Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare acumulatori autofiletanta

lavynyu

Postări Recomandate

Salutare  tuturor  , sper  ca  am  postat  la  sectiunea  corespunzatoare  .  Am  urmatoarea problema  !  Am  vreo 4  autofiletante  la care  ar  trebui sa reconditionez  acumulatorii   , autofiletantele sunt  2 chinezarii  si  doua  bosch . Reconditionarea acumulatorilor  prin schimbarea celulelor vechi ni-cd la litiu ion .   Bun ,  am inceput  reconditionarea unei autofiletante chinezesti Einhell  de 14,4 volti . Am zis  ca prima  data  sa  experimentez si pe urma  vad  ce  iese  . :)

Am comandat sloturi de celule 18650  pt. aceasta  si am calculat ca  o  sa  folosesc  4 celule  de  18650  3,7-4,2 volti  , desigur  am  comandat un incarcator  pt.  acestea de  16,8 volti  pt. incarcarea celulelor  , incarcator special  pt.  litiou  ion  .  Bun  . Nestiind ce  acumulatori  sa  cumpar sau  ce  se  preteaza  la  autofiletante   am  desfacut  niste  acumulatori  de  la  niste  baterii de laptoop de aceiasi  marime /cod  18650  .  Am  legat  celulele  experimental ,  adica  4  celule  de  18650 si   3,7 volti  si  am  observat  ca  autofiletanta  raspunde  bine  functioneaza  bine  in  gol  dar  in  sarcina este cam   slabuta   .  Am hotarat  sa  dublez amperajul tot experimental   prin  punerea  in  paralel  a inca un set de celule  , deci 4 celule x3,7 v. +4 celule x3,7 v   , am observat  o  inbunatatire considerabila  in sensul ca  pt. lucrari caznice  ar  merge  .  Insa totusi nu  este  potentialul maxim al outofiletantei  .

Acum  , intrebarile  :

Ce acumulatori  recomandati  ca  sa  ma  incadrez  in 4 celule   ca in  8 celule  nu prea  incape  in cutia acumulatorului   ??

Am vazut ca  am  nevoie si  de o protectie  la  descarcare  pt. a nu  distruge acumulatorii  prin  autodescarcare  prea mare , ce  bms recomandati  ??

Orice alte  recomandari  sunt  bine  venite  !  :)

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Daca folositi li ion e bine sa testati acumulatorii recuperati , astfel incat sa aiba capacitati apropiate si neaprat un BMS , care are mai multe functii :https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=bms+4s

Previne supra descarcarea , limitaza curentul maxim dat de bateria de acumulatori , echilibreaza tensiunile pe elementi si intrerupe incarcarea in punctul optim , fara a supra solicita la incarcare elementii .

Pentru o baterie 14,4 V , tensiunea in gol a incarcatorului este aprox 21V.

BMS se alege in concordanta cu capacitatea celulelor , tipul celulelor ( normal / high drain ) si proportional cu  curentul maxim admis in motor .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am incercat doar inlocuirea celulelor. Dupa chinuiala cu sudura si teste, am renuntat. Facusem fara protectii, fara bms.

Am mai incercat sa alimentez din sursa de laptop, dar si asta intra in protectie la sarcini mari.

Operatiuni cu succes am avut la schimbarea celulelor cu unele identice.

Toate incercarile au fost sa salvez scula noname de 70 lei din Practiker, de 10 ani.

Am cumparat autofiletanta cu 70 lei , alimentata din retea, de la dedeman, marca lor.

In 95% din cazuri e folosita unde am curent disponibil, cablu 4m. Plus ca o folosesc odata la 2 luni. Nu se justifica una cu acumulator pe care o gaseam descarcata tot timpul.

Link spre comentariu

Luati dubletii din acu.de laptop,incarcat pana la 4,2V-descarcat controlat la curent constant(2-4A),(un rezistor de1-2 ohm 20W,in paralel)nu e chiar constant dar suficient in practica,,, notat timpul in care ajung la 3V si cuplati in serie numai pe acei cu timpii mari si apropiati(max5%).

Link spre comentariu

QQme  mersi  dar  acumulatorii  actuali  sunt  doar  experimentali  . manolo  daca  stii model, marca acumulatori compatibili 18650   ceva  ce  sunt  buni  si  nu foarte  scumpi rog  sa  imi  spui  .     Bun  ,  momentan  ma  intereseaza  ce  bms   sa  aleg  sau  daca  este  o alta  varianta  de  a  inlocui  bms-ul  cu  ceva  ce  sa  imi  protejeze acumulatori  de descarcare  sub 2,5 volti  per  element  .  Apoi  vad eu  ce  acumulatori  imi  procur  .   Oare  nu  exista  vreo  artificie  de  facut  home made  sa  protejez  acumulatorii  de  descarcare  ?? :84

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Un voltmeru   mic digital  montat in  acumulator  ?  Ar  fi  o  solutie  ?   De  unde  am  certitudinea  ca  acumulatori  de  mai  sus  sunt  buni  pt. autofiletante  adica  am  aruncat  si  eu  o  privire  pe  ali  insa  cam  toate  par  la  fel  :)  . 

Link spre comentariu

QQme , mersi  .  Asta  nu  ai  bun ?? 

1.jpg

2.jpg

puriu  mersi  dar am  o  retinere  deoarece samsung  din  aia  am  dezmembrat  si  eu  din  celule  laptop  si  nu  sunt  ceea  ce  trebuie  . Sau  poate  arata  doar  la  fel  , trebuie  sa ma  mai  uit  la coduri   .  Spun  doar  ca  daca  cumpar  si  nu  sunt  cu  descarcare  rapida   ce  fac  ??  Sau  nu  corespund  datelor  tehnice   ! 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Acumulatoarele Li-ION din laptopuri nu sunt pentru curenti mari. Anunturile comerciantilor pot fi crezute sau nu. Trebuie cautat codul complet al produsului ales in catalogul producatorului. In exemplul de mai jos, 18650 reprezinta dimensiunile: 18 mm diametru si 65 mm lungime. Codul complet este US 18650VTC6.

ACCU.thumb.png.fc9efd22150e142a112720a3134d4327.png

In catalogul Sony se gaseste pagina:  https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Sony US18650VTC6 3000mAh (Green) UK.html . Ce scrie acolo, poate fi crezut.         

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări