Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Referință de tensiune 10V cu AD588

xubi

Postări Recomandate

Vreau să construiesc referința de tensiune din atașament.    O să o folosesc să-mi verific multimetrele E0304  și  uneori ca sursă stabilă pentru o punte pentru selectat rezistoare. 

Integratul este  AD588BQ https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/AD588.pdf  A venit din China,  pare in ordine, capsula-i ce trebuie, am făcut  un test de funcționare  pe BBoard   cu alimentare 2x15V din sursa dublă decadică I4102. A mers cam 10 ore, neclintit .  Ar fi ok. 
Nu-mi place sursa de tensiune făcută de Rowe, un dublor.  Cred că-i  destul riplu acolo să nu fie optimal pentru o astfel de referință.  Ce-ar fi mai deștept, o sursă dublă  cu 317/337 sau 78015/7915?  Opinii? 

jim rowe v-ref 10V.pdf

Link spre comentariu

Nu e o problemă că e dublor - filtrajul e generos deci riplul e mic . Nu e nici o problemă faptul că e o stabilizare simplă cu Zener . Problema e că tensiunea de intrare e foarte mică - a fost poate constrâns de un anumit transformator . Asta duce la rezistențe foarte mici - 68Ω - în serie cu Zener-urile . O tensiunea de intrare mai mare - 15-18VAC cu mărirea corespunzătoare a acelor rezistențe ar rezolva problema . Dar, evident, la o asemenea referință merită făcută o sursă mai ca lumea, măcar cu 7815+7915.

PS Faptul că a stat ”neclintită” înseamnă că e stabilă nu și că e precisă . Ai cu ce să verifici ? Căci totuși, China e ... mare ! 

Apropo, cât ai dat pe ea ?  Căci integratul singur e de la $40 în sus . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Radu, am într-adevăr și problema cu tensiunea cam mică teama este că uneori nu va stabiliza. Un alimentator vechi cu traf de priză a fost prima opțiune dar din 13Vrms scot abia  17VDC pe ramură. 2V pare mică rezerva la fluctuații mari.  Riplul cu sarcină de 7.5mA este de 40mV.  
Mă gândeam la aceea că sursa va trebui să meargă la început undeva la 200 de ore până să atingă parametri nominali. Integratul nu pare să fi fost recuperat. Văzând diagramele de zgomot și cu gândul la cei 40mV riplu, mi-am zis și eu că având pretenția de etalon la mine-n cuib, ar trebui să lucrez cu regulatoare liniare.  Am 317/337 dar am înțeles chiar de la tine că pot fi probleme cu ele. Am 3 perechi scoase din ceva plăci industriale.
În literatură am căutat  și am găsit formularea următoare;  In most cases the  reference will perform significantly better if it is supplied from a separate linear voltage regulator, which can take care of external line transients, noise, and so on. Ok,  asta-i important când este referință de ADC dar... 

Link spre comentariu

@ Modoran, integratul este marcat BQ și a costat 5-6 euro. Nu pare să fie rebranduit dar m-am gândit că  în cel mai trist caz toleranța nu va mai fi 1mV ci 3mV  
@Radu, prețul mai sus. Nu am cumpărat o placă din aia , am cumpărat doar integratul.  2  să am de-un necaz . 
Nu am cu ce să verific,  am înțeles că-i doar stabilă. De fapt se vede totul în fișa tehnică. 

Editat de xubi
Link spre comentariu

Nu , nu am spus că ar fi probleme cu LM317/337 . Am spus că pot fi probleme cu schemele de ”sursă de laborator” cu ele unde întreruperea cursorului potențiometrului pune toată tensiunea pe ieșire . Poți face liniștit stabilizatoare de +/-15V cu ele folosin rezistențe fixe - tatonate eventual .

Acuma AD588 original este un circuit performant . Pentru o variație de +/- 1V a alimentării (ceea ce e enorm pentru cea mai psoastă sursă) valoarea referinței variază cu cel mult +/-200µV !

Deci nu e nevoie de o super sursă . LM317/337 sau LM7815/7915 e mai mult decât suficient . Atenție însă -  decuplări corecte , trasee judicios duse pe cablaj - mai bine ștrapuri decât kilometri de traseu. 

Nu știu de unde ai scos 200 de ore . Sursa are 15ppm/1000h - practic nu ai cu ce să constați așa ceva . Supermultimetre nu măsoară asta - cu certitudine . Adică vreau să spun că poți vedea microvolții ăia dar nu sunt garantați - aparatul nu e garantat că măsoară ( el însuși ) la fel după 1000h ca să faci comparația.

Link spre comentariu

Nu vreau sa o luati ca un repros.Nu era mai bun un kit AD584,tot de la pekinezi?Era si mai simplu cu alimentarea.Am vazut testari pe net.Precizia poate merge la a 4 zecimala dupa virgula.

Link spre comentariu

AD584 are toleranța inițială mult mai proastă decât 588 . Unii vânzători ai kit-ului afirmă că fac măsurători și pun etichete .... Cine știe ? Iar review-urile de pe net  - nu comentez.

Link spre comentariu

@UDAR da, nu pun pot-uri.  Sper să fie suficiente rezistoare de 1%, poate selectate dacă am din ce alege . Am să iau   o schemă din  DS pt LM-uri. 
Cele două sute de ore le-am scos dintr-un document LT cred, era un grafic cu variația în cele 1000 de ore legendare vehiculate ca timp de stabilizare / maturare.   Arăta că în primele 200 de ore tensiunea are o urcare cu pantă mare iar apoi  panta se reduce brutal  și mai apoi,  intră-n regimul  de drunken's walk.  De acord,  la ce oarbe-s E0304 ale mele nu-i cazul să mă gândesc că ar observa ceva dar citisem și pe EEV că toți le lasă să meargă zile și săptămâni pentru a le considera stabile și utilizabile.  Știu că eroii de pe acolo au altfel de multimetre :) 

Link spre comentariu

Așa este în primele ore - zeci de ore - sute de ore e mai rapidă ”îmbătrânirea”  la orice - referințe, operaționale, rezistențe, etc. 

Problema e că 15ppm în 1000h nu ai cu ce îl măsura . Cu alte cuvinte habar n-ai dacă s-a stabilizat sau nu . Super multimetrul Keysight 34470 de 7,5 cifre ”fuge” cu minim 15 ppm în 90 zile     ( deci cam în 2000 ore ) . Deci despre ce vorbim ? 

EDIT . Am văzut ultima postare . Felicitări pentru sursa de inspirație ( Hoffman ) . Are câteva chestii interesante printre care și divizorul Hamon - eu de acolo am aflat despre el. 

Link spre comentariu
Acum 27 minute, UDAR a spus:

...sursa de inspirație ( Hoffman ) . Are câteva chestii interesante printre care și divizorul Hamon - eu de acolo am aflat despre el. 

Daaa, când am văzut la cât mă scoate Kelvin-Varley a lui chiar așa simplă,    mi-am amintit de Hamon văzut la el pe site  acum ceva vreme și pe care-l sărisem neinteresat.  Acum e sus în cărți și divizorul Hamon, pentru a obține încă una sau două tensiuni din 10V 
Poate înțeleg eu greșit; Dacă acel document specifică că-i ok 200 de ore tocmai în ideea de a combate legenda aia cu 1000 de ore, mă gândesc că-n 300 de ore tot este copt suficient .Abia odată îmbătrănirea efectuată,  vreau  să apelez la cineva pentru  o măsurătoare. Drunken's walk nu poate fi  prevăzut  deci de acolo-n colo chiar voi fi în ceață dar nu pentru cei 3.5 digiți  Nu vreau să compar ceea ce am acum cu ce va fi după îmbătrânire.  Ai văzut probabil că este și opțiunea pentru un trimmer de setare a erorii care nu are rost dacă nu am acces la un super voltmetru dar chiar și fără asta,  precizia pentru ce DMM am acum cred că va fi ok. 

Editat de xubi
Link spre comentariu

OK ! Spor la treabă și tine-ne la curent . 

PS Am prin cutiuțe de ceva timp un MAX6250ACPA cumpărat mai demult de la TME . Mi-ai dat un imbold - poate îl pun pe o plăcuță zilele astea . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 1 oră, xubi a spus:

Nu-mi place sursa de tensiune făcută de Rowe, un dublor.  Cred că-i  destul riplu acolo să nu fie optimal pentru o astfel de referință.  Ce-ar fi mai deștept, o sursă dublă  cu 317/337 sau 78015/7915?  Opinii? 

Bună seara,

sursa de tensiune funcționează foarte bine, cu următoarea remarcă: - electroliticii de pe ramura negativă trebuie inversați, funcționează OK,

P-20200414-220118-Copy.jpg

P-20200414-220136.jpg

P-20200414-220205.jpg

AD588BQ/KQ,  cumpărate de pe ...bay, funcționează în parametrii, am făcut ambele variante (-10, -5, +5, +10V). Am pus la fiecare atât  reglajul ”gain” cât și ”balance”.

Pentru multimetre comune (3+1/2 cifre) se poate utilica și modulul gata făcut cu AD584JH (la cca 3,5$), care scoate 2,5, 5, 7,5, 10V cu toleranță de 0,3% după PDF, modulul măsurat se comportă mai bine (între 0,15-0,2%).

Tot bazat pe AD588 doresc să mai fac o ”referință” de curent, și un miliohmmetru.

Cu respect

Csu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări