victordascalescu54 Postat Aprilie 23, 2020 Partajează Postat Aprilie 23, 2020 In sfarsit, criza statului in casa, m-a pus fata in fata cu tunerul meu antic si drag Leak TL3. Am cam strans toate piesele necesare (in principiu electroliticii din alimentare si unele rezistente de valori mari care dupa 50 de ani sunt decalibrate) Lampile, desi cele originale (Mullard) care se gaseau in aparat erau inca OK, am strans un set nou tot din epoca aceea, masurate ok+ Sunt unele probleme de cosmetica la care as vrea sa primesc sfaturile colegilor experimentati si anume condensatorul variabil, care are placile argintate si bineinteles inegrite de trecerea timpului. Ma tem sa umblu in el ca daca ceva se decalibreaza nu vad cine si cu ce ar mai putea sa mi-l realinieze, asa ca prima intrebare este: - Cum ar trebui intervenit pentru a-l curata sau daca acel oxid nu trebuie sa-mi dea batai de cap si sa-l las asa cum este. Multumesc anticipat, voi reveni si cu alte intrebari. 1 Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Aprilie 28, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2020 Ciudat...chiar nu intereseaza pe nimeni? Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 28, 2020 Partajează Postat Aprilie 28, 2020 La 23.04.2020 la 10:26, victordascalescu54 a spus: ... - Cum ar trebui intervenit pentru a-l curata sau daca acel oxid nu trebuie sa-mi dea batai de cap si sa-l las asa cum este. ... In primul rand, condensatorul trebuie masurat. Daca are valoarea la care a fost proiectat luand in calcul si toleranta, poate fi lasat asa cum este. Doar pentru poze poate fi curatat cu solutii pe baza de bicarbonat de sodiu, acid acetic (otet alb), acid citric (sare de lamaie), WD40. Oxidul va reaparea in timp... P.S. In urma cu doua zile a fost ziua mea de nastere, pot accepta cadouri si cu intarziere Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Aprilie 28, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2020 (editat) 1 oră în urmă, radasous a spus: In primul rand, condensatorul trebuie masurat. Daca are valoarea la care a fost proiectat luand in calcul si toleranta, poate fi lasat asa cum este. Doar pentru poze poate fi curatat cu solutii pe baza de bicarbonat de sodiu, acid acetic (otet alb), acid citric (sare de lamaie), WD40. Oxidul va reaparea in timp... P.S. In urma cu doua zile a fost ziua mea de nastere, pot accepta cadouri si cu intarziere Cum as putea sa masor condensatorul , ca pe orice condensator cu puntea, sincer nu m-am gandit, sa vedem so valoarea nominala daca e data pe undeva? Da recunosc, ar fi un cadou de suflet, asta mi l-am facut singur, acum sa vedem si rasplata. Un calduros La multi ani! Editat Aprilie 28, 2020 de victordascalescu54 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 28, 2020 Partajează Postat Aprilie 28, 2020 Sunt multe soluții chimice și diverse procedee pentru a curăta argintul. Sunt prezentate cu detalii pe net, dar se referă la bijuterii. Toate implică (din ce am citit) și frecarea suprafeței obiectului, chestie imposibil de aplicat între lamelele unui condensator variabil cu aer. E motivul pentru care n-am postat la acest topic. Părerea mea e să lăsați condensatorul așa cum se prezintă. Mai ales dacă posturile de radio par "la locul lor" pe scala receptorului. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Aprilie 30, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2020 Da, cu variabilul m-am lamurit, nu merita sa-l ostracizez, mai ales ca este perfect in gama data de constructor(l-am masurat cu puntea pe care o am si este +2% -3%) si nici nu am de gand sa ma pozez cu el. Dar acum e acum, unde as putea gasi aparatura necesar sa-l verific ca si functionare in partea de radio fregventa, am acrtea cu modul de verificare/reglare dar nu am aparatura si nici experienta necesara. Ma poate ajuta cineva? Link spre comentariu
mac01 Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 Condensatorul variabil se poate baga in otet, se lasa la dospit in otet de pe o zi pe alta si apoi se sufla cu un compresor de putere mica, max 1bar...asta daca se doreste a fi curatat. Ungerea se poate face cu un spray cu gaz folosit la curatarea-ungerea potentiometrelor. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Mai 1, 2020 Autor Partajează Postat Mai 1, 2020 Acum 10 ore, mac01 a spus: Condensatorul variabil se poate baga in otet, se lasa la dospit in otet de pe o zi pe alta si apoi se sufla cu un compresor de putere mica, max 1bar...asta daca se doreste a fi curatat. Ungerea se poate face cu un spray cu gaz folosit la curatarea-ungerea potentiometrelor. Da, metoda este rezonabila si cred ca ar da rezultate, dar, eu m-as feri sa demontez piese din tuner di teama de a nu deranja ceva care sa-i strice alinierea. Oricum la varsta pe care o are, probabil ca are nevoie de o aliniere dar asa cum spuneam in comentariul anterior nu am gasit inca o persoana experimentata careia sa-i incredintez acest membru al familiei. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Mai 7, 2020 Autor Partajează Postat Mai 7, 2020 Chiar nu a mai ramas printre nooi nimeni care sa cunoasca tainele FM si sa detina si aparatele necesare alinierii/verificarii? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum