Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

robertginea

Postări Recomandate

Cred ca multi au uitat ca se zicea ca doar obiectele mai usoare decat aerul pot zbura. 

Sunt destui manufacturieri de scule audio cu SMPS-uri, si nu numai in DAC-uri, vorbesc de amplifuri. Doua nume care-mi vin in minte Nagra, Roksan. Probabil nu atat de renumite precum manufacturierii de lampase cu leduri colorate. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 187
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

25

• Mircea

21

• sesebe

15

• sk24bpo

13

De ce nu puneti mă fainoșag dupa sursa smps ? Mai ales ca e vorba despre clasa A si se preteaza perfect ? Ce e ăla fainoșag ? Multiplicatorul de capacitate !  Nu este un regulator de tensiune deci nu are reactie negativa, deci lucreaza in frecventa pana sus, cat poate tranzistorul, la zeci de Mhz. Clasa A este perfecta pentru el. Imbracati sursa smps in tabla ca sa nu radieze si multiplicatorul situat imediat langa sursa. In felul asta merge de rupe si la aparatele cu tuburi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 16 minute, sk24bpo a spus:

De ce nu puneti mă fainoșag dupa sursa smps ? Mai ales ca e vorba despre clasa A si se preteaza perfect ? Ce e ăla fainoșag ? Multiplicatorul de capacitate !  Nu este un regulator de tensiune deci nu are reactie negativa, deci lucreaza in frecventa pana sus, cat poate tranzistorul, la zeci de Mhz. Clasa A este perfecta pentru el. Imbracati sursa smps in tabla ca sa nu radieze si multiplicatorul situat imediat langa sursa. In felul asta merge de rupe si la aparatele cu tuburi.

Să faci tu un amp cu tuburi alimentat din sursă în comutație și apoi să încerci să îl vinzi, sunt curios dacă o să convingi tu  cu noul tău SARA.....știi că publicul nu să doi lei pe măsurători. 

Știi și tu foarte bine ce cerințe sunt acum la modă , pentru că amândoi am modificat, defapt am anulat sursele in comutatie din multe scule audio. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, viobio a spus:

Să faci tu un amp cu tuburi alimentat din sursă în comutație și apoi să încerci să îl vinzi, sunt curios dacă o să convingi tu  cu noul tău SARA.....știi că publicul nu să doi lei pe măsurători. 

Știi și tu foarte bine ce cerințe sunt acum la modă , pentru că amândoi am modificat, defapt am anulat sursele in comutatie din multe scule audio. 

Aaaaaa, credeam ca vorbim despre tehnică. Daca vorbim despre comercial, despre marketing, atunci alta-i treaba. Asa este, alimentarea liniara bate tot. Dar totusi aici sunt proiecte diy care iși permit si abateri de la regulă.

Link spre comentariu
Acum 45 minute, sk24bpo a spus:

Aaaaaa, credeam ca vorbim despre tehnică. Daca vorbim despre comercial, despre marketing, atunci alta-i treaba. Asa este, alimentarea liniara bate tot. Dar totusi aici sunt proiecte diy care iși permit si abateri de la regulă.

Fie ca vrem sau nu vrem sau ne incapatanam sa credem ca detinem adevarul absolut transformatoarele de retea (in cazul de fata) vor ajunge la muzeu. Te poti juca in tarana cu trafuri pana in 200 hai 300VA dar peste nu ai cum. Eu nu am cunostinte de trafuri peste 250VA nezgomotoase. Si eu m-am jucat!

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu

Eu am unul de 350W (Petra) in amplificatorul meu si nu se aude nimic de la el, deci puterea de la care incep sa "sune" nu-i chiar asa de clara.

Intr-un final voi trece si eu la SMPS pt amplificatorul audio pe care o sa-l fac/folosesc dar deocamdata merge si cu traf normal. 

Problema mare este ca o sursa de alimentare cu traf normal o proiectezi in citeva minute-zeci de minute comparativ cu un SMPS pt care iti trebuie zeci-sute de ore si, dupa cum am spus, proiectantii adevarati incep sa se rareasca.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 38 minute, sk24bpo a spus:

Aia e treaba, haudiofilu te va lasa cu ochii in soare daca aude ca nu exista kile de fer si cupru in carcasa, de asta bat unii pe aici cu pumnu in masa ca firmele mari nu folosesc altceva decat trafuri. Ar trebuie sa puna bolovani de beton in interior sa se ajunga la greutatea de 50-60 kile cat ar fi cu traf normal :) 

Editat de maxente
Link spre comentariu
32 minutes ago, sesebe said:

Problema mare este ca o sursa de alimentare cu traf normal o proiectezi in citeva minute-zeci... 

Stai ca inca sunt pe forum dintre cei care inca studiaza traful. Si abia daca il inteleg, cum sa treaca la SMPS?! 

Apoi, numai cel nepatit poate spune ca e usor sa proiectezi o sursa cu traf. Asta daca vrei calitate, ca punti si condensatoare poate lega oricine. Finetea sta in detaliile conexiunilor. 

Am deschis acum ceva ani un topic despre murdarirea masei in sursele de alimentare cu traf. Nu s-au grabit multi sa raspunda. Iara cine a raspuns nu mai viziteaza forumul asta. 

Link spre comentariu
7 minutes ago, Mircea said:

Am deschis acum ceva ani un topic despre murdarirea masei in sursele de alimentare cu traf. Nu s-au grabit multi sa raspunda. Iara cine a raspuns nu mai viziteaza forumul asta. 

Mai ai un link catre topic? Nu am gasit nimic cu functia search. 

Link spre comentariu

E un subiect intreg despre legaturile in amplificator.

Totodata in ziua de azi, daca outsourcing e la moda, poti apela la o companie specializata, in mod sigur se poate ajunge la o intelegere sa se lipeasca doar etichete audiofile pe sursa.

In mod sigur exista firme care au abordat problema pt diverse echipamente cu adevarat pretentioase si evaluate inginereste nu dupa ureche.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
12 hours ago, Mircea Crisan said:

transformatoarele de retea (in cazul de fata) vor ajunge la muzeu.

Asta datorita faptului ca se face economie ,nu mai merita sa puna mult cupru ,mult fier si munca ......castigul conteaza.

Am un radio Hornyphon Marquis din 1933 ( modelul a luat premiu de aur la expo mondial din 1932 ) si merge si acum transformatorul......sursele in comutatie crapa in 2-4- 8 ani, rare sunt care merg mai mult....

Schema data in alt topic este mai complicata decat amplificatorul stereo PP...

6P3C-E PP AB2 SMPS schema.jpg

Sunt deschis la experimente cu o schema simpla si eficienta ,gen alimentare televizoare.....gen :KA1M0765 ,, FSFR2100 ,etc .

Ca si constructie se poate face o cutie metalica patrata de marimea tolelor unui traf de peste 100W ,cu 2 capace originale metalice recuperate ,cose pe textolit in cele 2 parti , SMPS ul montat in interior .......

Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

@maxente Ai reusit pina la urma sa implementezi o sursa rezonanta intr-un amplificator ?

Ohoo, cum sa nu !

Una din surse alimenteaza un amplificator Current feedback cu finali IRFP240/9240. Ascult cu placere la el zilnic.

Amplificatorul e discutat aici 

IMG-20180802-201217.jpg

IMG-20180802-214200.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări