robert1000 Postat Aprilie 12, 2020 Partajează Postat Aprilie 12, 2020 Va salut. Locuiesc la tara, instalatia electrica este foarte veche, exista un tablou electric cu 4 busoane ceramice si cam atat. As dori sa inlocuiesc tabloul electric cu unul modern cu sigurante automate. Pe lumina as pune un disjunctor automat simplu, faza+nul. Pe prize as pune un disjunctor diferential ca sa fiu protejat in caz de electrocutare. Am vazut pe net unele schneider 1P+N 30mA, la 100 lei. Toate vad ca au curba C. Sunt de 16A, 20A si 32A. De 16A ar fi suficient? Instalatia electrica e din cupru dar sectiunea sarmei cred ca e destul de mica, dupa ochi cred ca ar fi de 1.5mm patrati. Pareri? Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 12, 2020 Partajează Postat Aprilie 12, 2020 Alegere corecta pentru prize...1P+N 30mA 16A....curba C -pentru iluminat o bipolara de 10A...curba C Spor! 1 Link spre comentariu
v67 Postat Aprilie 12, 2020 Partajează Postat Aprilie 12, 2020 Pentru uz casnic curba B iar intreruptorul diferential clasa A. Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 12, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2020 In magazinele de bricolaj toate disjunctoarele au curba C iar diferentialele sunt clasa AC. Deci nu-s bune? Atunci de ce le vand? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2020 Partajează Postat Aprilie 13, 2020 Pentru tine sunt bune. Ia ce a zis flomar60. La iluminat, daca ai consumatori mici si putini, poti sa treci o clasa mai jos. E mai bine, chiar daca sarmele tin. Cred ca multa lume a renuntat la incandescentul de 100W. Acum sunt pe val ledurile sau "economicele". Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 13, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2020 Un disjunctor din acesta 1p+n 30mA curba C clasa AC m-ar proteja in caz de electrocutare? Am neaparata nevoie de impamantare sau diferentialul isi face treaba si fara? multumesc Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2020 Partajează Postat Aprilie 13, 2020 (editat) Trebuie pamantare. Ea e protectia ta de baza. Diferentialul va sesiza ca se scurge un curent prin tine si fara pamantare, dar sa nu ii dai ocazia asta. El protejeaza la atingerea unui fir. Cand pui mana si pe faza si pe nul, te duci cu drag. Zice producatorul ca te-ar proteja. Mai sensibile sunt cele de 10 mA. Prin "te protejeaza" nu se intelege ca stai cu mana pe faza si n-ai nimic. Te da de pamant dar nu te ucide. Uite si cu video. Scrie si tu in youtube "test diferential". Tot baiatul asta a testat mai multe brand-uri cu un aparat de masura si a spus care la cati mA si la cate ms a declansat. Cauta-l si te vei lamuri. Adrian Chelaru are niste video de calitate, cauta-l pe youtube. Editat Aprilie 13, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 13, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2020 (editat) mersi mult! Nu e vorba cu pun mana pe faza, ideea e ca am hidrofor, boiler si daca spre exemplu rezistenta din boiler dă la masă, apoi ma curentez si as vrea sa elimin acest risc. Am inteles ca siguranta diferentiala decupleaza in jumatate de secunda in caz de electrocutare. O sa mai studiez. Multa sanatate! Editat Aprilie 13, 2020 de robert1000 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2020 Partajează Postat Aprilie 13, 2020 Nu. Cateva milisecunde. Pentru lucrul cu apa (bolier si hidrofor), as recomanda de 10 mA. Fa-ti impamantare obligatoriu acolo langa ele si leaga-le carcasele de ea, asta daca nu ai in casa impamantare. Daca mai gasesc filmul, iti pun si link cu timpii de actionare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2020 Partajează Postat Aprilie 13, 2020 (editat) Am gasit. Uite filmul aici: Si rezumatul aici: Valorile alea multe sunt timpii in care sare siguranta(in milisecunde) , ultima coloana, curentul la care a sarit (in mA), pentru mai multe modele de diferentiale, cu mai multe incarcari. Editat Aprilie 13, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 13, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2020 mersi frumos! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum