Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare porturi bas reflex

Stavarache.i

Postări Recomandate

Salut. Am achizitioat de curand o pereche de boxe Teufel LT 55 care au porturi bas reflex cel putin ciudate pentru mine. Boxele in partea din spate au forma ascutita, iar pe fiecare parte sus are cate un port pentru br. decupat in cutie, cu dimensiuni de 13 cm/3 cm. Un acordaj la fata cum se zice la noi. Vreau sa calculeze cineva priceput frecventa la care sunt acordate. Eu vreau sa le modific, si sa pun un port rotund clasic pe panoul din fata al boxelor, deoarece am suficient spatiu sub difuzoare. Ma poate ajuta cineva in acest sens?

Specificatii despre difuzorul de bas am gasit astfel.

Date tehnice mecanice:

• Tip: difuzor cu membrană de joasă frecvență
  • Dimensiuni exterioare: Ø 268 mm
  • Cercul bolțului de montare: Ø 255 mm
  • Înălțime:                               117 mm
  • eff. Diametrul diafragmei:       Ø 208 mm
  • Bobina vocală: Ø 46 mm
  • Magnet: Ø 124 mm
  • Material: coș de oțel, hârtie acoperită cu membrană

Electric acustic:

• Putere: 100/180 W
  • Frecvența de rezonanță: 26 Hz
  • Interval de frecvență: 28 - 2.800 Hz
  • Rezistență aparentă nominală: 4/8 ohmi
  • Rezistență la curent continuu: 2,9 / 5,7 ohmi
  • Flux Magn.: 1,17 mWb Inducție Magn: 1,0 T.
  • Sensibilitate: 90 dB / W / m
  • Q M / Q E / Q T : (4Ω) 2,28 / 0,32 / 0,28
  • Q M / Q E / Q T : (8Ω) 2,46 / 0,39 / 0,34
  • Volumul comparativ: V ca               130 l
Link spre comentariu

Daca cunosti volumul incintei si dimensiunile porturilor poti simula in bass box sa-ti faci o idee despre  frecventa la care sunt acordate. Sau faci alt port cu aceleasi suprafata si adancime.Totusi parerea mea e sa la lasi in pace, ma indoiesc ca vei obtine rezultate mai bune sau cel putin egale cu ale proiectantului.

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut cateva boxe bassreflex si am observat ca frecventa de rezonanta calculata/simulata poate sa difere cateodata  cu 10-15% fata de realitate, probabil din cauza formei si locului unde e pus portul bassreflex sau a materialului fonoabsorbant...

Cel mai precis o afli masurand impedanta, care trebuie sa aiba doua varfuri la frecvente joase. Frecventa de rezonanta a boxei bassreflex e frecventa la care masori impedanta minima  intre cele doua varfuri. Mai poti sa afli frecventa de rezonanta si "ochiometric", observand la ce frecventa deplasarea membranei difuzorului e mica dar viteza cu care se misca aerul prin portul b.r. e mare.

Nu cred ca are rost sa-l schimbi, dar daca tot o faci, vezi sa nu aiba suprafata mai mica pentru ca apar pierderi si distorsiuni in plus la putere mare. Poti pune un tub mai lung si tot tai din el pana cand frecventa de rezonanta e ca si inainte.

Link spre comentariu

Tocmai asta vroiam sa zic si eu. Din acest motiv vroiam sa si schimb portul pe fata, ca este mai eficient si se recomanda montarea lui pe panoul frontal al boxelor daca este suficient spatiu. Eu jumatate din inaltimea incintei o am goala, difuzoarele fiind montate in partea de sus. Vroiam sa pun un port rotund  clasic pe panoul frontal sub difuzorul de bas. Incinta este bine captusita, are un material foarte gros si dens pe interior, asemanator vatei minerale. Boxele au un bas destul de profund si asa, mai ales dupa ce am vazut si specificatiile woofer-ului care poate sa redea pana la 26 hz. 90 spl la frecventa asta inseamna totusi ceva.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Shambala a spus:

26Hz  la  -12 sau poate chiar la -20dB.

Stiu ca esti expert in filtre. Maine am sa desfac o boxa sa iti fac poza la filtru. Filtrul este destul de generos, bobine mari, sarma groasa, plus  o bobina ca un traf de amplificator. Poate iti faci o idee daca nu cumva este inscriptionat ceva pe el.

Link spre comentariu

Filtrul - oricum ar fi el, nu are nici o legatura cu ce am scris mai sus.

Daca nu ai inteles asta inseamna ca nu ai inceput inca sa intelegi ["lumea boxelor"].

Orice incinta acustica are un raspuns acustic - masurabil cu un microfon, care prezinta o atenuare semnificativa la frecventele joase fata de nivelul mediu - sa zicem de la 200Hz in sus, de unde raspunsul  incepe  (/ar trebui) sa fie destul de liniar.  Abaterea fata de raspunsul grafic extras / masurat cu un microfon nu este permis sa depaseasca +/-3dB, dar si acest lucru ar trebui precizat in clar. La joase atenuarea este mult mai mare, asa cum am scris, de obicei de minim -12dB, pana pe la -20dB (si uneori chiar mai mult).  Asa ca, pt a nu speria clientii, producatorii isi baga pur si simplu picioarele in corectitudine si sinceritate si nu mai pomenesc la ce atenuare este reprodusa limita inferioara a frecventelor  (practic mint).   Fireste, exista si exceptii notabile, dar destul de rare.  Cel mai adesea este data F12 sau in cel mai bun caz F6, adica frecventa cea mai joasa reprodusa cu o atenuare de  -12dB sau -6dB.

Mai tine cont ca -3dB inseamna ca acele sunete se aud de 2x mai incet;  -6dB = de patru ori mai incet, 12dB = de 8x mai incet,  etc.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Poate dupa ce o sa distruga boxa va incepe sa inteleaga si el cite un pic din lumea boxelor.

Binenteles ca cel mai probabil nu va recunoaste acest lucru dar cind va ramine numai cu o cutie cu difuzoare va avea sunet destul de puternic ca sa distruga urechile vecinilor.

Link spre comentariu

O întrebare legata de acest subiect: Zgomotul aerului prin portul rotund nu este mai accentuat decât prin cel dreptungiular? Mulțumesc.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, barbulescuorlando a spus:

O întrebare legata de acest subiect: Zgomotul aerului prin portul rotund nu este mai accentuat decât prin cel dreptungiular? Mulțumesc.

Care ar fi motivul? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, barbulescuorlando a spus:

Daca porturile sunt de dimensiuni mici da, viteza aerului creste la iesire, si de aici si sunetul. Portul mai mare ca dimensiune face ca sunetul aerului sa dispara.

Acum 1 oră, sesebe a spus:

Poate dupa ce o sa distruga boxa va incepe sa inteleaga si el cite un pic din lumea boxelor.

Binenteles ca cel mai probabil nu va recunoaste acest lucru dar cind va ramine numai cu o cutie cu difuzoare va avea sunet destul de puternic ca sa distruga urechile vecinilor.

Nu stiu daca distrugi boxele cu modificarea portului asa cum am cerut eu. Nu vad de ce sa distrugi atata timp cat il acordezi la aceasi frecventa a boxelor.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Stavarache.i a spus:

Daca porturile sunt de dimensiuni mici da, viteza aerului creste la iesire, si de aici si sunetul. Portul mai mare ca dimensiune face ca sunetul aerului sa dispara.

Nu stiu daca distrugi boxele cu modificarea portului asa cum am cerut eu. Nu vad de ce sa distrugi atata timp cat il acordezi la aceasi frecventa a boxelor.

Ai ramine uimit!

Acordarea portului nu-i totul. Sint si multe alte aspecte nedocumentate.

Si daca pui alt port ce faci cu gaurile de la portul vechi?

Le astupi sau faci o alta placa frontala completa?

Cita timplarie ai facut pina acum tu personal?

Ai mai facut vreo cutie de boxa audio?

Ai sculele necesare si stii sa le folosesti asa cum trebuie ca sa poti obtine un produs de calitate?

Daca te pricepi la timplarie si ai si cu ce atunci faci o cutie completa noua de boxe in care folosesti difuzoarele si filtrul existente si nu distrugi un produs ce functioneaza.

Daca nu te pricepi si/sau nu ai sculele necesare ca sa faci o cutie de boxa completa atunci nu poti faci nici modificarea, pe care vrei sa o faci, cu rezultate bune.

PS: pune si niste poze ca sa intelegem si noi ce-i asa de urit la porturile actuale.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Boxele arata cam asa.Cutia este in partea din spate in forma de triunghi, si are  doua porturi, pe fiecare parte din spate sus. 

Asa arata actualele porturi.

tGwwzTC.jpg

Iar boxa cu totul arata asa din fata. Vroiam sa pun un port pe panoul frontal sub difuzorul de bas avand suficient spatiu.

Gu30iBj.jpg

PS. Bineinteles ca porturile vechi le-as fi astupat. :)

Editat de Stavarache.i
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări