Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa UV-c montata in lift

ddanos ddanos

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor!

Vreau sa montez o lampa UVC de 7w  in cabina liftului.
Problema este urmatoarea:
1 - lampa trebuie sa se stinga cand detecteaza miscare (cand intra o persoana in lift) sau dupa 10 minute de functionare.
2 - sa se aprinda cand nu mai detecteaza miscare (dupa ce persoana a iesit) si sa stea aprinsa 10 minute.
Cum se poate rezolva asta? Toti senzorii de miscare functioneaza invers!
Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

5

• ddanos ddanos

5

• validae

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

E o problemă interesantă şi care poate fi rezolvată cu senzori şi relee, sau un microcontroller după caz şi pricepere.Dar cred că un tub de 7W nu ar asigura puterea necesară decontaminării unui lift în 10 minute şi tot efortul ar fi în zadar.E doar o părere personală, ar trebui să te documentezi suplimentar ca să nu munceşti degeaba.Dar e o problemă cu intervenţia în instalaţia liftului, nu poţi face modificări decât cu aprobarea/asistenţa celui care face mentenanţa liftului.Dacă ia foc ce ai pus tu acolo, el (ca personal autorizat ISCIR)şi cu administratorul blocului răspund penal...

Eu aş face în felul următor: Un releu de 230V cu contact NC (normal închis) ar alimenta continuu tubul prin contactul NC.Un senzor PIR ar acţiona releul doar atâta timp cât cineva se mişcă în lift, deci tubul ar fi sigur oprit la intrarea/ieşirea unei persoane din lift.Când liftul nu mai e populat, temporizarea PIR-ului ar înceta şi tubul ar lumina din nou.Deci ai avea decontaminare tot timpul când liftul nu e operat.Dat fiind că perioadele astea sunt destul de mici, nu ar mai fi nevoie de o temporizare la oprire...

Editat de validae
Link spre comentariu

Trebuie avut in vedere ca liftul, respectiv cabina liftului, face parte dintr-un sistem verificat/autorizat ISCIR. Orice modificare/adaugire la instalatia existenta se considera interventie neautorizata, si mai ales in caz de eveniment, are consecinte penale. Nu cred ca vei gasi in instalatia din cabina tensiune de retea, deci varianta cu releu cu bobina la 230V cam nu sta in picioare. Nu dau idei (desi as avea cateva), dar cei care se ocupa de intretinerea lifturilor, stiu exact cum poate fi implementata o astfel de solutie, si e mai bine o colaborare la fata locului decat o rezolvare pe forum.Ma refer la faptul ca o asemenea realizare presupune lucrul pe cabina de la statie superioara, blocarea cabinei si multe altele.

Link spre comentariu

Cabina are usi automate la interior si podea fixa. Becul cabinei functioneaza la 220V, iar circuitul este facut cel putin pentru 40W.

Acum este montat un bec de max 10W. Inca 7-8W nu se simt.

Din ce am citit pana acum despre UVC, este nevoie de minim 1.5W/mp pentru dezinfectie. Asadar 7 W sunt suficienti - zic eu - cel putin pentru butoane si usi.

In timpurile astea, liftul se misca putin, credeti-ma :-)

Ideal ar fi ca dupa fiecare miscare sa stea 10-15 minute aprins, dupa care sa se stinga - aici m-am poticnit. M-am gandit si eu la releu NC. 

Mersi

Link spre comentariu
24 minutes ago, doru3160 said:

Trebuie avut in vedere ca liftul, respectiv cabina liftului, face parte dintr-un sistem verificat/autorizat ISCIR. Orice modificare/adaugire la instalatia existenta se considera interventie neautorizata, si mai ales in caz de eveniment, are consecinte penale. Nu cred ca vei gasi in instalatia din cabina tensiune de retea, deci varianta cu releu cu bobina la 230V cam nu sta in picioare. Nu dau idei (desi as avea cateva), dar cei care se ocupa de intretinerea lifturilor, stiu exact cum poate fi implementata o astfel de solutie, si e mai bine o colaborare la fata locului decat o rezolvare pe forum.Ma refer la faptul ca o asemenea realizare presupune lucrul pe cabina de la statie superioara, blocarea cabinei si multe altele.

Da, ar fi interesant sa-i chem, dar ma indoiesc ca ar sti.

Link spre comentariu

Exact cum spune Dl. Doru, riscati ceva dosar penal daca se intampla vreo nenorocire, de exemplu sa ia foc ragalia si sa arda liftul. Efectul asupra virusilor va fi oricum absolut ZERO!

Link spre comentariu

Eu mă îndoiesc că cei care se ocupă cu lifturile s-ar băga la astfel de modificare, nu că printre ei nu ar fi şi unii care s-ar pricepe, dar ei de obicei nu se complică şi poate că e mai bine aşa.S-ar putea face dacă doriţi o lampă autonomă, cu acumulatori Li-ion şi care ar putea fi aplicată pe peretele fiftului, acumulatorii fiind de exemplu recuperaţi de la un laptop vechi şi electronica de la o lampă cu senzor PIR, plus un releu temporizator.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Eu mă îndoiesc că cei care se ocupă cu lifturile s-ar băga la astfel de modificare

Nu sunt chiar asa de constipati. Macar colaborand cu omul, nu are surpriza cand vine sa verifice functionarea, sa constate ca cineva i-a montat in cabina o lampa extra, si colac peste pupaza, fara sa stie unde se inteapa, a cuplat-o la instalatia existenta. 

Acum 1 oră, ddanos ddanos a spus:

Cabina are usi automate la interior si podea fixa. Becul cabinei functioneaza la 220V, iar circuitul este facut cel putin pentru 40W.

Daca e cu usi automate, sigur lampile ar trebui sa fie cu LED si nu cu bec. Podeaua ai tu impresia ca e fixa, in realitate e flexibila si reactioneaza de la 10 kg in sus.De asta nu au voie copii neinsotiti in lift. Daca lampile sunt cu bec, LED-urile cu siguranta lumineaza in alta locatie( ca sa ma exprim elegant).

Eu prieteneste te sfatuiesc sa iei legatura cu omul care vine la intretinere, pt ca ideea e buna si daca  nu te dai cocos precum aici, sigur te va intelege si daca e posibil, te va ajuta.  Un circuit independent, cu acumulatori, si daca ai camera de supraveghere in lift, o sa se duca fix unde s-au dus si lampile cu LED.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
2 hours ago, doru3160 said:

si daca  nu te dai cocos precum aici

Fara gluma, unde e cocosul meu aici? am cerut doar un sfat, sau o parere! Tot ce am primit pana acum a fost pertinent, in afara de asta! (Alunecam abrupt spre Dumnezeu!) Si de asta: ''Podeaua ai tu impresia ca e fixa, in realitate e flexibila si reactioneaza de la 10 kg in sus.De asta nu au voie copii neinsotiti in lift.'' Podeaua la acest gen de lifturi, este fixa! Iar copiii (cu 3 de i) nu au voie - de la 10 kg in sus pt ca sunt tinuti in brate, de exemplu - iar ceilalti nu ajung la butoane :-) Si daca se opreste curentul sau altceva nu stiu ce sa faca daca nu sunt invatati, sau nu ajung la butonul de alarma, sau nu au semnal la telefon !
Si da, o sa iau legatura cu IFMA!
Pe de alta parte, usa de la bloc, si cabina liftului sunt cele mai expuse la infectare! Ganditi-va si la voi, ca doar nu stam toti la case :-)
Sanatosi la minte si la trup sa ramanem!

Editat de ddanos ddanos
Link spre comentariu
1 oră în urmă, ddanos ddanos a spus:

Podeaua la acest gen de lifturi, este fixa!

Uite vezi, de asta spuneam ca te dai cocos, pt ca nu prea stii despre ce e vorba, dar iti place sa contrazici. Podeaua este flexibila, permitand deformare. Desigur ca nu mai e sistemul de pod mobil ca la vechile cabine, dar si planseul asta nu e fix cum vrei tu sa se inteleaga. Sub podea exista microcontacte actionate pe rand, deci sunt dispuse la diverse distante, de planseu, permitand sesizarea ocuparii cabinei si mai ales, sesizarea suprasarcinii, cand se urca prea multi ghertoi din dorinta de a vedea ce se intampla. Si n-am pus 3 de i pt ca am spus ''nu au voie copii in lift '' pt ca ''e mai multi'' nu am vrut sa zic, copiii nu au voie in lift. Daca esti destept, scuze ca te-am inoportunat. Trebuia sa te las sa bricolezi cabina si sa te trezesti si cu o plangere penala de la omul care semneaza si raspunde de buna functionare a liftului. Cred ca asa erai mai multumit.

Link spre comentariu

Din pct. meu de vedere, nu ma mai intereseaza subiectul, pt. ca pe toate forumurile din lume, exista dumnezei care cred ca sunt contrazisi si dau sentinte.

Eu azi m-am inscris si am postat in categoria incepatori, ca sa nu ma dau cocos, doar sa expun situatia. Vis a vis de limba romana, nu are nici un sens. Mai ales cu exprimarea ca '' te dai cocos''. Am scris respectuos si frumos!

Sper sa-i puteti ajuta pe altii!

Sanatate!

Link spre comentariu

Mergi cu Domnul. Cateodata facerea de bine nu e ceea ce pare. Am incercat sa va spun la toti care vreti sa abordati asemenea lucrare ca nu o puteti face decat cu personalul care deserveste si raspunde de buna functionare a acelui lift de persoane.Ca nu e pe placul tuturor, asta e alta poveste. Dar nu mi se pare normal sa oferim ( noi ca forum tehnic) solutii tehnice pt rezolvarea unei probleme intr-o instalatie in care voi nu aveti dreptul (legal) sa interveniti.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Noi, spre deosebire de nemti, nu intelegem sensul cuvintului interzis! Acest topic trebuia sa se termine dupa o singura postare: este interzis sa intervi, in orice fel, la instalatia liftului! Daca liftul ia foc de la becul din interior, e fix treba celor de la intretinere, care taspund de incident. Daca ia foc de la improvizatia ta, primesti amenda sau faci puscarie. Orice interventie trebuie omologata, aprobata, parafata, testata si... trece pandemia.

Link spre comentariu
Citat

Acest topic trebuia sa se termine dupa o singura postare: este interzis sa intervi,

Nu e posibil, pt ca apare efectul de haita. Daca am intervenit si am explicat ca nu e permisa nici o interventie neautorizata, au aparut sustinatori, iar cel care ar fi trebuit sa puna punct discutiei, a asistat amuzat probabil, in loc sa intervina.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări