Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator turatii - indrumare

utzy

Postări Recomandate

La maşinile româneşti de spălat din generaţia veche se foloseau exclusiv motoare asincrone cu rotor în scurtcircuit.

Tensiunea măsurată cu DT9205 la forma de undă deformată de triac nu are nicio relevanţă, acolo trebuie un multimetru TRUE RMS adevărat, forma de undă fiind departe de sinus, mai degrabă dinte de fierăstrău.

Aş recomanda pentru aplicaţia de faţă un motor de maşină de spălat modernă, de tip universal cu perii şi un variator de turaţie care să utilizeze tahogeneratorul original.Adică exact modelul recomandat şi de Branca.Astfel veţi avea o turaţie constantă indiferent de cuplu şi foarte stabilă.

Dacă totuşi insistaţi să folosiţi motorul actual, se poate reduce mai mult tensiunea efectivă folosind o schemă de variator modificată.Astfel puteţi scădea pragul minim pe la 30-40V...

Triac-Lamp-Dimmer-Schematic.jpg

Schema variator îmbunătățită.xcf

Editat de validae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pista

6

• BRANCA

4

• validae

3

• utzy

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aşa trebuie, am folosit schema atunci când am avut nevoie de reglaj cât mai aproape de zero.E preluată şi de Funkamateur ca atare...

Link spre comentariu
7 hours ago, doru3160 said:

Puntea aia pare un pic cam ciudat cuplata...

Redesenată așa e mai ușor de înțeles. Vizualizează ce se întâmplă pe semialternața pozitivă si pe cea negativă.

1.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări