Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de CC din sursa step-up

turcu_dan

Postări Recomandate

Va salut. Dețin o lanterna vechie echipata cu un bec halogen și un acumulator 6V4Ah. Doresc să modific lanterna și să o echipez cu led. Ledul este https://www.tme.eu/ro/details/ltpl-m13710zs40-t2/diode-led-de-putere-albe-cob/liteon/, pentru el am și o lentila la 35°. Dețin un circuit step-up care urca U până pe la 33-35V măsurați. Întrebarea este: se poate modifica aceasta sursă sa servească că și driver de CC+modul ridicător de U? Un 600mA ar fi suficienti pentru led. O sa pun și o poza cu modulul ridicător.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

4

• UDAR

3

• Dxxx

2

• validae

2

Păi întrebarea este despre circuitul step-up dar nu spui nimic ( aproape) despre el . O schemă ar fi probabil prea mult dar o poză, două măcar ... 

Iar despre LED  .600mA în aplicația propusă , cu răcire limitată mi se pare mult prea mult . 

PS Nu știu ce se întâmplă cu editorul - e imposibil să te întorci să corectezi, dispare cursorul, etc.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, am ledul și lentila. Acesta este circuitul:

IMG_20200413_203531.thumb.jpg.3dcab775b52d791a255adc0abd7d2779.jpg

Acum 14 ore, UDAR a spus:

Iar despre LED  .600mA în aplicația propusă , cu răcire limitată mi se pare mult prea mult . 

Pentru iluminat "local" daca pot zice așa, o să folosesc tot pe aceeași lanterna niste leduri smd cu eficienta mare, ceva de la Liteon. Ledul cob + lupa voiam să existe în caz de nevoie la iluminatul la depărtare, am zis sa le folosesc cumva daca tot le am. Nu am mai menționat despre ledurile smd că sa nu fie prea stufos subiectul. Pentru inceput mi-aș orienta atenția spre transformarea circuitului stepup și în sursa de CC, cu ajutorul vostru, bineînțeles. Singur nu mă descurc. Deci ledul cob nu ar merge pe perioade mari de timp, doar ocazional.

Link spre comentariu

Pentru sursa CC poți încerca următoarea modificare 

1. Elimini rezistențele din zona de reacție ( FB ) - probabil 2 rezistențe și un semireglabil sau doar o rezistență.

2. Introduci în loc una din variantele de mai jos :

Varianta 1 e mai simplă dar "pierzi" 1.25V în serie cu LED-ul . Curentul se calculează cu I [A] = 1.25V / R [Ω] 

Varianta 2 pierzi doar 0.6V. I [A] = 0.60V / R [Ω] 

Sigur, valorile sunt aproximative. 

Preferabil să faci testele cu o rezistență de putere în locul LED-ului de valoare corespunzătoare la 9V . Ex . dacă vrei să setezi sursa CC la 0.5A pui în locul LED-ului o rezistenșă de circa 18Ω și putere corespunzătoare - 5W minim. 

StepUp.JPG

PS . N-am testat schema asta cu XL6009 . Ar trebui să meargă dar nu exclud probleme de stabilitate - deși nu cred. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut Dane... de ce eviti rubrica specializata pe led?

Ce doresti tu este un driver ridicator - adica driver in comutatie tip "boost".

Am mai discutat de multe ori subiectul, orice convertor DC/DC se poate transforma in driver - adica sa aibe iesirea in curent constant, numai prin modificarea buclei de feed-back, incat sa aiba ca element de comanda curentul si nu tensiunea.

Gasesti si ideile necesare si schemele la rubrica LED.

In plus COBul respectiv nu merita folosit la curenti peste 350mA, adica 3W intrand in COB, unde randamentul este cam 150lm/W.

Circuitul XL pe care doresti sa-l folosesti nu prea are randament la tensiune de intrare asa mica, si pe baterie nu iti convin pierderi mari. Eu iti recomand MT3608, care va avea randament mare si nu va disipa peste 0,5W tot modulul driver (pierderile mari le ai pe inductanta si dioda redresoare, nu pe IC).

Pentru ca Udar a scris concomitent - evident ca variantele lui vor functiona, ar merita sa iei numai principiul, dar nu iti recomand XLul.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Ai făcut totuşi un scurt test de proiecţie pe un perete chiar şi cu o simplă rezistenţă de limitare, să vezi ce spot produce ledul cu lentila ? Să nu fii dezamăgit exact când totul o să fie pregătit din punct de vedere al driverului şi să îţi dai seama că nu ai ales optica potrivită.....

Link spre comentariu

Da, am făcut astăzi un test dar eram in garaj și era lumina. O sa fac un test și pe noapte. Se pare că știți ceva....... De aceea îmi amintiți de test. Ce-i drept, focalizarea lentilei cu 35° nu este așa cum mă asteptam, o parte din lumina am impresia că este emisa și înafara fascicolului. Mă așteptam să focalizeze asemenea unei oglinzi, asemanator cu optica vechie a lanternei. Salutare și lui @Dxxx .....  Da, ai dreptate nici ledul nu e prea răsărit, are o eficienta destul de slabă. Mai trebuie sa am prin cutii ceva leduri cob din câte mai știu ..... parca de la prolight opto- in jurul valorii de 27W dar acelea cred că se alimentează la ~36V. Acum înțeleg că există variante mai performante/eficiente, dar mă gândeam să fac un upgrade cu ce am deja la îndemână. 

In testul făcut azi, la o lumină mulțumitoare, ledul era alimentat la un curent de 600mA, iar după circuitul step-up aveam 10V, sursa de alimentare era acumulatorul de 6V 4Ah. După circuitul step-up am avut înseriat cu ledul un circuit de CC alcătuit din 2 tranzistori și câteva rezistente. In acest ansamblu pierdeam putere și pe step-up și pe driverul de CC serial.

Link spre comentariu

De la 6V nu doresti sa ridici pana la 36V, pentru ca vei avea randament foarte prost.

LiteOn-ul este OK, pana la cei 350mA - poate te poti limita la atat, oricum va fi mult mai multa lumina decat in varianta cu incandescenta.

Daca ramai a XL incearca sa masori puterea care intra in COB si cea care pleaca de la baterie ca sa calculezi un randament. Imi este teama ca este sub 70%. La varianta cu MT ma stept la ceva peste 85%.

In plus la MT ai tensiunea de referinta de numai 600mV, deci pierderi mici pe R-sense.

Link spre comentariu

Daca tot ai regulatorul asta si vrei sa-l incerci, poti merge pe prima varianta propusa de @UDAR, mi se pare cea mai simpla, practic introduci ledul in bucla de reactie.

Poti masura randamentul destul de usor, curentul prin led il vei sti fara sa-l masori pentru ca o sa ai 1,25V pe rezistenta shunt inseriata cu el, deci poti calcula foarte simplu curentul prin led, mai trebui sa masori doar tensiunea la bornele ledului, afli puterea investita in el. Apoi inseriezi un ampermetru intre acumulator si regulator, si masori tensiunea de la bornele acumulatorului, afli puterea consumata din el, o compari cu cea consumata de led, si afli randamentu foarte usor.

Mai departe daca merita sau nu, poti decide numai tu.

Link spre comentariu

Ok. Și care ar fi bucla de reacție, respectiv Rs? Pe cablaj văd 2 rezistente:

1. Semireglabilul multitura

2. Rezistenta pe care este notat 132.

IMG_20200414_113655.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări