Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comutatie curent continuu

zvonacfirst

Postări Recomandate

Fără supărare , nu mai preluați frânturi de scheme pe care - poate - nu le înțelegeți total . Ce caută PWM acolo, ce limite de tensiune au IN și OUT ? 

Da , în principiu,  dar doar în principiu este vorba de a pune un MOSFET (sau o pereche în antiserie) în serie cu sarcina .

Comanda poate fi izolată optic sau nu după topologia schemei . Mai important de analizat este dacă izolarea trebuie să fie bidirecțională ( pereche de MOSFET-uri ) sau unidirecțională (MOSFET simplu ) , dacă trebuie sau nu inclusă în bucla de stabilizare , etc.  Și desigur valorile limită ale MOSFET-urilor ( tensiune, curent ) precum și Rdson - deși probabil asta este ultima grijă dacă sunt îndeplinite celelalte condiții. 

Și aici - dar mai mult ca la releu - trebuie văzut caracterul sarcinii . Dacă consumatorul nostru debutează cu o capacitate de filtraj de 4700µF nu este cea mai fericită variantă să deschidem brusc un MOSFET , etc. 

Pe scurt problema - ca să o rezolvăm profesional - nu este trivială . Dacă adoptăm varianta ”merge și așa ” da, punem un MOSFET, îl comandăm și vedem ce iese. Poate, poate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

15

• djvas

4

• UDAR

4

• vijelie02

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 30 minute, UDAR a spus:

Ce caută PWM acolo, ce limite de tensiune au IN și OUT ?

PWM este semnalul de la un microcontroler Atmega. Nu am schema inca asa ca nu mi-o cereti. Am luat-o invers cu documentarea, ceea ce pare ca a fost o alegere corecta tinand cont de problemele legate de releu.

IN si OUT vor avea intre zero si 50V.

Nu este de adunatura schema aceea. Am desenat-o la repezeala ca sa exemplific cam cum ar cred ca ar trebui sa arate. Optocuplorul si partea din dreapta lui am folosit-o cu succes in vreo doua sitiuatii dar la tensiuni de pana la 24-30V.

Ce este in stanga optocuplorului am facut-o acum. Am dorit sa am leduri care sa semnalizeze starea "releului".

Edit:

Partea de protectie cred ca am sa o fac cu releu de curent alternativ si am sa o aplic iesirii secundarului care alimenteaza sursa. Adica daca creste temperatura la, sa zicem, 100 de grade, se intrerupe alimentarea modulului sursei. Releu care sa comute curent alternativ gasesc mult mai usor si mai ieftin. Initial voiam sa intrerupa iesirea la borne. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Nu ați răspuns nedumeririi mele . Nu am întrebat ce este PWM ci ce caută acolo, adică ce doriți să faceți cu el .

La 50V In/OUT poarta MOSFET-ului străpunge liniștit, poate și optocuplorul .

Și ar mai fi - primul MOSFET șuntează sursa de 12V - dar asta presupun că e o greșeală de desen deci trecem peste .

Când MOSFET-ul mic conduce este aprins LED-ul Roșu și LED-ul optocuplorului . Când NU conduce este aprins LED-ul Verde și iarăși - chiar dacă mai slab - LED-ul optocuplorului. 

Și încă .... Dacă acel minunat PWM are o frecvență mai mare de câteva zeci de Hz LED-urile vor clipi atât de rapid încât vor părea aprinse în permanență. 

Deci cam despre asta e vorba - fără să intrăm în valori de componente . 

Editat de UDAR
Typo
Link spre comentariu

Eu credeam ca vrei sa faci asta pentru eventuala protectie a consumatorului impotriva defectarii elementului regulator serie, pentru supratemperatura e suficient sa fortezi sursa sa scoata 0V .   Sursele uzuale de laborator asa implementeza protectia, prin fortarea iesirii in zero, inclusiv on/off tot asa fac.

Link spre comentariu

O siguranţă termică cu bimetal ca cea de sus, poţi pune doar pe secundarul trafului, să declanşeze dacă se încinge bobinajul peste 70*C de exemplu.Sau pe radiatorul stabilizatorului, dacă e liniar.Altfel nu ai ce face cu ea la o sursă...

Link spre comentariu
Acum 8 minute, validae a spus:

O siguranţă termică cu bimetal ca cea de sus, poţi pune doar pe secundarul trafului, să declanşeze dacă se încinge bobinajul peste 70*C de exemplu.Sau pe radiatorul stabilizatorului, dacă e liniar.Altfel nu ai ce face cu ea la o sursă...

Absolut gresit. Pai nu e vorba de o sursa aici ? Si daca ar fi in comutatie care ar fi problema ? 

Link spre comentariu

Sursele în comutaţie bine făcute nu cred să sară peste 70* la radiator, iar radiatoarele sunt relativ mici datorită randamentului net superior al comutaţiei.Dar alea liniare disipă din greu pe radiator....deci ar fi mai predispuse la supraîncălzire.De aia ziceam că ar fi mai utilă la o sursă liniară, deşi nu se exclude folosirea nici la cele în comutaţie.

Acuma nu ştiu ce relevanţă ar mai avea discuţia pe tema siguranţei termice, când topicul e despre releu sau mosfet pentru decuplarea ieşirii sursei...

Link spre comentariu

Pentru ca e o implementare simpla, rezolva problema IT-ului cu intreruperea alimentarii. Asa cum spunea si @UDAR mai sus, schema prezentata e eronata in mare parte, deci va fi foarte greu pentru IT sa o duca la bun sfarsit.

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor. Aveti dreptate, schema mea este gresita, facuta la repezeala, dar incerc sa vin cu ceva, nu sa cer fara sa incerc sa gasesc o solutie.

Acum 20 ore, modoran a spus:

pentru supratemperatura e suficient sa fortezi sursa sa scoata 0V.  Sursele uzuale de laborator asa implementeza protectia, prin fortarea iesirii in zero, inclusiv on/off tot asa fac.

Da, cred ca asta ar fi solutia pentru a nu "rupe" tensiuni si curenti mari.

Cum s-ar face asta? Este vorba de punerea in scurt a potului de reglare a tensiunii, adica scurt intre pinii 1 si 3 ai potului? Rog detalii. Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Multumesc @sesebe, dar te rog sa detaliezi. Te exprimi foarte telegrafic. Sau mai subtil decat imi permite mie puterea de pricepere sa pricep. :tryre

Nu am mai lucrat cu asa ceva. O schema minimala ar fi binevenita. 

De fapt am mai folosit la un moment dat ULN2003. Este multicanal. Nu stiu daca face acelasi lucru.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări