lavynyu Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 (editat) Salutare tuturor , sper ca am postat la sectiunea corespunzatoare . Am urmatoarea problema ! Am vreo 4 autofiletante la care ar trebui sa reconditionez acumulatorii , autofiletantele sunt 2 chinezarii si doua bosch . Reconditionarea acumulatorilor prin schimbarea celulelor vechi ni-cd la litiu ion . Bun , am inceput reconditionarea unei autofiletante chinezesti Einhell de 14,4 volti . Am zis ca prima data sa experimentez si pe urma vad ce iese . Am comandat sloturi de celule 18650 pt. aceasta si am calculat ca o sa folosesc 4 celule de 18650 3,7-4,2 volti , desigur am comandat un incarcator pt. acestea de 16,8 volti pt. incarcarea celulelor , incarcator special pt. litiou ion . Bun . Nestiind ce acumulatori sa cumpar sau ce se preteaza la autofiletante am desfacut niste acumulatori de la niste baterii de laptoop de aceiasi marime /cod 18650 . Am legat celulele experimental , adica 4 celule de 18650 si 3,7 volti si am observat ca autofiletanta raspunde bine functioneaza bine in gol dar in sarcina este cam slabuta . Am hotarat sa dublez amperajul tot experimental prin punerea in paralel a inca un set de celule , deci 4 celule x3,7 v. +4 celule x3,7 v , am observat o inbunatatire considerabila in sensul ca pt. lucrari caznice ar merge . Insa totusi nu este potentialul maxim al outofiletantei . Acum , intrebarile : Ce acumulatori recomandati ca sa ma incadrez in 4 celule ca in 8 celule nu prea incape in cutia acumulatorului ?? Am vazut ca am nevoie si de o protectie la descarcare pt. a nu distruge acumulatorii prin autodescarcare prea mare , ce bms recomandati ?? Orice alte recomandari sunt bine venite ! Editat Aprilie 17, 2020 de lavynyu Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 (editat) Daca folositi li ion e bine sa testati acumulatorii recuperati , astfel incat sa aiba capacitati apropiate si neaprat un BMS , care are mai multe functii :https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=bms+4s Previne supra descarcarea , limitaza curentul maxim dat de bateria de acumulatori , echilibreaza tensiunile pe elementi si intrerupe incarcarea in punctul optim , fara a supra solicita la incarcare elementii . Pentru o baterie 14,4 V , tensiunea in gol a incarcatorului este aprox 21V. BMS se alege in concordanta cu capacitatea celulelor , tipul celulelor ( normal / high drain ) si proportional cu curentul maxim admis in motor . Editat Aprilie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Am incercat doar inlocuirea celulelor. Dupa chinuiala cu sudura si teste, am renuntat. Facusem fara protectii, fara bms. Am mai incercat sa alimentez din sursa de laptop, dar si asta intra in protectie la sarcini mari. Operatiuni cu succes am avut la schimbarea celulelor cu unele identice. Toate incercarile au fost sa salvez scula noname de 70 lei din Practiker, de 10 ani. Am cumparat autofiletanta cu 70 lei , alimentata din retea, de la dedeman, marca lor. In 95% din cazuri e folosita unde am curent disponibil, cablu 4m. Plus ca o folosesc odata la 2 luni. Nu se justifica una cu acumulator pe care o gaseam descarcata tot timpul. Link spre comentariu
lavynyu Postat Aprilie 17, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Pai daca montez un bms tot nu a sa imi fie buni aumulatorii de laptoop nu ??? Link spre comentariu
manolo Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Da ,li-ion dau deobicei un curent 0,5-1c ,trebuiesc acumulatori carea poata da la descarcare 10A sau mai mult ,se gasesc dar sunt mai scumpi . Link spre comentariu
QQme Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Luati dubletii din acu.de laptop,incarcat pana la 4,2V-descarcat controlat la curent constant(2-4A),(un rezistor de1-2 ohm 20W,in paralel)nu e chiar constant dar suficient in practica,,, notat timpul in care ajung la 3V si cuplati in serie numai pe acei cu timpii mari si apropiati(max5%). Link spre comentariu
lavynyu Postat Aprilie 17, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2020 (editat) QQme mersi dar acumulatorii actuali sunt doar experimentali . manolo daca stii model, marca acumulatori compatibili 18650 ceva ce sunt buni si nu foarte scumpi rog sa imi spui . Bun , momentan ma intereseaza ce bms sa aleg sau daca este o alta varianta de a inlocui bms-ul cu ceva ce sa imi protejeze acumulatori de descarcare sub 2,5 volti per element . Apoi vad eu ce acumulatori imi procur . Oare nu exista vreo artificie de facut home made sa protejez acumulatorii de descarcare ?? Editat Aprilie 17, 2020 de lavynyu Link spre comentariu
manolo Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Protectie? un voltmetru. Link spre comentariu
manolo Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Ai un exemplu :https://www.aliexpress.com/item/4000732025139.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5b6184689eBEbb&algo_pvid=4b886fa4-3cda-4a61-bbb7-c11ed1f4cd2e&algo_expid=4b886fa4-3cda-4a61-bbb7-c11ed1f4cd2e-14&btsid=0ab6fb8315871431855096833e594d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Link spre comentariu
lavynyu Postat Aprilie 17, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Un voltmeru mic digital montat in acumulator ? Ar fi o solutie ? De unde am certitudinea ca acumulatori de mai sus sunt buni pt. autofiletante adica am aruncat si eu o privire pe ali insa cam toate par la fel . Link spre comentariu
QQme Postat Aprilie 17, 2020 Partajează Postat Aprilie 17, 2020 Orisice BMS cu protectie si balansare si curent de cca.10A (in jur de 10$) Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 18, 2020 Partajează Postat Aprilie 18, 2020 Motoarele sculelor electrice consuma cam 20 A la cuplu maxim. Doar acumulatoarele Cd-Ni si Li-PO sunt capabile de curenti mari. Cele Li-ION sunt ieftine dar nu pot. La formatul 18650 se gasesc si destule Li-PO, trebuie alese cele care dau peste 10-15 A. Exemplu: https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size.html Link spre comentariu
lavynyu Postat Aprilie 18, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2020 (editat) QQme , mersi . Asta nu ai bun ?? puriu mersi dar am o retinere deoarece samsung din aia am dezmembrat si eu din celule laptop si nu sunt ceea ce trebuie . Sau poate arata doar la fel , trebuie sa ma mai uit la coduri . Spun doar ca daca cumpar si nu sunt cu descarcare rapida ce fac ?? Sau nu corespund datelor tehnice ! Editat Aprilie 18, 2020 de lavynyu Link spre comentariu
lavynyu Postat Aprilie 18, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2020 (editat) Deci am gasit tipul asta de bms : https://i.postimg.cc/BjzD5WfW/4-string-4-S-40-A-Li-ion-Lithium-Battery-18650-Charge Il comand , o fi ceva de capul lui ????????? Editat Aprilie 18, 2020 de lavynyu Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 18, 2020 Partajează Postat Aprilie 18, 2020 Acumulatoarele Li-ION din laptopuri nu sunt pentru curenti mari. Anunturile comerciantilor pot fi crezute sau nu. Trebuie cautat codul complet al produsului ales in catalogul producatorului. In exemplul de mai jos, 18650 reprezinta dimensiunile: 18 mm diametru si 65 mm lungime. Codul complet este US 18650VTC6. In catalogul Sony se gaseste pagina: https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Sony US18650VTC6 3000mAh (Green) UK.html . Ce scrie acolo, poate fi crezut. 3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum