Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare acumulatori autofiletanta

lavynyu

Postări Recomandate

Eu am la vanzare acumulatori noi si toata lumea ii dorea pentru astfel de aplicatii, dar eu  i-am refuzat, pentru ca elementii pe care ii vindeam nu erau potriviti.

Le-am spus si potentialilor client, si o sa repet aici:

- neaparat de folosit elementi de peste 20A - cu conditia sa fie minim 2 in paralel... daca nu este decat un singur sir, atunci evident ca trebuie sa fie capabili de 40A

- curentul de varf nu este luat din "spuse" ci din DS - un element corect are un cod precis dupa care ajungi la un DS in format pdf si vei gasi curentul maxim specificat. Spre exemplu elementii pe care ii aveam aveau maxim 7A - deci total nepotriviti

- ca consecinta nu umblati cu elementi recuperati din baterii vechi

- BMSul are mai multe functii de protectie, dar toate au in final un lant de 2 mosfeti cu sursa conectata impreuna (pot fi mai multe grupuri in paralel). Daca se depaseste pentru extrem de scurt timp capabilitatea BMSului atunci el decupleaza total bateria.

DECI sub nici o forma nu veti avea cuplu suficient cu un BMS mai mic de 40A (atentia la chinezisme, ca pot declara 40A si sa nu fie tocmai adevarat, macar faceti o proba, dar cu osciloscop pentru ca un AVOmetru nu este suficient de rapid). Bine ar fi sa fie de 60, sau chiar 100A.

- in plus trebuie sa stiti si rezistenta suplimentara introdusa de BMS, cand este in cnductie, ca nu este neglijabila.

Daca BMSul are 100mOhmi atunci sub 40A veti avea pierdere pe el de 4V... asa ca fie gasiti ceva bun direct, fie inlocuiti mosfetii cu ceva pe la 1 miliOhm sau pe langa, sunt destule variante disponibile si nu exagerat de scumpe.

Tot ce am spus ramane pentru scule uzuale de amatori. Pentru ceva profesional sigur necesitatile vor fi cel putin duble.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nu inteleg dece va tot prostiti sa faceti conversii de astea. 

La o scula facuta cu Ni-Cd se pun celule Ni-Cd noi de capacitate dubla (sint in comert) si ai rezolvat problema rapid si ieftin si bine.

Link spre comentariu

Exista variante mai ieftine chiar la TME.

Eu am cumpărat acum 2-3 ani 50 buc și am reparat mai multe scule simultan și am ajuns la sub 10 Ron/buc. Deci 100Ron pt un acumulator de capacitate dubla, 4000mA în loc de 2000mA cum erau originali. Pluc ca se pot folosi încărcătoare originale. Defapt scula este ca noua doar ca acumulatorul tine mai mult decit unul nou. 

Acumulatoarele Li-Ion nu-s panaceu universal. 

Toyota încă face mașini hibride cu acumulatori Ni-Cd, tocmai pt ca sint foarte rezistenți și pot livra curenți mari. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Aproximativ tot  la  aceiasi  bani  ajung  si  cu  nichel  cadmiu  ,  si  nu reprezinta  viitorul  .  Litiu  ion  este  viitorul  .  Oricum  ce  o  sa  reconditionez  va  fi  folosit  uz  caznic  sa  nu  arunc  atofiletantele   deja  existente  .  :95  In plus  litiu ion  folosit  corespunzator  este  mai  fiabil  in  timp  .  Ma  rog parerea  mea .  Mai  caut  ma  mai  documentez  .   O  aotofiletanta  din  cele  4  am  modificato  la alimentator  in  comutatie  (sursa  de  server )  si  merge  la  capacitate  maxima  .  La  restu  mai  caut  solutii  .  Nu  este  chiar  rea  nici  solutia  cu  acumulatori  ni-cd  .  :limb: Multumesc  celor  care  au  oferit   pareri/opinii  .  

Ma  intereseaza  un  aspect  !  Acumulatorii  litiu  ion 18650   inseriati(mai  multe  celule  )   daca  se  respecta  maximul    per element  de  tensiune  adica  4,2 volti   si  se scade  amperajul  drastic  de  incarcare  ,  gen  20-30 ma    cu  o sursa  dc oarecare  inseriata      cu  un  bec  auto  de  pozitie   prezinta  un  pericol  la  incarcare  ???   Intreb  si  eu  !  Din  curiozitate  . 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Curentul de incarcare nu reprezinta o problema pt acumulatorii Li-Ion. Pot fi încărcați la orice curent situat între 0.01C și 0.5C, asta la elementele uzuale.

Ceea ce vrei tu sa faci va distruge în schimb acumulatorul. 

Te las pe tine sa descoperi dece. Te poți inspira de pe cel mai bun site (după părerea mea) despre toate tipurile de acumulatori: battery university. Sint pe mobil și nu pot pune link din păcate (sau nu știu eu cum). 

Și apropo, nu cred ca acumulatorii litiu sint viitorul. Inafara faptului ca permit stocarea unei cantități mai mari de energie la aceeași masa, la toate celelalte capitole stau mai prost, mai puțin la efectul de memorie. 

Link spre comentariu

sesebe   , eu  doar  am  intrebat  !  Din curiozitate  . Am  incarcatoare  pt.  acu.  litiu ion  .  

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Postez  , poate  mai  sunt  si  unii  care  doresc  detalii  cu  subiectul  sau  poate  o  fi  de  ajutor  la  altii  in  viitor  . 

Dupa  cum  am  spus ,  pt.  inceput  doresc   sa  reconditionez  o autofiletanta  Einhell de 14,4  volti  . Urmand  in viitor 2 bucati  marca  Bosch  care  stau  degeaba  .  Am  hotarat  ca  patru  elementi  legati  in  serie ar  fi  suficienti  pt.  mine  avand  in  vedere  tensiunea  de 14,4 volti  si spatiul  disponibil  din  carcasa  . 

Am  facut  niste  experimente  si  am  mai  studiat  acumulatorii  care  au  fost  folositi  in  experimentare  . Acumulatorii  folositi ,  au  fost recuperati  din  acumulatori  de  laptoop  care  au  un  curent  de descarcare   de aprox.   4,4  amperi  , asta  am  descoperit  dupa  ce  am  cautat  pe  net  dupa  codul  acestora  . 

Am  observat  dupa  cum  au si  relatat unii  utilizatori  de  aici  dar  si  de  pe  youtube   ca  acestia  nu  sunt  potriviti  pt.  asa ceva  dar  avandui  la  indemana  am dorit  sa  experimentez . 

Primul  experiment  a  fost  de  a  lega  4  elementi  18650 in serie  , am  vazut  ca  este  nesuficient ca putere ,  asa  ca  avand  la  indemana  inca  patru  elementi ,  am  adaugat  in  paralel inca  4  . Avand   in  total  4  elementi  in  serie  cu  inca 4  in serie  si  pe  urma  montati  in  paralel  .  Am observat  o  inbunatatire  buna  dar  totusi  nu  era  suficient  . 

De  aici  rezulta  ca  am  nevoie  minim  de  4 elementi  18650  de circa  20 A curent  de  descarcare  . Ar  fi  buni  si  de  30-40A dar  am  vazut  ca  acestia  au  un  pret  cam  mare  si nu  se  justifica  investtia  intro  autofiletanta chinezeasca  .  

Bun  ,  acuma  despre  bms  .

Normal ca  dupa  cercetare si informare   am  vazut  ca  trebuie  protectie  la  descarcare  dar  si  la  incarcare  pt. acumulator  altfel  acesta  se  distruge  iremediabil  . 

Am  gasit   o  rezolvare si  pt.  bms   , defapt  ideea a  venit  de  la  un  utilizator  de  pe  acest  forum  si  anume  ionutb71  caruia  ai  multumesc  inca  odata  pe  aceasta  cale  pt. idee  .  

Nefiind  in total hotarat , 

defapt in dubii  cu calitatea bms-urilor  din comert dar  si  parametri  care  inca  nu  ai  cunosc  in  totalitate ,   acesta  poate  fi  inlocuit  pe  partea  de 

protectie  la descarcare  cu  un  Low Buzzer Alarm 1S-8S 1-8S care  se  poate  regla  si  te

avertizeaza acustic daca  se  descarca  fiecare  element  in  parte  in functie  de  cum  il  reglezi  plus  ca  si  afiseaza tensiunea  . 

Este  vorba  despre acesta  :

Digital-2-IN1-Low-Buzzer-Alarm-1-S-8-S-1

Pt. partea    de  balansare  a elementilor  , in  cazul  meu  fiind  vorba doar  de 4 elementi ,  mam gandit  sa  tag fire  la  fiecare  element  in  parte si  sa  ai  leg  la  cate  o  mufa  in exterior , 4 elementi ,  4  mufe  la exterior si sa incarc fiecare  element individual . Asa evit debalansarea acestora . 

Acestea  fiind  spuse  astept  sa  apara  piesele  pt.  proiect  si  timpul  necesar  pt. punerea  in  aplicare  .  

Multumesc  inca  odata  celor  care  au venit  cu  cate  un sfat  , o idee  . 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Problema cu acel  Low Buzzer Alarm este ca trebuie conectat cu un conector dedicat cu 5 fire ,un minus si 4 plusuri de la fiecare element ,domeniul de reglaj este 2,8v-3,9v  pe element ,el nu consuma mult dar tinut conectat citeva zile.... deci ar trebui un mic intrerupator ca sa fie la cerere.

Link spre comentariu

Dece ii iei placerea de a descoperi binefacerile acumulatorilor litiu?

Acumulatorii litiu mai multe probleme creaza decit rezolva dar na, unii cred ca daca esti in rind cu moda (prost inteleasa) esti cel mai tare.

Link spre comentariu

Uite  sesebe  , faptul  ca  sunt  sau  nu  sunt  deacord  cu  tine  nu  ar  trebui  sa  duca  la  rautati  din partea  ta  .  Ti-am  multumit  pt. informatii , pareri  , sfaturi  , opinii  . Nu inteleg  de  ce  continui  cu  rautati  care  nu  aduc  lucruri  bune  pt. nimeni  . Daca doresti  sa  ajuti  fao ,   daca  nu  , poti  sa  termini  cu  scrisul  de  aiureli . Nu doresc  sa continui  discutia  pe  tema  acumulatorilor  ni-cd vs  li-ion  .  Uitate  si  tu  in  jurul  tau  si  pe  urma  trage  concluzii  vizavii  de  subiect  .  Dar  pastreazale  pt.  tine  .

manolo  sunt  pe  toate  gardurile  intrererupatoare ,  acel  dispozitiv  se  foloseste  si  pe  drone  deci  este  o  ideea  buna  pt. inceput  , este si  ieftin  , mai  ieftin decat  un bms .  Pe viitor  la urmatoarele  proiecte  o sa  incerc  si  bms-ul  . 

Orice  lucru  mai  ales  domeniul  electronicii  poate  fi  facut  in  mai  multe  feluri  cu  plusuri  sau  minusuri  toate  au avantaje  si  dezavantaje nimic  nu  este  perfect  . :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări