Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Silbatone

Vizitator

Postări Recomandate

Eu sunt gata sa demonstrez calitatile configuratiei postate de dvs.Doar sa termin traful de iesire...deci putintica rabdare sa-mi revin din stresul cumulat  cu Contratimpul in Serie.

Link spre comentariu
La 09.04.2020 la 15:33, valderama a spus:

Ne poți preciza cu ce mosfet ?! ai testat schema de mai sus ?!

RI-25.jpg

Se putea preciza simplu și clar depletion type  mosfet , în română mosfet cu canal inițial.

Exemplu caracteristici de ieșire depletion type  mosfet  (mosfet cu canal inițial).

Caracteristici similare pentodă

Depletion mosfet.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu chiar orice MOS cu canal initial. Printre exemplele date de mine se afla unul pe care nu l-as folosi în acest amplificator. ("Toate greselile ...")

Si apoi mai ramâne problema tensiunii (pentru Gogu: "compliance voltage").

PS: Ar mai fi o problema.

La intrarea amplificatorului avem doua gcc înseriate asa ca trebuie sa punem problema stabilitatii PSF. Sau altfel spus, cum asiguram coeficientul termic necesar sursei de curent constant cu MOS? E suficient circuitul simplu, cu un rezistor în sursa sau trebuie ceva mai complex? (Tot pe grafice trebuie sa ne plimbam.)

Editat de franzm
Link spre comentariu

Schema de principiu este clara, sarcina driverului este rezistiva si urmareste simplicitatea acestui amplificator cu un cuplaj galvanic totusi un CCS ar putea fi o solutie daca aduce o distributie armonica favorabila vizibila si masurabila, problema este cu ce...

Link spre comentariu

Daca nu gasim la TME, in locul acelui tranzistor (JFET, MOSFET, whatever) pe post de curent constant ar merge un drosel mic de 15mA, sa zicem de 50H?

Intreb pentru un prieten... :-)

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Dorin Bodea a spus:

Daca nu gasim la TME, in locul acelui tranzistor (JFET, MOSFET, whatever) pe post de curent constant ar merge un drosel mic de 15mA, sa zicem de 50H?

Evident  este o solutie superioara din toate punctele de vedere

Link spre comentariu

De ce sa nu utilizam o pentoda nativ generator de curent constant. De exemplu EL803 care la Ug2=170V si Ug1=-4V este ideal  la 15-16mA.Dezavantaj: un filamet in plus fata de un MOSFET.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, popa marius a spus:

Schema de principiu este clara, sarcina driverului este rezistiva si urmareste simplicitatea acestui amplificator ...

1_1.gif

Dacă ordonăm de această manieră etajul driver conduce/comandă/atacă tubul final

(evident sarcina driverului NU este rezistivă pentru situația expusă)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 18 ore, Dorin Bodea a spus:

Se gaseste ....DN2540  costa circa 12 lei si face treaba de toti banii  Un gyrator cu FET schimba radical (in bine spre excelent )comportamentul unui driver (ma refer la raspunsul in frecventa , liniaritate ...) . Am fost adeptul impedantelor mari in anod dar am renuntat in favoarea FET. Mai jos o schema pe care o folosesc in ultimul timp ( Nu este nici vorba vreo noutate ,principiul e vechi  iar eu m-am inspirat dupa un site englezesc ...) Oricum , rezultatele sunt de bagat in seama !

Repetorul catodic cu FET ofera avantajul ca poti sa faci cuplaj galvanic dar rezultatul final este relativ acelasi 

WIN-20200418-165059.jpg

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

Ce inseamna drosel electronic?

De fapt denumirea corecta in limba romana este <drosel>:https://dexonline.ro/definitie/drosel dupa cate stiu eu,insa exista si asa numitul balast electronic sau droser electronic:https://www.nevertebrate.ro/articles/ce-este-un-droser-23/

In cazul de fata cred ca si unui multiplicator de capacitate  cu regulator serie si fara niciun element de stabilizare i se poate atribui denumirea de drosel electronic,si nu este gresit spus, intrucat incearca sa inlocuiasca un drosel clasic,adica un inductor, parerea mea!

Exemplu:

images.png

in exemplul de mai sus,tensiunea la iesire (out) va avea o crestere in rampa (constanta 270K si47uF),adica un lucru benefic in cazul alimentarii unui amplificator cu tuburi electronice.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cred ca am 4 bucati de 2540, luate acum 11 ani cand incercam un amplificator cu tuburi pentru casti.

M-ar interesa proiectul asta de curiozitate si ca sa pot folosi piesele.

Il testam si pe analizor daca e cazul.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Dorin Bodea a spus:

Romicap, glumeam mai sus, eu am primit cadou acum 2 ani o pereche de gyratoare de aici:

http://www.bartola.co.uk/valves/wp-content/uploads/2017/02/Bartola-Gyrator-PCB-Build-Guide-Rev06.pdf

... e drept ca inca n-am apucat sa le asamblez, inca nu mi s-a manifestat o chiar asa de mare dependenta de ele :-)

WP_20200418_18_08_28_Pro.jpg

Da, ma bucur pentru tine eu le fac singur iar sursa de inspiratie este aceiasi . Daca nu ai timp de gyratoarele alea , eu sunt amator sa le cumpar de la tine  :_)  Schema este asta , si e de nedescris efectul , mai ales cu un driver de genul 4P1L 

01a-preamp-gen2-v01..png

Editat de romicap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări