Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cat mai valoreaza un abricht facut acasa

Postări Recomandate

Va salut, cum zice si titlul, ce valoare mai are un abricht facut acasa, in functie de ce poate face si cum e construit? Scula de care vorbesc acum are cam 1.2m-1.3m lungime, este realizata exclusiv din fier, picioarele sunt facute din profile L, masa de lucru are cam 5mm grosime si este destul de greu, masiv, ceea ce il face si foarte stabil. In mijloc are tamburul pentru frezare/slefuire (nu stiu care e termenul corect) care are o latime de 30cm, de axul tamburului se poate prinde si o panza circulara de taiat/piatra de polizare. O jumatate din masa are inaltimea reglabila printr-o tija filetata aflata sub ea. Cealalta jumatate are gauri de fixare pentru menghina. Momentan nu ii pot face poze pentru ca nu e accesibil, dar cu prima ocazie cand ajung la el si il scot la lumina o sa ii fac si poze. Motorul cu care e echipat nu e foarte bun, e un motor de 1500 rot/min trifazat modificat sa mearga la priza de 220, antrenat initial cu funia, dar care poate fi schimbat foarte usor cu un motor adecvat, e prins de suport cu suruburi usor accesibile. 

Deci cat considerati ca ar valora? Sunt curios sa aflu ce valoare mai are o astfel de scula in zilele astea. 

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@M.Adrian;

In mod normal, valorează cât oferă piața. Sunt sigur că există anunțuri de vânzare cu obiecte similare.

Obiectiv, trebuie spart în materiale/prefabricate, cantități, lungimi profile, suprafețe table. Extras un preț. Apoi, obținut numărul de kilograme și înmulțit cu un 3E/kg confecția metalică. 

Adăugat costul axului port cuțite, cuțitele, rulmenți, suporți rulmenți, fulie, etc.

Apoi un preț de motor sh. Curea. Ceva vopsea. +5%

Este posibil să te alegi cu un preț pe care să nu-l plătească nimeni. 

Un tâmplar bun o să vrea "fence" la el. 300mm e îngust pentru lucrări serioase. Puterea e mică, o să-ți moară în dulap. Dacă e stejar, ia-ți adio. Dacă are 2 cuțite, e cam de porc. Și tot așa...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu vreau sa va dezamagesc.Un abricht are cam 1/10,exagerand,din aplicatiile unei masini de rindeluit la grosime...Daca aveti putine chestii de facut luati o rindea electrica de mana...

O pocitura de abricht,cam ca cel prezentat,sare lejer de 1000 de lei.Si pe urma ce faceti cu el?Rindeluiti scandurile de la gard sau astereala?

Link spre comentariu

Daca bagi element curbat la rindeaua de grosime, curbat iese pe partea cealalta. Rasucit, rasucit iese. Cu fetele in unghi altul decat 90 grade doua cate doua, asa ies.

Nu vreau sa tin teoria si practica a ce inseamna un wood planer, masina de indreptat, este esential si fundamental obligatorie intr-un atelier de tamplarie... problema este ca foarte multi habar n-au cum se foloseste. Si cea a autorului nu are fence, peretele ala de ghidaj la 90 grade, este ingusta, slaba si tot asa.

Rindeaua de grosime si masina de indreptat sunt masini care, daca nu sunt folosite impreuna, sunt inutile luate separat.

Putem tine teoria lucrului cu cherestea, dar nu e locul...

Link spre comentariu

Nomikos.Imi spuneti si mie daca e curbat lemnul cum il indreptati la abricht?Nu cumva v-ar trebui un dispozitiv?

In secolul vitezei mersul e -cherestea debitata automat,semifabricate rindeluite la grosime automat,etc,etc...Cine mai sta ca acu o suta de ani sa indrepte o scandura cu abricht sau rindea?Si mai ales sa se chinuie sa o scoata in dimensiuni reproductibile...

Link spre comentariu

Mulți stau să îndrepte cherestea când fac scări, trepte, contratrepte, baluștri, stâlpișori, mâini curente, fronturi, plinte, pervazuri, lamele, profile de uși și ferestre, blaturi de masă, șezuturi de scaun, picioare de mobilier, grinzi aparente, etc.

Că nu se întâmplă în România, asta este altă discuție.

Încercați să nu vă mai raportați la norocita și blestemata asta de piață de la noi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

Nomikos.Imi spuneti si mie daca e curbat lemnul cum il indreptati la abricht?Nu cumva v-ar trebui un dispozitiv?

In secolul vitezei mersul e -cherestea debitata automat,semifabricate rindeluite la grosime automat,etc,etc...Cine mai sta ca acu o suta de ani sa indrepte o scandura cu abricht sau rindea?Si mai ales sa se chinuie sa o scoata in dimensiuni reproductibile...

Se curbeaza lemnul verde.

Inainte de a se utiliza, se aplica un tratament de stabilizare a lemnului.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, daniels a spus:

Se curbeaza lemnul verde.

Inainte de a se utiliza, se aplica un tratament de stabilizare a lemnului.

Buna

De ce credeti ca se lucreaza cu lemn uscat?Ce rol au oare uscatoarele de cherestea?

Daca doresti un lucru de calitate neaparat lemn uscat,de preferinta uscat natural(cam 1 cm/an).

Eu am efectuat un cuier,o rama la oglinda in baie,din stejar uscat(dintr-o posta mi-a taiat un vecin sipci,

s-a luat cu mainile de cap cand a vazut posta,din acele sipci am facut totul,cu scule de mana).Era uscat

de multi ani,de cand traiau oamenii toti.Au deja 5 ani in baie,o baie minuscula,3,5/1,5,umezeala la greu.

Zici ca ieri le-am pus.Am dat doar 3 straturi de lac incolor,am preferat textura naturala a stejarului.

Sunt curios ce s-ar fi ales din ceva PAL sau al material modern.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

În atelierele serioase se controlează umiditatea și temperatura la "centimă", iar lemnul este luat din surse controlate și controlabile. Cherestea marcată, cu grad de umiditate în limitele cerute și impuse. Nu este furat de la Cuca, sub amenințarea cuțitului. Despre ce vorbim... ?!

Cât despre tâmplărie ca disciplină... Nici nu vreau să deschid subiectul.

Școala eu mi-am făcut-o în Norvegia. Cu 1200 de ore de practică până la sânge, răni și distrugere cronică. 

Restul sunt povești...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări