Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

Postări Recomandate

Riplu se filtreaza cumva pana la urma.

Mai ales ca ai un filtru T pe iesire si daca vrei il mai faci cumva,

Dar cum zice ssb, mizerii de multe zeci sau peste suta de MHz ai supriza ca degeaba pui condensator sau bobina ca trece zgomotu prin el.

Pt ca deja intra prin capacitatea parazita si alt fel de cuplaje.

Acu e drept ca depinde si pe ce impedantam masori.

Dar oricum in mod sigur sunt in lumea asta firme care sa fi facut surse cu zgomot redus si sa le ofere de-a gata.

LEgat e cablaj, la fel e si la amplif pana la urma, dar cate amplificatoare ai vazut sa fie facute asa?

Si oricum la ce exemple dai tu, bucla contine piese care oricum vine puse una langa alta. Ca n-o sa pui bobina de filtru T intr-un capat si condensatorul in celalalt capat.( exceptand cazul in care placa e fix cat cele doua :) )

Editat de Sharky
Link spre comentariu
43 minutes ago, Sharky said:

Dar cum zice ssb, mizerii de multe zeci sau peste suta de MHz ai supriza ca degeaba pui condensator sau bobina ca trece zgomotu prin el.

Am testat de curand cum trece 1MHz prin traful de retea. Atenuarea nicidecum se credea.

Deci, daca poluarea exista in retea - si exista, apoi trece si la amplif cu toata mama filtrarii ei cu zeci de mF. 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, merck a spus:

@maxente

O intrebare, tu cand ai proiectat cablajele ai tinut cont de:

lMnmn.png

sau

salrF.png

2cIpn.png

Ca deja se cam complica proiectarea unui PCB pentru o sursa in comutatie. 

@maxente, cand a ''proiectat'' cablajul la CFA_ul ala...l-a gresit si asa l-au primit toti cumparatorii. Asta denota profesionalism.

@sesebe...a restaura un aparat implica , pe langa faptul ca trebuie sa ai si sa intelegi schema electrica, eliminarea punctelor slabe ale acestuia. E un fel de tunning care in final duce la obtinerea unor performante superioare celor specificate in manualul service. 

Legat de ''cate ati proiectat si realizat''...afla ca am cateva proiecte finalizate, dar sunt comerciale si nu fac obiectul forumului. Sa nu crezi ca am investit 100.000 euro in aparatura de masura, doar de dragul restaurarilor. Daca e sa vorbim de scheme, nu cred ca are nimeni de pe aici  mai multe si mai ales la aparate rare sau de serie mica. Am scos sute de scheme (reverse engineering) la aparate care au meritat asta. Nu e totul pe internet si niciodata nu va fi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 29 minute, Mircea a spus:

Deci, daca poluarea exista in retea - si exista, apoi trece si la amplif cu toata mama filtrarii ei cu zeci de mF. 

Desigur, dacă tot există poluare în rețea hai să băgăm și un alt Bau-bau în cutie, ca să fie tacâmul complet. 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 32 minute, Mircea a spus:

Am testat de curand cum trece 1MHz prin traful de retea. Atenuarea nicidecum se credea.

Pai aia ziceam si eu jupane.

Eu am incercat sa scap de zgomotul de la niste surse chinezesti.

In prima faza evident am eliminat ideea ca nu masor corect, adica a durat ceva sa gasesc unde sa pun masa de la osciloscop.

Apoi pune nene bobine, toruri, ceramici, care mai de care.

Zgomotu de multi zeci/suta de Mhz trecea ca prin branza :(

Ceva ceva tot atenuam, dar cand sursa intra spre limitare si scotea mizerii de toate culorile era dezastru.

1MHz totusi, cred ca te scapi de el relativ usor, cred.

Adica eu cred ca ai putea sa il rezolvi si cu filtru inainte de trafu in sine. Dar speculez, n-am incercat.

Acu evident daca incepi cu solutii din folclor gen 100u 1u PP si ceramic de 100p ai toate sansele sa faci un mare rahat care oscileaza pe toate tonurile. :D

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Florine, macar nu esti ca cele 3 maimute: see no evil, hear no evil...

Ce voiam sa zic e ca ne intereseaza poluarea doar cand vrem sa contracaram o solutie. Altfel, ne facem ca totul e bine.

Eu unul prefer sa ma protejez si sa adresez ceva cunoscut, caci ce vine din retea e dependent de prea multe. 

2 minutes ago, Sharky said:

1MHz totusi, cred ca te scapi de el relativ usor, cred.

Adica eu cred ca ai putea sa il rezolvi si cu filtru inainte de trafu in sine. Dar speculez, n-am incercat.

1MHz a fost ales tot in urma unei discutii ca cea de fata. 

Cat priveste filtrele la nivel de traf, putini cunosc. Iar cei care cunosc, nu prea zic. Am deschis discutia in trecut, unul dintre celebrii dinozauri a raspuns si cam atat. Nu e usor sa o iei pe nimerite.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, Mircea a spus:

Cum ai testat?

pune o schema a setup_ului de masura, chiar sunt curios.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, merck a spus:

@maxente

Mai bine revenim la ceva on topic.

O intrebare, tu cand ai proiectat cablajele ai tinut cont de:

lMnmn.png

sau

salrF.png

2cIpn.png

Ca deja se cam complica proiectarea unui PCB pentru o sursa in comutatie. 

Tu vrei sa ma scoti acum pe mine la tabla ?

Adevaru e ca treaba e destul de complicata in general, dar intrebarea e, tu cum ai facut, la sursa ta, ia sa vedem ?

Editat de validae
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

...................

Ce voiam sa zic e ca ne intereseaza poluarea doar cand vrem sa contracaram o solutie. Altfel, ne facem ca totul e bine.

....................

Cat priveste filtrele la nivel de traf, putini cunosc. I

Da, îmi cer scuze, am înțeles greșit.

De regulă, cei care susțin că  sursele în comutație  "pot alimenta orice" aduc în discuție existența poluării  din rețea, adică a artefactelor omniprezente care "trec" inclusiv prin sursele liniare, bla-bla... 

...................

Intr-adevăr filtrele la nivel de traf sunt prea puțin  studiate (n-am văzut dezbateri pe temă, din păcate).

......................

Ca opinie personală, vizavi de subiectul topicului:

Cei care plătesc mii de euro pentru un amplificator HI-Fi/HI-end nu vor accepta În veci un potențial Bau-Bau în cutia aparatului.

Chiar dacă proiectanții "garantează" că Bau-Bau e bine înlănțuit (ecranat) și ieșirile din cușcă sunt obturate de zeci de icoane (filtre).

Audiofilii cu dare de mănă sunt "puriști" prin definiție, ei preferă să nu existe deloc Bau-bau în aparat, ca garanție supremă a calității. 

De aceea cred că SMPS n-are niciun viitor ca soluție pentru alimentarea amplificatoarelor destinate unei piețe exclusiviste ...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, +_Florin_+ a spus:

......................

Ca opinie personală, vizavi de subiectul topicului:

Cei care plătesc mii de euro pentru un amplificator HI-Fi/HI-end nu vor accepta În veci un potențial Bau-Bau în cutia aparatului.

Chiar dacă proiectanții "garantează" că Bau-Bau e bine înlănțuit (ecranat) și ieșirile din cușcă sunt obturate de zeci de icoane (filtre).

Audiofilii cu dare de mănă sunt "puriști" prin definiție, ei preferă să nu existe deloc Bau-bau în aparat, ca garanție supremă a calității. 

De aceea cred că SMPS n-are niciun viitor ca soluție pentru alimentarea amplificatoarelor destinate unei piețe exclusiviste ...

Asta este și părerea mea legata de lipsa surselor în comutație din sculele exclusiviste amintite pe topic. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări