Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

robertginea

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Усилитель a spus:

..........si merge si acum transformatorul......sursele in comutatie crapa in 2-4- 8 ani, rare sunt care merg mai mult....

Înseamnă că nu știi cum arata o sursa proiectata bine și realizata cu piese de calitate. Pe mine o sursa la calculator ma tine mai mult de 10 ani și la calculator sursele sint foarte forțate,nu ca la un amplificator în clasa AB. Și după aia peste zece ani nu a trebuit decit să-l schimb condesatorii ca să meargă ca noua. Utilizarea la un amplificator în clasa A este similara cu utilizarea în calculator. 

Dacă o sa căutați o sa vedeți ca majoritatea amplificatoarelor Pro (dacă nu toate) actuale au surse în comutație nu cu traf de 50/60 hz. 

Problema o reprezinta mofturile audiofile nu zgomotul introdus. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 187
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

25

• Mircea

21

• sesebe

15

• sk24bpo

13

Acum 33 minute, sesebe a spus:

Înseamnă că nu știi cum arata o sursa proiectata bine și realizata cu piese de calitate. Pe mine o sursa la calculator ma tine mai mult de 10 ani și la calculator sursele sint foarte forțate,nu ca la un amplificator în clasa AB. Și după aia peste zece ani nu a trebuit decit să-l schimb condesatorii ca să meargă ca noua. Utilizarea la un amplificator în clasa A este similara cu utilizarea în calculator. 

Dacă o sa căutați o sa vedeți ca majoritatea amplificatoarelor Pro (dacă nu toate) actuale au surse în comutație nu cu traf de 50/60 hz. 

Problema o reprezinta mofturile audiofile nu zgomotul introdus. 

Ce inseamna amplicatoare Pro ?

Link spre comentariu
48 minutes ago, popa marius said:

Ce inseamna amplicatoare Pro ?

Pro = Profesionale (cum ar fi amplificatoare folosite la concerte in aer liber) care sunt de puteri mari si foarte mari. Difuzoarele sunt impartite la fel in home si pro. 

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Pe mine o sursa la calculator ma tine mai mult de 10 ani

Mai sunt si oameni norocosi, am facut cateva sute de calculatoare si am avut surse noi de marca care au crapat cam repede...... Si toate au fost supradimensionate.... 

Te incadrezi la alea "peste" 8 ani, cum am scris... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Sarbatori fericite tuturor!

Care sunt limitele maxime de zgomot, riplu si radiatie electromagnetica care trebuie sa le aibe o sursa pentru a fie potrivita in alimentarea unui amplificator si/sau preamp?

Am tot citit ca trebuie sa fie cat mai "curata" si emisie cat mai mica, dar mai mult de atat nu am gasit.

Multumesc in avans!

PS: am in tara sursa cumparata in 2009, vara trecuta am masurat condensatorii pe iesire si inca erau in marja de +/-5% ERS+ capacitate. Sursa a fost la momentul respectiv cea mai scumpa decat procesorul si placa de baza la un loc, dar a venit cu 7ani garantie de la producator.

Editat de stryx
Link spre comentariu
27 minutes ago, Усилитель said:

Mai sunt si oameni norocosi, am facut cateva sute de calculatoare si am avut surse noi de marca care au crapat cam repede...... Si toate au fost supradimensionate.... 

Cumpara un PC (sau server) Dell de acum 15 ani (cateva sute de lei) , si schimba condensatoarele din sursa.
Mai tine inca 15 ani sigur o astfel de sursa. Daca vrei sa o folosesti la putere mai mare, pune si un alt ventilator in locul celui, probabil, blocat de praf :)
Depinde ce intelegem prin "marca".

Link spre comentariu
Acum 30 minute, Усилитель a spus:

Te incadrezi la alea "peste" 8 ani, cum am scris... 

Dacă pui surse ieftine puțin te țin. 

Sursa este cea mai longeviva componenta dintr-un calculator dacă știi cum sa o alegi. 

Link spre comentariu
1 hour ago, stryx said:

Sarbatori fericite tuturor!

Care sunt limitele maxime de zgomot, riplu si radiatie electromagnetica care trebuie sa le aibe o sursa pentru a fie potrivita in alimentarea unui amplificator si/sau preamp?

Daca ai un riplu de 20mV la 1A sau 60mV la 10A este foarte bine. Nu stiu cati reusesc cu o sursa clasica sa aiba un riplu de 60mV la 10A :57

Link spre comentariu
47 minutes ago, sesebe said:

Dacă pui surse ieftine puțin te țin. 

Sursa este cea mai longeviva componenta dintr-un calculator dacă știi cum sa o alegi. 

Iti bati gura de pomana. Colegul nu are cunostinte de ceea ce vrea sa zica o sursa in comutatie bine facuta. Referirile lui, si ale altora, doar citind ce scriu sunt bazate pe experiente cu surse din consumabile de unica folosinta. 

As adauga ca poti alege tu cea mai cea dintre surse, daca nu o instalezi conform conceptiei tot nu va tine. Nu e musai sa stii sa alegi sursa. 

Link spre comentariu

Eu i-am mai zis la un moment dat ca vorbeste aiurea despre sursele astea, la celalalt  subiect cu amplif lampi alimentate din comutatie, cand imi compara niste alimentatoare de 3 lei, pentru nu stiu ce camere de supraveghere, cu surse de putere mare.

Sunt multi care isi dau aiurea cu parerea si cel mai deranjant e ca , marea majoritate din ei, nici macar nu au avut de a face cu asa ceva.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, merck a spus:

Daca ai un riplu de 20mV la 1A sau 60mV la 10A este foarte bine. Nu stiu cati reusesc cu o sursa clasica sa aiba un riplu de 60mV la 10A :57

Aici exista o proasta intelegere a fenomenelor. Nu riplul este problema. De el se poate scapa foarte usor pt ca este la o frecventa relativ joasa si poate fi filtrat inclusiv electronic (multiplicator de capacitate/ regulatoare cu feedback rapide,etc) ci frecventele rezultate in urma comutatii, frecvente ce se pot duce lejer la sute de megahertz. 

Ca un exemplu ce calcul: 10nsec rise time pe comanda MOD-FET-ului de putere din sursa creaza o frecventa de bruiaj de ~100Mhz. Cu cit comanda este mai "puternica" generind o comutare mai rapida cu atit aceste frecvente generate sint de amplitudine mai mare si frecventa mai ridicata si mai greu de filtrat.

Am atras de foarte multe ori ca aici pe forum atentia ca toata lumea, cred ca chiar fara exceptie, cauta comenzi cit mai rapide la tranzistoare pt a reduce puterea disipata pe ele dar NIMENI nu a luat in calcul ca aceasta comutatie rapida duce la spectru EMC puternic ce interfereaza cu spectrul audio ducind la murdarirea sunetului.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
23 minutes ago, sesebe said:

Nu riplul este problema. De el se poate scapa foarte usor pt ca este la o frecventa relativ joasa si poate fi filtrat inclusiv electronic (multiplicator de capacitate/ regulatoare cu feedback rapide,etc) ci frecventele rezultate in urma comutatii, frecvente ce se pot duce lejer la sute de megahertz. 

Riplul la SMPS nu este de frecventa mare? (tu ai spus o frecventa relativ joasa dar fara sa dai un interval si eu nu stiu ce sa inteleg).

Ce am mai gasi despre SNR ca asta este important:

The AHB2 is a linear power amplifier with switch-mode power supplies. To the best of our knowledge, it has the highest SNR of any audio power amplifier. The A-weighted  SNR is 132 dB in stereo mode and 135 dB in mono mode. This is 15 to 30 dB better than most of the best power amplifiers. This low-noise performance would not have been possible with a linear power supply. A linear power supply would have created strong line-frequency magnetic fields that would have created low-level line-related hum and buzz. This magnetically-induced line-related interference limits the noise performance of most power amplifiers. Please note that magnetic interference is radiated not conducted. This means that is cannot be removed with filter capacitors. Adding filters to a linear supply will not remove the hum and buzz from a power amplifier.

In the AHB2, the magnetic components (transformers and coils) are fully enclosed in ferrite pot cores. These are the grey cylindrical objects (with wires) shown in the photo above. These high-power magnetic devices are very small because of the high operating frequency. The magnetic field strength is correspondingly small and is well above audio frequencies. The small size also makes it possible to build the magnetic devices inside of ferrite pot cores. These ferrite cores fully encapsulate the coils and greatly reduce stray magnetic fields.

The AHB2 uses a resonant switching design and this greatly reduces the switching noise. The switching transistors are mounted to aluminum bars that transmit the heat to the outer heat sinks.

https://benchmarkmedia.com/blogs/application_notes/152143111-audio-myth-switching-power-supplies-are-noisy

Vad ca acum sunt doua topicuri in care se trateaza SMPS-urile. Eu am pus si aici si dincolo citatul. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 29 minute, Haralambie a spus:

Zgomot + Riplu se masoara cu filtru BW de 20MHz

De asta ramine mitul ca sursele SMPS sint zgomotoase: in primul rind pt ca nu-s bine masurate.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări