Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Silbatone

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 8 ore, popa marius a spus:

Nu trebuie marita capacitatea de filtraj fiindca este suficient a o rezistenta de valoare mai mare, practic cu 10uF si 1M urmat dupa filtru  un condensator de 330uF riplul este zero

In plus constanta de timp a circuitului asigura si o intarziere a tensiunii anodice .

Link spre comentariu
La 14.04.2020 la 21:39, simson a spus:

Eu sunt gata sa demonstrez calitatile configuratiei postate de dvs.Doar sa termin traful de iesire...deci putintica rabdare sa-mi revin din stresul cumulat  cu Contratimpul in Serie.

Iata ca am ajuns in fine sa fac masuratorile la acest tip de amplificator cuplaj DC.Trebuie precizat de la inceput ca am utilizat un traf de iesire cu Ra=4k proiectat ptr. un final cu 6P3S mai mic decat cel folosit de colegul @popa marius.Prin urmare si tensiunile si puterea de iesire sunt diferite dar si datorita utilizarii tubuluiPL500 in loc de PL504.Dar si asa incredibil puterea disipata de anod in mod trioda si cu cat curentul anodic este mai ridicat tubul lucreaza mai liniar.Astfel la limita de 35-36W disipati am masurat 7W cu 1,2% distorsiuni. Este un PF Killer ptr. finala.Am schimbat in soclu un tub mai vechi si am marit disipatia la 40W atunci anodul se inrosise vizibil.

Mi-am propus sa raman la o disipatie sub 30W chiar daca obtin 6W sinus cu THD<2%.Va prezint schema, sinusul la 6,5W cu y=5 , indicatia distorsiometrului pe scala de 3 se poate citi 1,5 si limitarea prin marirea nivel intrare . Probabil cu un Ra de 4,5k s-ar obtine performante mai bune.

Ma enerveaza faptul ca in niciun fel nu am reusit sa obtin o limitare perfect orizontala simetrica, adica sus se limiteaza ca la carte iar jos se bombeaza.

Test silbat..jpeg

1kHz la 6,5W.JPG

Distorsiuni la 6,5W.JPG

Limitare la 8W.JPG

Link spre comentariu

Teoretic intre si PL504 si PL500 nu exista deosebiri totusi in TV alb-negru cele cu 504 erau mai rezistente iar varianta ruseasca are anodul mai mare, oricum tubul suporta 32-34 W disipati pe anod fara probleme, de trei ani amplificatorul facut cu acest tub functioneaza  perfect la 390v/80mA si nu am gasit nicio urma de uzura pe catometru. Eu am o sumedenie de PL504 iar @simson doar PL500 asa ca voi procura unul pentru testare si inca ceva , pentru limitare simetrica este nevoie de minimum 380v oricum felicitari d-le Bela:aplauze

Link spre comentariu
Acum 9 ore, popa marius a spus:

Teoretic intre si PL504 si PL500 nu exista deosebiri totusi in TV alb-negru cele cu 504 erau mai rezistente iar varianta ruseasca are anodul mai mare, oricum tubul suporta 32-34 W disipati pe anod fara probleme, de trei ani amplificatorul facut cu acest tub functioneaza  perfect la 390v/80mA si nu am gasit nicio urma de uzura pe catometru. Eu am o sumedenie de PL504 iar @simson doar PL500 asa ca voi procura unul pentru testare si inca ceva , pentru limitare simetrica este nevoie de minimum 380v oricum felicitari d-le Bela:aplauze

La tensiunea de 380V posibil daca dispuneam de sursa negativa capabil la -250,-260V.Daca voi avea timp, continui cu marirea impedantei de sarcina reflectat in anod PL500 si si sa vedem semnalul in grila de comanda, catod PL500.De asemenea exista posibilitatea utilizarii unei reactii de 4% catod FB.

Dar in primul rand trebuie mutat PF-ul mai in dreapta cu un Ra mai ridicat.

Editat de simson
Link spre comentariu
La 14.04.2020 la 21:39, simson a spus:

Eu sunt gata sa demonstrez calitatile configuratiei postate de dvs.Doar sa termin traful de iesire...deci putintica rabdare sa-mi revin din stresul cumulat  cu Contratimpul in Serie.

Configuratiile nu sunt identice,in schema data nu se vede nicio reactie negativa pe cand la dv. aveti o reactie tensiune curent de tip Schade care va contribui substantial la scaderea THD,am dreptate?...

PL504 SE PM.jpg

SE PL504 BB.jpeg

Link spre comentariu
Acum 15 ore, simson a spus:

...

.Astfel la limita de 35-36W disipati am masurat 7W cu 1,2% distorsiuni. Este un PF Killer ptr. finala.Am schimbat in soclu un tub mai vechi si am marit disipatia la 40W atunci anodul se inrosise vizibil.

Mi-am propus sa raman la o disipatie sub 30W chiar daca obtin 6W sinus cu THD<2%.Va prezint schema, sinusul la 6,5W cu y=5 , indicatia distorsiometrului pe scala de 3 se poate citi 1,5 si limitarea prin marirea nivel intrare . Probabil cu un Ra de 4,5k s-ar obtine performante mai bune.

Ma enerveaza faptul ca in niciun fel nu am reusit sa obtin o limitare perfect orizontala simetrica, adica sus se limiteaza ca la carte iar jos se bombeaza.

Test silbat..jpeg

Scuză-mă, în raport cu schema asta Nu te cred ! (estimez thd 3-4% Ps sinus 6,5 W pentru o fundamentală de 1KHz).

Chiar dacă ai adăugat o reacție Schade mare brânză nu obții în raport cu thd ("7W cu 1,2% distorsiuni" din configurația asta ?! no way !).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, valderama a spus:

Scuză-mă, în raport cu schema asta Nu te cred ! (estimez thd 3-4% Ps sinus 6,5 W pentru o fundamentală de 1KHz).

Chiar dacă ai adăugat o reacție Schade mare brânză nu obții în raport cu thd ("7W cu 1,2% distorsiuni" din configurația asta ?! no way !).

Ei...toate le observati! Intradevar mai exista o infasurare Quad legat in serie cu rezistenta de 10 ohmi fara de care intradevar THD-ul era 3,2% la 6,5W.Nimeni n-ar fi oservat, dar si colegul Lazaroiu mi-a atras atentia azi intr-o convorbire telefonica, dupa o simulare facuta dupa schema postata.Azi am dedus ca se cere un atac asimetric ptr. a obtine limitare simetrica, adica o marire a semnalului de atac pe dreapta.

Link spre comentariu
La 09.04.2020 la 15:07, popa marius a spus:

Am studiat un amplificator construit de aceasta firma, este vorba de Silbatone RI25 care din cauza pretului ridicat de aprox 16.000$ nu a publicat schema insa pe alte forumuri circula o schema de principiu data de cineva care a fost interesat de acest amplificator cu un cuplaj galvanic si distorsiuni extrem de mici

Cu posibilitatea redusa  de a avea acces la tuburi de inalta calitate am testat totusi cu ce am avut conceptul  amp RI25 si a rezultat un SE cu zero NFB si performante ridicate

Dl.Marius,cu tot respectul ,ati spus ca schema mai suporta imbunatatiri,insa la deschiderea acestui subiect ati afirmat ce se vede mai sus boldat cu rosu evident pe o schema similara postata de dv.cu PL504(trioda),adica o schema testata practic  si cu toate imbunatatirile,nu?! si zero NFB adica schema de mai jos:

Eu asta voiam,sa vada daca se pot atinge acele performante cu acea configuratie fara NFB,adica exact asa cum ati s[pus:"...zero NFB"

Testul facut de colegul @simson este oarecum "contrafacut",adica dupa spusele d-lui are deja doua reactii negative,un Schade si un KFB destul de strans .

NU este nicio suparare daca schema este ceva clasificat,se poate intelege asta,dar un SE cu zero NFB si performante ridicate,din punctul meu de vedere este  imposibil,daca nu,greu de realizat cu tuburi oarecare!

PL504 SE PM.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Inteleg, nu are rost sa ma contrazic cu nimeni dar 8w cu 1,2 % thd se pot obtine fara probleme chiar si fara Schade insa ramine nedecuplat catodul triodei driver. Reactile locale multiple sint una si cea globala este altceva, pe aceasta din urma o evit si probabil  nu m-am exprimat bine cind am spus NFB zero iar cea de catod o gasesc inutila avind in vedere procentul redus de distorsiuni, ma rog nu insist...

Pentu mine solutia ideala este atunci cand poderea armonicelor este asemanatoare cu cea data de un SE cu 300b si pentru acest lucru trebuie acceptat un thd de aproximativ 1,4-1,6%  in acest caz reactia Schade este utila intradevar iar cu armonici impare mai mari se poate ajunge la 1% cu reglaje mai fine, cine crede bine cine nu asta este...

Link spre comentariu

Trebuie sa precizez faptul ca am lucrat dupa schema oferita de colegul Popa Marius, dar intrucat nu am reusit sa ma incadrez in parametrii obtinuti de d-lui am facut reglajele functie de conditiile avute .

Am forjat un PL500 la o disipatie de 35W cand am reusit 7W cu 3,4% distorsiuni cu parametrii:Ua=354V, Ia=100mA, -Ug=54V cu oscilograma in sarcina sus si catod jos.In limitare sinusul in sarcina urmareste identic forma sinus din grila.

433961400_Disipatie35W.thumb.JPG.38d74c756308d4e12efd0c21f007a3ed.JPGEu prefer un punct de functionare mai lejer ptr. tub chiar daca obtin doar 6,2W curati cu THD=1,8% dar cu disipatie de numai 25W.Parametrii ptr. acest PF sunt: Ua=327V Ia=75mA -Ug=53V Ra=4k.Muzica ascultata pe un horn cu Fe125 este placut, detailat bas excelent cum nu am auzit inca pe aceste mini hornuri melodia:Lily Was Here

Link spre comentariu

Am incercat cu PSF dat de dvs adica 327v/65mA  insa cu toata straduinta si  fara KFB nu am obtinut cei 3,2% thd  ci 1,6% pentru 6w asa ca in mod sigur aveti o eroare sistematica in test oricum avind finalizat amplificatorul cu 300b  stiu sigur  cum se poate apropia PL500(504) de acesta, exclus acest PSF !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări