Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea amplificatoarelor din SMPS

Postări Recomandate

Acum 2 ore, maxente a spus:

Aoleooo ! 

Cum frate sa pui surse in comutatie la amplificatoare hi end de top ? 

Daca ai pune si niste poze cu interiorul unui asemenea aparat s-a terminat jmekeria cu audiofilii de tot  :rade:

@maxente
uite chiar asta fac acum.
Chiar detin un amplificator cu sursa in comutatie si care chiar suna.

Ideea ca sursa in comutatie nu are ce cauta in hi-fi sau in highend este preconceputa si nedocumentata.

Iti atasez precum ai cerut niste poze cu interiorul amplificatoului meu Chord CPM 3300 care este cu adevarat high end si care te asigur ca nu sta la mine dintr-o intamplare, am vrut sa-l fac sa plece de mai multe ori, l-am comparat cu multe amplificatoare din gama high end si este destul de greu de batut in zona lui de pret. De aia nu a plecat pana acum, desi imi place sa schimb destul de des echipamentele si sa experimentez.

Chord, un fabricant high end notoriu nu produce absolut nici un echipaemnt cu transformator. 
Chiar si in celebrele lor DAC-uri pentru care au castigat cea mai mare notorietate, folosesc DOAR surse in comutatie. Ei spun ca sursele lor functioneaza la frecvente prea ridicate ca sa poata interferacu echipamente din spectrul audio.

Un alt exemplu de producator care adopta solutii SMPS este AAvik, fiind cu un pas inainte dpv al pretului fata de Chord.
Studiaza AAvik U300, care este char in clasa D si costa doar 90.000 euro, fiind un amplificator despre care s-a scris foarte mult. Este o referinta de amplificator.

Nu stiu daca toate echipamentele AAvik  sunt constuite cu surse SMPS insa exemplul meu demonstreaza ce vreau sa spun.

Am mai ascultat deasemenea un alt ampificator si mai ieftin decat AAvik U300 in calsa D din zona high end si mi-a rasturnat complet toata experienta mea cu amplificatoare in clasa D de pana atunci.
Si exemplele de solutii high end cu SMPS sunt chiar multe.

La amplificatoarele profesionale, domeniu pe care il cunosc destul de bine, practic nu mai exista amplificatoare de top cu transformator. Au ramas doar ieftinaturile cu transformator.
Nu sunt adeptul unei solutii anume de alimentare, industria a demonstrat ca se poate obine performata atat cu SMPS cat si cu traf,  asa ca te asigur ca ceea ce sustii este preconceput si nedocumetat.

Cu SMPS se poate obtine performanta in audio nu de ieri de azi, ci de zeci de ani.

IMG_5646.JPG

IMG_5639.JPG

Editat de robertginea
Link spre comentariu

Amplificatoare profesionale sunt cu gramada alimenatate din surse in comutatie, dar mai putin asa-zisele amplificatoare audiofile care costa zeci de mii de euro.

In general am vazut ca audiofilii sar in sus cand aud de ampolificatoare alimentate din aceste surse.

Cine are, a vazut si a ascultat amplificatoare scumpe alimentate din SMPS, il rog sa ne spuna si noua cum suna. Pozele cu interiorul la asemenea scule sunt bine venite. 

Isi pot da cu parerea (plus poze) si cei care si-au facut amplificatoare in regim de amator cu aceste surse.

Nota moderatorului: - Am mutat postul lui Robert aici dar pt ca a fost scris anterior forumul nu ma lasa sa il pun dupa al tau. Daca pot Validae sau Vasile sa faca rocada, ii rog pe ei sa o faca.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
1 hour ago, maxente said:

Isi pot da cu parerea (plus poze) si cei care si-au facut amplificatoare in regim de amator cu aceste surse. 

Si daca nu au masurat niciodata - pentru ca nu au cu ce - spectrul de emisie al surselor, apoi cum sa stie daca sunt curate sau nu?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Thunderer a spus:

Si daca nu au masurat niciodata - pentru ca nu au cu ce - spectrul de emisie al surselor, apoi cum sa stie daca sunt curate sau nu?

Pai nu stiu... poate veni un audiofil si iti spune ca nu ii place cum suna vioara la amplificatorul x, ca suna ca o flasneta.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 07.04.2020 la 16:01, maxente a spus:

Amplificatoare profesionale sunt cu gramada alimenatate din surse in comutatie, dar mai putin asa-zisele amplificatoare audiofile care costa zeci de mii de euro.

Aproape spre zero. Pentru că în cadrul acelei nișe, conservatorismul, grandoarea, greutatea, sublimul, imaginea, stabilitatea, astea contează. Este un fel de war of the worlds...

Nu există răspuns obiectiv, pentru care ai face asta.

In pro, e altceva, te interesează eficiența în funcționare, transport, manipulare, utilizare, modularitatea, reducerea consumului de material, și în plus există aspectul principial de utilizare în pocnitorile digitale. Sunt aspecte și decizii în asumare care vin la pachet.

Dacă am bani, am 50.000E de dat pe un amplificator, vreau să-mi cocoșeze mobila. PUNCT!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pot risca sa va contrazic, d-le Flomar ?    :rade:

Priviti pozele si socotiti ce mobila tine aproape 600kg de amplificator

(cu tot cu suporturile cu spike-uri - se vad in a doua poza, de la un frate mai mic)

J04yD4Z.jpg

R7frXVK.jpg

https://cdn.dandagostino.com/documents/brochures/DDMAS_Relentless Brochure.pdf

Scuze de off-topic, am sa il sterg peste 1-2 zile.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Dracia este un monobloc, are 258kg  [fiecare]  fara spike-uri si costa $ 250.000 perechea (in UK  250.000 pounds).

Socotind en gross pt 2 bc, iese pe la vreo $ 485  kilogramul de amplificator.  Nici nu e asa muilt daca stai si te gandesti ...    :scarpin

E drept ca se mai adauga si spike-urile sau mobila pe care sa il pui  (ca e prea frumos ca sa nu fie pus in evidenta), plus transportul.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Pentru cei care nu vor sa se complice cu constructia sursei exista si variante de-a gata. Compacte, usoare, se monteaza imediat. Pretul nu-l comentez. Ofera +/-55v si o auxiliara de 15v/0,5A https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps500r-power-supply-module-500w-55v-p-6458.html

smps500r-power-supply-module-500w-55v.jpg

Pentru cei cu pretentii mai mari exista si https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps800re-switching-power-supply-module-800w-54v-p-8251.html

smps800re-switching-power-supply-module-800w-54v.jpg

Link spre comentariu

Ceva de genul asta am folosit si eu. Din teste ar trebui o putere mai mare de 500w pentru 2 canale daca dorim sa folosim amplificatorul pe sarcini de 4 ohmi  pentru ca se opreste sursa, actionand protectia la supracurent. La sursa clasica nu se intampla nimic daca e mai mica decat necesarul. Mai tin piept condensatorii de filtraj ,mai scade tensinea pe secundarul transformatorului un pic. Pe 8 ohmi cum o folosesc eu merge perfect.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Nu ma pricep deloc la surse in comutatie tocmai de aceea intreb: putem pune la iesirea sursei, in paralel, o baterie de condensatoare, de 10.000uF sau 20.000uF de exemplu ? Condensatoare care sa asigure curent pentru perioade scurte de timp ? Eventual daca acestea pot trimite inapoi peste sursa curent si o distrug, sa le izolam cu o dioda serie ?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sk24bpo a spus:

Pentru cei care nu vor sa se complice cu constructia sursei exista si variante de-a gata. Compacte, usoare, se monteaza imediat. Pretul nu-l comentez. Ofera +/-55v si o auxiliara de 15v/0,5A https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps500r-power-supply-module-500w-55v-p-6458.html

Pentru cei cu pretentii mai mari exista si https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/smps800re-switching-power-supply-module-800w-54v-p-8251.html

Foarte scumpe jucarioarele alea la ce puteri ofera

Va dau eu surse facute ''corespunzator aferent'' Protectia la supra curent sau scurt intra la peste 2000W cu mult peste ce pot trage etajele finale din discutie.

20200423-194612.jpg

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări