Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comutatie curent continuu

zvonacfirst

Postări Recomandate

Va salut.

Pentru cuplarea/decuplarea iesirii la bornele de pe panou ale unei surse, am nevoie de un releu care sa suporte minim 50V curent continuu si 10A.

Am cautat o solutie si nu am gasit. Dimensiunile sunt importante, as dori un releu SPDT miniatura cu bobina la 12V cu montare THT pe PCB.

O solutie posibila ar fi releele auto cu bobina de 12V, care suporta curenti mari pe contacte, dar nu stiu cum se comporta in regim de comutari repetate la 50-60V curent continuu de exemplu.

Multumesc pentru un sfat sau o sugestie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

15

• djvas

4

• UDAR

4

• vijelie02

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc @dan cod dar nu am gasit la TME cu filtrele astea, nici Omron si nici altceva:

- SPDT montare PCB THT

- bobina 12V

- minim 60V

- minim 10A 

Acum 2 minute, vijelie02 a spus:

La 50V si 10A nu va rezista la prea multe actionari.

Te referi la cele auto?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 7 minute, 12345 a spus:

mergi pe relee auto. Sunt si de 40A, si de 70 chiar

Asta intrebam, cum se comporta contactele la comutarea tensiunilor de 50-60V? 

Link spre comentariu

Pai ce probleme sa apara? Distanta dintre partea fixa si cea mobila? Crezi ca iti face arc? Vezi ce distanta au alea cu contacte la 230v si ce distanta au cele auto. Ai sa fii surprins sa constati ca, desi tensiunea este de 20 de ori mai mare, distanta nu e de 20 de ori mai mare.

Ia unul si damblageste-l cu 1000 de comutatii la 50v, 10A si vezi ce i se intampla. Il diseci sau il iei transparent. Iti faci un astabil cu 555 si il lasi in porcii lui 2 ore sa ti-l tacaneasca el.

Daca e ce trebuie, il montezi, daca nu, mai cauti.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca am citit in mai multe randuri, discutii pe forum, in care se afirma ca atunci cand este vorba de protectie si cuplare/decuplare iesire la borne nu este recomandat mosfet. 

Link spre comentariu

Depinde care este scopul releului - dacă se dorește ca el să acționeze ca o protecție e nevoie de un releu performant și scump , dacă scopul lui e doar de a decupla sarcina în urma unei comenzi date de operator atunci problema se poate rezolva simplu - dezactivez electronic ieșirea apoi dezenergizez  releul iar la revenire energizez  releul apoi activez electronic ieșirea.

(Evident m-am exprimat pentru un contact de tip NO. ) 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Dar varianta cu mosfet credeti ca ar face fata? Ar fi un solid state relay pentru curent continuu.

Ceva in genul schemai de mai jos.

Capture.thumb.JPG.27079bbcbc65a493d07aedd790ee0319.JPG 

Acum 4 minute, UDAR a spus:

dacă se dorește ca el să acționeze ca o protecție

Da, este vorba de dublu rol: protectie (adica decuplarea iesirii la borne la cresterea temperaturii) si cuplare/decuplare iesire borne. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Un mosfet e solutia. Nu ai nevoie de circuitul de comanda din schema de mai sus. Nu e nevoie de izolare. Recomand o configuratie low-side, adica cu Sursa la masa, Drena la sarcina. 

Ca sa lamurim solutia releului auto: sunt ele de zeci de A insa la 14-16V. Ceea ce inseamna ca la 50V, un releu de 50A si 14V va avea contacte echivalente unui releu 6-7A poate si mai putin. Deratingul cu tensiunea este drastic. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări