Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezonanta fara bobina serie ?

Postări Recomandate

Buna seara,am realizat un smps semipunte(nu definitiv,doar pe cablaje de test)cu igbt-uri, c=3,3micro intre condensatorii de filtraj,etd59,3c90,P=13sp.S=2x10sp,Lp=1,2mH,in scurt 2,3uh.ca si sarcina este un amplificator tip EEEngine Yamaha cu mici modificari,cu iesire pe 4ohmi.Tensiune aprox.2x105v(depinde de U retea),cu amplificatorul fara semnal.Traful de curent era gata realizat am pus o rezistenta de 22 ohm si este montat intre semipunte si traf.Frecventa se vede pe osciloscop.Atasez poze:1= amplificator fara semnal,2=aprox.64v pe sarcina,3=ampliful in hard cam 78v pe iesire,4,5=magnitudinex10 la osciloscop pt. ase vedea detaliile,6=radiatoarele de pe tranzistori.Dupa 3,4 minute de functionare  estimez puterea undeva la 1800W radiatoarele erau cam la 25 de grade fara ventilator.Din cate am citit despre rezonanta,la trecerea prin zero a tranzistoarelor trebuie sa fie curent zero(daca gresesc va rog sa corectati).Acum asa cum am scris si in titlu este sau nu rezonanta?Ma gandesc ca daca era in hardswitch radiatoarele erau fierbinti sau chiar zburau tranzistorii in walhalla.Deci, ceva pareri care au mai realizat asa ceva?Multumesc anticipat pt.raspunsuri.

Desktop.rar

Link spre comentariu
10 hours ago, deo said:

Ma gandesc ca daca era in hardswitch radiatoarele erau fierbinti sau chiar zburau tranzistorii in walhalla

Asa de mari anticipezi ca ai fi avut pierderile in comutatie? Eu as zice ca nu e deloc cazul dupa ce vad in poze.

Rezonanta nu afecteaza decat pierderile in comutatie, nu inseamna ca daca ai o sursa rezonanta randamentul creste ca prin magie catre unitar pentru ca iti raman pierderile in conductie directa cu care rezonanta n-are treaba, si-atunci cand ai un IGBT cu 2V saturatie, si tragi 10A din el ( sspre exemplu ), disipi numai in conductie directa 20W, si 20W nu-s tocmai simplu de disipat.

Link spre comentariu

Deci,sa inteleg ca doar tranzistorii(FGH75T65SHD)si comanda cu drivere de 10A fac sa nu se incalzeasca igbt-urile?Radiatoarele dupa cum se vad in poza 6 sunt niste table de 2 mm de pe ceva surse .Totusi este sau nu rezonant?Asa cum am spus mai sus,nu este bobina pe iesire si traful este bobinat normal P-S.Mai atasez niste poze  7-amplificatorul atasat la sursa la 64v/4ohm,8-acelasi amp in hard,9tensiunea de iesire pe amp si osciloscopul pe sursa.

Desktop.rar

Link spre comentariu

Fa un traf de curent identic cu cel de protectie si pune-l in colectorul tranzistoarelor sa vedem ciocul de curent care apare in toate testele mele cu frecventa de comanda sub cea de rezonanta.

LC-serie1.jpg

Link spre comentariu

Pt.dl.miticamy am uitat sa specific ca nu am traf de protectie,ea fiind facuta cu rezistente sus si jos.Traful de curent este doar pt.a vedea forma.O sa incerc sa pun traful si cum a-ti spus dvs.,dar cred ca l-am montat o data si asa si forma era identica dar pe jumatate,din pacate nu am poze.

Link spre comentariu

Citeste 2-3 zile topicul acesta si vezi ca nu ai descoperit nimic nou:

I-UNIT.jpg

.....................................................................................................................................................

Link spre comentariu

@deo sursa ta nu e chiar fara bobina serie. Ai o inductanta de pierderi in primar cand pui secundarul in scurt 2,3uH aia e bobina ta serie cu acel condensator.

Cam mare acel cond de 3,3uF.

Daca ai sa te mai uiti prin surse de alimentare tv (in general la plasme) ai sa vezi ca sunt rezonante fara bobina serie. Primarul e bobinat despartit de secundar pentru a se face intentionat o inductanta de pierderi mai mare.

Ce frecventa ai acum la sursa ?

Pune si o schema a sursei daca nu e secret. 

Editat de maxente
Link spre comentariu

La LC pe care le am rezulta cam 59khz,iar eu am 40kHz.Schema normal ca nu e secreta,doar ca nu e desenata nici pe hartie deocamdata.oricum e SG3525,6n137,tc4421,555 pe protectie cu ceva optocuploare si cum am scris mai sus 4 rezistente de 0,1ohmi sus si 4 in partea de jos.Partea de  la 6n137 catre finali au avut prectic o alta destinatie,e un amplif in clasa d alimentat la tensiune mare si pe la 100kHz pt subwoofer.am vru sa vad la amplificatorul din primul post cam ce zgomot are pe iesire,deoarece eu am smps flyback din care am extras cam 2kw tot cu etd59(se poate si dublu cu EE71),bineinteles cu airgap,deci am vrut sa compar zgomotul de la  iesirea amplificatorului cu fly si cu rezonanta ca sa vad diferenta.Din cate stiu eu e mai zgomotos flyback-ul decat semipuntea,dar oricum la ureche normal ca nu se aude nici o diferenta. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, deo a spus:

La LC pe care le am rezulta cam 59khz,iar eu am 40kHz.Schema normal ca nu e secreta,doar ca nu e desenata nici pe hartie deocamdata.oricum e SG3525,6n137,tc4421,555 pe protectie cu ceva optocuploare si cum am scris mai sus 4 rezistente de 0,1ohmi sus si 4 in partea de jos.Partea de  la 6n137 catre finali au avut prectic o alta destinatie,e un amplif in clasa d alimentat la tensiune mare si pe la 100kHz pt subwoofer.am vru sa vad la amplificatorul din primul post cam ce zgomot are pe iesire,deoarece eu am smps flyback din care am extras cam 2kw tot cu etd59(se poate si dublu cu EE71),bineinteles cu airgap,deci am vrut sa compar zgomotul de la  iesirea amplificatorului cu fly si cu rezonanta ca sa vad diferenta.Din cate stiu eu e mai zgomotos flyback-ul decat semipuntea,dar oricum la ureche normal ca nu se aude nici o diferenta. 

De asta am intrebat de frecventa de lucru a sursei ca in general e cam cu 20-25khz mai jos fata de cea calculat pe baza valorilor C si L

Citesti caderea pe rezistentele alea de 0,1R cu optocuploare sau cum mai exact ? Nu era mai simplu pentru protectie un traf de curent pus pe primarul trafului ETD59 ?

Deseneaza o schema cu creionu si apoi fa o poza cu telefonu, ca nu e mare jmekerie.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Sunt multi romani care fac si tac...Apropo,tranzistorii sunt de 650v(la flyback).Am sa incerc sa o desenez cat de cat ca sa va faceti o idee cum e schema.Cum am scris si mai sus semipuntea era destinata pt. altceva,dar mi-a fost la indemana pt.experimente.Daca urc frecventa la 50kHz,se poate pune c-ul de 2,2uf,ca sa fie tot asa ca la 40kHz cu 3,3uf.

Link spre comentariu

In topicul nostru cu rezonantele, I_UNIT a pus variante strainesti cu IGBT la 125kHz, deci se poate. Miezul va fi mai mic dar nu stiu ce material au. 650V pt flyback inseamna putin, adica obliga schema sa mearga cu conductii sub 50%, deci curenti de varf mari. 

Si sa nu uit, nu am inteles formularea din prima postare :" c=3,3micro intre condensatorii de filtraj".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări