Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Referință de tensiune 10V cu AD588

xubi

Postări Recomandate

La 25.04.2020 la 21:16, UDAR a spus:

Azi am finalizat și am făcut primele teste ...

Mă simt aproape vinovat, ai mers foarte repede. 
La mine treaba stagnează din niște nedumeriri  pe care le am relativ la modul de încasetare. Am o casetă de Cu argintat(aparent) compartimentată cu ecrane de Cu unde ar intra și Null detectorul , și divizorul Kelvin-Varley din Mini-Lab.  Am făcut câteva iterații de poziționare pentru a lua decizia și a face placile dependente de spațiu și abia apoi să desenez  cablajele, înălțime borne, etc.   Voi finaliza referința întâi dar trebuia să-i știu poziția în carcasă. 
A venit primăvara și pe vreme bună fac și curățenie în grădină(adică scot vreo 4steri de combustibil din liziera care-mi funcționează ca gard) deci mă voi mișca mai greu. 
Radu, am câteva întrebări; 
1.Am văzut cablajul tău pe o parte dar dincolo ai corodat sau lucrat cu fire?  Are vreun dezavantaj în cazul nostru(Vref)  să am planul ăsta de masă pe partea cu componentele iar pe dos să leg cu fire de cupru? Nu-s multe conexiuni.
Nu am  tehnologie pentru imprimare (pot cu ojă de unghii și clorură ferică  dar nu știu dacă pot desena și pentru DIP16 traseele) în plus vreau câteva trasee mai groase pe ieșire. 
2. Deși Jim Rowe recomandă utilizarea unui soclu pentru AD588(cerdip16), atât Hoffman cât și un alt user (Andreas) recomandă lipirea directă a referinței pentru a evita probleme de contact, zgomot. Prefer cu soclu din mai multe motive dar ezit. Un sfat?
3. Înțeleg că ai dat  citirile de pe Brimen 859 cu rezoluția de 500000.  Cum incluzi incertitudinea în rezultatul final, respectiv în ce plajă certă te afli?  Inițial am vrut să cumpăr un astfel de DMM pentru verificarea multimetrelor E0304 dar nu prea l-aș folosi la altceva și-am luat o pauză până-l merit. 
4. Ce schemă ai folosit pentru referința MAX6250ACPA?  Am văzut că LTC1044 poate da 100nA pentru a păstra acuratețea aia incredibilă. Ai  folosit OP07 ca buffer de ieșire, sau pt splitarea alimentării? 

Link spre comentariu

Deci nu te simții ( La ora asta nu sunt deloc sigur că am scris corect !)  de loc vinovat,  nu se compară ce am făcut eu - o simplă plăcuță - cu ce vrei să faci tu - o sculă complexă și completă. În viitor vreau să integrez această referință într-o sculă ceva mai mare , cu un divizor Hofman și ceva amplificatoare ajutătoare pentru a obține mai multe tensiuni, dar deocamdată rămâne așa .

1. Cablajul pe verso este desenat cu marker - n-am avut acces la o imprimantă în zilele alea și fiind simplu l-am făcut așa - și corodat . Fața a fost acoperită cu scotch ca să nu se corodeze și ea apoi am lărgit superficial găurile prin care treceau pinii componentelor ce erau lipiți pe verso. Nu era musai cu plan de masă dar m-ia fost mai comod așa.

2. Și eu sunt în principiu împotriva soclurilor dar aici am dorit să pot la nevoie recupera MAX6250 fără probleme . În final am pus la toate soclu. Dacă folosești socluri bune (din acelea cu pini rotunzi) nu cred că o să ai probleme.

3. Nu am nicio garanție dar am o mare probabilitate de a fi OK. E mai mică șansa să fie ambele decalate cu aceeași valoare și în același sens. Când o să am acces la o sculă adevărată o să văd exact cum stau . 

4. Schema din datasheet. OP07 l-am folosit ca buffer după LTC1044 . Am măsurat și condensatorii să aibă pierderi foarte mici - la 6V la cât am făcut măsurătoarea erau toți sub 10nA .  Se pare că nici nu era neapărată nevoie . Cu multimetrul pus direct după LTC1044 ( deci peste 200nA ) am obținut aceeași valoare . Adevărul e că după testele menționate n-am mai insistat . Deocamdată, la nevoie,  e utilizabilă așa cum e . Mă ocup acum de alte proiecte și voi reveni .... cândva. 

Link spre comentariu
La 14.04.2020 la 22:28, csu a spus:

Bună seara,

sursa de tensiune funcționează foarte bine...

...

AD588BQ/KQ,  cumpărate de pe ...bay, funcționează în parametrii, am făcut ambele variante (-10, -5, +5, +10V).

Revin la această postare a dumneavoastră;  Înțeleg din descriere  că  ați folosit sursa lui Rowe pentru cele două referințe dar schemele referințelor sunt cele din DS(foaia tehnică)a  AD588,    fig. 4 pentru +10V +5V respectiv fig. 6 pentru -10V -5V  ? 

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

După lupte seculare care-au durat 30 de ani...
Am făcut referința de 10V  pe o plăcuță perforată cablând cât mai scurt; unele componente-s puse pe spatele plăcii
Sursa are un traf mic Schaffer 2.5VA  cu secundare separate care debitează cam  15V(med)  
Este  făcută cu  două LT1086(LDO 1.3V la curenți mici), am 17,3V după filtrajul cu 4700uF și debitează 2x14.3V stabilizat  deci o rezervă cam mică.  Mai am de pus niște decuplări RF și filtrarea cu condensatori X2,Y, pe 230V.  
AD588  se stabilizează  la 34C, verificat după 3-4 ore.
Plaja de calibrare oferită de pot-ul de 100K este cu ceva mai mare decât cei +/-4 mV din  D.S. 
Partea interesantă-i cam gata, urmează multă tinichigerie să astup găurile de pe front și spate și-un perete /ecran între sursă și referință. 
Cea mai folosită sculă a fost șublerul.

Da, referința  a căpătat un nume; Jack Daniels.   Cutia  de  Jacobs   nu s-a potrivit  :) 

Vref10v AD588.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu de ce te-ai strofocat cu alimentare la retea.Majoritatea referintelor de tensiune utilizeaza baterii sau acumulatoare.La utilizare ocazionala te tin ani buni.

Am vazut o referinta de tensiune pentru o sursa ce are in primar trafo filtraj ca la sursele SMPS iar in secundar un filtru snubber RC.Totul pentru diminuare,taiere RF.

Link spre comentariu

Mă gândisem și eu inițial să folosesc baterii puse-n aparat doar la utilizare, mai ales că voi folosi referința cam odată la un an pentru verificarea voltmetrelor din atelier(3 1/2 și  4 1/2 ) , dar nu am așa baterii. Foaia lui AD588 cere minim minimorum  2x12V 
Unii țin referințele alimentate ceva mai mult,chiar o săptămână, pentru stabilizare, probabil la precizii mai mari decât ce am făcut eu(1-3mV abatere la 10 V) dar sigur nu fac asta degeaba. Trebuie ceva baterie pentru asta.
Fiind o sursă liniară, filtrarea cu condensatori pe 230V (cum aveau  multe din aparatele IEMI) cred că-i un minim. Am ceva filtre Delta pt comutație  dar nu le voi folosi la 2.5VA decât dacă găsesc ceva mizerii adevărate. Deocamdată nu am cu ce verifica acest aspect.

Adăugat ulterior:  toate componentele sursei  erau deja pe aici, traful inclusiv

Editat de xubi
Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

Nu stiu de ce te-ai strofocat cu alimentare la retea.Majoritatea referintelor de tensiune utilizeaza baterii sau acumulatoare.La utilizare ocazionala te tin ani buni.

Cam care ar fi alea ? Se poate ceva exemple concrete ?

Oricum pentru verificarea multimetrelor de 3 si 4 digiti nu o sa fie probleme generate de alimentare.

Recomanarea ar fi sa o lasi in priza non stop pentru stabilizare pe termen lung.

Link spre comentariu

Grosul referintelor vandute de chinezi cu AD584 sunt alimentate din baterii.Aici un exemplu.

https://m.aliexpress.com/item/32705025599.html

Alimentarea din baterii,de multe ori de 12V,asigura portabilitatea si o buna imunitate la RF.Acu depinde si ce precizie se doreste,la a cata zecimala dupa virgula te duci...

Ce spune HP e corect.La multimetrele cu 3 sau 4 digiti nu va fi problema cu alimentarea din trafo.Corecta si observatia cu invechirea pt stabilizare.Si in fisele tehnice se specifica un nr ore dupa care referintei i se reduce semnificativ driftul.

Parerea mea ca daca tot se utilizeaza un circuit performant de referinta sa se faca si o filtrare buna a sursei de tensiune.Atat amonte trafo,cat si in aval.

Mai apare si problema calibrarii cu o referinta etalon.Mai greu de accesat.Noi uitam ca sculele metrologice se verifica periodic.Sa zic anual?

Link spre comentariu

N-aș da tocmai plăcile alea cu AD584 drept exemplu.  Faptul că ei le vând pentru alimentare cu baterii este pentru a-și face viața ușoară. 
Nu prea văd cum ai putea  alimenta doar  cu acumulator o sursă pe care o lași la copt zile , poate săptămâni, unii  le lasă permanent.  Eu am un UPS cu niște baterii  de peste 100Ah și la ele mă gândeam dar nu verificasem calitatea curentului de încărcare și nu am riscat. Mai era și problema că UPS-ul nu-i sub masa mea de lucru. Am citit despre surse pe baterii dar care oricum au și conectare la rețea și se folosesc  pe baterii doar pentru  transfer între locații sau la utilizare în portabil.      

Link spre comentariu

Xubi.Unii poate utilizeaza kiturile de referinte pentru experimente cu ADC-uri.Si alea chiar sunt sensibile...

Ai dreptate cu invechirea.Aia trebuie facuta la o sursa de la priza.

La ce intentionezi sa utilizezi referinta?Pentru 3 sau 4 digiti se poate iesi f ieftin cu integrate uzuale.Ce ai tu acolo e de performanta ridicata.

Link spre comentariu

Principial pentru verificarea voltmetrelor din ogradă dar mai sunt utilizări care m-au determinat să o  fac.
AD584 nu era destul de precis nici pentru E0304 adică nu se respecta raportul minim de 1/4 între precizia Vref și a  sculei de verificat. Oricum față de DS realitatea de regulă-i mai tristă,  așa că am sărit  un ordin de mărime cu AD588BQ. Din același motiv m-am obosit cu o sursă mai de doamne ajută și am încasetat totul  în sursa aia de PC. Stația Jucu este la aprox 15Km.
Da,  vreau să folosesc referința și când voi învăța despre ADC-uri, cred că s-a discutat asta undeva pe la început.  
O altă aplicație poate fi folosirea unei punți Wheatstone pentru sortare de rezistoare când mă apuc de detectorul de nul al lui Hoffman și puntea  Varley. Ultima o fac dacă nu găsesc o soluție să folosesc această referință și detectorul de nul  cu UCFs 1.05 pe care l-am dobândit :)

Editat de xubi
Link spre comentariu

Am terminat și tinichigeria. 
Ar trebui să-i pun pe bord  o semnalizare a funcționării dar am niște dubii.
Prezența tensiunii la ieșirea din stabilizatoare ar trebui semnalizată fie pe  ambele canale, fiecare cu un led al său fie cu  un led legat între liniile  + și -  ale  celor  două surse care sunt identice  făcute cu LT1086  și legate  conf. pag 13 figura de jos (doar că-i din traf liniar cu 2 punți) din DS 
https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/1086ffs.pdf
Nu-mi dau seama dacă este necesară filtrarea cu condensatori a LED-ului sau LED-urilor pentru a nu interfera cu Vref și implicit cu ce mai leg la ea. Mă gândesc la eventuale produse de detecție având  stația Jucu la 15Km în linie dreaptă. 

Vref 10V AD588BQ  deschisă.jpg

Vref 10V Ad588BQ încasetată.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi pe la 11 va fi a 11-a zi de "copt" 11X24=264 ore.  Referința merge încontinuu din 01 Decembrie. 
Am testat asfel în primul rând  reziliența sursei făcute doar din materiale recuperate și sper că am obținut o maturizare rezonabilă   a referinței. Nu am posibilitate de logare a datelor, ar fi fost interesant.
Am verificat  de amorul artei diversele DMM și constat abateri ( față de Vref=10V) de 10-50mV dar și diferențe  remarcabile, 100mV-200mV, între măsurătorile pe+ și-  
Evident că mi-aș dori să pot verifica Vref contra unei surse etalon metrologice. Mă voi informa la Cluj cât ar fi  o verificare dar deocamdată, ca exercițiu voi încerca să-mi aduc voltmetrele DC(E0304 și ceva d-astea de plastic) la unison pe tensiunea acestei referințe. 

Am un compensator UCFs 1.05 despre care am prea puține informații ca să-l pot folosi chiar dacă aș avea o referință de 1.018...V   O să fac un divizor pentru a obține această tensiune.
A lucrat cineva cu acest compensator ? Mă poate eventual ajuta cu un algoritm de utilizare? 
Da, am citit teoria compensatoarelor, am inclusiv cărți din 1957 și un articol din 1931 dar sunt mai degrabă treceri în revistă, nu modul de lucru efectiv cu UCFs 1.05.   Am găsit și niște lucrări de laborator dar și astea sunt telegrafice. 

Link spre comentariu

Xubi.Sunt pe net 2 lucrari de laborator cu utilizarea compensatorului!

Dai cautare pe Gogu cu compensator ucfs.Sunt 2 pdf-uri de la Iasi."iota.ee.tuiasi.ro"

Are compensatorul element Weston sau trebuie sa gasesti unul?

Screenshot-20201212-122105-Samsung-Inter

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări