Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

Postări Recomandate

Acum 6 ore, popa marius a spus:

Exista o comunitatate extinsa ce apreciaza acest amplificator in clasa A si inainte de a construi unul m-am documentat indelung insa nimeni nu a bagat comutatia in alimentare dar daca crezi ca este posibil, ofera o schema capabila sa alimenteze acest gen de amplificator, ar putea fi posibil dar trebuie demonstrat acest lucru

Spui ca nimeni, din ce ai vazut, nu a pus o sursa in acest amplificator si nimeni nu a avut macar curiozitatea sa testeze o sursa din asta in comparatie cu una clasica ?

Deci lumea huleste ceva ce nici macar nu a avut curiozitatea sa incerce ?

Asta e o chestie pe care n-am sa o inteleg niciodata !

Uite mai jos niste masuratori la doua tipuri de surse facute de mine:

In prima poza e curentul prin transformatorul de putere la o sursa hard switching, iar in doua e curentul la o sursa rezonanta

SDS00009.jpg

SDS00006.jpg

Curentul e masurat cu sursa in sarcina cand din secundar trageam permanent 700W

Sunt surse si surse, nu trebuie sa le bagam pe toate in aceeasi oala. Doar cine nu a testa le baga la gramada.

Prea multe teste nu pot sa fac ca nu am nici scule, dar nici pregatirea necesara, de asta ma deranjeaza oamenii care, pe langa faptul ca au scule, nici macar nu au avut curiozitatea sa testeze si sa compare asa ca idee cum sta treaba, dar se grabesc sa spuna ca sunt de rahat sursele.

Editat de maxente
Link spre comentariu

@maxente felicitari pt sursele rezonante realizate.

Astea sint viitorul pt amplificatoarele de mofturi.

As vrea sa adaug totusi ca exista niste scapari la proiectarea surselor de pe forum: comanda prea "strong" la tranzistori, comanda care genereaza chiar ea un spectru de emisie puternic ce poate ajunge in audio (prin interferente subarmonice). Daca vrei reusi sa facei asceste optimizari vei obtine niste surse perfecte pt audio.

In lipsa unui analizor spectral pt analiza poti filosi un receptor pe AM cu care sa cauti armonicile.

Link spre comentariu

@maxenteEu am incercat o sursa rezonanta industriala de aprox 100w si nu am reusit un filtraj bun chiar daca am inserat diverse filtre  EMI, reziduurile ereau complet inacceptabile, este adevarat ca nu am oscilografiat nimic la aceasta sursa , a fost doar un simplu test, daca ai reusit sa obtii ai acel sinus probabil  poate fi ceva de apreciat insa tar trebui prezentata si o analiza spectrala in care se includ si distorsiunile armonice

Link spre comentariu
1 oră în urmă, popa marius a spus:

... daca ai reusit sa obtii ai acel sinus probabil  poate fi ceva de apreciat insa tar trebui prezentata si o analiza spectrala in care se includ si distorsiunile armonice

Si eu as fi curios de o analiza spectrala, dar din pacate nu dispun de scule. Ar putea-o face altii care au scule, daca nu ar fi suparati pe aceste surse.

Link spre comentariu

Sunt multe motivele pentru care producatorii de amplificatoare de top, si nu numai, nu introduc sursele in comutatie. 

Multe firme, de zeci de ani, produc aceleasi produse cu mici variatii ici si colo. O sursa in comutatie ar implica multe costuri care azi nu aduc un avantaj financiar producatorului. 

Practic, un nou departament de dezvoltare/cercetare, un nou departament de service. Nu intentionat las la urma noul departament de promovare a noului produs, mai mic, mai usor, capabil sa raspunda la intrebarea "daca ati pus mai putine piese (sic!), de ce nu reduceti pretul?". 

Dar problema aia mare este PSRR-ul. Cum il ameliorezi pastrand performantele si sunetul caracteristic. Care sunet e influentat de componentele amplifului si foaaaaarte putin de "duritatea" sursei de alimentare sau de posibile spike-uri la xxkHz si mai mult. 

Punand in balanta: costa prea mult sa o cam iei de la inceput cu totul: sursa, amplif, cutie, marketing, service... Asa ca se baga argumentul tehnic cu armonici si sunete interspatiale, e limbajul deja inoculat cumparatorilor. 

PS: Va imaginati ce filtru de retea se va adauga cablului de alimentare deja cu alura de boa? 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, maxente a spus:

Si eu as fi curios de o analiza spectrala, dar din pacate nu dispun de scule. Ar putea-o face altii care au scule, daca nu ar fi suparati pe aceste surse.

Nu trebuie sa ai scule speciale, este suficient sa instalezi progranul ARTA demo si cu o placa de sunet mai performanta ai un analizor de spectru pina la -140dB daca opresti sursa in comutatie a laptop-ului si il lasi pe acumulator, in caz contrar se reduce nivelul max de masurare la -110dB din cauza zgomotului dat de sursa

Link spre comentariu
13 minutes ago, Mircea said:

PS: Va imaginati ce filtru de retea se va adauga cablului de alimentare deja cu alura de boa? 

Asta in statele lumii unde se respecta niste standarde.
"Boa" ala de pe cablu este ca sa nu deranjezi pe altii.
In .Ro si peste 90% dintre tarile din lumea asta nu se pune problema.
Cate pocnitori de alimentatoare in comutatie bagate in prize au astfel de filtre "boa" ?

Link spre comentariu
7 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Cate pocnitori de alimentatoare in comutatie bagate in prize au astfel de filtre "boa" ?

Gresit, cablul boa este pentru purificarea energiei cerute de amplificator. Nu e pentru calitatea retelei fraierilor care conecteaza cu 2,5mm2.

Link spre comentariu
29 minutes ago, Mircea said:

Dar problema aia mare este PSRR-ul. Cum il ameliorezi pastrand performantele si sunetul caracteristic. Care sunet e influentat de componentele amplifului si foaaaaarte putin de "duritatea" sursei de alimentare sau de posibile spike-uri la xxkHz si mai mult. 

Unde poate interveni romanul este proiectarea beton a PCB-ului, in rest ... nu prea putem face nimic, cumparam in functie de portofel. 

Dar nu trebuie sa vorbim mai intai de PSRR-ul sursei de semnal? :57Sa incepem deci cu capul nu cu coada, ca pestele de la cap se impute. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, maxente a spus:

Aia care au scule, nu le tin degeaba, si au masurat multi parametri, inclusiv EMF_ul. Oare de ce altii nu au folosit surse in comutatie in amplificatoarele lor? Krell KSA200s, PassLab X250...ca tot vorbim de clasa A. Sau Hiraga, ca destea am avut vreo zece bucati. De la Krell am restaurat aproape  toate modelele, KSA50, KSA100, KSA200s, KSA300s, si stiu ce pot aceste amplificatoare. X250 am avut decat unul la restaurat si, sincer, e sub Krell din multe puncte de vedere. Amplificatoare de 50-70Kg bucata, care costa o carutza de bani si sunt de un nivel tehnic si performante ridicate.

Link spre comentariu
1 hour ago, Mircea said:

Gresit, cablul boa este pentru purificarea energiei cerute de amplificator.

Poate nu inteleg eu.
Ce sa "purifici" cand tu faci un sursa in comutatie?
De ce sa ai grija puritatii sursei de alimentare ? Eu ma gandeam ca se pun filtre pe cablul de alimentare ca sa nu deranjezi pe altii.
Sau gresesc?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 37 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Poate nu inteleg eu.
Ce sa "purifici" cand tu faci un sursa in comutatie?
De ce sa ai grija puritatii sursei de alimentare ? Eu ma gandeam ca se pun filtre pe cablul de alimentare ca sa nu deranjezi pe altii.
Sau gresesc?

Vezi ca ai sa incepi sa-i deranjezi pe puristii cu tuburile si clasa A.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări