Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

Postări Recomandate

@Mircea
Chiar m-ai facut curios. Si am citit despre K-factorul numai de tine stiut.

"K factor is defined as a ratio between the additional losses due to harmonics and the eddy current losses at 60Hz. It is used to specify transformers for non-linear loads."

si apoi:

"A load is considered non-linear if its impedance changes with the applied voltage".

Nu crezi ca este cazul sa te cam opresti din cuvantari ? (eram sa zic aberatii, dar mi-e sa nu suport consecinte. neavand privilegiile tale pe aici)

Link spre comentariu
14 minutes ago, popa marius said:

Am confectionat foarte multe transformatoare de retea insa am avut grija sa aleg tole de calitate pentru a putea calcula transformatorul cu un curent de mers in gol cat mai mic, ecran electrostatic si tole bine stranse. Pot spune ca un transformator bine dimensionat si construit nu are cum sa introduca zgomote proprii ci doar poate transfera mizeriile din reteaua de curent. Redresarea poate cauza probleme de comutatie a diodelor insa se pot rezolva iar filtrajul CLC cu condensatoare  cu ESR scazut si drossele nesaturate sunt cele mai sigure pentru un riplu scazut, se poate asocia si un filtraj activ iar daca se masoara in final riplul si armonicele se poate vedea ca zgomotul este complet nesemnificativ  NUMAI daca filtrajul EMI de la intrarea retelei in primarul transformatorului este performant. Fiabilitatea sistemelor liniare este recunoscuta si nu trebuie demonstrata spre deosebire de cea a alimentarilor in comutatie mai ales daca lucreaza in regim variabil, @maxente tot incearca sa demonstreze ceva dar este prea vanitos  pentru a recunoaste ca mai este de lucrat cu aceste surse DIY iar unele masuratori oferite de el sunt vagi si neconcludente

Raspunsul dvs are parti bune si parti unde nu vreti sa mergeti cu explicatiile - din motive lesne de ghicit.

Sunt 3 constructori de SMPS pe acest forum care au vorbit public (mai mult sau mai putin) despre sursele lor. Toate 3 pot fi cumparate si testate/ras-testate. E un pic partial din partea dvs sa tot o sustineti ca nu exista fiabilitate si chiar masuratori. Cititi si alte sub-forumuri si apoi faceti afirmatii in consecinta.

Tot in aceeasi directie: modul cum se prezinta constructiile sticliste este cel putin sumar (2-3 oscilograme si atat!!!). Printre sticlisti, unul singur e profesionist si prezinta proiectele, nu dau nume sa nu fiu acuzat de favoritism (saru' mana, coane!). Dar asta e!

Veniti si dvs cu analiza spectrala la alimentarea liniara si apoi dati cu parul in ceva ce NU ati masurat. Evident, cum cere colegul, prezentati set-up-ul, metodologia de test si aparatura certificata.

Link spre comentariu

Prea multa gargara pt. nimic! La inceput nu se puteau folosi sursele in comutatie in audio, acum nu se pot folosi cele in regim diy, amplificatoarele pro reprodic pana in 10 khz, toate amplificatoarele pro au smps, sursele nu crapa asa usor, transformatoarele tin o viata s.am.d. 

Acum eu in afirmatiile de mai sus vad o groaza de aberatii, detin amplificatoare pro Bose oem Carvin  si sunt facute cu transformator, detin amplificatoare Crown seria cts cu Smps si vad ca trece de 10 khz, si tot crown productie mai noua cu un traf de aprox 3 kw nu scoatea pic de zgomot. 

Legat de fiabilitate detin o sursa industriala de productie nemteasca cu  montaj pe sina,  racire pasiva  iar la 500w ai ei are un transformator mai mare ca la un invertor de sudura si totusi sursa a crapat stand depozitata. Probabil s-a devoalorizat vre-un condensator dar cu nu prezinta interes nu mi-am bagat nasul in ea.

Tot asa am si transformator recuperat dint-un yamaha cap de serie cu o sectiune de aprox 40 cm2, transfomator ce a pierdut fumul dupa ce l-am pus sa suga 1,2 kw constant.

Sunt surse si surse cum sunt transformatoare si transformatoare asa ca nu cred o pozitie radicala ar fi potrivita!

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Mircea a spus:

Raspunsul dvs are parti bune si parti unde nu vreti sa mergeti cu explicatiile - din motive lesne de ghicit.

Sunt 3 constructori de SMPS pe acest forum care au vorbit public (mai mult sau mai putin) despre sursele lor. Toate 3 pot fi cumparate si testate/ras-testate. E un pic partial din partea dvs sa tot o sustineti ca nu exista fiabilitate si chiar masuratori. Cititi si alte sub-forumuri si apoi faceti afirmatii in consecinta.

Tot in aceeasi directie: modul cum se prezinta constructiile sticliste este cel putin sumar (2-3 oscilograme si atat!!!). Printre sticlisti, unul singur e profesionist si prezinta proiectele, nu dau nume sa nu fiu acuzat de favoritism (saru' mana, coane!). Dar asta e!

Veniti si dvs cu analiza spectrala la alimentarea liniara si apoi dati cu parul in ceva ce NU ati masurat. Evident, cum cere colegul, prezentati set-up-ul, metodologia de test si aparatura certificata.

Este o greseala sa credeti ca nu am masurat spectral o sursa liniara, profesional am avut acces dupa anii 80 la tot felul de aparaturi de genul dB-metrlor selective iar metodologia si aparatura certificata era inclusa in profesia mea, nu are rost sa demonstrez o chestiune banala cum ar fi spectrul armonic iar amplificatoarele facute de mine si prezentate pe sectiunea de forum potrivita au fost insotite de descrieri si masuratori la care in ultimul timp  se adauga si aceste masuratori spectrale asa ca d-le @Mircearidicati parul si puneti-l la locul lui...

Link spre comentariu
Acum 57 minute, maxente a spus:

Doktoreee, e clara treaba. Tu pe forumu asta intri doar sa faci troll. 

Visezi numai scenarii cum ia amplificatorul meu foc, zau ca o dai in diverse, e jenant.

Mai bine iti vezi de ale tale ca te faci rau de ras cu ideile tale inchipuite !

@maxente, facem un test? Eu platesc transportul Romania-Germania si retur la amplificatorul tau. Ii fac toate testele audio posibile inclusiv EMI conducted si radiated la sursa facuta de tine. Postez totul aici, pe forum, si nu umblu la nici un reglaj, poti, eventual sa sigilezi cu vopsea semireglabili. Totul gratis, cu protocoale de masura. Analize spectrale, THD, IMD, S/N ratio, crosstalk,tot ce vrei tu sau alt user. Daca esti de acord, fa-i o carcasa stabila si ambaleaza-l in doua cutii (una bagata in cealalalta cu material absorbant fiecare) sau pune doar placile. O tabla gasesc eu sa-i fixez sursa si modulele amplificatoare. Poate cu ocazia asta terminam cu cearta.

Link spre comentariu

Frumos, am ajuns sa ne-o măsurăm (v-o măsurați) în ziua de Craciun. 

Și toți, cu mici excepții, trăiți într-o lume plina de prejudecati și, doar voi, sunteți deținătorii adevărului suprem. Și, din cite am citit pe aici, nici unul nu aveți toate informațiile necesare. 

Nu săriți, nici eu nu le am dar măcar sint deschis la nou. 

Bravo!!! 

Link spre comentariu
Acum 3 minute, sesebe a spus:

Frumos, am ajuns sa ne-o măsurăm (v-o măsurați) în ziua de Craciun. 

Și toți, cu mici excepții, trăiți într-o lume plina de prejudecati și, doar voi, sunteți deținătorii adevărului suprem. Și, din cite am citit pe aici, nici unul nu aveți toate informațiile necesare. 

Nu săriți, nici eu nu le am dar măcar sint deschis la nou. 

Bravo!!! 

bine ca nu esti deschis la ...toate :)

Link spre comentariu

@der_doktor sincer sa fiu, si ti-o spun cu mana pe inima, acum aproape un an am vrut sa iti propun pe privat sa iti trimit doua module la amplificatorul ala facut cu mosfeti plus o sursa in comutatie sa ii faci orice fel de masuratori si teste. Eu neavand scule si nici experiente in masuratori eram curios cat de bine sau prost masoara mai ales stiind ca ai o gramada de scule de aici dupa forum.

Acum, crede-ma nu mai are rost. Daca imi propuneai asta inaintea circului facut de voi, cei care detestati ceva ce nici macar nu ati avut vreodata curiozitatea sa masurati, poate era alta discutie acum.

Editat de maxente
Link spre comentariu

App de ..''deschis la nou''...asa mi-a zis si o prietena cand am cunoscut-o...stateam eu si ma tot gandeam ce o insemna ''nou''...intre timp am aflat. Sper ca stiti de gluma.

@maxente, eu m-am oferit voluntar. Daca nu vrei e decizia ta, dar macar stiai exact ce ai acolo. Si stai linistit ca nu aveam nici un interes sa iti denigrez munca. Chiar daca, sa zicem, la masuratori apareau niste chestii care in mod normal nu se vad pe osciloscop, eram dispus sa le remediez gratis si nu inainte sa te intreb daca esti de  acord. Din cate stiu, doar la Sara s-au facut niste masuratori, dar nu-mi aduc aminte daca chiar toate. Oricum, cand un amplificator pleaca de la mine cu QCPassed...trebuie sa-mi placa inclusiv mie, si nu cred ca stiti cat sunt de exigent. Am reparat si restaurat multe si nu le-am dat clientului pana nu am scos din ele tot ce se putea. Bineinteles ca am informat clientul, inainte,  cand erau probleme, si am convenit de comun acord sa merg mai departe. Sa faci ceva de mantuiala e foarte usor, dar iti auzi vorbe mai tarziu si nu-mi permit asta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
54 minutes ago, popa marius said:

Este o greseala sa credeti ca nu am masurat spectral o sursa liniara, profesional am avut acces dupa anii 80 la tot felul de aparaturi de genul dB-metrlor selective iar metodologia si aparatura certificata era inclusa in profesia mea, nu are rost sa demonstrez o chestiune banala cum ar fi spectrul armonic iar amplificatoarele facute de mine si prezentate pe sectiunea de forum potrivita au fost insotite de descrieri si masuratori la care in ultimul timp  se adauga si aceste masuratori spectrale asa ca d-le @Mircearidicati parul si puneti-l la locul lui...

Poate nu s-a inteles bine, o fi si vina mea, era vorba sa masurati spectrul iesirii unui amplif cu SMPS.

Dar, e bine sa postati si spectrul iesirii dupa sursa liniara, asa cum avem azi calitatea undei la priza. Dvs considerati ca e banal din anumite temeri? Caci asa cum am mai spus: fericit e ala care nu masoara, nu stie ce probleme are.

PS: Nu cu placi audio, ca nu sunt de incredere. Scule de masura consacrate, cu rezulatate de masura verificabile.

PS2: Am parul f scurt, mai tot timpul da senzatia ca e ridicat.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, maxente a spus:

.............

Acum, crede-ma nu mai are rost. Daca imi propuneai asta inaintea circului facut de voi, cei care detestati ceva ce nici macar nu ati avut vreodata curiozitatea sa masurati, poate era alta discutie acum.

Maxente, eu îți respect munca și respect munca oricui mai construiește azi ceva în domeniul audio (siliciu, tuburi, pe pricipii vechi sau moderne, nu contează).

Dar tu ai încercat, pe voce înaltă și fără argumente/măsurători,  să demolezi niște idei universal acceptate și arhi -demonstrate de decenii. Și culmea, pretinzând restului lumii să-ți demonstreze înca odată ceea ce era deja demonstrat.

De aici a plecat "circul".

Eu aș accepta ofertă Doctorului, măcar vei ști cum stau lucrurile referitor la amplificatorul pe care l-ai făcut. Poate chiar vei avea o surpriză plăcută.

În fine, propun să ingropăm securea războiului "tehnic", măcar acum, de Crăciun :)

Îti urez succes în viitoarele proiecte, poate le vom dezbate aici pe forum într-un cadru mai puțin tensionat, cu mai puține orgolii și mai multă percepție vizavi de latura tehnică (valabil și pentru mine).

Link spre comentariu

@der_doktor nu e vorba ca imi denigrezi mie munca, eu ce am facut am pus pe forum. De fapt eu ce am facut am facut cu ajutorul colegilor de forum. Fara ei cu siguranta nu intelegeam multe azi si sigur nu ajungeam sa fac ce am facut pana acum.

Toate schemele sunt aici pe forum, mai putin cea de la ultima sursa rezonanta facuta cu IR21531 si fara bobina serie cu tancul rezonant. Poate intr-o zi o sa pun si schema aia cu ceva poze de osciloscop cu forme de curent si tensiune.

Link spre comentariu

Am facut o referinta la trafo pentru sarcini puternic generatoare de armonici. Era ca sa arat ca exista trafuri facute sa suporte frecvente si chiar reduca propagarea frecventelor nedorite.

N-as putea explica mai bine decat e explicat aici, asa ca: https://www.hammondpowersolutions.com/en/Resources/categories/Outperform-K-Rated-Transformers---hpsi-ta7.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări