Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simetrica reglabila

zvonacfirst

Postări Recomandate

Cristi, asta e sursa #4 de pe masa de lucru. O fac in mod simplist, cu minimul minimorum de piese.

Si sursa mea o sa aiba iesiri de 3.3 si 5V.

Panoul frontal:

DHtJrnR.png

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 32 minute, Thunderer a spus:

Si sursa mea o sa aiba iesiri de 3.3 si 5V.

Frumos proiect! 

Eu i-am pus si o iesire de -5V :rade: ( prinde bine uneori!) 

Link spre comentariu

Thunderer.Frumoasa si sursa din Elektor dar e numai tracking.Eu vorbeam de derivatia din sursa zvonacfirst in genul reglarii independente pe ramuri si optiunea tracking.

Link spre comentariu

Cata vreme exista un GND comun, nu vad utilitatea pentru mine de a avea surse reglabile independent. D-aia m-a interesat subiectul tracking mai curand decat reglajul independent.

@Kreator, tensiunile pozitive sunt pentru logica. Acum vad un -5V pa borna albastra... in umbra. Nu ne-ai menajat ochii :limb:, te joci cu batranetile noastre.

Nu au sa se cam incalzeasca 7805/7905 si 7833 de la tensiunea de intrare?

Eu pentru 5V folosesc un TPS54531 care imi aduce la 5V si abia este la 40*C la 1A. Pentru 3,3V nu am hotarat inca. Dar trebuie sa fie din aceeasi 5V ca sa am o temperatura scazuta.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Thunderer.Reglajul independent e util la experimente,inclusiv la unele pe opuri cu tensiuni alimentare V+ si V- diferite.

Cam toate sursele comerciale duble sunt facute exact asa,cu reglaj individual manual si tracking.

Iar pt ce construiti dvs,sursa ma refer,daca tot mergeti pe SMPS-uri de ce nu recurgeti la module "de-a gata"?

Link spre comentariu

Revin cu vesti legate de functionarea schemei pe care am postat-o la inceputul acestui topic.

Astazi am primit componentele de la TME printre care si LM337 de la Onsemi.

Functioneaza aproape perfect, singura problema este diferenta de tensiune intre cele doua ramuri care este de cca 40mV. Sper sa pot compensa din cele doua poturi de reglaj fin. Diferenta pleaca si din tensiunea de referinta pe care o aplic pe Adjust. Ar fi trebuit ca R6 si R7 sa fie semireglabili in asa fel icat cele doua referinte sa fie pefect egale in valoare absoluta. Voi mai face niste teste si revin cu rezultatul final. Important este ca schema este functionala.

S-a adeverit, asa cum banuiam de altfel dupa primele teste, ca m-am chinuit din cauza unor fake-uri ordinare.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Stiti de ce a murit pisica? De curioasa.

Am disecat un LM337 banuit a fi fake.

Cine stie ce trebuia sa gasesc inauntru sa ne spuna daca ce am gasit este ce trebuie.

LM337.thumb.jpg.1e2679ae6e30df8ba5726d5dc8daa49f.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
On 4/10/2020 at 10:27 PM, Thunderer said:

Uite, in lipsa de ocupatie, am sa pun eu de un 317-337 cu iesire +/-20V cu tracking. Un OPA552 alimentat (+/-24V) inainte de 317/337 face trackingul.

Asta e schema functionala de ieri. Azi lucrez la afisare si protectie curent, plus adaugare +5V si +3.3V.

NB: Remarcati rezistenta de 330R intre ADJ si OUT.

Thunderer @ Elforum LM317 - LM337 symmetrical tracking PSU.PNG

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 1 oră, zvonacfirst a spus:

Deabia am cumparat 10 buc de la Onsemi. Nu as sacrifica unul nici in gliuma.

Operatia aia am facut-o la sugestia cuiva, aici pe forum.

Cat costa unul (fara transport)? De-asta bun zic.

Link spre comentariu

Zvonacfirst.Felicitari!Perseverenta e cheia succesului!...Cateodata e bine sa mai fie si belele.Incepi sa analizezi mai bine,sa experimentezi si,in final,sa mai inveti ceva!

Schema Thunderer e similara celei prezentata de mine.Are in plus posibilitatea unor tensiuni mai mari pe iesire.Opa522 admite +/- 30V!Si zic si eu ca aici ar merge comutarea manual tracking la LM337.Daca stau bine sa-mi aduc aminte la toate schemele de surse comerciale vazute,in timp pe net,n-am vazut una singura numai pe tracking!

Link spre comentariu

E treaba fiecaruia cum si-o face si ce nevoi are. Eu consider mai de folos o sursa simetrica, decat una asimetrica. In cazuri extrem de rare poti avea nevoie de alimentare asimetrica la un montaj de sine statator (per ansamblu, nu numai o componenta - dupa cum descriu in continuare). Puteam sa alimentez OPA din +5V si -24V, caci nu am nevoie de cursa pozitiva la iesire, insa am ales sa nu mai pun un 7805 in plus. Dar ce sens avea sa testez ca OPA functioneaza la aceste tensiuni, imi e de ajuns ce zice foaia de catalog.

O nota: sursele alea cu tracking si cu control independent nu au masa comuna din conceptie. Pur si simplu sunt 2 surse complet independente care se pun si in serie (creand masa), dar si in paralel. Ceea ce nu este deloc cazul in configuratia aleasa aici (LM317 si LM337).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări