Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simetrica reglabila

zvonacfirst

Postări Recomandate

Si parca tot as zice ca daca proiectati un PCB pt sursa dual cu tracking sa amplasati LM-urile stanga-dreapta.

Pun o poza cu recomandarea TI in fisa LM317.

Screenshot_20200413-195536_Drive.jpg

Link spre comentariu

Ar trebui să tac căci mi-am mai auzit-o ! Dar iaca mă mănâncă limba . Ce faceți dacă se întrerupe potențiometrul ( mă refer la contactul cursorului pe pista de carbon sau de cermet sau de ce-o fi ) chiar și pentru scurt timp ?

Eu am pățit-o - e drept nu la scheme cu 317/337 - și de atunci evit aceste scheme . Am folosit 317 doar cu tensiune fixă la ieșire - pentru valori la care nu aveam LM78xx. 

Link spre comentariu

Adica daca montajul este supra alimentat?

Buna intrebare, dupa cum monitorizez tensiunea ca sa o afisez, apoi pot pune o conditie in program ca sa taie iesirea (iesirea oricum este prin releu) daca se depaseste cu un anumit procent. Acelasi lucru intamplandu-se si daca creste consumul peste valoarea pre-stabilita.

Link spre comentariu

Întrebarea era generală nu pentru sursele supermicroprocesorizate . Riscul de suprateniune la ieșire există la orice schemă dar aici mi se pare foarte ridicat mai ales că - iertați-mă - cei care nu dau 5 lei pe un  operațional nu vor da 20-30 de lei sau mai mult pe un potențiometru de calitate .

Dar , apropo, ești sigur că releul este destul de rapid ? Un microcontroler alimentat la 9-10V se arde în microsecunde . Operaționalele e posibil să fie ceva mai rezistente - nu știu cele CMOS, n-am ars deocamdată niciunul ! 

Și încă ceva . La un curent tipic de 5mA ( cu 240Ω între OUT-ADJ ) și o tensiune de ieșire de 30V avem deja 150mW pe potențiometru . Uitați-vă în data sheet-uri . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Thunderer.Chestia cu recomandarea era pt dl zvonacfirst.In PCB-ul facut de dansul,sursa fara tracking,erau LM-urile puse unul langa altul.

Iar chestia cu potul a d-lui Udar este reala.Am exploatat o sursa proprie cu LM317 cca 10 ani si n-am patit-o cu potul!Drept ca era unul industrial Bourns.Da' risc exista...Mai ales cu chinezaraiele de duzina...

Link spre comentariu

Radu, eu iau de buna intrebarea ta si o aplic. Nu stiu din ce sursa este potentiometrul folosit. Oricum, nu voi pune unul multitura ca sa-l zapacesc cu nspe mii de rotatii - uzura mecanica.

Eu am 330R intre ADJ si OUT. Iesirea nu va depasi 20V. Astea sunt datele de conceptie. Contez pe macar 100mW ce poate potentiometrul, acoperitor pentru cei 75mW disipati. Prevad o utilizare predominanta intre 12 si 18V (45 la 70mW) - montaje audio.

Pentru controllere folsesc surse fixe de 5 si 3,3V, pe care nu le monitorizez.

Istoria, sau istoricul, m-au scutit de controllere arse din cauza alimentarii. Si am alimentat sute de-a lungul testelor facute, pana le-am pus in cutiile finale.

PS: Am 2 sau 3 controllere pe care le-am prajit cu supratensiuni pe IO, dar care inca comunica/se pot programa.

Link spre comentariu
3 minutes ago, BRANCA said:

Thunderer.Chestia cu recomandarea era pt dl zvonacfirst.In PCB-ul facut de dansul,sursa fara tracking,erau LM-urile puse unul langa altul.

Insa total nepractic daca ai un singur radiator.

Uite ce am facut eu, constrans fiind de implementarea aleasa:

10fH4Mu.jpg

Link spre comentariu

Păi normal că nu le-ai ars dacă ai folosit surse fixe de 5/3.3V ! 

În fine , nu insist . Ziceam că mi-am mai auzit-o . Eu am tras ( din nou ) un semnal de alarmă . Apropo, ați văzut surse industriale făcute așa ? Eu nu dar asta nu înseamnă că nu există . Sau poate au măsuri de siguranță. 

Și da , și eu am ars un controler pe I/O - nu mai rețin cum - și care era în continuare văzut de programator și probabil chiar funcțional cu excepția acelei intrări . Evident că l-am abandonat totuși ( era doar un PIC12F .... 675 cred ) 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Thunderer.Una este un montaj experimental si alta unul de serie.Toate kiturile vazute pe net au LM-urile stanga-dreapta.Si foarte multe placi,pe care le-am mai defrisat in timp,aveau atat la 317 cat si la 78xx condensatoarele 0,1 uF plasate ff aproape de capsula.Se tot vorbeste pe forumuri,pe net,de oscilatii si nivel de zgomot si de lupta cu acestea.

Link spre comentariu

Dle @BRANCA , tu faci parte din categoria "sa vorbeasca si Ion, ca si el e om". Ceea ce scriu mai jos este ultimul mesaj inainte sa-ti ignor postarile inutile.

Argumentul ca asa sunt kit-urile pe net este si hazliu, dar si de plans. Cineva care n-a facut niciodata ceva in serie (productie, sau macar bagat in vreo cutie care nu seamana a cuibar) vine si ne da exemple despre ce a vazut pe net. Hai, arata-ne ceva industrial cu radiatoare diametral opuse cablajului facut!

Afirmatia ca 0,1uF (care de fapt poate fi orice intre 0,1 si 1uF, ca sa nu ne cramponam pe 0,1uF cum ne cramponasem ca trebuie musai 10mA consumati ca sa mearga) este absolut a fi plasat ff aproape de capsula dovedeste ca n-ai inteles ce rol are sau macar citit fugitiv foaia de catalog. Acel condensator poate lipsi in anumite cazuri - ceea ce este si cazul cablajului lui Zvonacfirst.

Uite ce zice producatorul la 317, considera o dovada de bunavointa din partea mea:

8.2.1DesignRequirements

Ci is recommended, particularly if the regulator is not in close proximity to the power-supply filter capacitors. A 0.1-μF or 1-μF ceramic or tantalum capacitor provides sufficient bypassing for most applications, especially when adjustment and output capacitors are used.

Si la 78xx

10.1 LayoutGuidelines

All that is required for the typical fixed output regulator application circuit is the LM340x/LM7805 Family IC and a 0.22-μF input capacitor if the regulator is placed far from the power supply filter. A 0.1-μF output capacitor is recommended to help with transient response.

Si in incheiere, in afara de defrisari, ceva construit de dta putem vedea?

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 2 ore, 12345 a spus:

Cat costa unul (fara transport)? De-asta bun zic.

Doi lei si ceva. Poti intra la TME si gasesti pretul acolo.

Daca tot se discuta despre alegerea mea de a pune LM-urile pe aceeasi parte, ma simt nevoit sa argumentez alegerea facuta.

Am mai scris ca le-am amplasat asa datorita spatiului disponibil in cutia pe care o am.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Acum ce sa zic, daca as fi avut alta configuratie a carcasei le-as fi pus pe parti datorita simplitatii cablajului si as fi renuntat la jumperele alea urate. As fi pus doua radiatoate stanga- dreapta si un ventilator deasupra  Acum sunt obligat sa merg pe ventilatie pasiva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări