mac01 Postat Aprilie 14, 2020 Partajează Postat Aprilie 14, 2020 (editat) Depinde de lemn...daca lemnul este de salcam rezista cel putin 50 de ani fara probleme in pamant. Au fost facute case de chirpici care au stat in picioare sute de ani...structura de rezistenta era realizata cu lemn de salcam bagat direct in pamant. Daca folosesti lemn de salcam si il mai si izolezi ....se bucura si stranepotii de acel foisor. In lemnul de salcam n-ai nicio sansa sa bati un cui sau sa infiletezi un forant fara a da gaura inainte cu un spiral...si asa gaura trebuie data cu rabdare, se incinge spiralul pana la decalire. Am lucrat cu salcam si nu mi-a venit sa cred ce duritate are acest lemn. Din pacate stalpii de salcam sunt scumpi si greu de gasit. La noi se foloseste bradul...dar este un element foarte slab din toate punctele de vedere...trebuie ferit de umezeala la maxim si tratat la timp. Eu as face structura de rezistenta a foisorului din stalpi de fier...iar umplerea as face-o cu lemn. Daca deranjeaza asa mult aspectul fierului se pot imbraca stalpii cu scandura....ca sa para rustic. Editat Aprilie 14, 2020 de mac01 1 Link spre comentariu
trasorv Postat Aprilie 15, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2020 Acum 14 ore, mac01 a spus: Depinde de lemn...daca lemnul este de salcam rezista cel putin 50 de ani fara probleme in pamant. Au fost facute case de chirpici care au stat in picioare sute de ani...structura de rezistenta era realizata cu lemn de salcam bagat direct in pamant. Daca folosesti lemn de salcam si il mai si izolezi ....se bucura si stranepotii de acel foisor. In lemnul de salcam n-ai nicio sansa sa bati un cui sau sa infiletezi un forant fara a da gaura inainte cu un spiral...si asa gaura trebuie data cu rabdare, se incinge spiralul pana la decalire. Am lucrat cu salcam si nu mi-a venit sa cred ce duritate are acest lemn. Din pacate stalpii de salcam sunt scumpi si greu de gasit. La noi se foloseste bradul...dar este un element foarte slab din toate punctele de vedere...trebuie ferit de umezeala la maxim si tratat la timp. Eu as face structura de rezistenta a foisorului din stalpi de fier...iar umplerea as face-o cu lemn. Daca deranjeaza asa mult aspectul fierului se pot imbraca stalpii cu scandura....ca sa para rustic. Tot ce ai spus este adevarat, cunosc foarte bine lucrurile astea , mă gândesc și la varianta cu țeavă rectangulara dar aspectul mă oprește ... deocamdată Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 15, 2020 Partajează Postat Aprilie 15, 2020 Imbraci teava in sipca Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2020 Partajează Postat Aprilie 18, 2020 (editat) La 12.04.2020 la 11:03, trasorv a spus: Ziua bună și un sincer La mulți ani cu sănătate tuturor celor care azi își serbează ziua onomastică. Dacă vom trece cu bine peste această perioadă critică, vreau să fac un foișor de 3 x 4 m din lemn și aș avea nevoie de câteva idei pentru construcția lui propriu-zisă. În primul rând mă interesează cum să fixez stâlpii de lemn de 10x10 , să îi prind in placa de beton pe care o voi turna sau să îi prind cu dispozitive dedicate ? Vreau să fie foarte solid ancorat să nu il ia vântul așa că eu mă gandeam să bag popii în beton dar nu putrezește ? Și nu în ultimul rând nu prea știu cum să fac scheletul acoperișului în 4 ape. Planuri sau schițe ar fi binevenite. Mulțumesc tuturor celor care își fac puțin timp pentru un raspuns. Sapi gropi rotunde. O poți face cu un burghiu de viță de vie. Du-te cât poți de adânc. Oțel beton PC 52 de 25mm. Întinzi sfori care să determine interaxele stâlpilor, paralele, diagonale, geometrie de școală generală. Plantezi tije de 1,2-1,5m fixate în beton. Faci pavajul, bordurile, tot ce vrei. In faza asta vei avea niste țepușe care îți ies din pavaj 20cm. Pui noaptea un laser și le tai pe toate la nivel. Îți cumperi suporți stâlpi tip PAT. Ii sudezi nivel, sfoară, diagonale, aliniament, etc. Mai departe e istorie... P.S. Lemnul se ridică de la nivelul pavajului 5cm aprox. După ce se prelucrează, lemnul trebuie tratat cu ulei de in. Dar la stâlpi recomand ca după frezare să îi lași scufundați cu baza în ulei de in în găleată. Dai la fiecare element ulei cât cuprinde, și apoi lazura. Nu uita că înainte de toate să rindeluiești și smirgheluiesti. Și se smirgheluiesti ușor între straturile de lazura. Editat Aprilie 18, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 4, 2020 Partajează Postat Iunie 4, 2020 (editat) Am făcut și eu anul trecut 2 în 1, magazia de lemne/cărbuni și foișoru/bucătăria de vară. Am ceva probleme în a-i atribui un nume corect :D Stâlpii nu sunt băgați în beton, pe mijloc și colțuri sunt papuci de reazăm din cei cu acel fier striat ce intră în beton prinși prin găurire ulterioară în beton cu ancoră chimică, air ceilalți sunt puși pe niște tălpici de metal în formă de L, lemnul călcând pe metal nu pe beton. după cum se poate vedea în poze soclul podeaua fiind mai înaltă iar polistirenul coborând mai jos peste acel soclu, nu ajunge pic de apă la interior/stâlpi. Deocamdată are doar 1 an, se prezintă foarte bine. Editat Iunie 4, 2020 de x_dadu Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 4, 2020 Partajează Postat Iunie 4, 2020 Foarte bine realizat , felicitari . Cateva idei din europaleti.... Link spre comentariu
blazeu Postat Iunie 4, 2021 Partajează Postat Iunie 4, 2021 (editat) Salcamul e mult mai rezistent decat bradul, insa si el putrezeste, daca e expus la umezeala. Stalpii din salcam pe care sunt fixate sipci/plase din nuiele, pe care se "bate" lut (sau, eventual intre care se cladesc chirpici) sunt protejati de umiditate (excesiva). In zonele montane se executa o "fundatie" din piatra FARA mortar (ceea ce exclude riscurile de igrasie!), peste ea sunt asezate grinzi (orizontale) si stalpi (verticali), umplutura intre ele, etc. Streasina si invelirea protejeaza materialul de apa. Bafta si spor la munca! (Am toata admiratia, pe mine nu ma mai tin balamalele la asemenea lucrari grele....) PS Si ai mei au facut greseala de a prinde stalpi din lemn in beton turnat; dupa catva ani, partea din beton era putreda... Editat Iunie 4, 2021 de blazeu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum