Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

robertginea

Postări Recomandate

• Răspunsuri 187
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

25

• Mircea

21

• sesebe

15

• sk24bpo

13

Sa zicem ca eu am 100 PDF-uri despre surse rezonante gasite cu G. Arata un singur document unde sursa rezonanta serie nestabilizata este numita cvasi-rezonanta. Deci Leco lupta din rasputeri sa obtina o tensiune perfect sinusoidala pe condensatorul serie, adica sa lucreze exact la frecventa de rezonanta iar sursa se numeste cvasi-rezonanta. Si o sursa care are frecventa variabila (adica doar intrun singur caz, aleator ajungea la rezonanta) se numeste rezonanta.

Link spre comentariu

Atunci rectificam:

Maxente - sursa rezonanta cu frecventa fixa, nestabilizata. fara pfc.

Akos - sursa rezonanta cu frecventa variabila, stabilizata. are pfc.

Marian - sursa hardswitch cu frecventa fixa, nestabilizata. are pfc.

Link spre comentariu

Inainte de toate multi ani inainte Dl @miticamy.

Apoi "aproape rezonanta" era o semi-gluma bazata pe traducerea expresiei, pacat ca n-a fost inteleasa...

@vijelie02 are dreptate, nu confundam LLC-ul lui Akos cu ZCS/ZVS ce s-a facut de catre Leco, Maxente si altii.

Vedeti atasamentul ( o parte din continut pentru ca ma incurca limita de 1Mb )...

BROWN, M. (2001). Power Supply Cookbook (2nd ed.)5.pdf

A 2-a parte...

BROWN, M. (2001). Power Supply Cookbook (2nd ed.)11.pdf

Editat de Marian
Link spre comentariu

Ce am facut eu numiti-o cum vreti voi, eu o numesc soft switching. Curentul si tensiunea prin transformator au o forma cat mai curata de pike-uri si oscilatii. Tranzistorii comutatori se deschid si se inchid cat mai curat. La ce surse hard switch am facut, mizeriile la comutarea in forta a tranzistorilor le-am mai redus cu snubbere dar nu am scapat de ele.

Link spre comentariu
Vizitator

Pai daca te-ar cita cineva Axinte ti-ar conveni? Pana sa intru pe forum habar nu aveam de LLC. Probabil ca sursa lui LECO m-a facut sa caut pe net despre surse rezonante si am gasit sigur peste 100 referiri la ele. Si ca sa nu te pierzi in zecile de variante extragi ca o sinteza facuta de baieti care se vede ca se pricep.

Bo-Yang.jpg

rez3a.jpg

rezon4.jpg

Asa ca sursa ta este primul tip.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Acum 3 ore, mariobe a spus:

Am văzut că în filtrare cerea 1 Farad !!! Numai acolo incape căruță de bani.

O sursa in comutatie soft switch te scapa de multe  probleme in cazul acestor amplifuri clasa A, mai ales la categoria bani investiti in alimentare, adica poti concentra restu de bani in racire carcasa etc. Evident asta daca nu esti speriat de cei inversunati care o tin langa cu vedeniile zgomotelor din comutatie :) 

Editat de maxente
Link spre comentariu
Acum 9 ore, maxente a spus:

O sursa in comutatie soft switch te scapa de multe  probleme in cazul acestor amplifuri clasa A, mai ales la categoria bani investiti in alimentare, adica poti concentra restu de bani in racire carcasa etc. Evident asta daca nu esti speriat de cei inversunati care o tin langa cu vedeniile zgomotelor din comutatie :) 

Exista o comunitatate extinsa ce apreciaza acest amplificator in clasa A si inainte de a construi unul m-am documentat indelung insa nimeni nu a bagat comutatia in alimentare dar daca crezi ca este posibil, ofera o schema capabila sa alimenteze acest gen de amplificator, ar putea fi posibil dar trebuie demonstrat acest lucru

Link spre comentariu
3 hours ago, popa marius said:

Exista o comunitatate extinsa ce apreciaza acest amplificator in clasa A si inainte de a construi unul m-am documentat indelung insa nimeni nu a bagat comutatia in alimentare dar daca crezi ca este posibil, ofera o schema capabila sa alimenteze acest gen de amplificator, ar putea fi posibil dar trebuie demonstrat acest lucru

O sursa in comutatie nu se realizeaza asa usor de catre oricine in regim DIY de aceea nu sunt amplificatoare cu surse pe "toate gardurile". Sursele in comutatie au fost folosite de zeci de ani insa pe timpuri performantele erau modeste, astazi performantele sunt in functie de cum vrea "muschiu' proiectantului", pentru ca pretul nu mai este astazi un impediment (nu mai suntem pe timpul lui ceasca unde un simplu BC107 te rupea la portofel). 

@maxente acum daca ai intrat in hora ... joaca! :rade:Pune o schema capabila pentru un Hiraga de 8W sau 30W (userii hotarasc care din ele) si cand este gata facem o cheta si platim proiectarea. Eventual dai comanda si la cianiz pentru PCB (tot contra cost bineinteles!). 

Ce zici? :) Sa fie ceva constructiv cum zicea iliescu!

Editat de merck
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări