Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comutatie curent continuu

zvonacfirst

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

15

• djvas

4

• UDAR

4

• vijelie02

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

L-am deschis, ca nu sunt chiar asa de dus cu capul, d-le @ratza, dar nu inteleg cum se poate utiliza pentru a forta sursa sa scoata 0V.

Inteleg ca se poate inlocui releul cu acest switch electronic sau ce este el. De exemplu in datasheet nici pinii nu scrie ce este fiecare. Am vazut ca are gate, drain si source dar cum sunt plasati pinii nu scrie.

D-le @ratza, am constatat, si am mai scris asta, ca exista convingerea si pretentia din partea unor useri cu experienta, ca daca deschizi un datasheet... gata, esti toba de carte si nu mai ai nevoie de explicatii. Scriem pagini intregi de comentarii pe forum fara nicio noima in loc sa oferim o solutie in cazul in care o avem. Unul fara experienta invata mai usor, daca i se ofera o solutie si i se explica in doua-trei vorbe dichisit puse una langa alta, decat daca este plimbat prin nu stiu cate pagini scrise in limba engleza intr-un document plin de termeni specifici.

Eu cand am avut o solutie - extrem de rare cazurile astea, este adevarat - am oferit-o sau daca am realizat un proiect l-am facut public fara sa ma cramponez ca o fi vreunul care beneficiaza de munca sau de stiinta mea. Asta era si ideea, sa-i atrag pe userii fara experienta, sa-i incurajez sa lucreze si sa invete lucrand. Altruismul este o calitate care pe forumuri trebuie sa predomine. Stii oferi, nu stii taci.

Dar tavaleala asta si vanatoarea neexperimentatilor de catre unii care mai sunt si moderatori ii face pe acei useri neexperimentati sa fie timorati si sa se fereasca sa intrebe sau pur si simplu sa renunte la a mai continua un proiect. Asta da tehnica de a ajuta pe cineva sa se dezvolte.

Dvs ati invatat matematica la scoala fara profesor, sau electronica la fel? Ati inteles din prima tot ce ati citit? Nu ati simtit niciodata nevoia sa puneti intrebari? Daca raspundeti cu Da la cascada asta de intrebari voi afirma ca inteleg si eu atitudinea dvs, desi nu este adevarat. Sunt sigur ca multi dintre dvs, cei apropiati de varsta mea, ati fost la cercul de electronica de la casa pionierilor, la care si eu am fost, si ati inceput cu construirea radioreceptorului cu galena a carui functionare ati inteles-o muuult mai tarziu. Dar ati realizat lucrarea si ati fost castigati pentru electronica. 

Si inca ceva, vi se pare ca suntem prea multi pe-aici? Aveti click-urile la dispozitie ca sa faceti pe oricine sa dispara.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Ai cerut un releu nu toată soluția. 

Cu driverul ala, pus pe linia de minus, poți cupla și decupa sarcina ca și cum ar fi un releu DAR folosind o filtrare adecvata la întrare, sau folosind un bistabil S-R ca într-un proiect de sursa pus de mine aici pe forum acum citiva ani, elimini oscilațiile cuplind și decuplind lin sarcina. Plus este și dotat cu multe protectii. 

Link spre comentariu
Acum 51 minute, sesebe a spus:

Ai cerut un releu nu toată soluția. 

De parca daca as fi cerut toata solutia te si grabeai sa o oferi.

Cu releu am gandit eu dar pot sa invat sa folosesc si alte solutii pe care nu am de unde sa le visez. 

Link spre comentariu

Fără supărare, dar există o diferenţă măricică între unul care chiar vrea să înveţe şi altul care vrea mură-n gură. Chiar pe prima pagină ai pus o comadă cu FET.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ratza a spus:

Fără supărare, dar există o diferenţă măricică între unul care chiar vrea să înveţe şi altul care vrea mură-n gură.

D-le @ratza, stati linistit ca de la dvs nu astept nimic.

Haideti sa lasam tema asta moarta in papusoi ca nu avem solutie si suntem off topic de vreo doua pagini.

Link spre comentariu

Hai ca ai dat de tot cu mucii in fasole.

Si eu voiam sa propun un load-switch, ca cel al lui @sesebe, dar de multe ori ma abtin - inainte sa scriu - ca sa nu "insult" colegii cu solutii din secolul 21, cand ei inca descopera secolul 20. Eu am folosit load-switch-uri pe high-side, caci implementarea este simpla, comparat cu un switch facut pe genunchi cu un mosfet.

Evident ca la 50V si 10A nu ai sa gasesti un releu la un pret rezonabil. Ca sa-ti dau exemplu de releu care ar face treaba de o vrei, iti dau un link la seria Combiflex de la ABB (https://library.e.abb.com/public/ee177907a45c378fc1257b6000484fa5/1MRK508015-BEN_D_en_Auxiliary__signalling_and_trippning_relays_RXMA_1_RXMA_2_RXMS_1_RXSF_1_RXME_1_RXME_18_RXMH_2___RXM.pdf).

Am cumparat recent unul, la serviciu pentru un coleg care vrea sa faca un stand de test, unul dintre cele mai simple. Cam 500$ releul + cam 50$ soclul. In fine, sunt relee (si pentru mediu inductiv), cu o capacitate de rupere ridicata si garantata in timp (adica rup exact in atatea ms cat anunta in foaia de catalog).

Comparat cu cei 16 lei dati ca exemplu de catre @sesebe... nu e greu sa-i zici Saru'-mana, coane!

Link spre comentariu

Zvonacfirst.BTS141 este similar unui Mosfet logic.Pinii,de la stg la dr,sunt intrare,drena,sursa.Mosul are poarta,drena,sursa.Fata de Mos circuitul are o multime de protectii.

Nu cred ca BTS-ul se incadreaza la cerinte,adica 50V si 10A.In fisa tehnica se specifica max 25A.

Un exemplu de utilizare,dar nu pentru comutare,este in linkurile pe care le pun.E o sarcina electrica,"dummy load", cu BTS117 sau BTS141.Intr-o sarcina uzuala,des raspandita, se utilizeaza un Mos simplu.

https://www.arachnidlabs.com/blog/2013/02/05/introducing-re-load/

https://github.com/arachnidlabs/reload

Link spre comentariu

Multumesc @BRANCA.

Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Nu cred ca BTS-ul se incadreaza la cerinte,adica 50V si 10A.In fisa tehnica se specifica max 25A.

De ce nu s-ar incadra? Curentul nominal este 12A iar Vds este 60V. Eu am zis 10A si 50-55V.

BTS141.thumb.JPG.f874c310f57ef48eafa117aa2e00f803.JPG

Ca idee de utilizare:

daca semnalul de comanda vine de la un ATmega8 - deci voi avea pe Intrare 5V -, tot pe intrare inseriez un rezistor de 100 Ohm iar la Drain vin cu plusul de la sursa (pe ramura de minus am shuntul ampermetrului) iar cu Source vin la borna + de pe panou. Mai este nevoie de dioda antiparalel? Probabil ca nu avand protectiile amintite.

Link spre comentariu

Nu o să poți comanda în acest fel switch-ul ! Te las să descoperi de ce .

PS Te las să calculezi și puterea disipată pe switch la 10A. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Dupa cum a zis si UDAR mai sus NU va functiona idee ta. Eu zic sa te orientezi cu mosfetul pe ramura de minus deoarece este mult mai usor de implementat fata de ramura de plus.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, djvas a spus:

NU va functiona idee ta.

Nu a fost ideea mea utilizarea BTS-ului. A fost o sugestie a lui @sesebe.

S-a afirmat că nici cu mosfet nu este ok. Părerile sunt împărțite. 

Link spre comentariu

Idee lu sesebe este buna.

Eu la asta ma refeream ca nu va merge :

Acum 3 ore, zvonacfirst a spus:

Ca idee de utilizare:

daca semnalul de comanda vine de la un ATmega8 - deci voi avea pe Intrare 5V -, tot pe intrare inseriez un rezistor de 100 Ohm iar la Drain vin cu plusul de la sursa (pe ramura de minus am shuntul ampermetrului) iar cu Source vin la borna + de pe panou. Mai este nevoie de dioda antiparalel? Probabil ca nu avand protectiile amintite.

Si ziceam sa pui mosfetul pe low side.

Vezi aici in schema lui sesebe cum e conectat mosfetul si in grila lui vii cu semnalul de la uC in loc de flip flop cum e in schema

Link spre comentariu

Va rog sa imi dati linkul catre schema lui @sesebe ca text. Nu inteleg de ce nu il pot accesa. Si pe telefon si pe doua laptopuri vad ca in poza. Si in postarea lui sesebe se vede la fel.

Capture.thumb.JPG.658a1fe008923608ab0c04609f048f01.JPG

Dar mai era o solutie cu punerea potului reglare a tensiunii in scurt. Va rog sa imi oferiti detalii.

Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări