Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru fise/electrozi scurt

Halflife

Postări Recomandate

Salut , situatia este ca cablurile au facut scurt/dezizolat( chiar si aproape de capete brate) cand am incercat sa masor o priza ~220v exterioara, e un multimetru de cativa ani si nefolosit(cabluri moi) . Trebuia musai pus cablul rosu pe VmA doar pt ca priza are mai mult de 10A  ?

asta e rezultatul firesc sau a fost ceva in neregula cu priza/multimetru( inca se aprinde dupa cum se vede) .Creionul de tensiune arata tensiune doar pe o gaura. Accept si criticile dar astept informatii multumesc .20200416_210318.thumb.jpg.d20bcb60d1dd96dd7c2faff438834429.jpg 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Halflife

6

• validae

2

• UDAR

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă ai pus multimetrul pe domeniul maxim de curent (10A) şi ai introdus sondele în priză, ai noroc dacă s-au evaporat doar traseele ce duc la şuntul multimetrului şi nu ai păţit nimic.

Ce voiai să măsori de fapt, cât de mare e curentul de scurtcircuit la instalaţia casei ? Nu a sărit nicio siguranţă ? Dacă vrei să măsori tensiunea reţelei, cablul negru se introduce în borna COM şi cel roşu în borna VmA, iar comutatorul pe domeniul maxim de tensiune alternativă .Borna de 10A se foloseşte doar ca să măsori curenţi continui de maxim 10A şi doar cu aparatul legat în serie cu un consumator, nu direct pe bornele sursei.În cazul de faţă ai făcut o mare prostie, noroc că-i un multimetru ieftin, bine că ai scăpat doar cu atât.Documentează-te bine înainte de a măsura, chiar şi chinezul a pus nişte indicaţii minimale în broşurica aparatului, dar nu prea le citeşte nimeni....

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca era pe amperi, e fara siguranta. Ori cablurile, ori cablajul lui pocnesc. La mine tocmai ce mi-a pocnit un traseu pe placa langa borna de com. Reparat, e ca nou.

Priza are faza doar la o gaura. E normal ce zice creionul.

Cel mai probabil esti nefamiliarizat cu astfel de masuratori si ai facut poc.

La fel se intampla si daca erai pe rezistenta, pe dioda. Mai stii cum erau cablurile bagate si cum era butonul rotit cand ai vazut scanteile?

Link spre comentariu

Vroiam sa masor tensiunea la priza daca e in limite(un frigider s-a defectat pe priza aia) , ce a iesit... norocul prostului :hdgfhgdf

Nu nu au sarit sigurantele desi sunt automate modulare .

Eu ma gandeam ca firele fiind vechi si apropriate au facut camp magnetic si au comunicat.. Dar in final asa s-ar fi intamplat daca boarna rosie era pusa pe 10A?ms

Acum 9 minute, 12345 a spus:

Daca era pe amperi, e fara siguranta. Ori cablurile, ori cablajul lui pocnesc. La mine tocmai ce mi-a pocnit un traseu pe placa langa borna de com. Reparat, e ca nou.

Priza are faza doar la o gaura. E normal ce zice creionul.

Cel mai probabil esti nefamiliarizat cu astfel de masuratori si ai facut poc.

La fel se intampla si daca erai pe rezistenta, pe dioda. Mai stii cum erau cablurile bagate si cum era butonul rotit cand ai vazut scanteile?

Exact ca in foto

Citat

De obicei ma uitam pe brosura dar nu o mai aveam...l-am folostit de maxim 10 ori in 10ani(cand l-am luat chiar am reparat o placa tv inlocuit condensatori cu ajutorul forumului) dar acum eram cam grabit sa verific ce zice forumul si ...ma gandeam ca are o protectie, Stiam ca prizele au 16 Amperi dar nu ma asteptam la finalul asta

Editat de Halflife
Link spre comentariu

Borna de sus si borna de jos sunt unite in aparat cu acea sarma groasa. Tu ai facut un scurtcircuit la priza cu ajutorul cablurilor. A cedat ce a fost mai slab. Daca schimbi testerele, cel mai probabil aparatul a scapat. Daca nu, in zona aia trebuie sa cauti.

20200416_215913.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 2 minute, 12345 a spus:

Borna de sus si borna de jos sunt unite cu acea sarma groasa. Tu ai facut un scurtcircuit la priza cu ajutorul cablurilor. A cedat ce a fost mai slab. Daca schimbi testerele, cel mai probabil aparatul a scapat. Daca nu, in zona aia trebuie sa cauti.

20200416_215913.jpg

Da inteleg un scurt pe direct( desi credeam ca borna com e separata dupa diagrama de pe el), nu intentionez sa-l mai folosesc dar multumesc de indrumare.Totusi ma gandesc ca ar fi trebuit sa aibe o siguranta in caz de mesteri* ca mine, Asa sunt si cele mai scumpe ?

Link spre comentariu
Acum 6 minute, 12345 a spus:

Alea scumpe au. Pentru asta se plateste pretul, nu pentru precizie. Precizie are si asta in anumite limite. 

Foarte prompt, deci inca mai am sansa :).Nu stiu ce alte riscuri mai poate prezenta o chinezaria deasta dar eu zic ca trebuia interzisa de stat la import.ce multimetru ai recomanda?

Editat de Halflife
Link spre comentariu

La 15 Lei nu prea ai ce să-i ceri din punct de vedere al protecţiilor, dar ca precizie respectă specificaţiile scrise.Dar trebuie să ai un minim de cunoştinţe şi experienţă ca să îl foloseşti, altfel a nevoie doar de mai multe aparate identice.....să ştii că nici cele mai scumpe nu sunt chiar invulnerabile la prostii din astea.Au tot felul de  protecţii la depăşirea domeniului de tensiune, la conectarea de tensiune pe domeniile de rezistenţă, condensatori, etc....iar pe ampermetru au siguranţă şi pe domeniul maxim de curent.Dar protejate total (full antiprost) foarte rar găseşti.Şi foarte scump....

Link spre comentariu

Tot pe asta ti-l recomand. Scula nu te face mester. In schimb, cititul si atentia la ceea ce faci sunt sfinte. Daca stii ce faci, te poti descurca si cu asta. Pentru siguranta, ia unul de 2-300 lei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 minut, validae a spus:

...iar pe ampermetru au siguranţă şi pe domeniul maxim de curent.

... care costă ( siguranța) cel puțin cât 3-4 multimetre de astea ieftine.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, validae a spus:

La 15 Lei nu prea ai ce să-i ceri din punct de vedere al protecţiilor, dar ca precizie respectă specificaţiile scrise.Dar trebuie să ai un minim de cunoştinţe şi experienţă ca să îl foloseşti, altfel a nevoie doar de mai multe aparate identice.....să ştii că nici cele mai scumpe nu sunt chiar invulnerabile la prostii din astea.Au tot felul de  protecţii la depăşirea domeniului de tensiune, la conectarea de tensiune pe domeniile de rezistenţă, condensatori, etc....iar pe ampermetru au siguranţă şi pe domeniul maxim de curent.Dar protejate total (full antiprost) foarte rar găseşti.Şi foarte scump....

din 3 combinati la borne eu am pus-o pe cea gresita desi mai masurasem prize in trecut , da sigura pe lumea asta nu e decat moartea si taxele zic uni.A presupune dauneaza grav sanatati meme :)

Link spre comentariu

Eu, spre exemplu, 90% dintre masuratori le fac cu unul ca al tau. Daca n-am creierul cu mine, cum n-am avut acum 2 zile, sa nu ma aleg cu paguba prea mare. (UNIT UT33D am prajit pe bateria de la masina. Masuram cand curenti, cand tensiune si odata am fost in offside, tot ca tine. Nu am mai schimbat sarmele. In fine, reparat azi traseul pocnit si e adus la viata si asta).

DAR CAND BAG IN PRIZA, IAU SCULA CEA MARE. 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, 12345 a spus:

Eu, spre exemplu, 90% dintre masuratori le fac cu unul ca al tau. Daca n-am creierul cu mine, cum n-am avut acum 2 zile, sa nu ma aleg cu paguba prea mare. (UNIT UT33D am prajit pe bateria de la masina. Masuram cand curenti, cand tensiune si odata am fost in offside, tot ca tine. Nu am mai schimbat sarmele. In fine, reparat azi traseul pocnit si e adus la viata si asta).

DAR CAND BAG IN PRIZA, IAU SCULA CEA MARE. 

Credeam ca experienta mea a fost ceva mai special,am mai nimerit acum ceva ani cu un burghiu fix intre faza si nul pe un perete de 5 metri asta ca am acceptat indicatiile celui de pe partea cealalta ca priza e  mai la distanta dar acum am comis-o ...Sunt lamurit multumesc domnilor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări