Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Referință de tensiune 10V cu AD588

xubi

Postări Recomandate

Acum 12 minute, UDAR a spus:

De ce să fie inversați ?

Având mai multe bucăți, m-am gândit să am până la 20V.

Acum 15 minute, UDAR a spus:

Cu ce ai verificat că funcționează în parametri ?

Am testat cu mai multe: VC99, VC97 și Richmeters 409B (- acesta afișează 9999); am măsurat mai multe 588, și pe toate le-am putut regla identic.cum VC99 și VC97 afișează 6000 nu au fost de ajutor pe 10V, afișând 10,00 , am folosit gama de max 9,999V al 409B, iar setat din ”gain” am obținut   un rezultat care altera între OL și +9,999. Pe ramura negativă am reușit mai slab între -9,998 și -9,999V.

Am mai măsurat și referințe cu AD584, iar rezultatele se leagă.  Interesant este, că modulul complet cu AD584 este mult mai ieftin, decât CI-ul separat (comparând prețuri de pe  ...bay)

Link spre comentariu
Acum 11 ore, BRANCA a spus:

Daca tot ba "jucati" de-a stabilitatea pun un link util,Blackdog din Amsterdam.

https://www.eevblog.com/forum/metrology/small-oven-controler-for-voltage-reference/

S-ar putea face un topic cu variante de referințe sau chiar de standarde, unde contribuția esențială ar fi explicarea de către cei care stăpânesc materia, a unor noțiuni și concepte din metrologia specifică DMM de exemplu. Au fost deja atinse unele subiecte de UDAR   Deși diverse alte idei pe tema referințe  sunt  binevenite pe forum,  aș  încerca să păstrăm acest topic doar despre   această referință cu AD588 din motive de claritate pentru cei care  ar vrea eventual să o realizeze sau alții care să vină cu îmbunătățiri.  Din acest motiv am dat articolul în PDF.  Orice se construiește peste ideea inițială,   este binevenit dar este fără rost să discutăm de variante  posibile de referințe  pentru că-s prea multe și iese încă o salată cum mai sunt pe aici.  

Am  citit destul de mult  pe forumul EEV, acolo-s câțiva nuci(Nuts) care au cam făcut ce se putea face,  and beyond  :)  dar este prea mult pentru mine. Nu m-a interesat un cuptor, la cât de des voi  folosi această referință altfel încercam din start LTZ1000. 

@csu, mulțumesc pentru contribuție. Ar fi interesant să explicați, (eventual o schiță) cum ați cascadat modulele pentru 20V , dacă am înțeles corect.
Nici eu n-am înțeles de ce ce trebuie inversați condensatorii.  Condensatorii în redresorul filtrat din schema ROWE corespund topologiei de dublor și din ce văd,  funcționează corect ca atare. Am riplu de 40mV cum am mai menționat. Puteți descrie ce ați modificat și ce riplu ați obținut? 

Editat de xubi
Link spre comentariu
Acum 15 minute, xubi a spus:

, mulțumesc pentru contribuție. Ar fi interesant să explicați

schiema identică am găsit-o redesenată pe o pagină rusească:

http://radio-hobby.org/modules/news/article.php?storyid=1226

unde sunt desenați invers,

image.thumb.png.02b3b52577b41b2d1d6c3ef014b5deb7.png

și cun desenul este identic, nu am fost atent că pe cel original sunt desenate corect. Vina mea.

cum cala două circuite au masa comună legate -10<->-5<->GND<->+5<->+10, conectate -10<->+10

Link spre comentariu
Acum 46 minute, xubi a spus:

Puteți descrie ce ați modificat și ce riplu ați obținut? 

Sub 20mV, din câe îmi aduc aminte, dat nu are relevanță findcă nu veți putea măsura diferența cu aparatură de uzuală.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, UDAR a spus:

Super multimetrul Keysight 34470 de 7,5 cifre ”fuge” cu minim 15 ppm în 90 zile     ( deci cam în 2000 ore ) . Deci despre ce vorbim ? 

Multimetrul de care vorbești are acea fugă/ 90 de zile și după ce  s-a copt suficient, să zicem după 1000 sau 2000 de ore,  sau asta-i concluzia după un calcul aritmetic folosind data sheet?    Mă refer la afirmațiile următoare; 
Most data sheets specify LTD as ppm/1,000 hours...   Therefore, if a part is specified to change by 70 ppm/1,000 hours, does this mean that in one year it will change by 613 ppm? No, it does not. This is a common mistake that is made by only reading the data sheet but not understanding what LTD really is.

https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/application-notes/AN-713.pdf

Link spre comentariu
Acum 21 minute, csu a spus:

Sub 20mV, din câte îmi aduc aminte, dat nu are relevanță findcă nu veți putea măsura diferența cu aparatură de uzuală.

Schema  rusească a fost motivul pentru care am căutat originalul. A fost o zi grea până să dau de revista originală undeva într-o arhivă. Văd ușor  40mv riplu cu E0104,  credeți că nu aș putea vedea un riplu de15-10mV?  Întreb pentru că pot compara rezultatele acestei surse doar cu sursa decadică I4102 sau cu mai noua I4102M dar la nici una din ele nu reușesc să văd riplu.  Poza cu riplul de 40mV pe 0,02V/div, AC .  Scuze pentru calitatea proastă, cândva o să fac o montură pt ap foto. 

DSC00284.JPG

Link spre comentariu
Acum 13 ore, csu a spus:

Am testat cu mai multe: VC99, VC97 și Richmeters 409B (- acesta afișează 9999); am măsurat mai multe 588, și pe toate le-am putut regla identic.cum VC99 și VC97 afișează 6000 nu au fost de ajutor pe 10V, afișând 10,00 , am folosit gama de max 9,999V al 409B, iar setat din ”gain” am obținut   un rezultat care altera între OL și +9,999. Pe ramura negativă am reușit mai slab între -9,998 și -9,999V.

Am mai măsurat și referințe cu AD584, iar rezultatele se leagă.  Interesant este, că modulul complet cu AD584 este mult mai ieftin, decât CI-ul separat (comparând prețuri de pe  ...bay)

Nu e (foarte) relevant numărul de cifre afișate . La aceste referințe ( AD588, AD584, MAX6250 că tot am pomenit-o ) disctăm de abateri absolute de 0.02-0.05% . VC 99 , VC 97 sunt specificate cu 0.5% precizie adică sunt de cel puțin 10 ori mai proaste . Este ca și cum ai măsura un filet micrometric cu metrul de croitorie !

Eu am un BM959cf specificat cu 0.02% și cu afisare de 5.00000 și tot nu sunt sută la sută sigur pe el . Verificarea acestor referințe se poate face doar cu multimetre staționare de laborator de foarte bună calitate.

În lipsa lor putem să ne bazăm pe specificațiile fabricantului - dacă le-am cumpărat dintr-o sursă de încredere

EDIT M-am uitat pe site-ul Richmeters - nici măcar nu este specificată precizia !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Acu pun si eu o intrebare.Se vrea un reglaj fix,de ex 10,0000V,sau o valoare stabila in jurul valorii 10V?

Pun intrebarea findca sunt f multe kituri de referinte care trec valorile masurate efectiv.In fond si celula Weston ,utilizata mult timp ca etalon metrologic,nu avea o valoare a tensiunii numar intreg.

Mai mult cred ca mai importanta e termostatarea referintei.Am impresia ca si voltmetrele digitale ultraprecise au obligatoriu referinte termostatate.

Si,in ultimul rand,cate precizie este necesara fizic date find voltmetrele digitale de pe piata?In plus si referintele si voltmetrele ultraprecise ar trebui verificate metrologic.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, ratza a spus:

Eu am înţeles că diferenţa de la ieşirea referinţei va fi imposibil de măsurat, nu riplul.

Asta am dorit să exprim.

Acum 36 minute, UDAR a spus:

Nu e (foarte) relevant numărul de cifre afișate .

Pe 10V cel care afișează 9999 are pasul de 1mV, cel care afișează 6000, are pasul de 10mV. 

Acum 41 minute, UDAR a spus:

La aceste referințe ( AD588, AD584, MAX6250 că tot am pomenit-o ) disctăm de abateri absolute de 0.02-0.05%

AD588BQ/KQ abaterile sunt de 1mV/10V, AD584JH are 30mV/10V.

Acum 49 minute, UDAR a spus:

Verificarea acestor referințe se poate face doar cu multimetre staționare de laborator de foarte bună calitate.

Așa este, nici nu am pretenția să fie ”metrologic” corecte, nici nu am nevoie de o acuratețe de acest nivel (0,01%), prin măsurarea mai multor CI-uri am dorit să compensez  acuratețea (de 0,5%) ale aparatelor de măsură.

1 oră în urmă, UDAR a spus:

În lipsa lor putem să ne bazăm pe specificațiile fabricantului - dacă le-am cumpărat dintr-o sursă de încredere

În cazul componentelor ieftine, cumpăr mai mult decât am nevoie și de la 2-3 furnizori diferiți. În cazul 588, chiar dacă este redenumit (schimbate terminațiile AQ/JQ cu BQ/KQ, abaterile ar ajunge la 0,03%, nesemnificative din punctul meu de vedere. Se mai spune, că aceste componente (de pe ..bay) ar fi niște rebuturi, acesta este motivul pentru care de la  furnizori diferiți.

1 oră în urmă, UDAR a spus:

EDIT M-am uitat pe site-ul Richmeters - nici măcar nu este specificată precizia !

are 0,5%

Link spre comentariu
Acum 4 ore, ratza a spus:

Eu am înţeles că diferenţa de la ieşirea referinţei va fi imposibil de măsurat, nu riplul.

Mulțumesc, n-am pus virgula unde trebuia.  Dacă citesc acum așa este  :) 

In   DS AD588/pag3   dată mai devreme,  înțeleg din nota 3  că pot alimenta cu 12V, nu-i nevoie de 15V 
" 3For ±10 V output, ±VS can be as low as ±12 V. See Table 3 for test conditions at various voltages" 
probabil cu ceva penalizări? În tabelul menționat nu văd nimic sub 13.5V dar se vorbeste de test conditions. 
Nu găsesc un transformator de 2x15V  în schimb am unul pentru PCB   de  2x12V  2x100mA făcut pentru referința asta . Dă în gol 15.5V și  14V cu o sarcină de 60mA pe fiecare secțiune.  
Ar trebui să meargă. 

Editat de xubi
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 14.04.2020 la 22:26, UDAR a spus:

OK ! Spor la treabă și tine-ne la curent . 

PS Am prin cutiuțe de ceva timp un MAX6250ACPA cumpărat mai demult de la TME . Mi-ai dat un imbold - poate îl pun pe o plăcuță zilele astea . 

L-am pus între timp pe o plăcuță.

https://ibb.co/CWLtNr3

Azi am finalizat și am făcut primele teste . La alimentarea din baterie ( circa 12.8V) ieșirea măsurată cu BM859cf este 4.99982V iar după divizorul de precizie cu LT1044 obțin 2.49991V adică exact jumătate ! La alimentarea din sursă obțin 4.99975 la 10V și 4.99995 la 20V ceea ce corespunde cu circa 4ppm/V . Specificațiile sunt tipic 2 maxim 5 dar între 10 și 36V . Întrucât variația per V este tot mai mică cu creșterea tensiunii probabil că m-aș fi apropiat de acel 2ppm/V  dar m-am limitat la atât. 

Cu setup-ul existent nu am putut observa zgomotul - practic văd același lucru pe osciloscop cu montajul alimentat sau nu. 

Deocamdată atât . Dacă este cineva interesat voi reveni.

PS Deși am montat potențiometrele ele nu sunt conectate - lipsesc rezistențele de la capete . Deci nu am făcut nici reglaj de offset la OP07 ( și date fiind rezultatele nici nu-i mai fac probabil ) și nici ajustarea fină a referinței căci n-am avut cu ce s-o compar . 

Editat de UDAR
Typo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări