele din imaginile atașate, care sunt parte din sursa de alimentare a unui laser (de la un spectrometru FTIR). Deci aplicațiile sunt multiple, iar un tester condensatori care să meargă pana la valori de voltaj ridicat se găsește unde utiliza. Un tester sub 100 de euro poate nu e, dar cu putin noroc le găsești, exclus Sencore LC 53, LC 75 si mai ales LC101 si 102, care ar fi ideale. Deja LC75 merge pana in 1000 V, care e suficient pentru o sursa ca în cazul de fata care nu depășește 750 V. Oricum dacă un condensator are de gând sa moara se vede și cu 600 V si se poate ”cobori” la testerele vechi. Editat Aprilie 25, 2020 de cipndale Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 Da, în cazurile echipamentelor medicale sau ştiinţifice, depanarea şi diagnoza pot fi un coşmar, iar înlocuirea modulelor un adevărat lux.În astfel de cazuri vă trebuie mai multe aparate, fiindcă unul singur care să le facă pe toate bine chiar nu cred să găsiţi şi nu numai din cauza preţului, care în aceste cazuri se justifică.... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 M-o injura sau nu, dar eu cred ca colegul nostru are nevoie de mult mai multa practica in domeniu, decit de aparate pentru masurat condensatorii in circuit la 600 de volti! ceea ce oricum e o aiureala dpdv tehnic! Apropo si pe linga subiect: acum ceva ani, un prieten medic, m-a solicitat sa-mi dau cu parerea la un ecograf defect pentru ca cel care le face service era indisponibil. Acesta venea pe bani grei, plus spaga de rigoare din colecta facuta de medici, plus o masa la restaurant si mai ales plus un vagon de mofturi si de fite! Desigur, adus si dus cu masina din Craiova! Si era solicitat destul de des! Concluzii: cindva, dintr-un motiv oarecare se arsese o siguranta pe alimentare. Aparatul avind in interior mai multe surse in comutatie (cam multe dupa gustul meu!) avea o siguranta de 6.3!, de tip T, care fusese inlocuita de ''baetii dastepti'' cu una normala care se intrerupea de cite ori avea ocazia! Am pus in loc ce trebuie si aparatul nu s-a mai defectat pina la casare, deci inca 4 ani! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 Ce inseamna siguranta normala? Cea cu T este anormala? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 va las sa ghiciti, sper sa nu ramina o enigma vesnica pentru dv.! Link spre comentariu
cipndale Postat Aprilie 25, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2020 (editat) Acum 42 minute, Marele Savant a spus: M-o injura sau nu, dar eu cred ca colegul nostru are nevoie de mult mai multa practica in domeniu, decit de aparate pentru masurat condensatorii in circuit la 600 de volti! ceea ce oricum e o aiureala dpdv tehnic! Cine sa va înjure? Fiecare declarație stă în picioare pe baza conținutului. Dacă dumneata consideri că e o aiureală să măsori la 600 V sau tensiuni mai mari, înseamnă ca ai ceva la mână ca demonstrație, cu justificări care să contrazică firmele care au produs astfel de instrumente. Dar când apoi dați exemplu un instrument care funcționează la tensiuni joase (cu excepția modelelor vechi cu tub CRT care erau oricum separate ca electronică de partea de detector) cred că v-ați ruinat declarația inițială, fără să mai aveți de ajutorul altcuiva să vă ”înjure”. Să înțeleg că defectul care a dus la defectul plăcilor atașate în imagini era datorat unei siguranțe? Dacă am ajuns la nivelul de a-mi pune problema să testez componente la instrumente de 50000-70000 de euro cred că am promovat examenul cu schimbarea siguranțelor. Practica în domeniul electronicii nu am cum să o fac (și nici nu mă interesează) pentru că instrumente de genul celor pe care le am la îndemână le numeri pe degete în țară, iar defectele o să le întâlnesc o dată sau de două ori în viață, de fiecare dată diverse. Editat Aprilie 25, 2020 de cipndale Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 (editat) T este o notatie pentru fuzibile cu o reactie putin intarziata fata de cele normale , evident la acelasi curent . https://blog.usesi.com/2018/01/26/time-delay-fuse-vs-fast-acting-fuse/ Toate sursele in comutatie au siguranta cu caracteristica T , pentru a nu nu ceda la curentul initial de incarcare al condensatorilor de filtraj primar . Marcajul este si pe siguranta si pe silk screnn acolo unde este prezent . Editat Aprilie 25, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
dan cod Postat Aprilie 25, 2020 Partajează Postat Aprilie 25, 2020 Eu doar întreb. Cum se măsoară în funcționare un condensator incarcat la 600V și cu ce aparat se poate face asta? Scuzati-mi prostia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum