lucian_v Postat Aprilie 10, 2020 Partajează Postat Aprilie 10, 2020 Buna ziua, Am cumparat o lampa uvc de 5W pentru a o folosi la dezinfectat dar am constatat ca are doar 2 pini (era pentru soclu g23) . Cum pot aprinde aceasta lampa? Ce starter imi trebuie pentru ea? Eu luasem si un balast electronic de 18W dar imi trebuie 4 pini ca sa il pot folosi. Va multumesc foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Cautati un drossel clasic la 50Hz, de 6W, il inseriati cu tubul acela, si asta-i tot -asa arata balastul cu pricina(de preferat varianta veche, BIF6, e mult mai bun decat cel lung): Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 @lucian_v Ne poti spune de unde ai luat-o si cu ce pret si cum intentionezi sa o folosesti? @Spitfire in schema de pe drossel apare si un starter. In cazul de fata de ce nu este necesar? Are lampa in ea? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Acel model de tub include starterul în montură. Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Va salut. Intreb si eu in acest topic pt. ca-n mare ii vorba tot de UV... Aveam pe vremuri o lampa de sters EPROM-uri cu un bec pt. iluminat stradal cu balonul exterior spart + balast. Deoarece ocupa mult spatiu, era urata si nu in ultimul rand pt. c-am crezut c-o trecut epoca EPROM-urilor, am aruncat-o. Acum as vrea sa fac una in acelasi scop folosind becul de mai jos (cu autoaprindere ca sa fie mai simplu)... insa intrebarea este: se poate, ii acelasi lucru cu cel "normal" (HPL)? https://www.dedeman.ro/timisoara2/bec-cu-vapori-de-mercur-cu-autoaprindere-e40-lohuis-250w/p/1040201 Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 În principiu e tot un bec cu descărcare în vapori de mercur, doar că nu mai are nevoie de balast inductiv, acel rol îl joacă un filament incandescent. Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 1 oră în urmă, validae a spus: În principiu e tot un bec cu descărcare în vapori de mercur, doar că nu mai are nevoie de balast inductiv, acel rol îl joacă un filament incandescent. Multumesc! O sa incerc sa-l sparg, sa vedem ce iese... Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 S-ar putea să-l faceţi inutilizabil spărgându-l, fiindcă astfel filamentul incandescent se va arde în contact cu oxigenul din aer.E bine să studiaţi unul defect înainte.. Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 (editat) Acum 3 ore, validae a spus: S-ar putea să-l faceţi inutilizabil spărgându-l, fiindcă astfel filamentul incandescent se va arde în contact cu oxigenul din aer.E bine să studiaţi unul defect înainte.. Becul despre care ziceam in prima postare avea doua baloane... cel interior care producea UV si cel exterior care avea pe interior luminoforul ce emitea in domeniul vizibil sub actiunea UV... asa am inteles eu functionarea, cel putin. Spargand balonul exterior am ramas cu o lampa de UV... Din pacate n-am un bec defect sa vad ce si cum dar daca nu stie eventual cineva ce-i inauntru "ma risc", ca nu-i vreo avere... L.E. Cred ca aveti dreptate cu filamentul, m-am uitat atat cat am reusit pe sub luminoforul balonului exterior si intr-adevar pare ca exista un filament in jurul balonului interior. In cazul asta probabil ca ori n-o sa mai mearga deloc (daca se arde filamentul) ori cel putin n-o sa mai fie cu autoaprindere... asa ca pica treaba. Editat Aprilie 11, 2020 de informer Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Exact, spărgându-l vei obţine un tub generator de UV dar care va trebui alimentat printr-o sursă externă de curent constant.Filamentul ce înconjoară tubul de descărcare asta şi face, dar numai în lipsa oxigenului din aer, exact ca la un bec clasic cu incandescenţă. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Astfel de tuburi (arzatoare) recuperate din becuri cu vapori de Hg sunt inutilizabile ca lampa germicid, fiind lampi cu descarcare la presiune ridicata, au spectrul deplasat mult spre vizibil, ponderea regiunii de 220-280nm e nesemnificativa...Sunt sanse maxime ca 2-3 LED-uri speciliazate, sa aiba o pondere mult mai mare de radiatie UV-C decat lampile alea cu vapori de mercur(!). https://www.tme.eu/ro/details/pb2d-1cla-tc/diode-led-uv/prolight-opto/ Daca spargeti becul acela cu balast tip filament, trebuie sa tineti cont ca arzatorul rezultat din operatiunea de spargere nu va mai avea 125 sau 250W(cat scrie pe bec), ci mult mai putin, deci la un bec din acela de 125W, lasat de filament, ar trebui sa puneti un drossel de 80W, fiindca atat mai are arzatorul singur, fara filament. Daca tineti musai sa-l folositi, ca sa evitati excursia in banda si totodata pierderile termice la suprafata balunului de quartz, puneti-i un drossel de max. 40W. Intensitatea luminii va fi mai mica, dar emisia se va face in zona UV-C mai bine, cu o pondere mai ridicata decat in situatia in care l-ati exploata la puterea lui nominala. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Acum 25 minute, Spitfire a spus: Astfel de tuburi (arzatoare) recuperate din becuri cu vapori de Hg sunt inutilizabile ca lampa germicid, fiind lampi cu descarcare la presiune ridicata, au spectrul deplasat mult spre vizibil, ponderea regiunii de 220-280nm e nesemnificativa...Sunt sanse maxime ca 2-3 LED-uri speciliazate, sa aiba o pondere mult mai mare de radiatie UV-C decat lampile alea cu vapori de mercur(!). https://www.tme.eu/ro/details/pb2d-1cla-tc/diode-led-uv/prolight-opto/ Daca spargeti becul acela cu balast tip filament, trebuie sa tineti cont ca arzatorul rezultat din operatiunea de spargere nu va mai avea 125 sau 250W(cat scrie pe bec), ci mult mai putin, deci la un bec din acela de 125W, lasat de filament, ar trebui sa puneti un drossel de 80W, fiindca atat mai are arzatorul singur, fara filament. Chiar asa o fi? Lampile cu mercur sint standardizate de mult timp. Cu 125W gasiti doar cu balast, cele de 160W au bulb de 80W in interior. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 11, 2020 Partajează Postat Aprilie 11, 2020 Acum 12 ore, validae a spus: Exact, spărgându-l vei obţine un tub generator de UV dar care va trebui alimentat printr-o sursă externă de curent constant.Filamentul ce înconjoară tubul de descărcare asta şi face, dar numai în lipsa oxigenului din aer, exact ca la un bec clasic cu incandescenţă. Sau se pune un bec in serie cu el si ai rezolvat problema. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 12, 2020 Partajează Postat Aprilie 12, 2020 E şi asta o variantă.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum