Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare CNC pentru PCB

Stefan

Postări Recomandate

Imi puteți recomanda un CNC mic, ieftin și bun?

Nu mă pricep la mașinăriile astea dar vreau să "prelucreze" (gravare, găurire,  tăiere) plăcuțe FR4, CEM3 si poate plexiglas 3mm.

Desigur că imi place un CNC de la wegstr dar prețul nu este pe bugetul și nevoile mele.

Imi puteți recomanda ceva ieftin (200-300€) sau mai bine să-mi pun pofta-n cui la asemenea buget?

Sunt bune kiturile chinezesti 3018 sau doar fiare de produs nervi?

Mulțumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaighe

10

• XAN77

7

• stryx

6

• gigimargaus

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut.

Posed un astfel de CNC, CNC 3018 cumparat de pe un site chinezesc.

Tot pentru facut cablaje la nivel hoby.

Daca ai intrebari in limita timpului disponibil iti stau la dispozitie.

Link spre comentariu

Salut. Eu am varianta mai mica a lui 3018, mai exact CNC 1610. Am facut teste de gravate cu adancime de 0.1mm si e ok pentru mase plastice, iar in aluminiu cu o adancime de 0.05mm cu avans mic si pelicula de ulei (de la frane hidraulice pt bicicleta) peste zona de gravat. De taiat nu am incercat deoarece am zona de lucru foarte mica.

Cu o scanare amanuntita (din 5 in 5mm) a suprafetei inainte de frezare am reusit sa fac un pcb de test unde am folosit cateva OP-uri in capsula SOIC si tiristoare in capsula SOT223.

Am folosit doar bit-uriile cu care a venit CNC-ul.

Link spre comentariu

@gigimargaus dupa asamblarea kitului ce alte probleme au fost? Adica tolerante / jocuri, ghidaje strambe, cadru instabil, componente de plastic ce au cedat repede? Ce latime minima a traseelor se poate obtine?

@cnc_step probabail acelasi lucru il spun si cei ce isi cumpara porsche taycan celor ce intreaba ce logan SH sa-si cumpere. Cine detine un CNC si e dispus sa-mi faca cablajele cand am eu chef si fara sa-mi ceara cat pretul unui CNC chinezesc?

@stryx nici mie nu imi trebuie chiar 3018 dar asta am vazut pe internet ca arata decent, totusi 1610 e putin cam mic. Kitul 1610 a mers din prima? Sau a trebuie surubarit, improvizat, inlocuit ceva?

In Romania se gaseste produsul "Mini freza CNC 3018 (300 x 180 x 45) kit - 2075 lei (redus de la 2596 lei) si are unele componente din plastic, in china este la jumatate din pret dar e foarte firav. Exista alte kituri 3018 ce par mult mai solide si nu au piese din plastic la cadru.

Link spre comentariu

La punerea in functiune am avut probleme doar cu prinderea motorului care era mai mic in diametru, dar am rezolvat usor cu cu o felie de plastic de 0,5mm grosime pusa intre motor si suport.

O problema putin mai mare a aparut in timp datorita tasarii plasticului care tine "contra" la suruburiile patrate de pe axe. Eu am pus cate o bucata de aluminiu de 1mm si treburiile au renenit la normal. Din ce am vazut 3018 e in mare parte metalic si nu ar trebui sa alara aceasta problema.

Am ales versiunea mai mica datorita spatiului minuscul din camera.

Link spre comentariu

Eu am luat de pe Ali.... de la fratii chinezi un "cnc3018 with ER11", care are cele mai multe piese din aluminiu.

Pentru hobby e ok.

M-am uitat pe site-ul producatorului aparatului la care visezi. E un pic SF, in sensul ca nu cred sa mearga asa cum fac ei reclama, dar cine stie.

Eu m-am gandit sa-l folosesc putin altfel. Am montat si un laser la care chinezul garanteaza un punct mai mic de 0.1 mm si sper sa obtin o rezolutie mai buna de 0.2mm. Testele sunt incurajatoare,

Montarea nu presupune greutati.

Singurele probleme sunt niste suruburi pe care eu le-am inlocuit si daca vrei sa realizezi cablajul cu "zgirieciul" dat de ei o sa ai probleme cu realizarea planeitatii.

Am incercat si eu metoda asta si santul lasat de aceasta "scula aschietoare" lasa un sant mai mare de 0.5 mm.

Eu tot ma joc cu el; am pus limitatoare de cursa, am tras cablurile mai frumos, am construit o cutie de conexiuni, etc.

Am realizat mai multe piese si merge ok daca nu ai pretentii de viteza. Am taiat sticlotextolit(parca asa-i zice la materialu din care se fac cablajele) de 4mm, din mai multe treceri, fara probleme.

O problema este cu softurile. Trebuie sa "pupi" mai multe intre ele. De baza este Flatcam, dar care are tutoriale slabe.

In concluzie;

Daca ai nevoie de el in aplicatii profi, din care-ti castigi painea, nu.

Daca  e pentru hobby, pentru cablaje de test, sa verifici inainte montajul din punct de vedere electric si a proiectarii cablajului, da.

Cred ca e o buna alegere ca sa inveti ce vrea un CNC ce si cum, despre software-rile pe care le foloseste( este sub 150 Euro).

Cand am inceput sa lucrez cu el nu a fost asa cum mi-am inchipuit eu. Sunt multe probleme de care te lovesti mai ales in software care nu au legatura cu calitatea masinii.

Dupa ce te joci cu jucaria asta chinezeasca si crezi ca nevoile tale depasesc performantele masinii, o sa stii cu siguranta ce o sa vrei sa iei, ca sa nu arunci banii aiurea.

Daca mai ai intrebari, cu placere.

Spor!

PS

Daca esti la inceput, oricum o sa-ti faci nervi. Depinde la ce pret.

Editat de gigimargaus
Link spre comentariu

Am facut cateva poze cu modificariile aduse cnc-ului:

https://ibb.co/Fwwxss0

https://ibb.co/x7zv3Z0

https://ibb.co/B4tJt4s

Cum zice si @gigimargaus CNC-ul e doar pentru nivel de hobby.

Pentru a rezolva problemele de planeitate folosesc grblControl 0.8.1 care are functia "Heightmap". Practic scaneaza suprafat pe care vrem sa o gravam si "corecteaza" gcod-ul pentru a tine adancimea de gravare constanta. Pcb-uri deoarece sunt elastice eu le lipesc cu banda dubluadeziva pentru a evita deformariile in timpul gravarii.

Mici probleme o sa apara in mod sigur, dar asta din cauza lipsei de experienta cu asemenea echipamente.

Pe parte de software mi-se pare mult mai ok chinezariile deoarece sunt bazate pe arduino si nu esti legat de soft-uriile producatorului, plus ca exista suport mult mai mare in comunitatiile online.

Link spre comentariu

@gigimargaus cred ca pentru inceput o sa incerc sa ma joc cu software-urile. Pentur chestii profi (rare) trimit gerberele in China dar treaba asta dureaza ceva si nu renteaza pentru un cablaj amarat. Acum de exemplu am de facut un singur PCB (montaj unicat) ce se  poate face si pe placuta de prototipare dar iese nasol rau cand folosesti componente SMD.

Nu am asemenea rabdare:

ne555_h.jpg?w=800

(cablajul meu trebuie sa fie muuult mai simplu)

@stryx multumesc pentru poze, am inteles ca nu pot avea pretentii prea mari de la scule ieftine.

O sa incerc sa ma mai documentez si pana la urma poate iau ceva chinezarie ieftina.

Link spre comentariu

Daca nu ai pretentii sa arate profi, adica solder mask, un CNC 3018 este mai mult decat de ceea ce ai nevoie.

Daca te hoataresti sa-ti iei unul, inainte sa-l comanzi cauta-ma sa-ti mai dau sfaturi.

Eu l-am folosit si la producerea de alte piese.

Doar pentru cablaje folosesc Eagle( poti folosii orice soft care scoate fisere gerber si excellon), apoi Flatcam(care genereaza fisere g-code)

si la final Candle(care transmite g-code-urile la masina).

Inarmeaza-te cu rabdare caci o sa ai nevoie.

Spor!

Link spre comentariu

Cu cea mai mare placere!

Cu rabdare si putina experienta se pot face pcb-uri dublu strat si cu solder mask si sillk screen.

Daca exista interes o sa postez diseara filmuletele demontrative gasite pe youtube.

Ps: eu folosesc doar eagle, inclusiv testele pentru gravare tot cu eagle le-am facut.

Editat de stryx
Link spre comentariu

Buna seara, si eu sunt interesat de filmulete ! Sper sa fie pentru incepatori, pentru ca nu am reusit decit sa rup frezele pe care le-am primit cu CNC-ul si cred ca am stricat ceva si prin setari....

Link spre comentariu

@mcxc

Ce masina ai?

Ce setari ai stricat?

Daca masina are labaza un driver GRBL poate te ajut/am cu setarile.

Nici eu nu sunt vreun expert, nici pe departe, dar incerc sa ajut cu umila mea experienta.

Spor!

Link spre comentariu

3018. Pentru inceput trebuie sa specific ca nu cunosc chiar nimic despre cnc. Tot incercand dupa filmulete de pe net nici eu nu stiu ce am facut de nu mai stricat prin soft. 

Nu stiu cum se alege punctul zero; 

Dupa ce umblu la freza nu stiu cum sa o pun la aceeasi inaltime ( rezultatul este ruperea acesteia);

Poate sunt mai rau decat incepator, Am vazut postarea si as dorii sa incerc sa invat ceva. O am de mai bine de un an si aproape ca am renuntat la ea....

Am si cd-ul care a venit cu ea, cu poze, ce sa faci ca sa mearga programele, la inceput mergeau acum nu mai atinge materialul de lucru, asta in cel mai bun caz...... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări